Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo z komputera

Seba78

Rekomendowane odpowiedzi

>Obecnie mam przesłuch miedzy kanałem LP a SL

w audigy2 6.1 ktores wyjscie minijack ma 3 kanaly (chyba LR,RR i sub). Jesli tam podlaczysz zwyklego miniJacka to wlasnie moga byc przesluchy.

Do kart creativa polecane sa czesto sterowniki KX.

Mi właśnie w emu0404 strasznie brakuje kX. Polecam te sterowniki.

Sterowniki do Emu są straszne. Zabierają dużo zasobów komputera, trzeba się przebijać przez głupie menu aby zmienić proste opcje, nachalnie proponują zapisanie/utworzenie nowego profilu. Do winXp 64 są tylko stare beta i trzeba zmieniać datę na 2005 rok aby działały (przydał by się jakiś crack :>).

liamk => wielka prośba ;-)

Do laptopa dokupiłem, niestety Creativa Audigy 2 - tą wsadzaną do środka.

Instalując ją na KX gra o klasę lepiej niż na swoich sterownikach,

ale jest mały problem trochę pogra i wywala - blokuje się .

Co zrobić ?!!! Cuda już robiłem i nie wiem co jest tego powodem ?

Ciężko później wrócić na stery Creativa - zresztą na tych sterach karta gra jakby jej w ogóle nie było ;-(

poszlo na priv.

najlepsze miejsce do rozwizywania problemow z KX'ami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Sterowniki do Emu są straszne.

imho bardzo stabilne i szybkie oraz rozbudowane + czestle poprawki i aktualizacje.

>Zabierają dużo zasobów komputera,

prawda

> trzeba się przebijać przez głupie menu aby zmienić proste opcje

hmm . . . mnogos dostepnych opcji i ustawien w pewnym sesie wymusza zlorzony interface. Nie zapominajmy ze to nie jest karta dla gracza tylko ma inne zastosowania i ja np. za jedna z najwiekszych zalet emu0404 uwazam jego pathmix - dla Cieibe widac jest to wada ale w sumie przeciez mozesz sobie wgrac predefioniwana sesje "music listening" i po klopocie.

liamk, 22 Sie 2006, 14:15

>>Obecnie mam przesłuch miedzy kanałem LP a SL

>

>w audigy2 6.1 ktores wyjscie minijack ma 3 kanaly (chyba LR,RR i sub). Jesli tam podlaczysz zwyklego

>miniJacka to wlasnie moga byc przesluchy.

>Do kart creativa polecane sa czesto sterowniki KX.

Dzięki.

Dokładnie 2 jakcki są trzy kanałowe w przypadky gdy korzysta się z 7.1

w 6.1 mam sub. centralny przód, centralny tył.

W trakcie uruchamiania konsoli THX przy testowaniu centralny tył pojawia się czasami sygnał na lewym przednim

Przewód jest orginalny od zestawu 6.1. Nie pamiętam dobrze ale chyba odłaczałem przewod sub i prawdopodobnie przesłuch był na lewym przednim

Sorki za odejście od tematu ale skoru wałkujemy Audigy to pozwolę sobie na dygresję.

>A jak sie ma sprawa e-mu 0404 w grach ?

moga byc problemy z niektorymi ale na wiekszosci jako direct sound w formacie 2.0 pojdzie. EAX nie ma zadnego. Sprzetowo mogla by miec bo ma dokladnie taki sam DSP jak audigy ale programisci zrezygnowali aby i tak juz duzych sterownikow niepotrzebnie nie powiekszac.

Do grania nie jest to dobra karta, nie ma wejscia mikrofonowego wiec np. w CS'a nie pograsz ;)

tam sobie sprawdz ceny

Ukryta Zawartość

emu ma najlepsze przetworniki ale najbardziej zaawansowa obsluge i zabiera najwiecej zasobow. Julia ma wyjscia symetryczne, ale pewnie i tak ich nie wykozystasz. M-audio jest najtansza i najbardziej kompatybilna z normlanym userem ;)

Ukryta Zawartość

Ciekaw jestem czy bylaby zauwazalna roznica przy mp3 miedzy x-fi ktorego obecnie uzywam a tymi kartami. Od biedy moglbym miec jakiegos sb audigy2/4 do gier a jedna z tych kart do muzy/filmow.

I czy mozna jednoznacznie odpowiedziec na ktorej mp3 beda najlepiej graly - julia, 0404, m-audio 2496

superpiki, 22 Sie 2006, 12:13

>Jeśli płyta jest oryginalna polecam zrzucenie jeszcze raz, tym razem za pomocą odpowiednio

>skonfigurowanego EAC z dodatkiem AccurateRip

Zassałem, postawiłem, skonfigurowałem (automatyczny config, nie znam się na sprawie na tyle, żeby grzebać tam ręcznie), zrzuciłem ten kawałek raz jeszcze i... to samo.

To plus kilka opinii kolegów, którzy zassali utworek i napisali mi swoje wrażenia, daje już chyba pewność, że to wszystko jest wina płyty.

Z jednej strony to dobrze - przynajmniej nie będzie się wkurzał, że mi sprzęt rzęzi. :->>>

Z drugiej jednak strony - to żałosne, że kapele mogące sobie pozwolić na wydanie masy $$$ na porządne nagranie płyty mimo wszystko tego nie robią. To dla mnie trochę tak, jakby malarz zamiast na płótnie, malował na "Naszym Dzienniku"... :-/

Skonwertowałem foobarem do wav 16 bit i obejrzałem w Audition:

Left Right

Min Sample Value: -32768 -32768

Max Sample Value: 32767 32767

Peak Amplitude: 0 dB 0 dB

Possibly Clipped: 81461 82071

DC Offset: -.004 0

Minimum RMS Power: -86.39 dB -103.91 dB

Maximum RMS Power: -1.91 dB -1.74 dB

Average RMS Power: -6.86 dB -6.95 dB

Total RMS Power: -6.35 dB -6.42 dB

Actual Bit Depth: 16 Bits 16 Bits

Using RMS Window of 50 ms

RMS liczone względem fs sine wave, względem fs square wave byłyby o 3.01 dB niższe.

Zwracam uwagę w szczególności na Min/Max sample value, peak amplitude i possibly clipped samples. Krótko mówiąc, jeśli płyta jest poprawnie zripowana, padłeś ofiarą

Ukryta Zawartość

W załączebniu jeszcze dwa obrazki w różnym powiększeniu z Audition - proszę zwrócić uwagę gdzie jest 0 dB (czyli maksimum) na skali pionowej

Pozostaje pytanie, dlaczego to brzmi dobrze w domu... Cóż, może squeezebox nie jest tak precyzyjny jak go producent w materiałach maluje? Może żeby uprzyjemnic słuchanie muzyki "netowej" która jest często brzydko zripowana, znormalizowana czy tp, squeezebox coś wygładza - przynajmniej jak zauważy clipping? Ja bym stawiał na problem z systemem domowym, nie pracowym.

post-3159-100007286 1170298757_thumb.png

post-3159-100007287 1170298755_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pq, 23 Sie 2006, 15:56

> Krótko mówiąc, jeśli płyta jest poprawnie zripowana, padłeś ofiarą

>

Ukryta Zawartość

Cóż... Wszystko jasne. W sumie przykre, że człowiek kupuje płytkę

> Pozostaje pytanie, dlaczego to brzmi dobrze w domu...

Nie brzmi. Dziś posłuchałem jeszcze raz, na spokojnie, nie w biegu. Słychać to samo. Oczywiście nie tak dobrze, jak na słuchawkach - poziom szczegółowości jednak w systemach słuchawkowych jest na nieco innym poziomie. Ale słychać wyraźnie. W sumie to nie bardzo wiem, czemu wcześniej jakoś mi to umykało...

> Cóż, może squeezebox nie jest tak precyzyjny jak go producent w materiałach maluje?

No raczej nie jest (mimo iż te zniekształcenia jednak słychać). Pogrzebałem nieco w sieci i znalazłem kilka pomysłów na znaczną poprawę dźwięku z tego pudełka. Sposoby są od całkiem prostych i tanich po zupełnie odjechane, o kosztach przekraczających wartość pudełka. ;) Zaczynam więc kombinacje. :->

Ukryta Zawartość

Przetestowałem steroniki KX na Audigy 2ZS. Dużo opcji których w Creativach nie było.

Jednak problem przesłuchu nie znikł.

Obawiam się że tylko instalacja XP od nowa zweryfikuje temat.

W czasie kalobracji thx konsoli mam uruchomiony kanal Lewy Tylny i mam szum na Lewym przednim

mało tego piktogram grającego głośnika przekskauje między nimi.

Mam nadzieję że to wina systemu.

Ktoś spotkał się z takim problemem, (kable , głośniki, luty, gniazda sprawdzone)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.