Skocz do zawartości
IGNORED

PreAmp symetryczny(/niesymetryczny)

msfalcon

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące później...
Gość

(Konto usunięte)

Wątek jakby martwy, podobnie jak mój PGA...

Dzisiaj włączam sprzęt i usłyszałem tylko głośne burczenie, po zbadaniu sytuacji okazało się, że PGA i prostowniki nagrzane jak cholera, po wyjąciu PGA z podstawki nic się nie grzeje, chyba zaliczył pada.

Zastanawiam się, czy on tak sam z siebie, czy była jakaś przyczyna zewnętrzna...

Miał ktoś, kiedyś podobnie ?

Może masz jakiś element włożony odwrotnie - ostatnio przez przypadek miałem źle włożone diody prostownicze to kondy mi spuchły i wszystkie trany sie grzały. Pomierz napięcia bez włożonego TPA i będzie wiadomo czy jest wszystko OK.

Tak poza tym to ma może któryś z kolegów zgrany soft i jeśli tak to czy mógłby wysłać mi na maila?

• 2 miesiące później...

Postanowilem odkopac ten watek :)

Znalazlem plytki od tego projektu i teraz pytanie - co trzeba zmienic w orginalnym schemacie, zeby zastosowac PGA 2311? Jakie powinno byc trafo zasilajace (napiecia/moc)?

Planuje zrobic ten uklad dla 6 kanalow.

• 3 miesiące później...

Witajcie.

Próbuję uruchomić płytkę z procesorem.

Po włączeniu na wyświetlaczu pokazują się napisy, ale niektóre litery/cyfry zaczynają migać i pojawiają się jakieś znaki semigraficzne.

Z wyświetlanej informacji wnioskuję że powinien pojawić się zegar i data w drugiej linii.

I w zasadzie tak jest, ale występuje zjawisko opisane wyżej i ciężko jest cokolwiek odczytać.

Może mi ktoś coś doradzić, bo nie wiem co może być przyczyną takiej sytuacji?

Chyba coś z programem albo uszkodzony procesor, bo nie ma tam za wiele elementów zewnętrznych.

Dodam, że posiadam płytkę i program (v.1.0) z pierwszej partii zamówienia.

Pozdrawiam.

>Irek350

z tego co pamietam , to nawet to stare oprogramowanie w tym sensie działo dobrze ,

koniecznie sprawdź przewody do wyświetlacza no i czy jesteś pewien wyświetlacza,

a zacznij od sprawdzenia napięć na płytce

Masz prawdopodobnie za długi "pająk" do wyświetlacza i wprowadza on zakłócenia. Przemyśl dokładnie zasilanie, prowadzenie masy, daj większy kondensator smd przy zas. procesora i kłopoty powinny ustąpić.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Zrobiłem jak doradzaliście, ale niestety nic nie pomogło. :(

Wyświetlacz nawet przylutowałem bezpośrednio do płytki sterownika.

Znalazłem nawet drugi taki sam i podmieniłem wyświetlacze.

Dolutowałem też bezpośrednio do nóżek procesora dodatkowe kondensatory tantalowe.

Napięcie zasilania jest prawidłowe. Zasiliłem nawet układ z zewnętrznego zasilacza

stabilizowanego (wykorzystując nadal wbudowany stabilizator 5V).

Nie mam więcej pomysłów :(

Może ma ktoś na sprzedaż zaprogramowany procesor ?

Pozdrawiam.

Witajcie.

Znalazłem jeszcze jeden wyświetlacz (mniejszy i bez podświetlenia) podłączyłem go i ...

system działa !

To znaczy nie ma już żadnych błędów na wyświetlaczu.

Wyświetlacze na których były błędy w innym układzie elektronicznym działają poprawnie.

Ciekawe jakie parametry wyświetlaczy decydują o ich przydatności w tym projekcie?

Bo jak widać miałem pecha i użyłem jakiś "niekompatybilnych" :)

Może mi ktoś podesłać na maila instrukcje ustawiania i użytkowania sterownika lub podać linka gdzie mógłbym sobie ją ściągnąć?

Pozdrawiam.

Prawdopodobnie zamienione są jakieś przewody, jak sie uprzesz i poguglujesz z numerem spisanym z płytki wyświetlacza to znajdziesz do niego pdf'a, a wtedy będzie wszystko jasne

• 1 miesiąc później...

Panowie pomocy!

W jakiś sposób wyłączyłem sobie wyświetlacz, jak po ciemku mogę go przywrócić? Jaka jest kolejność przeciskania aby dojść do ustawień wyświetlacza i go włączyć???

• 2 miesiące później...

dzięki koledze Jq mam linki do projektu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jak ktoś ma dostęp do kartek z opisem dołączanym do zestawów to niech się pochwali :]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

powoli odpalam tego preampa

i mam juz problem :]

mianowicie nie odpalił mi się wyświetlacz - wywala w jednej lini kwadraciki a w drugiej pusto, reaguje tylko na S1 podświetleniem

podłaczyłem go nóżka do nózki bo ma takie samo wyprowadzenie jak w płytce sterownika

na 8stronie kolega foksik miał taki sam problem (pozostawiony bez rozwiązania)

regulowałem oczywiscie kontrast potencjometrem i to porwia tylko widoczność kwadracików :]

nie wiem kontroler ma lcd jego model to ABC016002E14-FHW z firmy AV-Display

szukałem na stronie producenta doszedłem tu

Ukryta Zawartość

i niestety nie ma mojego modelu (ABC016002E14-FHW) ale na górze strony jest chyba opis połączenia dla całej serii wyświetlaczy wic na tej podtsawie go podłanczam

Ukryta Zawartość

oczywiście nie

na płytce sterownika i na płytce wyświetlacza jest wyraźnie oznaczone "1" i "16"

podejżewam że np. podświetlenie przy naciśnięciu S1 wtedy by nie działało a działa

no właśnie czyli mam dobrze połączone :]

z tego co gdzieś kontem oka wyczytałem to najwyżej pomiędzy poszczególnymi modelami zmienia się katoda z anodą więc i tak literki powinny być bo anoda i katoda to nóżki diody od podświetlenia

dalej mam kwadraciki jak ktoś miał podobnie lub jakieś sugestie to chętnie wysłucham

dostałem wiadomosc żebym sobie wyregulował jasnośc wyświetlacza (nie podświetlenia) tylko gdzie i jak to zrobić ?

wiem że w menu idzie to zrobić ale co z tego jak w menu nie widzę :/

>maxdila

A może odepnij piny odpowiedzialne za w/w kontrast i zrób na małym perku ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

raczej rozumnie kontrast jako jasność bo nic innego niema przy LCD , oczywiście oprócz diody podświetlenia osobno zasilanej na schemacie wyżej podłączonej przez rezystor 3,8R

na moje nikłe doświadczenie to jest to samo tylko nazewnictwo inne.Zobacz tutaj może coś Ci pomoże

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.