Skocz do zawartości
IGNORED

PreAmp symetryczny(/niesymetryczny)

msfalcon

Rekomendowane odpowiedzi

Mała poprawka:

1. tomant (pcb: PGA/OPA - 5 szt. + uC - 1 szt. + selector - 3 szt. + procek z nową wersją softu)

2. JaroMi (pcb: PGA/OPA - 2 albo 4 szt:) jeszcze nie wiem, ale 2 napewno)

3. Dzikoosek (pcb: PGA/OPA - 4 szt, uC - 1 szt. + selector - 4 szt.)

4. Borcik (pcb: PGA/OPA - 2 szt)

5. nowy11 (pcb : PGA/OPA - 2 szt. + uC - 2 szt. + selector - 1 szt. + ATMEGA16 - 2 szt.)

1. tomant (pcb: PGA/OPA - 5 szt. + uC - 1 szt. + selector - 3 szt. + procek)

5. nowy11 (pcb : PGA/OPA - 2 szt. + uC - 2 szt. + selector - 1 szt. + ATMEGA16 - 2 szt.)

widzę, że coś powoli ruszyło się w temacie pcb :). u mnie preamp gra już na dobre. teraz pozostaje jeszcze kwestia rozbudowy do systemu 5+1, budowa obudowy i zrobienie drugiej sztuki dla znajomego.

no w zasadzie to mam jeszcze mały problem z pilotem do tego wszystkiego. udało mi się przypasować pilota od TV (kod RC5) a za choinkę nie chce współdziałać z pilotem który zakupiłem specjalnie do obsługi tego preampa. jest to pilot do sterowania ściemniaczami także działający w systemie RC5.

taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ma ktoś jakiś pomysł?

Ukryta Zawartość

sorry że tak wjadę w wątek ale widzę że tu jakieś zamówienie na PCB leci a ja nie śledziłęm wątku..

można coś z tych płytek wykorzystać do regulacji głośności wzmacniacza (najlepiej +pilot)??

można :). płytka sterownika obsługuje jeszcze oprócz regulacji głośności także wybór żródła i obsługę wyświetlacza LCD / VFD. oczywiście pilot jest obsługiwany.

cały projekt preampu składa się z trzech płytek:

- uc - sterownika z częścią cyfrową

- selektora źródeł - płytka przekaźników

- i części analogowej samego preampu zrealizowanego na wzmacniaczach operacyjnych OPA1632 i cyfrowych potencjometrów PGA2310

tak więc potrzebowałbyś raczej płytki uc i pga/opa.

1. tomant (pcb: PGA/OPA - 5 szt. + uC - 1 szt. + selector - 3 szt. + procek)

6. saczek_XTRM (pcb : PGA/OPA - 1 szt. + uC - 1 szt. + selector - 1 szt)

PGA/OPA rozumiem steruje różnymi możliwościami, nie tylko głośnością?

Ja też się dopisuję

1. tomant (pcb: PGA/OPA - 5 szt. + uC - 1 szt. + selector - 3 szt. + procek z nową wersją softu)

5. nowy11 (pcb : PGA/OPA - 2 szt. + uC - 2 szt. + selector - 1 szt. + ATMEGA16 - 2 szt.).

6. Rick (pcb: PGA/OPA - 1 szt, uC - 1 szt. + selector - 1 szt.)

Rick - chyba kogoś zgubiłeś po drodze. powinno być tak:

5. nowy11 (pcb : PGA/OPA - 2 szt. + uC - 2 szt. + selector - 1 szt. + ATMEGA16 - 2 szt.).

7. Rick (pcb: PGA/OPA - 1 szt, uC - 1 szt. + selector - 1 szt.)

8. Bastek (pcb: PGA/OPA - 1 szt)

zmieniła się moja koncepcja budowy preampa. teraz robię go jako 6-cio kanałowy z symetrycznymi wyjściami. nie zmieści się to w założonej obudowie. zmuszony jestem do zmiany wyglądu na bardziej tradycyjny. bedzie to wyglądać mniej więcej tak jak na screenach. wszystko raczej z aluminium. nad chassis jeszcze się zastanawiam, bo stal mogłaby być jednak w tym miejscu lepsza.

1. front (gr. 10mm)

2. chassis (alu 3mm lub stal 2mm)

3. miało być zbliżone do tego (wymiarami), ale się nie da :(. estetyka będzie na szczęście zbliżona.

do tego będą jeszcze boki i top z 5mm alu i tył podobnie jak front z 10-ki.

jakby ktoś reflektował na takie rozwiązanie to proszę o kontakt. myślę że będę mógł wykroić tego więcej.

Ukryta Zawartość

post-4633-100007047 1170299050_thumb.jpg

post-4633-100007048 1170299048_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Starałem sie przeglądnąć nie tylko cały wątek ale równiez forumw poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytania. Niestety nie udało mi sie tego dokonać, więc zwracam sie z pytaniem i pomocą do Was Drodzy Forumowicze.

Chciałbym stworzyć preamp, jednak nie wiem za bardzo jakie elementy zastosowac, w jakiej ilosci dokladnie i czy zaproponowane przeze mnie polaczenie bedzie optymalnym?

Moj pomysł na preamp jest następujący:

potrzebuję 4-6 wejść zarówno RCA jak i XLR. Następnie z selektora wejść sygnał chciałbym podać na regulację głośności (lub najpierw preamp a później regulacją głośnosci- nie wiem co lepsze). Z regulacji głośnosci wykonanej na PGA2310 (oczywiscie zarówno dla XLR i RCA). Przez moment rozważałem regulację na rezystorach odpowiednio przełączanych przekaźnikami, ale koszty tego byłby bardzo wysokie, a jakościowa poprawa dźwięku prawdopodobnie nieadekwatna do nakładów pracy. Nastepnie za regulacją głośnosci chcę zastosować ukłąd Passa Alepha P1.7 ponieważ taki posiadam. Z preampa wyjście byłoby już na XLR lub RCA.

Zależy mi bardzo na regulacji wszystkiego pilotem, ładnym wyświetlaczu i wszystkich możliwościach jaki oferuje preamp msfalcom-a.

W jaki sposób mam jednak tego dokonać? Chciałbym usunąć wszystkie niepotrzebne części preampa jakiego użył projektant, ponieważ mam Passa. Czy dwie płytki selektora wystarcza? Do tego należy dołożyć płytke sterownika, regulacji głośnosci i...no wąłsnie? Czy jeszcze jakies elementy można zamówić?

przepraszam za być moze laickie pytania, ale chce być pewien swojego wyboru.

Pozdrawiam!

potrzebowałbyś całego kompletu płytek i w zasadzie wszystkich części oprócz tych obsługujących OPA1632, czyli kilku rezystorów i kondensatorów. wtedy zamiast przedwzmacniacza na opa wstawiłbyś swojego P1.7 i myślę że by zagrało.

dostałem kilka pytań na temat obudowy a w zasadzie jej kosztów. no więc dokładnie jeszcze nie wiem. wszystko zależy od kosztorysu jaki wystawi mi zakład. cięcie laserem do tanich nie należy, więc obudowa najtańsza także nie będzie. z poprzedniej "edycji", ta na zdjęciu powyżej kosztowała mnie 290pln (za laser, gięcie i anodowanie). do tego doszło jeszcze kilka godzin mojej pracy nad obróbką powierzchni. spodziewam się kosztu podobnego, minimalnie większego, ale na ostateczną cenę muszę poczekać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do wszystkich zainteresowanych wyświetlaczami VFD. znalazłem takie coś na allegro. ceny atrakcyjne, jak na razie :). może tak będzie do końca.

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

3.

Ukryta Zawartość

i jeszcze po kolei fotki:

post-4633-100006961 1170299168_thumb.jpg

post-4633-100006962 1170299167_thumb.jpg

post-4633-100006963 1170299165_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9. WaWrzOL (pcb: PGA/OPA - 1 szt + uC - 1 szt. + selector - 1 szt)

msfalcon czy udostępniasz soft do uc? Jeśli tak to z zaprogramowaniem sobie poradzę.

Gdzie i za ile mozna dostac przekaźniki pasujące do tego preampa ?

Znaleźliście coś ciekawego ? W tme.pl nie mają ... zresztą tam jest

troche drogo.

Może coś z oferty relpol'a sie nada ?

9. WaWrzOL (pcb: PGA/OPA - 1 szt + uC - 1 szt. + selector - 1 szt)

10.jacekw (pcb:PGA/OPA - 4 szt + uC - 2 szt + selector - 1 szt + ATMEGA16 - 2 szt)

>Kurt

zobacz tu:

Ukryta Zawartość

ja tu właśnie kupiłem.

Ukryta Zawartość

WaWrzOL - źródeł nie udostępniam, a binarką nie zaprogramujesz proca, gdyż programując, kalibruję generator RC (ponieważ znajdują się tam kawałki kodu dość silnie zależne czasowo) każdego egzemplarza i wartość kalibracji wprowadzam do źródeł oraz kompiluję. Tak więc najprościej będzie jak wyślę Ci gotowy procesor.

jarekt - posiadanie interfejsu równoległego nie implikuje kompatybilności sterownika wyświetlacza ze sterownikami stosowanymi w LCD. Tak tak jakbyś pytał dlaczego interfejs IDE nie jest kompatybilny ze SCSI - przecież oba równoległe:). Niestety dokumentacji do tego wyświetlacza nie znalazłem, także nie jestem w stanie jednoznacznie powiedzieć, że jest kompatybilny, chociaż pewnie jakby był, to sprzedawca by to wyeksponował, gdyż te kompatybilne z LCD bywają znacznie droższe i sprzedałby go za więcej:). Także ja nie licytuję:) - 15zł mógłbym jeszcze zaryzykować, ale tyle ile za aktualnie jest - nie ma sensu.

a dokładniej to ten się nadaje:

Ukryta Zawartość

post-4633-100006835 1170299362_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msfalcon - dotychczas myślałem, że są tylko dwa rodzaje interfejsów strujących wyświetlacze: szeregowy i równoległy zgodny ze standardem stosowanym przy znakowych LCD. Stąd wzięło się moje poprzednie pytanie.

Jak przegladam teraz manuale różnych wyświetlaczy widzę, że byłem w błędzie.

Odnośnie VFD Futaby: wjaki tryb (intel czy motorola) należy jumperkami ustawić wyświetlacz aby był poprawnie obsługiwany przez twoj sterownik?

jarekt - równoległy i szeregowy to tylko standard przesyłu danych - a jak te dane będą interpretowane zależy już od sterownika. A jak ustawić - szczerze mówiąc nie wiem:) - domyślnie ustawiony wyświetlacz tomanta pracował jak należy, jednak jak był ustawiony nie pamiętam, a wyświetlacz odesłałem już właścicielowi, więc może zapytaj tomanta.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.