Skocz do zawartości
IGNORED

PreAmp symetryczny(/niesymetryczny)

msfalcon

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś zorganizuje jakieś zbiorowe zamówienie na elementy do tego projektu ? Nie wszystko jest dostępne od ręki, nie mówiąc już o jakiś wypasionych częściach.

• 2 tygodnie później...

dotyczy płytki uc.

1. jakim łatwo dostępnym tranzystorem można zastąpić tego 2N3416? nie mogę nigdzie w pobliżu takowego nabyć.

2. jakiej wartości powinien być potencjometr P1 z płytki uc?

to moje pierwsze podejście do układów cyfrowych, wyświetlaczy itp. proszę więc o wyrozumiałość wszystkich których moje pytania śmieszą. elementy smd jakimś cudem polutowane ;).

>dotyczy płytki uc.

>1. jakim łatwo dostępnym tranzystorem można zastąpić tego 2N3416? nie mogę nigdzie w pobliżu

>takowego nabyć.

np. BC337

>2. jakiej wartości powinien być potencjometr P1 z płytki uc?

>

np. 5 kOhm

BC337 powinien być także dobry, choć ma trochę duże napięcie nasycenia Vce.

Potencjomert nie ma dużego znaczenia, zakres 1-5k będzie dobry.

A pułapki:)

1. Jak już wspomniał panterka - jakbyś nie widział liter, to reguluj potencjometrem (to jest kontrast)

2. W zależności od wyświetlacza, spotykane jest różne rozmieszczenie wyprowadzeń - wobec tego przed podłączeniem należy sobie sprawdzić i porównać schemat z kartą katalogową wyświetlacza.

Poza tym nie ma już chyba jakiś specjalnych pułapek:)

A teraz ponieważ nie każdemu wrzuciłem do przesyłki ostatnią stronę dokumentacji (konfiguracja), podaję ją tutaj:

Wejście do trybu konfiguracyjnego:

.a) przy użyciu przycisków

.....w trybie STAND-BY przytrzymać 2 sekundy wciśnięty przycisk MUTE(S2)

.b) przy użyciu pilota

.....w trybie STAND-BY przycisnąć raz przycisk pilota VOL_UP po czym wcisnąć i trzymać przez 2 sekundy przycisk pilota MUTE

.............Poruszanie się po menu konfiguracyjnym:

.a) przy użyciu przycisków

.....- w górę – VOL_UP(S5)/ IMP w prawo

.....- w dół – VOL_DOWN(S6) / IMP w lewo

.....- wybierz – MUTE(S2) / IMP przycisk

.b) przy użyciu pilota

.....- w górę – VOL_UP

.....- w dół – VOL_DOWN

.....- wybierz – MUTE

Niektóre ustawienia wymagające wyjaśnienia:

05/10 Sterowanie

.....a. 1 Impulsator – w tym trybie sterowanie odbywa się przy pomocy jednego enkodera (IMP) przy czym można nim regulować zarówno głośność, jak i wybierać wejście sygnału (przycisk enkodera służy do zmiany jego funkcji regulacyjnej – głośność/selektor)

.....b.1 Imp+przyc – w tym trybie sterowanie odbywa się przy pomocy jednego enkodera (IMP) przy czym może on jedynie regulować głośność (przycisk enkodera przełącza tryb regulacji głośności w tryb precyzyjny - 0,5dB)

.....c.2 Impulsatory – w tym trybie sterowanie odbywa się przy pomocy dwóch enkoderów, przy czym pierwszy (IMP) służy do regulacji głośności (jego przycisk przełącza w tryb precyzyjnej regulacji), natomiast IMP2 służy do wyboru źródła sygnału (selektor).

W każdym z trybów funkcje regulacyjne dostępne są także przy użyciu niektórych przycisków:

S1 – POWER..........(tryb a,b,c)

S2 – MUTE.............(tryb a,b,c)

S3 – SEL_UP..........(tryb a,b)

S4 – SEL_DOWN....(tryb a,b)

S5 – VOL_UP.........(tryb a,b,c)

S6 – VOL_DOWN...(tryb a,b,c)

Niektóre ustawienia wymagające wyjaśnienia:

07/10 SoftStart

.....a.Fast-Start – szybki start, w tym trybie sterownik startuje natychmiast, załączając wszystkie przekaźniki (PR1, PR2, PR3) bezzwłocznie

.....b.PR2 SoftStart – w tym trybie sterownik załącza niezwłocznie przekaźnik PR1, następnie po upływie 0,5 sekundy załącza jednocześnie PR2 oraz PR3

.....c.PR3 SoftStart – w tym trybie sterownik załącza niezwłocznie przekaźniki PR1 oraz PR2, następnie po upływie 1s załącza przekaźnik PR3

.....d.Soft Start – w tym trybie sterownik załącza niezwłocznie przekaźnik PR1, następnie po upływie 0,5 sekundy załącza przekaźnik PR2, następnie po upływie 1 sekundy załącza przekaźnik PR3

Reszta ustawień jest raczej intuicyjna.

hura!

udało się odpalić sterownik. co więcej - działa ;). na serio to najadłem się strachu bo po włączeniu zasilania nic się nie działo. potem okazało się że miałem popsuty włącznik sieciowy...

byłem jedną z osób, która nie otrzymała kompletu dokumentacji - dlatego dzięki, msfalcon za umieszczenie opisu tutaj.

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4633-100009778 1170295343_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co tu tak cicho - nikt jeszcze nie zbudował, nikt się nie chwali? ja na razie mam mały problem z kupnem przekaźników. szukam także jakiegoś fajnego źródła na impulsatory(enkodery). zna może ktoś?

odnośnie płytki pga/opa:

- w które rezystorki powinniśmy zainwestować? ma ktoś propozycje co do typów i od czego zacząć poszukiwania? ja myślę o zamówieniu elpodów 0,1% a może nawet 0,01%.

- kondensatorki to chyba wstawię panasoniki fc a i BG też się trochę pobawię.

Cześć ja kupiłem przekaźniki NEC-a takie czerwone w firmie Elektroniksc po 5,40zł/szt. tylko, że przysłali mi kilka EA2-5T i kilka EA2-5TNAG, te z "NAG" mają cewki o mniejszej rezystancji a tak pyzatym nie wiem, czym się jeszcze różnią, musze napisać do NEC-a. Musiałbyś im powiedzieć żeby ci takie same dali, ja nie wiedziałem, że tak przyślą, ale te i te działają to jakoś to będzie. Za innymi nie patrzałem. Na razie i tak mam 6 sztuk u siebie jak bym jakieś leprze znalazł to bym kupił jeszcze 4 sztuki na wejście CD czy DAC-a, dla radia czy komputera lub TV te wystarczą.

Ukryta Zawartość

Co do rezystorów to te przy OPA1632 powinny być dobrej jakości (10k i 100k).

Co do kondów, myślę aby te 2 x 100uF przy stabilizatorach dać BG STD 100uF/16V, a przy OPA/PGA BG N 10uF/50V. Ale to z czasem i przypływem gotówki.

U mnie se już całość pracuje, jeszcze nie koniec, ale wygrzewać się musi. Z początku może niegrać przyjemnie, wysokie ztłumione ale po jakimś tygodniu wszystko się otworzyło:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A propos rezystorów, to myślę, że warto zamówić elpody RWE0207 0,1%/25ppm. Dla siebie będę zamawiał 1,10,100k, także jeśli jest ktoś jeszcze zainteresowany to proszę dać znać ile kompletów oraz jakie (komplet to:4x1k i 4x10k lub 4x10k i 4x100k).

Jeszcze kwestia impulsatorów. Do selektora polecam wybierać te o jak najmniejszej liczbie kroków na obrót, natomiast do regulacji głośności chyba najprzyjemniejsze są "bezstopniowe" - to znaczy płynne, bez takiego charakterystycznego przeskoku pomiędzy nastawami. Te pierwsze bywają na allegro w przystępnych cenach, natomiast te drugie, jeśli ktoś będzie zainteresowany, to mogę mieć niedrogo (ok. 5-6zł), tylko, że noname'y, więc nie wiem jak długo wytrzymają.

>msfalcon, 3 Lip 2006, 17:09

Re: impulsatory - troche spedziłem czasu próbując zaplikować impulsatory ALPSa - niby wszystko chodziło, ale regulacja była nieprecyzyjna tzn podczas regulacji nastawy czasami 'skakały' zamiast płynnie się regulować. Dobrałem sie do ustawień w menu 'inne' i zupełnie na czuja zacząłem zmieniać dwa parametry zaczynające się na IM. Zadziałało!

msfalcon - czy możesz wyjaśnić zanaczenie ustawień w menu 'inne' (domyślam się, ze można tam tez włączyć/wyłączyć zero-crossind detection w PGA...) i ewentualny sposób ich wpływu na działanie.

Dodatkowo kilka pytań:

- czy da się w pozycji stand-by wyłączyć wszystkie wejścia (w tej chwili zostaje włączone ostatnio używane)

- czy da się 'znormalizować' volume do jakiegoś np ustawialnego w menu serwisowym poziomie po włączeniu - w tej chwili po włączeniu mamy volume takie jak przed wyłaczeniem

- napisz coś o zakresie regulacji - sterownik reguluje od 0 do -60dB a PGA ma znacznie szerszy zakres regulacji. Czy to ograniczenie wynika z faktu ze pozostały zakres używasz do regulacji czułości poszczególnych wejść i balansu kanałów?

- czy można zwiększyć długość nazw poszczedólnych wejść (w tej chwili sa to 3 znaki)

- czy rozważałeś jakąś możliwość podpięcia gold-cap'a albo innego tego typu wynalazku żeby nie gubić czasu i niektórych nastaw po odłaczeniu z prądu? Jeśli tak to czy wystarczy (wysraczy:-) ) podtrzymanie tylko PCF czy trzeba też procesor?

Pozdrawiam,

jacek

przyłączam się do prośby o objaśnienie sekcji "9/10 inne" z menu trybu serwisowego. i tak jak jacek-k-wawa chciałbym zrobić coś do podtrzymywania nastaw uc. może autor wypowie się na ten temat.

OK, w takim razie dam Wam trochę do poczytania:)

A co do nastaw, to przeca wszystkie ustawienia konfiguracyjne poza czasem są zapamiętywane w wewnętrznym EEPROMIE:) Także nie powinny Wam, żadne nastawy ginąć. Może napiszcie konkretnie o jakie nastawy chodzi.

No dobrze, zacznijmy od tego, że da się wszystko:) - to tylko kwestia założeń..., ale po kolei:

- *(1)może się dać w pozycji stand-by odłączyć wszystkie wejścia (jednak nie robiłem tego, gdyż właściwie nie widziałem takiej potrzeby, zresztą tradycyjne selektory przełącznikowe przecież też nie odłączają wejść)

- *(1)może się dać, aczkolwiek jest to rozwiązane w sposób jak piszesz - po załączeniu mamy poziom głośności taki jak przy wyłączeniu, a to z tego względu, iż własne doświadczenie podpowiadało mi, że przeważnie słucham na takim poziomie głośności przy jaki słuchałem ostatnim razem:)

- zakres regulacji PGA to +31,5 do - 95,5dB. Moim założeniem było ograniczenie go do rozsądnych wartość a także nie wychodzenie w górę poza 0dB (z mniej lub bardziej istotnych powodów) i jako taki przyjąłem 0 do -60dB, gdyż zdaje mi się, że mniej więcej taka regulacja jest wystarczająca i stosowana powszechnie. A druga sprawa, to regulacja przy skrajnych ustawieniach wzmocnienia/balansu. Jeśli taka regulacja nie jest dla kogoś wystarczająca, to także *(1)może się dać zwiększyć do np. -70 czy -80dB.

- 3 znaki:) - są trzy, bo wydaje mi się, że trzy to optimum za pomocą którego można dostatecznie opisać źródło, a jednocześnie nie zajmuje połowy wyświetlacza. Zauważ, że przy takim rozplanowaniu, więcej niż 3 znaki (na wyświetlaczy 2x16) wchodziłoby w konflikt z sygnalizacją czasowego wyłączenia / mute:). Jednak ktoś nie podziela mojego zdania, że 3 to optimum, to także *(2)może się dać więcej:)

- wszystkie ustawienia konfiguracyjne poza zegarem są zapamiętywane w wewnętrznej pamięci EEPROM procka, także po zaniku napięcie wszystko prócz czasu jest pamiętane. Jeśli komuś bardzo zależy na zapamiętaniu czasu (a nawet na tym by zegar dalej zliczał czas pomimo braku zasilania), to należy zastosować zewnętrzne zasilanie podtrzymujące (gold-cap czy bateria 3V) samego PCFa.

A teraz legenda:)

*(1) - wymaga przeprogramowania

*(2) - wymaga przeprogramowania i propozycji reorganizacji (większa ilość znaków będzie powodowała konflikt)

To tak w skrócie:).

Kończąc odpowiem tak - jest to wersja oprogramowania zgodna z moimi założeniami, jednak nie każdy musi je podzielać:) - proponuję poczekać jakiś czas. I jeśli jakaś funkcja będzie ogółowi przeszkadzała lub czegoś będzie brakowało, to mogę rozszerzyć/zmodyfikować funkcjonalność aktualnego programu i przeprogramować Wam procesorki. Np. chcielibyście więcej liter opisujących wybrane źródło, to proszę przedstawić całościowy zarys organizacji wyświetlacza 2x16. Można będzie wówczas np. dodać drugą alternatywną organizację wyświetlanych informacji wybieraną w menu konfiguracyjnym.

A teraz ustawienia "inne". Pokrótce napiszę, że są to takie różne wewnątrz-programowe ustawienia, które nie powinny być zmieniane jak wszystko funkcjonuje w porządku:) - ale dostałem kilka maili z pytaniem o nie, więc krótko wyjaśnię:

1) PW-DB/2 - wzmocnienie stopnia wejściowego (ustawia odpowiedni offset by wzmocnienie całości 0dB odpowiadało faktycznemu wzmocnieniu 0dB)

2) IM-MS/1 i 2 - dot. impulsatorów. Są to czasy opóźnień. Ogólnie - 2 powinno być 0, natomiast 1 w granicach 0-10. Jeśli ktoś ma problemy z impulsatorem (np. przeskoki wartości), to proponuję podregulować głównie wartość IM-MS/1, gdyż impulsatory są różne i nie zawsze jedno ustawienie sprawdza się dla wszystkich. Ponadto zużycie impulsatorów do pewnego stopnia można skompensować zwiększając tą wartość.

3) DB-MS/P - zmienna wykorzystana przy funkcji przeciwdziałającej "drganiu styków" przycisków. Większa wartość = efektywniejsza korekcja drgania styków, ale i dłuższy czas naciśnięcia przycisku wymagany do jego zadziałania.

4) PG-ZC/E - wykrywanie przejścia przez zero i zmiana głośności oraz źródła sygnału właśnie w momencie przejścia przez zero. Eliminuje to możliwe trzaski przy regulacji głośności czy przełączaniu źródła. Można ją wyłączyć ustawiając na 0.

5) SE-MS/P - czas impulsu przełączającego / resetującego przekaźniki.

Powyższe ustawienia są dobrane optymalnie i nie zalecam ich zmiany jeśli nie ma faktycznej potrzeby.

Mam nadzieję, że co nieco wyjaśniłem:), a teraz pochwalę się moją w pełni symetryczną, nie w pełni jeszcze sprawną integrą, która może już wkrótce zagra:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>msfalcon, 4 Lip 2006, 15:13

Dzięki msfalcon! Jak zwykle profesjonalna i szybka obpowiedź!

Zdecydowanie popieram poczekanie i zebranie doświadczeń/uwag innych 'przedwzmacniaczowców'.

Do ewentualnej listy do wzięcia pod uwagę chciałbym dopisać sterowanie jasnością dość standardowego wyświetlacza VFD 20x2 albo 16x2 (takiego kompatibilnego z LCD) - steruje się go programowo a nie podświetleniem LED, wygląda na dość proste - 4 poziomy wpisywane pod adres 00H - 03H.

Czy możesz podac jakie są domyślne ustawienia tych parametrów o których piszesz - zmieniałem je w ciemno i nie pamiętam wszystkich defaultowych wartości.

Pozdrawiam,

jacek

zamierzam zamówić z elpodu rezystorki o wartościach 10k i 100k (R1-4 i R9-12). myślę o typie RWE0207, tolerancji 0,05 lub 0,1% i temperaturowym współczynniku rezystancji wartości 5 lub 10 ppm/K (w zależności od ceny). wysłałem właśnie zapytanie ofertowe. to rezystorki w torze sygnału, sprzężeniu zwrotnym - myślę więc że elpody się tu sprawdzą.

czy ktoś jest chętny na komplecik tych 8-miu rezystorków?

Ustawienia domyślne to po kolei: 40 3 0 50 1 10

tomant - ja jak wspomniałem na poprzedniej stronie będę zamawiał 0,1%/25ppm. Wycenę z elpodu otrzymałem i koszt takich rezystorów przy zamówieniu 11-50szt jednego typu wynosi około 1,04zł/szt + przesyłka, więc myślę, że za komplet wyjdzie około 10zł.

Nie wiem czy jest sens zamawiać rezystory 10 czy 5ppm, ponieważ w tym zastosowaniu raczej nie ma to wielkiego znaczenia czy rezystancja będzie się zmieniać o 5 czy 25 milionowych na stopień, zwłaszcza, że rezystory są obok siebie i każdy z nich jeśli się zmieni o jakąś cześć, to w tym samym stopniu. Chyba, że jednak coś przemawia za tym, że proponujesz 10 czy 5ppm?

Aha, ja w czwartek będę zamawiał, także jeśli chcesz się dołączyć, to pisz. Ja się do Ciebie nie dołączę, gdyż zamawiam jeszcze inne wartości które są mi potrzebne.

nie, skoro ty już zamawiasz to nie ma sensu bym robił to osobno. w takim razie poproszę o jeden komplecik (8 rezystorków) także dla mnie.

co do tego temperaturowego współczynnika rezystancji masz oczywiście rację - nie przesadzajmy - te 25 wystarczy ;). na kiedy zamierzają wykonać nam te rezystorki? masz już jakiś termin? bo jak ja zamawiałem ostatnio to musiałem czekać ponad 3 tygodnie.

znając terminy "zakładów" postanowiłem już teraz - coby nie tracić czasu zająć się obudową.

pierwszy etap - chassis. w ruch poszedł AutoCAD.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nareszcie przyjechały z utęsknieniem oczekiwane przekaźniki. wlutowałem je prawie natychmiast ... i pojawił się pierwszy problem z selektorem. sterownik nie przełącza źródeł. napięcia zasilające jak i po stabilizacji są poprawne. załączony jest ciągle ten sam przekażnik (jeden kanał czwartego wejścia) i mimo wyboru innego źródła nic się nie zmienia. płytka sterownika i selektora połączona jest taśmą 3 przewodową (złącza SC, SD, G).

czy ma ktoś jakiś pomysł co mogło się stać? pomocy!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj:) Pewnie wszystko jest w porządku, tylko masz niezaadresowany selektor:)

Zapomniałem o tym napisać w instrukcji i już kilka osób pytało - popatrz od spodu na płytkę. Obok 3 nóżek PCFa jest 6 pól lutowniczych w rzędach po 3. Ponieważ jest to pierwszy selektor, to musisz go zaadresować na adres bazowy czyli łącząc kropelką cyny górne pola (te bliżej przekaźników, masę) z nóżkami. Po tej operacji selektor powinien być obsłużony jak należy:)

Dla jasności zaznaczyłem to na rysunku poniżej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzięki za błyskawiczną odpowiedź. czyli, wszystkie trzy pola od strony przekaźników zmostkować z trzema nóżkami pcf-a? a jeżeli chciałbym dodać kolejne selektory (np dla zwiększenia liczby kanałów) musiałbym mostkować inaczej?

Tak, a kolejne selektory to kolejne adresy, czyli wg. poniższego schematu:

nr.selektora = A2(pin3),A1(pin2),A0(pin1)

1 = 0,0,0

2 = 0,0,1

3 = 0,1,0

4 = 0,1,1

itd.

gdzie:

0 = masa (pola bliżej przekaźników - poza obrysem PCFa)

1 = Vcc (pola pod obrysem PCFa)

dzięki! zadziałało :). kolejny modół odpalony.

teraz pozostaje mi tylko czekać na elpody - jedyny element jaki brakuje mi do kompletnego uruchomienia preampa. reszta elementów już na płytce. u Javoreczka z allegro kupiłem wszystkie elektrolity (Panasonic FC). od nich zacznę zabawę z doborem elementów.

wracając do dźwięku wielokanałowego. chciałbym w przyszłości uruchomić 6 kanałów dla jednego / dwóch wejść. w związku z tym pomęczę jeszcze autora pytaniami ;). robię to na forum, może jeszcze komuś się to przyda.

1. czy będzie możliwość zamówienia dodatkowych płytek selektora i pga/opa? uc nie jest już przecież potrzebny. w pierwszej edycji pga/opa był dostępny jedynie w komplecie z płytką uc.

2. czy jest jakaś możliwość przy wyborze np źródła 2 kanałowego wyłączanie pozostałych 4 kanałów całkowicie? np przy wyborze cd końcówki mocy czterech pozostałych kanałów są wyłączane.

3. jak podłączyć kilka płytek pga/opa pod sterownik?

Tak, radiator przy selektorze jest niepotrzebny, raczej przy sterowniku się bardziej przyda:)

1. To zależy od zapotrzebowania, jak się okaże, że jest więcej osób, które byłyby zainteresowane samymi płytkami PGA/OPA to możliwość będzie, natomiast jeśli większość chciałaby całe komplety, to taniej będzie zamówić całość.

2. W przypadku systemu wielokanałowego jest to zrobione tak, że wybierając źródło 2-kanałowe, pozostałe kanały są odłączane przekaźnikami. Nie wiem co masz na myśli pisząc - wyłączenie całkowite - jeśli odłączenie od napięcia zasilania nieużywanych końcówek mocy, to aktualnie nie ma takiej możliwości, choć niewykluczone że w kolejnej wersji softu mogę zmienić funkcje przekaźnika 4 (XLR/RCA) na właśnie załączanie się w przypadku większej niż 2 ilości kanałów.

3. Na płytce podstawowej (pierwszej) montujemy układ tradycyjnie, na kolejnych natomiast nie montujemy optoizolatorów oraz oporników przy nich (zamiast PC817 montujemy zwory - na PCB są zaznaczone miejsca montażu tych zwór przez przekreślenie PC817), montujemy także zworę masową (tą zaznaczoną przerywaną linią). Stabilizatorów także nie musimy dublować na kolejnych płytkach. Płytki łączymy w ten sposób:

- J5 -> J1

- J4 -> +5V płytki następnej (w odpowiednim miejscu U13)

- J3 -> +/-15V płytki następnej (w odpowiednich miejscach U11, U12)

Hej,

tomant pozuszył znowu temat ustawień i innych opcji 'pozastandardowych'. Nie widzę jakoś specjalnie dużego zapotrzebowania na takie zmiany mimo, ze temat był omawiany kilka dni temu (może jeszcze nie wszyscy odpalili moduły?). Mimo wszystko wrzucę coś od siebie do dyskusji bazując na kilkudniowych już zabawach i obserwacjach:

- organizacja wyświetlacza

nie jestem pewien czy wyświetlanie informacji o offsecie wejścia oraz o jego typie (XLR/RCA) jest najbardziej istotnym elementem w codziennym użytkowaniu. Są to parametry, które raz ustawione pewnie zbyt często nie będą zmieniane. Proponuję więc zrezygnowanie z nich. Wyświetlanie godziny mogło by w sumie zostać mimo że może ono takie nieco 'nieaudiofilskie' :-)

Reasumując tak jak ja widział bym organizację wyświetlacza to:

** górna linijka - od lewej miejsce na symbol zegarka i czas do wyłączenia, dalej wyjustowana do prawej nazwa wejścia (ok może niekoniecznie pozostałe 12/16 znaków ale więcej niż 3:-) )

** dolna linijka: lewa strona czas (5 znaków + spacja), prawa strona wzmocnienie (6 znaków i spacja) (razem chyba z 14 znaków); MUTE mogło by pojawiać się zamiast wzmocnienia, literka P dla regulacji precyzyjnej może pojawiać się przed volume;

- ograniczenie wzmocnienia

myślę, że faktycznie poniżej -60 dB nie ma chyba co schodzić (no ok, -70 to chyba minimum), natomiast wydaje mi się, że warto wykorzystać nieco wzmocnienia powyżej 0 dB - wyobrażam sobie, że częśc użytkowników będzie miała problem z dopasowaniem poziomu np cd do jakiejś mało czułej końcówki mocy. I znowu - nie ma co przesadzać, ale tak z +10dB to czemu nie...

- zastanawiałem się nad wykorzystaniem flagi typu wejścia (XLR/RCA) i powiązanego z tym przekaźnikiem. Pomysł, który mi przychodzi do głowy to wykorzystanie tej flagi do bypasu przedwzmacniacza. Konkretny przykład - odtwarzacz CD z regulownym wyjściem podłączony do jednego z wejść, za pomocą tej flagi jest podpinany bezpośrednio do wyjścia z pominięciem regulacji przedwzmacniacza. Jeśli pomysł by się przyjął, to należało by jedynie zmienić opis tej flagi na np preamp/bypas. Przekaźnik musiał by być podpięty gdzieś 'na pająka' - jedyny problem to jak sterować bistabilnym mając jedno wyjście procka...Chyba że uwaga jak niżej....

- nie bardzo zrozumiałem o co chodzi z tymi wejściami stereo i wielokanałowymi. Wydaje mi się że nigdzie nie znalazłem ustawienia, które ustala, że dane wejście ma tylko 2 kanały a inne jest wielkonałowe. Jeśli jest więcej modułów selektora i PGA/OPA to na uC ustalamy ile modułów będzie aktywnych i potencjalnie każde wejście jest wielokanałowe, chyba że sygnał podamy tylko na 2 kanały - no to wtedy jest stereo :-) Jeśli mam rację, to nie widzę prostej możliwości 'machnięcia' przekaźnikiem, jeśli mamy stereo, a wyłączenia (albo odwrotnie...) dla wejścia wielokanałowego. Może się da to dorobić? A z czego? - 3 pozycyjny soft-start jest dość rozbudowany, może można by zrezygnować z 1 wyjścia na ten cel?

- no i moja wymarzona programowa regulacja jasności wyświetlacza VFD - wyświetlacz sam z siebie chyba zdecydowanie bardziej sexi niż LCD ale świeci na razie tak, że można by oświetlić pas startowy. Widział bym dwie osobne regulacje - w trybie standby oraz w trybie pracy.

To tyle na razie - aktywnych 'preampowiczów' zapraszam do dyskusji i ewentualnego 'okrzyczenia' moich propozycji.

msfalcon - czy to o czym piszę da się zrobić?

Pozdrawiam,

jacek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.