Skocz do zawartości
IGNORED

PreAmp symetryczny(/niesymetryczny)

msfalcon

Rekomendowane odpowiedzi

Szkoda, a wysyłając w czwartek jeszcze się dopytywałem czy dotrze na piątek. Trudno, w takim razie na razie nie będzie testów z VFD.

A tak a propos softu, to sobie przypomniałem, że ktoś (chyba Dzikoosek) prosił mnie kiedyś o jeszcze jedną funkcję:

+ niezależna regulacja jasności podświetlenia LCD w trybie standby

Zapomniałem ostatnio wyszczególnić, jednak to także jest zrobione i przyznam, że to był dobry pomysł:) - można sobie np. ustawić w standbaju nieduże podświetlenie, co by wieczorami nie raziło, a tylko lekko tląc się zabarwiało tło na kolor podświetlenia - ot taki miły dla oka efekt:)

>msfalcon, 5 Sie 2006, 15:32

Hej,

Pierwsze wrażenia bo testach wersji 0.3 softu msfalcona.

Generalnie jest fajnie - alternatywne organizacje wyświetlacza są 'w porzo', wersja 'tomatowa' (czyli numerek 3) też jest bardzo interesująca. Nie znalazłem do tej pory żadnych bugów - wszystko (no prawie...) działa tak jak powinno. Jak znajdę chwilkę to sprawdzę ostatecznie działanie bypasu, którym jestem zainteresowany.

A teraz to 'prawie' (to co robi wielką różnicę) - niestety regulacja jasności VFD nie działa - wyświetlacz wariuje, i gdyby nie sprytnie zaimplementowana przez msfalcona funkcja resetu do działających ustawień to była by mogiła...

Nie wiem ile osób jest zainteresowanych uruchamianiem tej funkcji (znam dwie takie osoby - siebie i tomanta, który czeka na mój spare'owy wyświetlacz VFD) - jeśli jest jednak nieco więcej zainteresowanych to może uda się msfalcona na chwilę odciągnąc od DAC'a po USB i nakłonić do zajęcia się tą sprawą:-). Myślę, że tomant nie będzie miał za złe, jeśli wyślę obiecany wyświetlacz msfalconowi na testy, po testach wyświetlacz pojechał by do tomanta. Co wy panowie na takie rozwiązanie?

Pozdrawiam,

jacek

.... a i jeszcze jedno - znalazłem bardziej szczegółowy opis tego wyświetlacza Samsunga, który mogę wysłać na testy. Link to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).pdf

pozdrawiam,

jacek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

.... no i jeszcze jedno - znalezione na stronie producenta noritake:

Ukryta Zawartość

może to pomoże?

Ukryta Zawartość

Jacku, teraz się dopatrzyłem w tych przykładach co być może powinienem zrobić, żeby to zadziałało jak należy. Szkoda, że nigdzie nie ma tej pełnej dokumentacji o której wspominają w tej skróconej, bo wciąż mam jeszcze jeden dylemat:) Jednocześnie ma złą wiadomość:) - z tej drugiej "pełniejszej" dokumentacji do Samsunga wynika, że w tym przypadku jasność jest sterowana nieco inaczej niż w Noritake. Także, wychodzi na to, że co wyświetlacz to inny sposób sterowania jasnością. Jeśli tomant będzie chciał, to owszem, może ten wyświetlacz przeze mnie "przejść", wówczas miałbym możliwość sprawdzenia na miejscu. Jednak jak wspomniałem Samsung ma trochę inny sposób sterowania. Jeśli tomant faktycznie chciałby użyć tego wyświetlacza do preampa, to mogę zaimplementować sterowanie jasnością także Samsunga.

panowie!

bardzo chętnie przepuszczę ten vfd przez ręce msfalcona. niech to przyczyni się do rozwoju softu dla dobra nas wszystkich :). oczywiście jestem zainteresowany implementacją jego obsługi przez soft.

co do testów nowego oprogramowania. ja nie mam żadnych uwag. sterowania jasnością vfd nie mogłem sprawdzić bo go jeszcze nie posiadam.

Dzisiaj otrzymałem wyświetlacz tomanta i mogłem sprawdzić czy regulacja tego SAMSUNGA działa tak jak trzeba. Zadziałała od razu i nie było z nią żadnych problemów:), dzięki pełnemu DATASHEETowi. Poniżej zamieszczam zdjęcia (zrobione z tej samej odległości, z tym samym czasem i przysłoną) dla porównania dwóch skrajnych położeń jasności, bez szybki i z niebieską szybką, którą widać na jednym ze zdjęć. I powiem tylko tyle, że chyba nie oddam tomantowi tego wyświetlacza - bo nawet szybkę już mam, za którą wyświetlacz wygląda po prostu wspaniale (żart:)) Bez niej, faktycznie razi zbyt mocno i właściwie tylko minimalna jasność jest do zaakceptowania.

A co do NORITAKE - poprawiłem kod (wcześniej bazowałem na złym tym przykładzie) i także powinna już działać regulacja. Także ostatecznie wersja 0.4 zawiera:

+ dodana obsługa regulacji jasności wyświetlacza VFD SAMSUNG (sprawdzona)

+ poprawiona obsługa regulacji jasności wyświetlacza VFD NORITAKE (niesprawdzona)

+ dla regulacji jasności wyświetlaczy VFD w trybie STANDBY, pozycja 0% oznacza całkowite wyłączenie wyświetlacza (jakby jednak w nocy przeszkadzało)

Ukryta Zawartość

post-6722-100007374 1170298652_thumb.jpg

post-6722-100007375 1170298651_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>msfalcon, 21 Sie 2006, 21:51

HURRRAA!!!! :-)

Dzieki za rozwiazanie tego jakze waznego problemu. Co prawda na razie dla mnie i tomanta, ale wydaje mi sie, ze po publikacji zdjec z wyswietlaczem VFD zdecydowanie przybedzie jego uzytkownikow.

ps: czy moge dostac procek z ver 0.4 softu?

A bo ja wiem:) - znalazłem w domu jakaś taką niebieską szklaną, dość ciemna, grubości około 2mm - przy LCD nic nie widać, a VFD wygląda przez nią rewelacyjnie, a bez szybki to tak sobie:)

o, kliknąłem nie to co trzeba i poszło bez zdjęcia - a wygląda ona mniej więcej tak (z lampą robione więc nie bardzo widać kolor).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy taki impulsator może być do wzmacnienia i przełaczania źródeł? Jak go montować?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak najbardziej się nada. masz chyba wersję z przyciskiem (te dwie dodatkowe nóżki).

jeśli nie chcesz używać przycisku podłączasz tylko te 3 nóżki.

mi udało się załapać na takie rodzaje impulsatorków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>ghost666, 22 Sie 2006, 16:38

W skrócie to taki przełącznik który generuje dwie fale prostokatne za pomocą zwierania odpowiednich styków przesuniete w fazie tak, aby można było określic kierunek ruchu.

Poczytaj np tu:

Ukryta Zawartość

Pozdro

jacek

Ukryta Zawartość

>msfalcon, 21 Sie 2006, 22:37

Hej,

Dostałem procek z wersja 0.4 softu. Regulacja jasności dla Noritake działa poprawnie. Hurra!

msfalcon - dzięki.

Pozdrawiam,

jacek

To dobrze:) Dzięki Waszym pomysłom oprogramowanie się znacznie rozwinęło w porównaniu do wersji 0.1 i moim zdaniem jest już dość wszechstronne i funkcjonalne - wobec tego i wobec braku nowych pomysłów oraz czasu na to, na razie zawieszam dalszy rozwój funkcjonalności softu, niech Wam dobrze służy:)

tomant - szybka nie stanowi problemu dla IR. Nie mam za bardzo czym, bo odciąłbym Ci kawałek, chociaż i tak do obudowy to się średnio nadaje, bo jest porysowana i ma odpryski.

msfalcon, dzięki. jak przyjdzie co do czego (czyt. obudowa stanie u mnie w domu), ruszę na poszukiwania i zakupy po szklarzach. jestem optymistą że uda mi się jakieś fajne szkło znaleźć.

Widzę że temat wspólnego zamówienia na pcb do preampa zamarł. Może jednak dojdzie do skutku.

1. tomant (pcb: PGA/OPA - 5 szt. + uC - 1 szt. + selector - 3 szt. + procek z nową wersją softu)

2. JaroMi (pcb: PGA/OPA - 2 albo 4 szt:) jeszcze nie wiem, ale 2 napewno)

3. Dzikoosek (pcb: PGA/OPA - 4 szt, uC - 1 szt. + selector - 1 szt.)

Ja tez bym sie dopisal do zamowienia:

1. tomant (pcb: PGA/OPA - 5 szt. + uC - 1 szt. + selector - 3 szt. + procek z nową wersją softu)

4. Borcik (pcb: PGA/OPA - 2 szt)

4. Borcik (pcb: PGA/OPA - 2 szt)

5. nowy11 (pcb : PGA/OPA - 2 szt. + uC - 2 szt. + selector - 1 szt. + ATMEGA16 - 2 szt.)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.