Skocz do zawartości
IGNORED

Czy dokonac takiej zamiany? SONY -> NAD

miloszk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Bardzo prosze o jakies opinie.

Kupilem taki oto sprzet:

CD Marantz CD 52MKII

Kolumny Wharfedale Diamond 8.1

Aktualnie mam wzmacniacz Sony F335R

i dzwiek jest jakis taki przymulony troche,

ale nie jest zly.

Co sadzicie o zamianie tego wzmacniacza na NAD 302 lub NAD 304? (NADa kupowałbym w ciemno :(

Jest jakies 200pln drozszt od tego Sony.

Prosze o pomoc :) Czy zamiana bedzie zauwazalna? Sprzet gra w malym pokoiku, glownie jazz i muzyka klasyczna.

Pozdrawiam

PS. O Nadach naczytalem sie duzo dobrych rzeczy, prawie samych dobrych,

za to o tym modelu SONY nie wiem za duzo. W ogole poczatkujacy jestem :)

https://www.audiostereo.pl/topic/25984-czy-dokonac-takiej-zamiany-sony-nad/

Hej jestem posiadaczem NADa zestaw cd wzmak i właśnie go dzisiaj sprzedaje.Tak mi go szkoda...ale musze bo potrzebuje kase...

a co do zamiany myśle ze byłby to pierwszy krok do audiofilizmu że tak powiem.Mój zestaw grał jakieś 3 lata.Byłem z niego zadowolony w 100%.Porównywałem go z ONKYO ale onkyo odpadł z powodu zbyt duzego dudniącego basu.No i ta moc.to jest prawdziwe 40W/8om.POLECAM

Wharfedale Diamond 8.1 grają dosyć mało ekspresyjnie, stąd pewnie wrażenie zamulenia. Połaczenie ich z Nadem może sie okazac również niezbyt fortunne. Było w kilku wątkach poruszane z czym te kolumny dobrze grają. Spróbuj poszukać.

Kiedyś miałem wharfedale 7.2 i wzmacniacz sony seria 610? to zestawienie to zgroza i krew z uszu.Jestem posiadaczem 304 która gra z 502 oraz 314 która gra z 522 i są ogromne róznice w brzmieniu tych wzmacniaczy.Jeśli chcesz wzmaka z wykopem z potężnym basem lekko zmulonego to 304 będzie dobra, rozjaśnisz go trochę kabelkami np.nordostem.Miałem kiedys wzmacniacze(różne modele) sony,technics,philips itp.NAD to jest inna szkoła dzwięku.

Trudno jest komuś coś doradzać bez odsłuchu ale fakt iż nie pozbyłem się 304 mimo że kupiłem 314 może ci da do myślenia.Gram na kolumnach avance omega 590 są to trudne do napedzenia kolumny i 304 radziła sobie z nimi bardzo dobrze.NADa 304 nie zamieniłbym za żadnego wzmaka sony(nie mówimy o serii ES).

Nie lubię się rozpisywać(wolę słuchać) ale podaj za jaką cenę go możesz kupić i czy jest w dobrym stanie bo ma juz swoje lata.Produkowany był bodajże miedzy 93 a 96 rokiem.

Twój CD gra raczej dosyć ostro to razem z 304 będzie grał dobrze, niestety nie znam tych kolumn to wiecej nic nie doradzę.

ps kiedyś czytałem że wharfedale są strojone do loudnesa ale nie wiem czy to prawda.

Witam, dziekuje za odpowiedz.

NAD bedzie kosztowal na pewno ponad 400pln.

Wlasnie nie chce zamulonej muzyki :) Taka otrzylalem po podlaczeniu Sony f335r.

Klasyczna muzyka, (ewentualnie jazz) musi byc przede wszystkim czysta.

Znajomy poleca mi jeszcze Luxmana z seri LV, moze na niego sie zdecyduje...

W takim układzie polecam model 314 no i będziesz miał lepiej rozplanowana scenę.

Na allegro widziałem 312 za 400 zł.Moją 314 kupiłem za 175 zł ze spalonum trafem, przewinięcie kosztowalo 120 zł i powiem tyle że było warto.

Właśnie dzisiaj sprzedałem za 1000 zł zestaw NAD c320 + c520.Szkoda jak złoto ale przypiliło i tyle.Byłem zadowolony z tego zestawu.Teraz jakiś rok bez pożadnego audio.Następnym zakupem będzie jakiś lampowiec.I teraz mam dylemat jaka lampa do 3000 tysięcy?

Probowalem poszukac jaki wzmacniacz dobrac do tych Diamondow 8.1 ale nic nie znalazlem konkretnego.

Jeden chwali yamahe inny nie, tak samo jest z NADem.

Chyba nie kupie wzmacniacza w ciemno :(

Mam na sprzedaż NADa 302. Właśnie przed godziną zrobiłem upgrade na NAD C350, który wyposażony jest w pilota - to było głównym powodem chęci zmiany. To że NAD 302 ma "przymulony" dźwięk to tylko część prawdy. To jest miękkie brzmienie, bardzo charakterystyczne ale też bardzo urokliwe i wcale nie brakuje mu szczegółów. Sprzęt mam od 11 lat i nigdy mnie nie zawiódł. W razie czego proszę o kontakt na priv (info w 'o mnie'). Kupowanie w ciemno nie jest najlepszym wyjściem, ja proponuję odsłuch u mnie, czyli 3miasto. Zapewniam że NAD 302 potrafi pokazać pazur i niektóre płyty brzmią korzystniej na nim niż na innych wzmacniaczach z nieco wyższej półki.

Ale dlaczego akurat NAD ?? Ja miałem nieprzyjemność pare razy słuchać NADa, zarówno S300 jak i to takie nowe coś z brzydkim niebieskim wyświetlaczem i diodami dającymi po oczach nawet na Altouthopiach, i grało fatalnie, Dzwięk był suchy, bez tzw"mięska" , nie detaliczny a raczej taki ... wybiórczy, bo instrumenty grały, fakt... ale nijak się ze sobą nie łączyły. Dla mnie NAD to porażka, natomiast miałem okazje słuchać SONY TA-F690ES, recenzje wystawiłem w dziale "Opinie". Pomijając fakt że ten klocek ma swoje latka, potężne i już niestety suche elektrolity, gra bardzo dobrze, Dla takich kolumienek jak Ty masz to jest aż za mocne bydle, a na allegro można go za 500 - 600 wyhaczyć...

• 1 rok później...

sory ze to odgrzebuje, ale

SMIAłEM SIE W GłOS

gdy przeczytałem powyzej, ZE W 12-LETNIM SONY TA-F690ES posiadającym ELNA SILMIC są "SUCHE ELEKTROLITY". NO NORMALNIE DOWCIP MIESIąCA, SKECZ ROKU.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.