Skocz do zawartości
IGNORED

Co to za kolumny Tonsila ? Pilne !!!

Zerkos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mogę za symboliczne 20 zł kupic dwie kolumy Tonsil'a, choć już dość wiekowe, to może dobre.

Czy ktoś wie co ta za kolumy, czy dobrze grają, są coś warte ?

Czy ten prostokątny głośnik to wstęga ? Czy może coś innego ?

Oto ich fotka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/25992-co-to-za-kolumny-tonsila-pilne/

Wstęga? Raczej nie sądzę - Tonsil chyba nigdy nie robił wstęg. Symboliczne 20zł zmieni się na więcej, bo głośniki niskotonoew trzeba reanimować i to szybko. Czy są dobre? Nie mam zielonego pojęcia, nigdy tego modelu nie widziałem.

Zerkos, 27 Kwi 2006, 20:56

>Witam.

>Mogę za symboliczne 20 zł kupic dwie kolumy Tonsil'a, choć już dość wiekowe, to może dobre.

>Czy ktoś wie co ta za kolumy, czy dobrze grają, są coś warte ?

>Czy ten prostokątny głośnik to wstęga ? Czy może coś innego ?

Mi to wygląda na DIY z części i okuć Tonsila. Ta prostokątna atrapka była też w bardzo ale to bardzo tanich kolumnach z końca lat 80. (chyba ZGP 25-8-xxx 25W). Charakterystyczne czerwone obwódki na plastikowych atrapach, tu jest wersja jednobarwna. W tych ZGP ta atrapa była zastosowana poziomo a nie pionowo, no i na samej górze. Pomiędzy nią a niskotonowcem był ten okrągły GDW. A w prostokątnej atrapie był też sopran, ale taki malutki. Nie wiem czemu taki dziwny podział pasma (bas, sopran, sopran). Widocznie ten środkowy sopran chodził na obciążeniu średniotonowym, a górę obsługiwało toto małe w prostokątnej atrapie. Z tego co pamiętam, to w moich ZGP chyba od początku ten mały sopran był niesprawny. A że była tam nieszczelność (tragiczne wykonanie jak na Tonsil - po prostu ktoś nie włożył gąbki pod koszyczek), to miałem jedną kolumnę z bass-reflexem. Nie wiem po co Tonsil zrobił taki kicz jak seria ZGP. Widać przestraszyli się Chińczyków i też dostosowali się do ich poziomu.

• 2 lata później...

myślałem ze znam wszystkie konstrukcje tonsila, tą jednak widzę pierwszy raz. Jakos mi to nie wygląda na tonsila.. Jeżeli na basie miałby być nawet gdn 20/40 to ma jakąś inna nakładkę przeciwpyłową.

A co do pytania to moim zdaniem za 20 złotych to mozna je kupić i sie nimi pobawić. Co prawda jest kryzys, ale kolumienki za 2 paczki fajek, można chyba wciągnąć.

Zdzislav, 21 Lut 2009, 18:34

Co prawda jest

>kryzys, ale kolumienki za 2 paczki fajek, można chyba wciągnąć.

Chociaż tutaj nie mówcie o tym pieprzonym kryzysie.W Polsce zawsze był kryzys, to żadna nowość...

A to jest kolejna odmiana kolumn zgp25 na glosniku gdn 20/30 soprany pozostaly bez zmian czyli 15 stka jako srodniotonowy i 40W jako sopran.Kolumny z tego co pamietam maja pasmo od 50hz do 20000 hz i 89 db .Kolumny graly glosno i milay fajna gore taka nasycona i spora gorke przy 10 12 khz .Pamietam je jako slabe kolumny trzeba bylo napchac waty zeby dobrze graly .

areczek, 21 Lut 2009, 19:17

>A to jest kolejna odmiana kolumn zgp25 na glosniku gdn 20/30 soprany pozostaly bez zmian czyli 15

>stka jako srodniotonowy i 40W jako sopran.Kolumny z tego co pamietam maja pasmo od 50hz do 20000 hz

>i 89 db .Kolumny graly glosno i milay fajna gore taka nasycona i spora gorke przy 10 12 khz

>.Pamietam je jako slabe kolumny trzeba bylo napchac waty zeby dobrze graly .

Znów zapomniałem się,tekst z googla.

paul_67, 21 Lut 2009, 19:13

>Zdzislav, 21 Lut 2009, 18:34

>Co prawda jest

>>kryzys, ale kolumienki za 2 paczki fajek, można chyba wciągnąć.

>

>

>Chociaż tutaj nie mówcie o tym pieprzonym kryzysie.W Polsce zawsze był kryzys, to żadna nowość...

haha. Wybacz nie mogłem sie powstrzymać, to tak sarkastycznie miało być ale zapomniałem na końcu dodać - :) Tez juz nie wytrzymuje tego pieprzenia o kryzysie, ale wchodzi to w dyńkę jak piosenki typu wstań powiedz nie jestem sam i nie chce wyjść :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.