Skocz do zawartości
IGNORED

TDA1541A Non-os DAC - zamowienie na PCB

marekG

Rekomendowane odpowiedzi

CS8414 sa dostepne na allegro, wersja smd np. tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kolo ma duzo scalakow bo sam od niego bralem

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

jak by było trochę chętnych to możliwe że zapisałbym się na to

ciekawią mnie także wrażenia ... ale cisza...jak makiem zasiał, chyba części brakuje i jeszcze nie poskładane

saczek_XTRM

Tu jest trochę wrażeń z porównania z Marantzem cd94:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

AYA DAC Pedji odpalony. Narazie w wersji testowej "na desce".

Ukryta Zawartość

post-4509-100004997 1170302217_thumb.JPG

post-4509-100004998 1170302216_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

przespałem zamówienie :( . nowy11 - mam nadzieję, że trochę opowiesz o tym dac`u jak się wygrzeje. możesz więcej napisać o różnicy w stosunku do poprzedniej wersji (to co jest na stronie Pedji czytałem)? Ile wyniósł koszt części ?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Ja juz tez powoli finiszuje ze swoim :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

piękne to ... czekamy na opisy wrażeń po uruchomieniu

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• 3 miesiące później...

Wreszcie znalazlem troche czasu zeby cyknac pare fotek mojemu AYA DAC'owi :) Powiem tak - dzwiekowa rewelacja :) Po kilku kolejnych poskladanych wersjach NOS DACa Petera na TDA1543 lekko mowiac zniechecilem sie troche do dzwieku NOSa ... niespecjalnie mi sie podobal ... ale coz - myslalem ze mam tepe uszy i nie potrafie docenic tego brzmienia :) Po odpaleniu AYA DACa moja opinia o NOSach sie kompletnie zmienila o 180 stopni. Od samego odpalenia poprostu wyeliminowal NOS DACa Petra. Po tygodniu jak sie dobrze wygrzal, a calosc sie zdrowo grzeje :) zaczal grac lepiej od mojego CD :) Polecam kazdemu kto chce miec swietnie grajace zrodlo za relatywnie niewielkie pieniadze :) Choc plytka Pedji wykonana jest naprawde ponizej wszelkiej krytyki :((( Kompletny kicz jezeli chodzi o mechaniczne wykonanie :( cynowanie sciezek, kiepska soldermaska, na pol wydrukowane opisy ktore schodza byle zmywaczem ... mam nadzieje ze pod ta cyna jest pozadna warstwa miedzi. Juz jak dostalem to zauwazylem mikroprzerwy w sciezkach :( Ile znalazlem tyle naprawilem a i tak mialem problemy z odpaleniem - szukajac zaginionych sygnalow na plytce znalazlem w koncu wszystkie przerwy i gra :) Dzwiek jest superancki - dynamika, energia i detale - roznica w stosunku do NOS DACa Petera jest tu slyszalna prawie momentalnie. Zdecydowanie ladniej i szezej rozbudowana scena niz robi to moj odtwarzacz. Bardzo energicznie i czysto przekazuje wokal - Jimmy Cullum albo Cassandro Wilson sa prawie namacalni w pokoju :) Rewelacyjne brzmienie gitary Dire Straits albo pianina Mozdzera :) coz ... ogolnie to wszystko zaczyna grac lepiej niz wczesniej :))) i to wlasnie najbardziej cieszy i rekompensuje wlozona prace :) I jeszcze kilka fotek ...

Ukryta Zawartość

post-3138-100007334 1172648561_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

aha ... sprzet towarzyszacy odsluchom to jak zwykle wysluzony Sony DVP-NS900V (zmodyfikowany - sam juz nie wiem co zostalo oryginalne) tutaj jako naped :) wzmacniacz symetryczny na OPA1632 i LM3875 i glosniki ELAC 207.2 JET - okablowanie to Kimber 4TC i NF SommerCable Square 4 Core :) i troche fotek blizej elektroniki - to co tygryski lubia najbardziej :)

Ukryta Zawartość

post-3138-100007332 1172648561_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jestem chętny na 1 szt

ChUmI,

Czy Twoj "DAC Petera" to ten ktory opisales kiedys na Forum? Jesli tak, to nie pisz ze jest to moj DAC, gdyz z moim DACiem ma niewiele wspolnego, jest to raczej "DAC ChUmI"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Peter ~ fakt ze nie mam dokladnie takich elementow jak Ty ... racja :) Ale:

- nie chce investowac kasy w BG STD na zasilaniu bo poza tym, ze sa dosyc trudno dostepne to pisales ze roznica w brzmieniu ich oraz Panasonic FC jest nie az taka wielka - powiem Ci ze jak mialem wsadzone tutaj FC to byla kompletna porazka :) Taki zestaw kondow jak widac na plytce zagral u mnie nieporownywalnie lepiej niz FC :)

- poza tym mam Rikeny na I/V i BG-N na wejsciu, regulatory AN i MSR860 w zasilaniu, oryginalny CS8412 - wiekszosc zreszta od Ciebie :) wiec nie mysle ze DAC nie ma nic wspolnego z Twoim :)))

- idac dalej taka konfiguracja elementow zagrala niestety z regulatorami LT lepiej niz bez nich - zdecydowanie niestabilizowane zasilanie mi w tym ukladzie nie podeszlo ...

wiec mozna powiedziec ze taka konfiguracja moze byc nazwana ChUmI DAC :) Ale poza tym ze mam zamontowane regulatory napiecia to reszta jest jak w oryginale ...

Dodam ze w AYA tez nie mam na zasilaniu BG tylko w wiekszosci Rubycon ZA ktore sprawdzaja sie u mnie bardzo dobre w tym miejscu :) nie mowiac o tych duzych kondensatorach bo to w wiekszoscia Pamasonic M - czyli nic specjalnie wymyslengo ...

nowy11 ~ no moge sobie wyobrazic :) ale moj klon Krella na nowych drukach to odlegla sprawa ... kompletny brak czasu ... mam nadzieje ze zrobie go w tym roku :) ale chce sie do niego naprawde przylozyc :)

Jeszcze troche mniej audiofilskich pomiarow :) Po pierwsze musze przyznac ze jestem pod wrazeniem stabilnosci i jakosci sygnalu zegarowego 50MHz generowanego przez oscylator Crysteka dla ukladu reclockera ... widzac taki sygnal zastanawiam sie nad sesem stosowania wymyslnych ukladow zegarowych - moze lepiej zainwestowac kase w gotowy wysokiej klasy oscylator ??? dodam ze ten ktory wsadzilem do AYA to standard produkowany przez Crysteka - ciekawe jaki sygnal daja jakies bardziej wypasione oscylatory :) sygnal mierzylem bezposrednio na wyjsciu oscylatora.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze kilka slow odnosnie samego ukladu reclockera ... mimo tego ze dzwiek AYA jest bez zastrzezen jak wczesniej pisalem :) to jakos jestem do tego ukladu od strony czysto inzynierskiego podejscia troche nie do konca przekonany :( wiadomo ze clock reclockera i cyfrowego sygnalu audio (I2S) nie sa nijak zsynchronizowane ... i o to chodzi pewnie w reclockingu :) ale przez to reclocker zatrzaskujac dane I2S wprowadza co jakis czas staly jitter +20ns albo -20ns, w zaleznosci jak maja sie do siebie czestotliwosci obu sygnalow ... zastanawial sie ktos z was nad tym jak to sie ma do ukladu bez reklokera ??? Jitter jest bardzo wyraznie widoczny na oscyloskopie. Mimo ze transmisja wyglada bardzo porzadnie i czysto to po powiekszeniu widac ze zbocza drgaja o stala wartosc 20ns ... :( jasne ze przeskok zbocza wystepuje co ktorys tam takt nie caly czas ale mimo wszystko jest :) nie mam wiecej czasu zeby sie temu dokladniej przyizec i przemyslec ale moze ktos z was ma jakis pomysl jak to sie ma do dzwieku?

oczywiscie mimo tych drobnych zastrzezen pomiarowych DAC gra dalej rewelacyjnie :)))

Ukryta Zawartość

post-3138-100007319 1172648562_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>........wiec nie mysle ze DAC nie ma nic wspolnego z Twoim :)))

Sam uklad elektryczny tego DACa (NOS 1543) trudno nazwac moim, gdyz jest to raczej zlepek kilku projektow ktore zostaly wczesniej opublikowane. A wiec filtracja zasilania jest wzorowana na pierwszym DACu Kusunokiego, bufor na wejsciu i regulatory sa zaczerpniete z trzeciego DACa Kusunokiego, receiver PLL z ukladu Monkey Sect, wartosc zasilania DACa i wartosc rezystorow I/V z DACa 47Labs, itd.

Co tu jest moje, to wartosc i typ poszczegolnych elementow, ktore byly dobierane poprzez zmudny odsluch. To ksztaltuje w duzej mierze sygnature DACa. Jesli uzyto inne czesci, lub znacznie zmieniono ich wartosci, (nie wspominajac tak drastycznych zmian jak uzycie preregulatorow), tak zbudowany DAC bedzie gral inaczej. W jakim stopniu, trudno powiedziec, bedzie to niewatpliwie zalezalo od uzytego sprzetu i predyspozycji sluchajacego. Roznica moze byc taka ze albo bedzie to nastepny uklad elektryczny ktory nie budzi wiekszych emocji, lub cos szczegolnego, pozwalajacego nam zapomnac o uzytym sprzecie i calkowitym oddaniu sie muzyce. ;-)

Wracajac do DACa Pedji, niewatpliwie warto go zbudowac i dziwie sie ze jest tak male zainteresowanie. Sam mam plytke ale jakos sie jeszcze nie zebralem aby ja zlozyc. Z jednej strony znieczeca mnie troche duza ilosc czesci ktore trzeba skompletowac, z drugiej strony mam juz jednego DACa na (dwoch) TDA1541 i jakos nie bylem nim zaskoczony. Tak czy inaczej, DAC Pedji z pewnoscia kiedys zmontuje. Jesli biedzie wiecej tak pochlebnych opinii, to moze predzej niz myslalem ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.