Skocz do zawartości
IGNORED

Jak się tłoczy płyty winylowe - video

jarexx

Rekomendowane odpowiedzi

profee, 1 Maj 2006, 21:26

>Bardzo wartosciowy materiał. Tylko coś mi sie zdaje, że w Polskich nagraniach nie było aż takiej

>automatyzcji.

Ale za to była produkcja wielkoseryjna. Zauważ, że tutaj początkowe etapy są robione niemal ręcznie. No chyba, że to wideo jest z pocz. lat 90.

Czy ta początkowa płyta oblewana czymś czarnym to tzw. acetat? Oglądałem bez dźwięku, to nie wiem.

OT: Chyba niezły wieszak do klipów to youtube.com

>kmik

>Czy ta początkowa płyta oblewana czymś czarnym to tzw. acetat?

Tak. To czarne to t.zw. lakier, czy jak kto woli żywica syntetyczna. W niej rylec nacina rowek. Przy okazji: mam niedosyt z powodu zbyt małej ekspozycji pracy głowicy nacinarki wlaśnie, w tym filmie.

>kmik

Jeszcze co do tej automatyzacji. Otóż wydaje mi się, że te wstepne operacje, tzn. przygotowanie "acetatów" i robienie z nich negatywów - to nigdzie nie było zautomatyzowane w wyzszym stopniu niz na filmie. Raczej dobrze oprzyrządowane - na filmie widać całą baterię (szereg) wanien galwanicznych obsługiwana przez prawdopodobnie jednego człowieka. Również np. centrowanie stempli. Natomiast "rozmnożenie" (multiplication) czyli tłoczenie, z podawaniem etykietek, obcinanie wypraski, być może pakowanie (tego na filmie nie ma) były automatyzowane w, jak widac, prawie maksymalnym stopniu. I to o braku takiej daleko posunietej automatyzacji w PN mówiłem. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że stan taki prawdopodobnie był uzasadniony niskimi nakładami (płytki rynek krajowy) czyli nieopłacalnością.

• 3 miesiące później...
  • 2 miesiące później...

A gdyby ktoś nie kumał angielskiego, to stąd:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

DivX, ~29MB, czas: 10:35

...można ściągnąć ten sam materiał ale z polskim lektorem. Materiał leciał kilka dni temu w TV.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zaniepokoił mnie tylko ten ekran komputera z zapisem dźwieku do maszyny nacinającej, czy aby w ten sposób nie traci sie gdzieś "analogowości" analoga?

Nie znam sie na technice zapisu i obróbki audio ale z tego co wiem to w pełni analogowy dźwięk to jest raczej z wielościeżkowych szpulowców Nagry niż z komputera...

Pięękny film.... A ta muzyczka w tle bardzo "edukacyjna":)) Jedno mnie ciekawi. Jak w takim razie tłoczy się "pict diski"? Czy najpierw układają ciastko z wzorkiem, a potem "plask"? Poza tym, odniosłam wrażenie, że pani lektor mówiła o użyciu substancji, która "z natury" jest czarna, jak płyta. Co z innymi kolorami w takim razie? I z p.d.?

• 6 miesięcy później...

Ślicznie to wygląda na filmie. Ale z czego sie w takim razie bierze fakt, że plyty często są tak fatalnie wycentrowane, że potrzeba wlasnej ingerencji przy użyciu rozgrzanego śrubokręta. Bo inaczej nie da się plyty odtworzyc zeby dźwięk nie plywał...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.