Skocz do zawartości
IGNORED

Koss porta pro a AKG K66

Doom

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry :) Mam problem chce

kupic słuchawki (takie na cale uszy) do uzytku w domku. Chodzi mi dokladnie o porownanie 2 modeli

rowniez mile widziane

propozycje :) Chodzi mi tu dokladniej o Koss porta pro (u mnie minus maja za wyglad i

niedlugi kabel) oraz o AKG k66. Fundusze na zakup słuchawek to jedyne 150zl.

Niemusza byc to te słuchawki jezeli ktos ma pomysl na cos lepszego za ta cene

to chetnie zobacze :P

AKG k66

www.allegro.pl/item100914298_akg_k_66_nowe_gwarancja_24_pl_faktura_wilk_ss.html

Koss porta pro

www.allegro.pl/item100534298_koss_porta_pro_salon_f_vat_gw_dozywotnia.html

https://www.audiostereo.pl/topic/26127-koss-porta-pro-a-akg-k66/

Nie nie nie :D Ja patrze na te takie cyferki co sa pod zdjeciem xD

A tak powaznie to zastanawiam sie czy to duza roznica bo przy ur 40 pasmo jest 15-22000hz a porta pro ma 15-25000hz... Wiecej chyba niczym sie nie roznia(oprucz wygladu, ladniejsze sa ur40 no ale tu chodzi o dzwiek a nie wyglad)... Info mam z niezbyt wiarygodnego zrodla bo z allegro. Jezeli sie myle cos pominelem to prosze o sprostowanie...

Mam jeszcze jedno pytanie, czytalem ze kabel przy tych sluchawkach (Koss ur40) jest ladnie mowiac do dupy... Czy jest mozliwosc dokupienia gdzies czegos lepszego ? Jak tak to gdzie mozna dostac jakies kabelki i w jakiej cenie ? (dodam ze mieszkam przy warszawie :P)

Kabelek jest jak od zwykłych dousznych słuchaweczek. Jak oglądałem te słuchawki to wydały mi się delikatne, a potrzebowałem słuchawek w których zasnąć mógłbym i Ur 40 się do tego nie nadają. Mam Ur29 które już wielokrotnie dużo przechodziły i dalej grają i w porównaniu z Ur40 są jak czołg przy polonezie ale dźwięk trochę mniej przyjemny i uszy się pocą : ( Jeżeli nie zamierzasz w nich tańczyć, spać, dawać dzieciom, to nic im będzie i kabelek się nie rozpadnie. Napewno jednak będziesz potrzbował jakiegoś przedłużacza bo kabelek ma tylko z tyle długości co od zwykłych dousznych słuchawek no może ciut więcej, ale napewno mniej niż 2 metry. Uniemożliwia to jakikolwiek inny odsłuch niż z głową przy odtwarzaczu : )

Kabelek jest jak od zwykłych dousznych słuchaweczek. Jak oglądałem te słuchawki to wydały mi się delikatne, a potrzebowałem słuchawek w których zasnąć mógłbym i Ur 40 się do tego nie nadają. Mam Ur29 które już wielokrotnie dużo przechodziły i dalej grają i w porównaniu z Ur40 są jak czołg przy polonezie ale dźwięk trochę mniej przyjemny i uszy się pocą : ( Jeżeli nie zamierzasz w nich tańczyć, spać, dawać dzieciom, to nic im będzie i kabelek się nie rozpadnie. Napewno jednak będziesz potrzbował jakiegoś przedłużacza bo kabelek ma tylko z tyle długości co od zwykłych dousznych słuchawek no może ciut więcej, ale napewno mniej niż 2 metry. Uniemożliwia to jakikolwiek inny odsłuch niż z głową przy odtwarzaczu : )

Czyli mowisz ze zasnac sie w nich nieda nawet jak niezucam glowa na lewo i prawo ? No te sluchawki wlasnie to po maja byc. Zeby w nich zasnac ewentualnie polezec... Mi bardzo zalezy na dzwieku... Pisze ze kabel ma 1,22m wiec na 100% bede kupywal przedluzacz do nich innej opcji niema. No i wlasnie myslalem nad zmiana kabla na solidniejszy. Nieraz mi sie zdarzylo zapomniec o sluchawkachi pociagnac glowe... Szczescie ze to co mam teraz ma bardzo wytrzymaly kabelek :D mowisz ze ur 29 byly by lepsze ?

Mam Ur29 i kabel jest naprawdę konkretny wraz z wbudowanym potencjometrem głośności. wiele razy w nich zasypiałem i inne różne rzeczy robiłem : ), wiele razy kabel spotkało gwałtowne naprężenie i dalej jak grały tak grają. plastiki są grubsze niż w ur40 i przez to bardziej wytrzymałe. Konstrukcja 40-stek jest delikatna, cienki pałąk, delikatnie lączący się z muszlami, są one także całkowicie składalne(pałąk ugina się w dwóch miejscach przy muszlach) jednak połączenie to wydawało mi się zrobione jak w zabawce z kinder-niespodzianki. Bałbym się w nich spać. Co do ur 29 jeżeli stoją po 99 zl to napewno są ciekawe, dziwięk jest mocno oblany basem i niższą średnicą i generalnie w tej cenie bardziej niż akceptowalny. Mam Grado sr80 i przeskok grado na ur29 nie jest aż tak bolesny; np mp3 znacznie lepiej brzmią na ur29 z wiadomych względów. ps. Grado to już na pewno nie są do spania : )

obydwa model 29/40 mieszczą moje chyba normalnych rozmiarów ucho. Ur 40 leżą delikatnie na głowie i prawie brak nacisku na głowę, 29 jako zamknięte cisną średnio ale na tyle luźno że przez godzinkę spokojnie odlecisz jak leci dobra płytka. Jak jesteś z Wawy to napewno pójdź odsłuchać i pomacać :)

No tak latwo mowic pojecia niemam gdzie znajde koss-y w media markt ani w saturnie czy w innych takich niema sa tylko panasoniki philipsy itd. Niema nic w stylu Koss AKG. Pojecia niemam gdzie mozna je znalezc bo chetnie byl wlasnie sie przeszedl pomacal odsluchal bo tak by bylo najlepiej :) Moze ktos wie gdzie jest jakis wiekszy sklep audio w wa-wie ? :P

jak to w MM nie ma kossów? Oczywiście że są :P:P:P Jak wczoraj byłem na odsłuchach Senków (:]), to zaraz obok wisiały... Nie wiem jakie, bo nie czytałem opakowań, ale na pewno były nauszne :P Mówie o Media Markt przy Al. Krakowskiej ;]

Chłopie chyba nie chcesz robić odsłuchów w MM???

Tam masz 50 słuchawek podłączonych do jednego DVD przez rozdzielacz!!! UR-40 to świetne słuchawki. Szczególnie w obecnej cenie. Zupełnie inaczej grają niż PortaPro. Chłodniejsze, bardziej szczegółowe, rozjaśnione, basu niewiele, ale za to jest "pod konkontrolą" :). W przeciwieństwie do Porta jak podłączysz do byle czego to nie będziesz miał basu i ogólnie może być kiepsko. Wbrew pozorom nie są takie delikatne na jakie wyglądają. Tragedia jest z tym karłowatym kabelkiem (nie jest do wymiany)

słuchałem na swoim sprzęcie przenośnym ;] mowa o Zenie Touchu ;] Napisze troche danych tech. , żeby nie było :P:P:P

impedencja - 32 Ohmy przy 1kH

moc wyjściowa - 20mW/kanał

reszty nie pisze, bo to jest chyba najważniejsze przy odsłuchu, nie? :)

Ale czemu niejest do wymiany ?? Wydaje mi sie ze jak sie ma odpowiedni sprzet to wszystko jest do wymiany xD Ok znalazlem kossy i akg w media centrum czy jakos tak sie ten sklep zwal :D Jutro pojade odslucham i zobacze co bedzie dla mnie najlepsze :D Jezeli UR 40 niebeda "kruche" to mysle ze wezme je :)

co do karłowatego kabelka i kruchości konstrukcji mam zupełnie odmienne zdanie

mam ur-40 chyba z półtora roku - użytkowane solidnie (tj. nie oszczędzam ich – wręcz przeciwnie), najpierw przez rok ~6 godzin dziennie, teraz ~ 4 godziny, zwykle sprzęt mam wychuchany i dbam o niego nadzwyczajnie, jedynym wyjątkiem są ur-40, używane podczas pracy - leżą gdzie popadnie, kabelek podlegał często maksymalnemu nagłemu napinaniu aż do chamskiego pociągnięcia głowy - ur-40 są lekkie i zapominam po prostu że mam je na głowie i idę i dopiero jak mnie zdrowo szarpnie to sobie o nich przypominam. Już kilka razy myślałem że się coś urwało.

Na razie na kabelku nie widać żadnych zmian - zagnieceń, załamań, zarysowań.

Ogólnie słuchawki wyglądają świeżo, na pierwszy rzut oka prawie jak nowe, jak się dobrze przyjrzeć to dałbym im maksymalnie rok w miarę oszczędnego używania.

Zmiany nastąpiły na:

1. delikatnie przytarł się napis "titanium L" na lewym pałąku - z 30 cm tego nie widać - najprawdopodobniej nieświadomie opieram się ręką o to miejsce podczas pracy

2. delikatne obtarcia pod obejmami na muszlach (już od nowości miały w tych miejscach takie właśnie delikatne obtarcia teraz ciut te obtarcia się zwiększyły

3. zrobiłem 2 delikatne cieniutkie ryski na muszli obok "siateczki" jedna ryska ma 4mm długości druga z 3mm, obie ryski grubości pół cienkiego włoska, wygląda to jakby się jakiś kurz przyczepił, z 70 cm tego nie widać.

Ryski powstały na skutek notorycznego przewożenia bez jakiegokolwiek opakowania razem z częściami komputerowymi - porysowała je jakaś nadzwyczaj ostra krawędź np. dysku twardego.

4. starła się srebrna farba przy napisie Koss z boku na obejmach dokładnie po 1mm_2, 2mm_2, 1,5mm_2, 1mm_2

i to są jedyne miejsca gdzie widać jakiekolwiek ślady używania, zniszczenia powstały najprawdopodobniej podczas częstego transportu bez opakowania

5. materiał wyściełający muszle oderwał się od takiej skórki go mocującej na długości 7 mm (w środku widać ciut gąbkę) - dopiero dziś po bardzo dokładnych oględzinach to zauważyłem, parę dni temu słuchawkami bawił się 4- latek i to jego najprawdopodobniej sprawka.

W innych miejscach nie stwierdziłem żadnych zmian - żadnych większych luzów niż fabryczne itp.

Dla zwykłego śmiertelnika słuchawki są jak nowe - no powiedzmy jak się przyjrzy mają z miesiąc.

dla mnie konstrukcja pałąka i jego solidność i inne plastiki jest na 5, srebrna farba trzyma się nadzwyczaj dzielnie - trzeba się poznęcać by jej zaszkodzić. Kabelek zawsze w kupującym budzi grozę swoim wyglądem - ale był notorycznie przydeptywany i naprawdę solidnie szarpany i jest wszystko ok.

Słuchawki z 4 razy spadły z niedużej wysokości - są lekkie i elastyczne, nic im się nie stało.

Koss mnie zdziwił tym jak dzielnie się trzyma.

Słuchawki przywiezione nowe ze stanów - koszt 120zł.

ps. nowe powinny popracować non stop kilka dni, po ok 2 tygodniach wszystko się odpowiednio układa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.