Skocz do zawartości
IGNORED

TOWARZYSTWO OBUDOWY ZAMKNIĘTEJ

adamo_0

Rekomendowane odpowiedzi

..ups sorka pacnęłem enter i poszło:P

Ja w każdym razie mam Scany 8531 zamknięte po 2szt (w sumie 4) w 45 litrach i bas wielce mnie zaskoczył, schodzi naprawdę nisko i wypełnia bardzo skutecznię powierzchnię 50metrów, szczerze mówiąc to powoli zapominam o BR choć jeszcze nie słyszałem tych głośników w doborowym BR. Myślę że wiele zależy od głośników i preferencji ..mi taki bas bardzo odpowiada bo nie jest uciążliwy ani natarczywy, ale kiedy trzeba potrafi wprawić w drgania wszystkie ściany. To co przede wszystkim jest największym atutem close jest napewno impuls!!! Nie wiem w sumie co chciałbyś wiedzieć, więc może jakieś konkrety?

Adamo_0:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

8531 to co prawda nie dość informacji, bo taką liczbę zawierają zarówno 15S8531K01, 15W8531K00, 15W8531K01 jak i 18W8531G00, ale w obudowie zamkniętej sens ma raczej ten ostatni i to jego użył Pgwave jak to wynika z jego innych wpisów (wyszukiwarka).

Fs=28Hz, Vs=59dm3, Qts=0.36. Dwa takie w 45dm3 dadzą Fc w okolicach 53 - 57Hz (gdyby jednak podatność była mniejsza niż w katalogu, zależy to zresztą od amplitudy wysterowania przy pomiarze) a Qtc będzie w granicach 0.65 - 0.75 - w zależności od wytłumienia, rezystancji szeregowej cewki jak i też podatności zawieszeń.

Zestw parametrów bardzo rozsądny dla tych wooferków, choć dla mnie bezkompromisowa obudowa zamknięta powinna mieć Fc poniżej 40Hz i większe wychylenie objętościowe.

Ukryta Zawartość

W gruncie rzeczy z powodu malego doswiadczenia diy opieram sie i chce eksperymentowac na razie na tanszych przetwornikach chociaz powoli (zrazliwe to to :) przymierzal sie bede do czegos porzadnego.

Obecnie w 15 m2 slucham monitorow z f3 = 55 Hz (producent) i przy jazzie kameralnych skladach nie narzekam zbytnio na brak basow.

Stad nie musze walczyc o niskie schodzenie i f3 rzedu 45 - 55 Hz mnie zadowala.

kiedyś grałem, z 10 lat, na kolumnach zamkniętych z głośnikami Tonsil GDN 30/60/3 w obudowie 60l. Pół roku temu zrobiłw OZ na Vifa M18WH i Seas H881 (KT28) w 15l. zwrotka od Ostinato ze zmienionym tłumikiem dla tweetera; słuchałem b. krótko bo córka-studentka zabrała głośniki na stancję. Jak je zwiozę na wakacje to bedę mógł ocenić brzmienie i ewentualnie skorygować.

• 3 miesiące później...

Odgrzewam temat.

Poszukuje glosnika do 200 pln za sztuke do OZ. Do muzyki wiec odpadaja wszelakie subwooferowe glosniki do KD

Czym taniej tym lepiej z preferencja dobrego stosunku jakosc/cena.

Preferowane okolice 100 PLN

OZ nie wieksza niz 35 litrow.

Jak najnizsze F3 po wbudowaniu w OZ nawet kosztem nizszego SPL

Chetnie poczytam o wrazeniach z odsluchow.

p.s. co sadzicie o otworach stratnych?

Np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

adamo_0, 6 Wrz 2006, 17:04

Poszukaj w głośnikach Visatona, w tej cenie chyba jedne z lepszych. Nie wiem niestety który by spełnił najlepiej Twoje oczekiwania. Jak mniemam ma to być dół do muzyki?

Otwory stratne? Źle mi sie kojarzą... Otwory stratne to były w Altusach bodajże ;). Generalnie jak zamknieta to zamknieta i już.

A co do samego teatu, może za wiele nie wniose, ale generalnie jestem wielkim fanem OZ jeśli chodzi o słuchanie muzyki, gdzie nie jest najważniejsze zejście. Jak wiadomo stosowanie obudów otwartych znacznie zwieksza delay, co za tym idzie zmniejsza czytelność dołu. Może nie mam za dużego doświadczenia, bo póki co bawie sie tylko Tonsilami i Visatonami, ale generalnie fanem OZ jestem :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SLS 8

Nie zabraknie mi kontrabasu w 15 m2?

A moze nie przesadzac i poszukac 18 tki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ghost666

A masz jakies doswiadczenia z ktorym z Visatonow w OZ?

Na razie symulowalem i jak widac po wykresach i samych parametrach glosnikow sa one raczej do BR

Chociazby seria W XXX z rozszerzenie S czy tez SC np W 250 S.

Dodatkowo potzrebuaj duzych skrzyni

SC mniejszych ale sa do BR i OZ nisko nie zejda

Re: ghost666, 6 Wrz 2006, 18:31

>Otwory stratne? Źle mi sie kojarzą... Otwory stratne to były w Altusach bodajże ;). Generalnie jak

>zamknieta to zamknieta i już.

mamy różne skojarzenia - otwory stratne popularyzowali Duńczycy - Dynaudio i Scanspeak

ten, do którego odesłał Adam w linku to produkt właśnie Scanspeak

z polskich producentów stosowała je m.in. ESA

Mam jeszcze glupie pytanie.

Czy ktos moze mi porownac ilosc basu z SLS - 8 lub podobnego w OZ do typowej 13-ki w BR?

Obecnie posiadam 13-ki w BR i basu mam prawie w sam raz na akustycznym kontrabasie a w rocku gorzej.

Wiedzac ze OZ gra nizszymi basami niz BR troche mnie przerazaja wychodzace w symulacja F3 rzedu 55 Hz dla 18-tek i 22-ek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.