Skocz do zawartości
IGNORED

ODSŁUCH McGyvera i Grze w Wielkopolsce

Lutek

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś wystawiałem Minas Anor Standard (czyli M18WH plus Morel) w ogłoszeniach za 3500zł para. Żadna tajemnica, jednak w zakładce forum nie będę o tym pisał. Od tego jest zakładka ogłoszenia.

A teraz najważniejsze

Serdeczne podziękowania dla Lutka i Moniki za wspaniałą gościnę. Byliśmy traktowani jak członkowie rodziny, za co jesteśmy wielce zobowiązani. Lutek mieszka w pięknej, spokojnej okolicy, mieszkając w dużym mieście łatwiej to docenić.

Skoro McGyver już napisał, to dodam od siebie, że dokladnie tą cenę usłyszałem(zakładałem, że kosztują ok 4Kzł). Salmo(konkurencja!:)) również nie miał uwag odnośnie ceny w kontekście dbałości wykonania kolumn. Dźwiękowo tak jak pisałem trzeba posłuchać osobiście.

Tak to już jest w tym naszym hobby. To nie recenzetowi ma się podobac;)

Ja oczywiscie tez dołączam sie do serdecznych podziekowan. Lutek z żoną - 11 na 10 pkt!!!!Brawo!Ciepłe przyjęcie, pyszne jedzenie i swietna atmosfera.

Na początek chciałbym zaznaczyc, ze Lutek posiada "dobrze brzmiący" pokój, tak że warunki odsłuchowe były naprawdę przyzwoite.

Przyjechałem troche później, więc słuchałem tylko Minas Anor w wersji XT i M...( bezposrednie porówanie) z Rotelem Lutka. Jak dla mnie dźwięk jak najbardziej poprawny, moim zdaniem udana konstrukcja. Co do szczegółowych opinni to odsłyłam do komentarza lancastera, ponieważ moje odczucia są niemal identyczne. Jako konkluzję napiszę, że mnie osobiscie bardziej przypadły do gustu MA z XT - bardziej dobitna srednica, która nadawała więcej energii i zycia nagraniom i jak na moje ucho bardziej kontrolowany bas. Ale MA na M... w niektórych nagraniach słodziły bardzo przyjemnie:)

Zestaw drugi to lampowy Caiyn na KT88 i Credo. Brzmienie duże, ciepłe ( choć Cayin nie epatował nadmiarem lampowego charakteru ), trochę oddalone, niezły, niski, kontrolowany choć jak dla mnie troche za miękki bas. Srednica jak najbardziej ok, a góry wolałbym troszku więcej:)

Ciekawe było porównanie Sony 227ESD ze Stelmachem i starenkiego Philipsa lancastera ( po przeróbkach). Uważam, że wydawanie 700zł na tego DAC'a jest nieopłacalne....Sony nie zagrał lepiej dla mnie tylko ciut inaczej. W każdym razie różnica w brzmieniu była tak nikła, że kilkadziesiąt złotych plus częsci i czas (=przyjemnosc niekiedy ) kontra 300zł ( uzywka 227ESD )+ 700DAC=1000zł mówi samo za siebie..........

Pozdr

houek, no bez przesady, mój filips to hajent;) A tak serio, to zapomniałem napisać o tym.

Stelmach jeżeli chodzi o wykończenie góry i dolu bliźniaczo podobny, za to średnicy miał trochę(bliższe wokale i dęciaki) więcej, Philip zagrał bardziej miękko. Adam twiedrził, że Stelmach czasami lubi zagrać ciut twardo na średnicy, ale ja i tak po powrocie do domu zalutowałem odsprzegające kondy przy opa i zawartość średnicy w przekazie wzrosła, że tak powiem;)

Przed wyjazdem wywaliłem te kondy, bo wiedziałem, ze CD będzie grać z lampą, gdzie średnicy powinno(?:)) być więcej.

A tymczasem Cayiryn zrobił psikusa i zagrał bardzo równym dźwiękiem pokazujac lekkie cofnięcie tego zakresu w Philipsie.

Dodam tylko, że zjawisko było na tyle marginalne, że przełączajac źródła selektorem w ampie nie zawsze można było wychwycic jakąkolwiek różnicę. Poza tym, że przetwornik Stelmacha miał wyższy poziom sygnału wyjściowego i pierwsze wrażenie było zawsze...wiadomo:) Ale jak się wycwaniłem i równocześnie ze zmianą źródła odpowiednio ściszany był Stelmach, to dochodziło do zaskakujących pomyłek wśród słuchaczy;)

W każdym razie różnica między CD była minimalna.

Żałuję, że teraz nie mogę porównać;(

Ale w sumie czekam jeszcze na zegar od Detoma, bo teraz siedzi tam najpodlejszy kwarc.

W każdym razie nie jest to tak, że zakup Stelmacha jest pomyłką. Jako DIYers nie kupiłbym go, bo to psułoby cała frajdę. No chyba, żeby zagrał jakoś nieosiągalnie lepiej, ale na szczęscie dla mojego portfela było spoko;)

Wielkie dzięki,dla Lutka oraz jego lepszej Połowy za całokształt tej miłej imprezy.

Podpisuję się pod tym co napisano wcześniej,organizacja,papu i atmosfera super !

Co do różnic w charakterze brzmienia między MA XT a WH jestem tego samego zdania co lancaster.

Jesli chodzi o bas ,w tym pomieszczeniu te głośniki wg. mnie mogły by zagrać niżej i pełniej.

Od strony stolarskiej ,starannie wykończone,ładne kolumienki(zwłaszcza te na XT).

Jeśli chodzi o stereofonię,ostrość ogniskowania,ułozenie planów,scena,oderwanie dźwięku ...

w tego typu kolumnach wymaga to dokładnego "sparowania" wielu przetworników co w warunkach amatorskich, na ucho, jest fizycznie niemożliwe.

Poza tym sama budowa kolumn tego nie ułatwia,wiec jesli chodzi o ten aspekt,inaczj byc nie mogło.

Byłem ciekaw Morela MDT-29 , okazał się taki jak przypuszczałem,brzmieniowo i wizualnie nie moja bajka .

Kilka fotek:

deszczowy grill i miejsce odsłuchu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-933-100001519 1170292921_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> salmo

Za szybko odjechaliscie, bo po Waszym wyjezdzie syn wrocil z ryb i zlowil tego jazia. Jak widac wielkosc wystarczajaca aby wszyscy sprobowali :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja ze swej strony dziekuje również wszystkim uczestnikom spotkania za przybycie i przyjemnie spedzony czas, a także za – jak to okreslila zona –„stworzenie audiofilskiej atmosfery” :-)

marekzawa, 22 Maj 2006, 19:59

>Po ocenie i uwagach wnioskujuę że "dobrego" dzwięku uzyskać się nie udało.

No najlepsze recenzje jak widze.... zebrali gospodarze za goscinnosc :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Bez przesady z tym brakiem dobrego dźwięku...Jak dla mnie wiele dużo droższych systemów na AS przy tym co było słychać u Lutka poległo. Wiem, że na AS gra jak gra:) ale jednak...

Mi osobiście podobał się dźwiek MA XT, oczywiście ja sobie takich kolumn nie sprawię, bo ambitnie będę próbował robić lepsze za tą kasę. No, ale ile osób ma na to czas? I jeszcze ile trzeba zrobić testów, odsłuchów itp.

Moja wypowiedź była pisana pod moim kątem, tzn. DIY-owca.

trzeba przyznac, ze dźwiek stoi po relaksującej stronie muzyki, ale czy to źle/dobrze samemu trzeba ocenic.

Dźwieki nie były chude, mialy właściwe rozmiary, bas dobrze kontrolowany(z XT jak dla mnie bardzo dobrze). Wysokie tony niespecjalnie dobitne i to jest moja w zasadzie jedyna uwaga. Ciut odważniej w tym zakresie by nie zawadziło.

Instrumenty dość namacalne, dęciaki i fortepian wybrzmiewały OK. To samo mógłbym napisać o większosci kolumn do pewnie 6-8Kzł.

Co miałem napisać: szczęka zjechała mi do podłogi?:) Jak sie posłuchało zestawów BAT+Legacy, czy AA Silver Grand+Holography, to mogło brakować tego i owego. Co w tym dziwnego?

Recenzja mojego domowego systemu wyglądała by bardzo podobnie. Też żaden hi end to nie jest. Poprostu dobrze słucha się muzyki.

A, ze organizacja imprezy była Hi-End to już inna sprawa. Nawet na extra imprezach człowiek nie zawsze czuje sie jak w domu.

Pozdrawiam

Witam na wstępie chciałem podziękować Lutkowi oraz Zonie za zaproszenie i smacznego grila .

wrażenia mam podobne co pozostali uczestnicy MA XT zagrały bardziej otwartym dzwiękiem niż MA MH w jednych i drugich brakowało mi masy to nie znaczy że nie mają basu tylko jest szybki i dobrze kontrolowany , tu popis dały Cremo + Caiyn kt88 +sonyESD DAC Stelmach wszystko na swoim miejscu niczego nie brakowało bas był prawie caly czas obecny może pokój był za mały ,l co do sony 229esd ,a philips lancestera to przy cichym słuchaniu nie było takiej różnicy ale z Grzegorzem podkręciliśmy Caiyna i philipsowi brakowało ostrości i średnice miały dośc wycofaną , tu Stelmach broni się godnie .Chciałbym potwierdzić że, McGyver i Grzegorz to robią naprawdę dobre kolumny.Bardzo mnie osobiście przypadło do gustu Cremo.Jeszcze raz chcialbym podziękować wszystkim za miłe spotkanie .pozdrawiam wszystkich gorąco

Lancaster

Pisząc o dobrym dzwięku chodziło mi raczej o tą wypowiedz :

"Jeśli chodzi o stereofonię,ostrość ogniskowania,ułozenie planów,scena,oderwanie dźwięku ..."

Jakie drutami był okablowany system grający ?

> marekzawa

" Gratulacje dla syna za jazia -piękna sztuka i waleczna :-)

Gdzie go dostał? "

Rzeka Drawa - w Krzyzu Wlkp wpada do Noteci - piekna dziko plynaca rzeka.

A w te wolne majowe dni rowniez na Drawie zlowil tego bolenia, ale w zasadzie bolenie lowi na Noteci. Poza tym od czasu do czasu lowi na Drawia niebrzydkie z wygladu i wagowo klenie.

No..., chyba wystarczy tych zdjec, bo mnie zaraz wysla na bocznice :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> JFSebastian

Na razie dusi mnie w dolku i mysle..., mysle. Zmiany w "o mnie" moze beda, ale nie w tej chwili.

Na Twoje pytanie rownie dobrze moglbym odpowiedziec tak: " nie wiem o co chodzi"..., a jak zapewne wiesz, ze

jesli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o ......... :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.