Skocz do zawartości
IGNORED

panasonic DVD RA-71 w roli cd do, warto?

clo2

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich

rozglądam się za tanim żródłem cd, mój system to:

wzm Cambridge Audio A1

kolumny Tannoy Mercury M1

Kable: interk. - Audioquest Sidewinder, głośnikowe AST-75

myślę o wymianie swojego cd Technics SL-PG4, czy zamiana na Panasonica RA-71 z funkcją re-master (jak w Technicsie SL-PS7) da wyrażną poprawę? Czy to DVD w roli cd może zagrać podobnie do SL-PS7?

Słucham muzyki dawnej, klasycznej, folku, dużo składów akustycznych, sporo muzyki wokalnej

Zależy mi na dobrej separacji instrumentów, ale też żeby nie "kłuło" w uszy i wokale za bardzo nie "syczały".

https://www.audiostereo.pl/topic/26198-panasonic-dvd-ra-71-w-roli-cd-do-warto/

I jeszcze. Szukam cd czytając to forum i przeglądając Allegro.

Czy cd Pioneer 8700 mógłby się ewentualnie sprawdzić w moim systemie i muzyce której słucham?

Czy "bije na głowę" powyższy model Panasonica RA-71 wykorzystanego jako źródło cd?

PS 7 został bardzo wysoko oceniony przez niemieckie "Audio" - dostał 90 pkt i żaden Pionek PD 8700 mu nie podskoczy moim zdaniem, Ps 7 jest zrównoważony i neutralny, a to bardzo, bardzo dużo w tej cenie......

tylko ps7 "trzyma" cenę. Ale tak poszperałem po raz pierwszy przy DVD, bo przypomniałem sobie, że Matsushita wypuściła drogi podówczas odtw RA-71. Ma odłączaną sekcję wideo, układ re-master jak w ps7, wg kiedyś czytanej recenzji dźwięk w stereo ponoć znośny, z tym że oceniany w innej kategorii. Ciekaw jestem czy to może zagrać podobnie do ps7 bo jest jednocześnie tańsze w zakupie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - do PG4 można wrzucić przetwornik Pana Andrzeja Stelmacha i być może uzyska się wtedy najlepszy rezultat !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -657 zł brutto.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a jak mają się do wymienionych wyżej potencjalnych źródeł marantze Cd-40,50,60?

są tanie, czy na razie te modele byłyby lepsze od mojego Technicsa SL-PG4 (potem można poddać je modyfikacji, wyczytałem tu, że to pod tym względem "wdzięczne" modele)?

tuning to dalsza sprawa (muszę odłożyć kasę). Widziałem na stronie P. Stelmacha, że modyfikował PG-4, myślałem o tym w odniesieniu do mojego technicsa ale mam obawy, bo jest strasznie plastikowy (zupełnie jak współczesna chińszczyzna), laser zaczyna powoli gubić ścieżki, wyczyściłem - pomogło. Ale jednak jego konstrukcja i wykonanie nie przekonuje mnie do wpakowania tyle kasy w ten plastik. Jak się "wysypie" to będzie problem. Tak też pomyślałem o zakupie czegoś, co tymczasem będzie lepsze od tego technicsa i na tyle trwałe, że spokojnie będzie można to przebudowywać

piszemy jednocześnie na ten sam temat, he,he

może i twałe, to mój pierwszy technics, ale wyglądem i konstrukcją , tymi plastikami , które są w każdym jego zakamarku zaufania nie wzbudza (nie chodzi mi o to , że przedni panel jest plastikowy)

a duże są różnice pomiędzy marantzami 40-50-60?

bo tak o nich myślę (właśnie jako tuning później) ale żeby tymczasem do uskładania kasy też nie było najgorzej.

i czy te marantze lepiej wypadają od tego pioneera 8700 (tak się go "czepiłem" bo były tu dość pochlebne recenzje tego odtwarzacza)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nio faktycznie drogo :(

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Smieszna cena za tego Technicsa tym bardziej ze nowy kosztowal 999zl. I do 1000zl jest dobry (za nowy). Pioneer PD 8700 ma duzo lepsze zasilanie od PS 7 i nie mydli tak dzwieku jak w/w. Mialem okazje osobiscie porownywac oba modele (mialem dwa 8700 spory czas temu) i niestety ale 7-ka nawet nie podskoczyla 8700. Zyzio nie bardzo ma pojecie o Pioneerach i dyskwalifikuje je wszystkie nie znajac. Kiedys bylem fanem Technicsa i cale szczescie ze to sie skonczylo (w latach 80-tych). Potem zmadrzalem. Pioneer produkowal sprzet z innej polki - zwlaszcza klasa szczytowa w katalogu firmy. Nie powiem Technics tez mial rodzynki i do 1000zl byl nim SLPS 7. Problem polega na tym ze PD 8700 byl trzecim modelem od gory - wielokrotnie drozszym. Kto go nie sluchal niech sie nie wypowiada. Po szczegoly odslylam do obecnego posiadacza tuningowanego PD 8700 - Bogdana. Oczywiscie na tym forum. Pozdrawiam.

PS Zeby nie bylo niedomowien: PD 8700 jest bardzo daleko do szczytowych modeli Pioneera nie tylko cena.

PS 7 deklasuje PD 8700 oczywiście moim zdaniem i budowa ma w tym przypaku się nijak do dźwięku :). PS 7 kosztował 1399 zł, potem cena spadła do 999 zł i obecie powinien kosztować w granicach 500 zł.

Ja szukalem swojego RA71 prawie 2 lata na Allegro i dostalem za 450zl :) Cena nawet w sklepie teraz jest zaporowa stoi w Bydgoszczy w Domarze i nie chce staniec 3.499zl nie wiem dlaczego ta cena caly czas jest taka sama zwazywszy ze na dzien dzisiejszy za ta cene mozna juz kupic naprawde porzadny odtwarzacz. Co do RA71 zapomniales jeszcze dodac ze potrafi odtwarzac DVD-Audio czego Sl-PS 7 nie potrafi no i wyglad dostojniejszy kolor szampanski :)Co do dzwieku musze stwierdzic przynajmniej na moje niekoniecznie audiofilskie ucho ze brzmia tak samo,nie zauwazylem jakies tam ogromnej roznicy. Jak masz okazje kupic w dobrej cenie to polecam, nie bedziesz załowal.

a czy ten Pioneer 8700 może się potencjalnie sprawdzić w mojej konfiguracji i w muzyce której słucham?

Chodzi mi o egzemplarz "seryjny", bez tuningu i czy byłby lepszy od Marantzów Cd40,50,60?

akurat na DVD audio mi nie zależy, bo płyt jak na lekarstwo, drogie a mam dużą kolekcję cd. Do DVD trzeba mieć też inne komponenty, wzmacniacz , kolumny. Ja zadowolę się tylko cd i ptylko w tej roli widzę potencjanie owego RA-71

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tylko ze w srodku nie ma nic a dzwiek jest mdly i nie da sie go sluchac. clo2 zapytaj Avatara na priva co sadzi o PS 7 - mial go u siebie jakis czas i tez sie cieszyl jak dziecko. Do czasu... Zrownal go z ziemia cieniutki NAD 5000. Zyzio z tego co wiem nigdy nie mial PS 7 tak jak i nigdy nie slyszal Pioneera PD 8700.

discomaniac71 co ty sie uczepiles tego Pioneera ?:) Sledzac forum zauwazylem ze jak sie pojawi tylko wzmianka o tej firmie to Ty zaraz burze robisz. Ja ze swej strony moge polecic PS7 bo go mam i zauwazylem ze na forum tez jest bardzo chwalony. Koniec tematu :)

różne opinie, ale pomoże mi to w rozglądaniu się, więc jeśli ktoś coś może poradzić dalej to będę wdzięczny

szkoda tylko, że nie można wypożyczyć czegoś najpierw do posłuchania, chętnie wypożyczyłbym z 10 odtwarzaczy i sam przesłuchał, to najlepsza metoda ale niemożliwa.

Jakiś czas temu przypadkiem zauważyłem, że coś słyszę, he,he. Swojego czasu nawet śmiałem się z jednego znajomka, bo na punkcie sprzętu ma manię. Śmiałem się broń Boże nie z tego, że lubi dobry dźwięk ile z tego że ma kilka płyt "na krzyż", jakiejś pasji do muzyki nie ma, lubi tylko drogie rzeczy i słucha głównie dźwięku a nie muzyki. Delektuje się nie muzyką tylko udanym wysiłkiem inżynierów konstuujących dane urządzenie, he,he.

Najbardziej zdziwiłem się kiedyś, gdy zmieniałem interkonekt w swoich tanich klockach i nagle stwierdziłem, że "coś jest jakoś inaczej" (zamieniłem przewód "firmowy" technicsa na jakiś z Media MArktu, a jedynym powodem zmiany była potrzeba zmiany kabla na dłuższy). I tak przypadkiem zmieniając różne rzeczy w systemie odkrywałem zmiany w dźwięku nawet na tanich klockach. A jeszcze kiedyś artykuły o kablach w Hi-Fi i Muzyka omijałem i uważałem za straszną przesadę.

Wczoraj kupiłem za grosze głośnikowy Sraight Wire WaveGuide 2, tak z ciekawości dla porównania z moim AST-75 i... dość szybko go odłączyłem. Bas jeszcze znalał, syk w wokalach, ostro jak cholera. Wrócił AST-75 i znów mogłem się w ramach posiadanego sprzętu delektować muzyką. Ale to na marginesie.

Na razie szukam dalej taniego cd.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

to ze Ty masz to jeszcze nie swiadczy ze jest dobry - ja nie mam PS 7 ale slyszalem w dwoch roznych systemach nie mam tez 8700 ale akurat to ze 8700 jest lepszy (choc starszy) nie jest kwestia dyskusji ale klasy takze cenowej

Witaj, miałem kiedyś tego DVD RA71,

i przypadkiem podpiąłem do testów CDika od znajomego Philipsa CD720 i byłem zszokowany

bo zapłaciłem za ten model DVD jak się ukazał jakieś 3000 zł a został zmieszany z błotem /dynamika, przestrzeń, pojawił się bas zamiast płytkiego bum, scena itp. / z CDkiem którego

kupisz na allegro za 60 zł. Dodam że CD nie był modyfikowany.

Jedynie RA71 bił na głowę w przypadku DVD-Audio ale płyta nagrana w 192 kHz inne niestety nic nie wnosiły

a może właśnie ze starych philipsów ktoś by polecił coś, co tymczasem zagra lepiej od mojego PG4 i potem może da się pobawić w wymianę elementów? w razie czego małe straty bo używki philipsa są tanie jak barszcz

clo 2 widac ze temat prowadzi do nikąd,zaraz ktoś zaproponuje nastepny model i sam juz zglupiejesz. Najlepiej samemu przesluchac i ocenic, a jak nie posiadasz wprawionego sluchu to nie zauwazysz zadnej roznicy.

spokojnie, ucho mam i ostatecznie ono oceni.

potrzebuję jedynie "drogowskazów" od doświadczonych kolegów bo jak pisałem, możliwości wypożyczania i odsłuchiwania nie mam niemal żadnych. Jedyne co pozostaje to porozmawiać trochę na forum, dokonać jakiejś wstępnej selekcji potencjalnego sprzętu i potem zakup "w ciemno". Chciałbym żeby dzięki waszej pomocy było to jak najmniej "w ciemno", bo inaczej to wypadałoby kupować jakiekolwiek, "pierwsze z brzegu" cd i jak nie pasuje szukać kupca i brać kolejne - karkołomne zadanie. Na pewno tego i tak nie uniknę ale pewnie pomożecie mi, żeby nie angażować się w zakup ewidentnych "niewypałów". Może przy waszej pomocy i odrobinie szczęścia trafię coś znośnego za pierwszym razem. Ostatecznie i tak ocenię uchem, słyszę dobrze a i muzyki słucham takiej, na której wszelkie aspekty brzmienia sprzętu szybko wychodzą na jaw.

Ale bardzo wdzięczny będę za dalsze sugestie jeśli ktoś będzie chciał doradzić. A za dotychczasową pomoc dzięki serdeczne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.