Skocz do zawartości
IGNORED

Mobilne słuchawki.

Simonello

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję słuchawek do discmana, będą używane głonie w ruchu, w autobusach itp. Więc nie mogą być duże, bo nie za bardzo chcę mi się paradować jak Ufok po mieście. Nie mogą być też douszne, w żadnym wypadku! Coś pomiędzy klasycznymi, domowymi, stacjonarnymi słuchawkami a maluchami. Cena:

https://www.audiostereo.pl/topic/26210-mobilne-s%C5%82uchawki/

"KOSS - Sporta Pro" i wszystko jasne [spelniaja wszystkie Twoje wymagania lacznie z cenowymi (Allegro)]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zawsze mi sie zdawało ze KOSS słyna własnie z basu. Ja co prawda mam Porta Pro i tam basu napewno nie brakuje, czasem jest az za duzo. Slyszalem ze Sporta Pro maja go niewiele mniej. Polecam odsłuchac w miare mozliwosci.

Simonello, moze Koss KTXPRO1? Swego czasu mialem rownoczesnie KTXPRO1 i PortaPro. Wielkich roznic nie slyszalem, a KTXPRO1 duzo tansze... No i na miescie nie wygladalem jak UFOk w KTXPRO1 co nie mozna powiedziec o PortaPro ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Simonello, 12 Maj 2006, 14:50

>Ale mówisz o Pora Pro (z akcentami błękitu) czy Sporta Pro? Bo jest różnica.

To do mnie? No gdybym mial na mysli SportaPro to bym napisal SportaPro... Choc moze kto wie, za duzo naczytalem sie postow atoposa....

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Ja też niedawno chodziłem za słuchawkami i tez miałem dylematy co kupić.

Poważnie zastanawiałem się nad sennheiser PX100 i nad Kossami Sporta pro i Porta pro.

wszystkie około 200 zł (sporty trochę tańsze).

Nie wiedziałem na co się zdecydować a i nie bardzo miałem ochotę wydawać 200 zł na słuchawki które sprawiaja wrażenie że zaraz się w ręku rozpadną (to głownie o PX100). Pewnie troche przesadzam ale za 2 stówy chciało by się coś solidniejszego kupić. Kossy chyba nieco solidniejsze (Porta Pro) ale i tak cena zniechęca. A i bass też mnie raczej nie zachęcał (nie lubię jak go jest za dużo). słychałem jeszcze PX 30 ale to była raczej pomyłka...(dzwięk jak z puszki - ale fakt warunki odsłuchu nędzne no i czas słuchania króciutki)

Długo myślałem aż mi zbrzydło i..... wnerwiłem się i kupiłem słuchawki za 40 zł panasonica RP-HT030

Ukryta Zawartość

Grają u mnie z discmanem panasonica (CT830) i jestem zadowolony. ;-)

Dźwięk jest detaliczny. Bas szybki, przyjemny, głęboki i dość zrównoważony z resztą pasma, wokale nie rażą, a wysokie tony dość wyraziste. Wiem że Panasonic to nie jest firma audiofilska i generalnie obciach na tym forum ale za 40 zł to jakość dzwięku jest miom zdaniem rewelacyjna. Solidność wykonania też niezła. Chiczyki się spisały...;-)

Słuchawki mam od miesiąca a słucham głównie Jazzu i trochę rocka.

Muzyki słucham na wyłączonym equalizerze.

Zanim wydasz kilka stów na słuchawki posłuchaj czegoś tańszego może ci wystarczy. Nie sugeruj się nadto opiniami innych.... miomi też :-).

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ja polecam douszne Creative ep-630, w sklepach kosztuja 129zl i brzmia naprawde fajnie jak za ta kase. Daja sie latwo wysterowac z odtwarzaczy mp3 itd. Brzmia zdecydowanie lepiej do sluchawek dousznych senheissera mx-500. Maja tez niewatpliwa zalete, izoluja od halasu z zewnatrz. Moja rada: jezeli maja byc naprawde mobilne to tylko douszne (najlepsze sa te wkladane do kanalu usznego).

Polecam KTXPro1. Mam je od ponad 2lat i jestem bardzo zadowolony (szczegóły - wyszukiwarka).

Jak chcesz coś dobrze izolującego od otoczenia to bardzo dobre są AKG K26P. Lepsze od wyżej wymienionych we wszystkim... oprócz muzykalności i przestrzeni, które są udziałem tych KOSSów.

Hmm... Z tego, co czytam to widzę, że chyba warto dołozyc do Porta Pro - a poza tym są dość ładne stylistycznie i się składają. No i ponoć mocne. Warto? Rozważam też AKG K26P - i szczerze mówiąc to właśnie one są moim aktulanym liderem. Jacys użytkownicy?

Osobiscie rozpoczalem przygode z AKG otrzymujac pierwszy rzut zamowienia, czyli dwie pary K28NC, wybrane ze wzgledu na dalsza oferte modelu 701 przystepnych cen. Ogladalem side by side Sennheisera PXC300/250 i jak nietrudno jest zauwazyc wszystkie figuruja mniej wiecej w tym samym rejonie cenowym, wiec okolo $150-$160, oprocz moze nizszego modelu PXC150, takze wybralem AKG z dwoch powodow. Roznica dzwieku w mp3, apple losseless wychodzaca z dac'u w iPodzie nie jest az tak rozna w tym wypadku, wiec AKG skladalo sie w mniejsza calosc, pomimo ceny detalicznej $150, ten model zaoferowano mi za niecale $100, takze moje przeloty transatlantyckie beda w koncu wyposazone w NC i wtedy dopiero po 9-10 godzinach bedzie mozna stwierdzic jak faktycznie sie spisuja. Po pierwszysch podlaczeniach bylem niezle zawiedziony sama jakoscia, tak z redukcja wlaczona jak i wylaczona do tego stopnia, ze sluchanie bylo meczace. Zostawilem wiec wlaczone sluchawki do zwyklego radio na kilka dni i sytuacja sie znacznie poprawila. Wykonanie typowe jak na popularne sluchawki zrobione tasmowo w Chinach. Strukturalnie czesci plastykowe moga wzbudzac potencjalna niepewnosc, szczegolnie zawias muszli. Kabel oczywiscie tez kilkucentowej jakosci i nieodczepiany. Uklad pracuje na jednej baterii AAA, tylko po co ta rarzaca czerwona dioda? Byc moze przyda sie podczas lotow jako latarka? Redukcja szumow nawet niezla, ale jak pisalem wczesniej tego rodzaju produkt powinien wg mnie byc sprawdzony w "plenerze" podczas prawdziwych warunkow. Czyli nie tylko iPod, ale i system audio na pokladzie samolotow, jazda pociagiem i polskie tramwaje. Nie nalzey oczywiscie mylic systemu nc w produkcie rzedu $150 z ukladami wbudowanymy np w Clark'a. To tutaj jest zwykla zabawka przeznaczona tylko do podrozy, ale tez na pewno NIE wartej swojej ceny detalicznej $150-$160.

Ukryta Zawartość

post-961-100001992 1170292233_thumb.JPG

post-961-100001993 1170292231_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam k26p. Jestem bardzo zadowolony :) Solidne, ładne, trochę cisną uszy jak ma się dużą głowę.. Na moje ucho mają troszkę za dużo wyższego basu (a może to cecha Irivera?) ale da się to skorygować eq. W przyszłym tygodniu może uda mi się je porównać z Portami. Jak dotąd k26 to najlepiej brzmiące słuchawki jakich słuchałem :)

No dobra, muszę wybierać pomiędzy:

Koss Sporta Pro (90zł)

Koss Porta Pro (150zł)

AKG K26P (130zł)

Philips HP430 (90zł)

Koss KTXPro1 (120zł)

Senheiser PX-100 (?)

Które są wg Was najlepsze? Bo moim faworytem wciąż jest AKG, Senki zniechęcają mnie ceną.

Senheiser PX-100 wcale nie sa takie drogie, na pixmani są za 137, na allegro jakiś czas temu też widziałem je w takiej cenie.

Używam ich od ok 3 lat i mogę polecić, nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów. Choć z początku nie mogłem sie przyzwyczaić do ich sporego basu (przesiałem sie z senheiserów mx - 5), jednak w autobusie czy pociągu gdzie otoczenie nie jest wyciszone, bas sie troche gubi i już jest go tyle ile powinno być.

Dźwięk jest "ciepły" i przyjenmny oraz stosunkowo szczególowy.

Simonello, 14 Maj 2006, 10:36

>A słuchałeś może jeszcze którychś z wymienionych przeze mnie? Bo może możesz porównać.

Niestety nie miałem okazji, dlatego mogę sie tylko wypowiedzieć w kwestii jakości dźwieku na px'ach

>Simonello

Szkoda czasu, podejmij męską decyzję, to ty będziesz ich słuchał i nikt za ciebie nie podejmie decyzji co do wyboru słuchawek. Wreszcie te słuchawki nie kosztują majątku i każde słuchawki przedstawiają jakąś wartość, więc nawet jak podejmiesz niezbyt fortunną decyzję to nie jesteś w stanie wiele stracić.

Pozdrawiam

coex

Witam wszystkich na forum, to mój pierwszy post tutaj :)

Simonello,

jeśli tylko masz taką możliwość posłuchaj słuchawek, które masz zamiar kupić, to Ty ich będziesz używał. Ja nigdy nie kupiłbym niczego do słuchania na podstawie parametrów, opisów czy zachwytów innych ludzi. I dlatego ponad 5 lat temu kupiłem Koss Porta Pro, bo ktoś mi dał ich posłuchać. Po prostu wstałem, poszedłem do sklepu i kupiłem. To samo zrobił rok temu mój kolega gdy posłuchał moich. Skorzystałem już raz z wieczystej gwarancji, która daje mi możliwość wymiany na nowe za ok. 45 zł w razie jakiegokolwiek zniszczenia nawet z własnej winy. I do końca życia nie chcę innych słuchawek. Dla mnie są idealne. Wygodne z regulacją nacisku, fajnie się składają, a dźwięk dla mnie jest znakomity. Ciężko uwierzyć, że z takich malutkich głośniczków płynie taki duży i czysty bas. Osobiście polecam sprawdź je sam!

ED

To jest model z roku 1984 i od tamtej pory nie zmienił swojej urody. Zerknij tu:

Ukryta Zawartość

Ponownie proponuję abyś ich posłuchał. A swoją drogą to gdy słuchasz na słuchawkach... to ich nie widzisz :)

Ukryta Zawartość

JUż ich kiedyś szukałem, niestety w mojej okolicy, jak na wsi, nie ma gdzie ich posłuchać. Swoją drogą to one bardzo staniały - pamiętam, kiedy były po 400zł. Czyżby pogorszyli jakość materiałów?

Gdzieś czytałem o selektywności ludzkiego umysłu (chyba www.hi-end.pl)

Autor udowadniał że ludzie przyzwyczajają się do dźwięku i po pewnym czasie nie słyszą pewnych niedociągnieć.

Np. wnerwiał cie bass buczący.... po pownym czasie sie przyzwyczajasz i nie zaracasz uwagi na buczenie...

Nie wiem na ile to jest prawdą.... myśle że takie zjawisko wystepuje ale chyba nie jest wstanie zamaskować wszystkicj niedociągnieć dzwięku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.