Skocz do zawartości
IGNORED

CD Akai CD 55 Problem !

Kasjel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i od razu kieruję się do Was z prośbą o pomoc !

Kupiłem odtwarzacz CD "Akai CD 55" na "Allegro" jako uszkodzony za 50 zł.

Sprzęt jest w doskonałym stanie wizualnym, jednak nie wysówa się tacka.

Sprawdziłem o co chodzi i moje wnioski są następujące:

1.) Nie stwierdziłem uszkodzeń mechanicznych.

2.)Tacka przy próbie wysunięcia się, nie ma dostatecznej siły aby pokonać siłę przyciągania magnesu który znajduje się w ramieniu zabezpieczającym płytę od góry.

3.)Wystarczy lekko podnieść ramię, aby tacka się wysuneła.

4.)Po włożeniu płyty tacka zamyka się normalnie, i odtwarzacz zaczyna działać prawidłowo.

Jak myślicie ? Dlaczego mechanizm jezdny tacki nie może pokonać siły z jaką magnes w ramieniu przyciąga metalowy talerzyk na osi obrotu płyty ???

Nie jestem elektronikiem, i wiem że moje nazewnictwo jest dla Was śmieszne, ale próbuję wytłumaczyć własnymi słowami o co chodzi.Jest wśród nas "Forumowiczów" wielu znakomitych fachowców, i to do nich kieruję swoją prośbę o pomoc w mojej sprawie.

https://www.audiostereo.pl/topic/26224-cd-akai-cd-55-problem/

Mam CD55 i też miałem ten problem. Kolega kupił z Allegro i też miał :) Ostatnio zaglądałem do niego ze dwa lata temu i nie pamiętam jak jest rozwiązany napęd tacki. Pewnie jest tam jakieś sprzęgło, które już trochę osłabło. Ja zamiast leczyć przyczynę wyleczyłem objawy :D Między magnes a plastik do którego jest zamocowany dałem kilka warstw papieru. Dzięki temu magnes ma dalej do tacki i już tak nie trzyma :)

Dźwięk - gra :) Więcej nie napiszę bo to moje jedyne CD i nie mam porównania. Ostatnio kaprysi na niektórych płytach a wyjście słuchawkowe zaczęło wydawać trzaski, bzyki itp :/ Kupiłem go bo był stary, wyglądał solidnie i pasował do R5102.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Sprawdź czy przy próbie otwarcia szuflady, nie występuje poślizg pomiędzy rolką silnika napędowego, a paskiem gumowym. Jeśli tak jest, to pasek i rolki po których się porusza, należy dokładnie wyczyścić. A jeśli pasek jest zbyt luźny, należy go wymienić.

GM

Ja mam pytanie trochę "z innej beczki" aczkolwiek dotyczące AKAI CD-55. Mianowicie jaki do niego pasuje pilot? Czy ktoś ma do niego pilota, jeśli tak to co to za model i czy ew. mógłby wrzucić jego zdjęcie?

Pozdrawiam,

"G.Mark"- sprawdzałem już taką ewentualność, jednak okazało się że napęd tacki jest bezpośredni i odbywa się za pośrednictwem ślimacznicy umieszczonej bezpośrednio na osi silnika.

Już mnie takie głupie myśli nachodzą, że być może podczas wysuwania się tacki jakiś układ powoduje taką samą biegunowość namagnesowania talerzyka na którym leży płyta. W skutek czego magnes w ramieniu dociskającym płytę zostaje odepchnięty od talerzyka. Ale głupoty opowiadam........

Taki sam efekt u mnie wystąpił w napędzie DVD w komputerze (LG). Identyczny. nie otwierał się gdy taca była pusta; nie miał siły. Gdy wewnątrz była jakaś płyta - otwierał się bez kłopotu (mniejsza siła przyciągania). Nie wiem, moze ten talezyk na osi silnika się namagnesowuje po jakims czasie i... właśnie, tylko dlaczego?

U siebie zrobiłem w ten sposób, że na talezyku Z MAGNESEM dokleiłem dwie warstwy papieru (grubszego niż do drukarek - 120gr). Wyciąłem dwa pierścienie i dokleiłem je do tego talezyka. Tależyki dochodzą do siebie na większą odległość i siłą ciągnięcia już nie powoduje "łapania" ośki silnika. Tacka się otwiera. Spróbuj, może u Ciebie tez pomoże?

Już "Tomektoon" radził mi coś takiego zrobić, i chętnie bym tak zrobił. Tylko że u mnie nie chce się otworzyć nawet gdy płyta jest w środku (oczywiście żeby ją tam umieścić, muszę zdjąć pokrywę górną i pomóc podnieść się ramieniu zamykającemu płytę od góry.) Więc co by w tej sytuacji pomógł papier, jeżeli nawet płyta nie pomaga.

Doszedłem do wniosku, że najlepszym rozwiązaniem będzie zeszlifowanie ok. dwa milimetry tego magnesu i zastosowanie podkładki tej grubości. Bezpośrednią przyczyną takiej usterki jest zapewne zużycie jakiegoś sprzęgła, albo może też okręcać się plastikowa ślimacznica bądź zębatka na osi silniczka.

Niestety demontaż mechanizmu przekracza moje umiejętności. Zastosowano w nim różne zatrzaski, zasówki itp.

że nie można się zorientować w kolejności demontażu poszczególnych elementów.

• 3 tygodnie później...

Niestety próba zeszlifowania magnesu została zakończona niepowodzeniem ! Oddałem ten magnes w ręce fachowców, na tzw. magnesówkę. Niestety magnes się rozwalił przy pierwszym szlifie, no i został mi problem .......co dalej robić ??? Być może ktoś z Was ma taki pierścień z magnesu, z jakiegoś całkowicie zużytego odtwarzacza CD.Bardzo prosił bym o pomoc ! Oczywiście pokryję wszystkie koszty wysyłki oraz samej części.

Ja mam uszkodzonego AKAI 55, mogę Ci sprzedać za grosze. Uszkodzenie miedzy innymi polega kłopotach z .... wysuwaniem tacki:). Jeden z fachowców twierdzi, że trzebaby cały mechanizm dokładnie wyczyścić ze starych smarów, ale mnie się nie chce. A wg mnie, to problemem jest bardzo miękka obudowa, która powoduje wichrowanie się całego CD i blokowanie się tacki (haczy o front panel)

Kiedyś miałem w nim DACA. Stelmacha, więc mój AKAI ma 2 dziurki w obudowie, ale Tobie to nie powinno przeszkadzać:).

W razie czego pisz na priva.

• 2 tygodnie później...

No to mam już drugiego "Akai 55" na części.Jednak problem jest nadal nie rozwiązany.Czy naprawdę nik nie wie, jak i co zrobić aby cały mechanizm wysuwania się tacki był silniejszy ? Tak żeby miał siłę oderwać ramię z magnesem od talerzyka ! No proszę, proszę i jeszcze raz proszę o pomoc !!!

Włączę się jako właściciel CD-57 i grzebiący onegdaj w CD-55.

Nie pamiętam szczegółów (nie rozbierałem napędu w 55), ale na 100% nie ma tam ślimaka (nie może być z punktu widzenia mechaniki przekładni) - na 90% jest tam pasek który się już wyciągnął lub sprzęgło zużyte i zabrudzone - zamiast dyskutować prościej byłoby chyba rozebrać napęd i obejrzeć jak jest zrobiony, wyczyścić, wymienić pasek (ew. można go "przekręcić" na nieużywane powierzchnie zewnętrzne i posmarować kalafonią - na 2-3 miesiące pomoże), nasmarować co trzeba (oprócz paska i kółek pasowych oczywiście) i poskładać - po problemie. Może być też padnięty silnik szuflady (padł w moim 57) - jeżeli nie startuje pewnie to najlepiej go wymienić, czyszczenie komutatora i łożysk pomaga na krótko (u mnie na pół roku pomogło).

Pilot - ja do 57 używam pilota z CD-69, obsługuje wszystkie funkcje mojego, działał też na 55. Oznaczenia piloty mają RC-Cxx (xx to model - np. 55). Trudno dostać, ja kupiłem swojego na giełdzie.

Witam ! No tak na początku, chciałbym podziękować za zainteresowanie moim tematem niewątpliwemu autorytetowi na tym forum, czyli Andrzejowi Stelmachowi oraz "Waleremu".

A teraz przechodzę do konkretów. W "akai CD 55" jest napewno ślimak (jak pisze "Walery") i napewno nie ma paska napędowego.Jestem przekonany że musi tutaj chodzić o jakieś sprzęgło.Problem w tym, że próbowałem już zdemontować mechanizm, jednak nie udała mi się ta sztuka. Trzeba poprostu wiedzeć, co najpierw....a co potem wykręcić, zdjąć. Nie chcę niczego uszkodzić, więc chyba poczekam na "olśnienie" i może wtedy coś wymyślę ???

Poza tym tam pamiętam był taki mechanizm że całe ramie dociskowe podnosił właśnie ten ślimak, kurcze jakiej fotki tego napędu nie masz, też miałem z tym problemy ale to była sprawa dość banalna, niestety już nie mam tego cedeka żeby go rozebrać.l

• 1 miesiąc później...

Na rysunku widzisz mechanizm wysuwania tacki z boku. To duze kółko zębate wystaje sobie w połowie z lewej strony mechanizmu. Jak widać wyraźnie, jest tutaj PASEK a nie żaden ślimak. Najprawdopodobniej przyczyną niewysuwania tacki jest zabrudzenie (zaolejenie) paska, sam miałem coś takiego w moim odtwarzaczu, tłuste skapuje (spada) w jednym miejscu na pasek jak ktoś zbyt mocno posmaruje mechanizm :). Jak wyczyścisz pasek i te 2 kółka na dole będzie smigało jak złoto :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A tutaj masz po kolei rysunki, jak wyjąć cały moduł wysuwania tacki i nic przy tym nie połamać :) W moim odtwarzaczu trzeba było jeszcze odkręcić 3 śruby z dołu. Miłej zabawy :)

Ukryta Zawartość

post-8398-100007700 1170298242_thumb.jpg

post-8398-100007701 1170298241_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Własnie zakupilem sobie odtwarzacz AKAI CD-62 za niebagatelna cene 25 zl :] gra calkiem detalicznie ale bas niestety jest mocno zaniedbany, gra tez bardzo rozjasnionym dzwiekiem.

W duzej czesci jest to spowodowane odsluchem sluchawkowym z dziurki. Czy macie jakies propozycje co mozna z tym zrobic nie placac na wzmak sluchawkowy. Jest on w kolejce zakupow ale to dopiero za pare miesiecy a do tego czasu trzeba czegos sluchac. Pamietam ze kiedys ktos na forum podrzucil pomysl malego ukladu na na wyjsciu z cd-ka, polegalo to na zwyklych rezystorach o ile dobrze pamietam. To rozwiazanie mialo byc lepsze od dziurki ale i kompromisowe w porownianiu do wzmaka. Probowalem sie dokopac ale nie znalazlem tego drugi raz na forum.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.