Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja JAMO D570

foni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Już mi kiedyś w modyfikacji moich poprzednich kolumn pomogliście, stąd wierzę że i tym razem z Waszą pomocą uda mi się osiągnąć pozytywne efekty. Chciałbym aby ten wątek był rozwojowy, a sam na pewno będę w nim informował o poszczegolnych zmianach i efektach jakie przynoszą.

Zaczynamy.....

Po zajrzeniu do wnętrza moich kolumn zdecydowanie przymierzam się do przeprowadzenia w nich paru modyfikacji. Podejrzewam, że drzemie w nich całkiem duży potencjał i jak się może okazać jego wyzwolenie wcale nie musi oznaczać olbrzymich kosztów. Większość ze zmian będzie miało na celu wyeliminowanie tego na czym zaoszczędził producent. Ponieważ nie mam kasy na to aby zrobić wszystko za jednym razem, więc będę robił etapami. Zresztą wolę nawet robić etapami, bo będę miał dzięki temu możliwość obserwowania wpływu poszczególnych modyfikacji na efekt końcowy.

Oto co planuję zrobić:

1. Wymienić elementy w zwrotnicy, w torze wysokotonowego na lepsze – wchodzi tutaj w grę wyłącznie modyfikacja 1:1 bo nie jest ze mnie taki hardcorowiec aby poradzić sobie z przerobieniem zwrotnicy. Może efekt okaże się taki, że w ogóle nie warto ruszać tej zwrotnicy ale o tym się z pewnością przekonam. Ryzyk-fizyk.

2. Wytłumić porządnie obudowę. Porządnie nie w sensie takim, że po brzegi ale zdecydowanie lepszym materiałem i dokładniej aniżeli zrobił to producent.

3. Wymienić kable wewnątrz kolumny (to już dalszy etap)

4. Inne zmiany (zwrotnica w torze średnio i nisko tonowego głośnika)

5. A może sama wymiana przetworników...ale to już wydaje mi się póki co zbyt kosztowne i bez sensowne póki co. Graj i tak już bardzo fajnie, więc wpierw wolę z nich wycisnąć co się da, a nie od razu skazywać je na potępienie.

Bardzo chętnie bym skorzystał z Waszych sugestii co do jakości elementów, na które warto (w rozsądnych granicach finansowych) podmieniać to co producent wsadził firmowo. Otóż w torze tweetera jest:

- ceramiczny rezystor 5W 1ΩJ - tutaj chciałbym wsadzić Millsa;

- kondensator „no name” 4,7uF – tutaj może jakiś Jantzen, może SCR MKP (na to rozwiązanie skłaniam się najbardziej), może ruski z allegro, a może jest sens ciut zaoszczędzić i wsadzić 3,9uF Jantzena (taki mam na zbyciu) i dołożyć do niego 1uF SCR KP – ma to jakiś sens?

- cewki na razie nie ruszę bo muszę ja wpierw pomierzyć ale widać, że jest podobnej jakości jak pozostałe elementy.

Bardzo bym był wdzięczny za jakieś sugestie – szczególnie odnośnie wyboru kondensatora.

Drugi etap to wytłumienie obudowy.

Obecnie jako materiał tłumiący jest użyta perforowana gąbka. Wiem (bo to już wyczytałem z wpisów forumowiczów), że gąbka to najgorszy z możliwych materiałów. Nie dość, że materiał jest kiepski to do tego jego położenie wiele pozostawia do życzenia. Nie jest za dobrze spasowana, a czasem wręcz zaoszczędzono na jej porządnym przyklejeniu. Przejrzałem allegro i znalazłem dwa rodzaje mat bitumicznych: standard i takie z filcem. I tu pytanie: w które warto zainwestować? Czy po wyklejeniu wersją standard trzeba będzie jeszcze dołożyć jakiegoś materiału (filc, wełna) czy sama mata wystarcza? A może lepiej dołożyć i dokupić te maty z filcem, co wyeliminuje konieczność dalszego wytłumiania?

Zadaję pytania podstawowe – wiem, ale nie chciałbym wydać kasy bez sensu. Jasne, że tylko metoda prób i błędów będzie najefektywniejsza ale tych błędów chciałbym jak najmniej.

W załączeniu jeszcze schemat zwrotnicy dla tweetera oraz zdjęcie całej zwrotki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2954-100001889 1170292378_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchając rozumu....

https://www.audiostereo.pl/topic/26270-modyfikacja-jamo-d570/

zawsze jak widzę tak ułożone cewki w zwrotnicy to zadaję sobie pytanie ?

Czy takich mają niedouczonych monterów ?

Czy też jest to świadomy zabieg mający na celu takie określenie ( sumaryczne ) indukcyjności poszeczególnych cewek aby układ pracował najlepiej ?

Problem nie polega tylko na zaburzeniu wartości indukcyjności cewek. Problem jest o wiele poważniejszy. Przecież na skutek zjawiska sprzężenia magnetycznego tworzy się tam coś w rodzaju transformatora, i w związku z tym sygnały przenikają wzajemnie pomiędzy gałęziami zwrotnicy. Skutków nie trzeba komentować.

Przy okazji pełna dokumentacja przetworników. Może (a wierzę że na 100%) ktoś je ropozna.

Ukryta Zawartość

post-2954-100001877 1170292394_thumb.jpg

post-2954-100001878 1170292393_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchając rozumu....

McGaver

Zaskakujesz mnie.... Poważnie!

Osobiście nie znam na głosnikach i nawet Twój strzał że to Gradient niewiele mi mówi. Gdybyś jednak choć słówkiem więcej się podzielił co to i ile funtów kłaków jest warte to byłoby super. Mam nadzieję połączyć te informacje z moim dylematem z pkt. 1 odnośnie modyfikowania toru tweetera. Warto czy nie.....?

Słuchając rozumu....

W zwrotnicy są same elektrolity. Wywal to badziewie i wstaw jakieś foliowce, np. MKT od javoreczka (ma tanie 10uF Evox, można z tego coś poskładać). Do toru tweetera zainwestuj w polipropylena, wystarczy Jantzen. Gradient to tweeterek porównywalny z Vifami tekstylnymi. Cewki mogą zostać, zwłaszcza że i tak nie dasz rady zmierzyć ich indukcyjności, tylko je poobracaj tak jak sugerowano wcześniej.

Tak jak już pisałem. Do tweetera potrzebuje 4,7uf.

Mam natomiast wolne 3,9uF Jantzena - warto zakombinować i dołożyć do tego 1uF SCR KP czy sobie dać spokój i od razu kupić SCR MKP (podobna cena jak Jantzen) a reszte przebrowarkować?

Słuchając rozumu....

byc moze gra niezle,ale jak bys posłuchał cos na Revelatorach albo innych przetwornikach za 50-70 euro to mozliwe ze zdanie bys zmienił:).Jak miałem wczesniej kolumny tez myslałem ze ta podstawowa Vifka gra super.Bo grała,ale do czasu jak nie usłyszałem czegos lepszego:).A ponoc to była Vifa jedna z lepszych,z tej tanszej seri.

Elfan

Każdy kraje jak materiału staje....

Mówisz że 7kPLN.... Wow! Nieźle! .... nawet nie wiedziałem, że po tyle można Jamo kupić (albo raczej sprzedawać) ....

Dla mnie 15 czy 50 czy 100 nie ma najmniejszego znaczenia. Ważne jak to gra, a w kwocie którą za nie dałem to wg mnie rewelacja. Jeśli uda mi się coś jeszcze poprawić to będę kontent.

Sam wiesz, ile można było z KEFów wyciągnąć choć one jeszcze duuużo poniżej tych Jamo poziom łapią.

Zresztą nie zaśmiecajmy wątku. Jakby co to zapraszam na gadulca...... Może się uda McGyverowi reszte przetworników rozszyfrować.

Zreszta gdyby nie to wycięcie na tweeterze to można by go czymś tam podmienić a tak lekkie ograniczenie jest.

Słuchając rozumu....

Uważam że wymiana przetworników w tych kolumnach nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Lepiej sprzedać je tak jak są, a za uzyskane pieniądze zrobić jakieś rasowe DIY z prawdziwego zdarzenia. Tylko uważać se ScanSpeakami !!! Trzeba mieć je czym napędzić, byle Kambodża nie pociągnie.

Zajrzałem w Twoje "o mnie". Gainclone nie ma szans pociągnąć prawidłowo Skanów, co więcej może też nie dawać rady tym Jamo. To nie są za łatwe kolumny. Może już czas żeby zrobić Drakulę?

No troszkę to moje "o mnie" one nie aktualne. I to właśnie przez omawiane Jamo.... :-)

Fakt Clon na 3875 nie brzmi za dobrze z tymi Jamo. Jakoś taki słaby koleś..... masz rację. Średnica traci na plastyczności i jest dość mocno ochłodzona. Na dole bałagan i za mały wykop. Dużo lepiej jest z preferowanym przeze mnie LM3886. Za mostkiem jest u mnie dość pokaźna bateria kondensatorów i może one dają mu więcej siły. Nie zmienia to faktu, że cały czas mam wrażenie, że średnica nie chce się dostatecznie ocieplić. Stąd tez mój pomysł na tuning.....

Jest bardzo dobrze jeśli chodzi o stereofonie, ciut chłodno na górze (może to przez tą średnicę), a dół póki co to dla mnie po KEFach nowe odkrycia.

Teraz i tak jest dużo lepiej jak było zaraz po wyjęciu ich z kartonów ale nadal mam w głowie to co prezentowały KEFy w "swoim ulubionym" paśmie. Tyle, że one poza średnicą ....... nie czarowały (choć w swojej klasie cenowej to wg mnie nadal bardzo dobry zakup). No ale ograniczenia finansowe robią swoje i na coś musiałem się zdecydować.

Słuchając rozumu....

Będziesz może na odsłuchach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?? Jeżeli tak, to byśmy pogadali.

Ukryta Zawartość

Bardzo ale to bardzo bym chciał. Niestety powiększenie się rodziny (miesiąc temu) o kolejnego łobuza spowodowało, że z roboty lecę prosto do domu, a tam mam małą kambodżę. Do sprzętu siadam po 23.00 i mam na to góra godzinkę bo do pracy wstać rano trzeba a nocka niestety nadal rwana jest.

Gdybyście byli w samym Poznaniu to bym na pewno wpadł, a tak nie mam sumienia żony samej zostawiać. Może następnym razem się uda!

Słuchając rozumu....

he he

Myślałem o tym tym bardziej, że moj pre- ma wyjście na 2 koncówki i nawet sobie zaplanowałem że na drugim wyjściu stanie kiedyś wzmak słuchawkowy.

No ale do tego trzeba wpierw jeszcze słuchawki kupić. A byle czego nie chce kupować bo nie uśmiecha mi się za pół roku (albo szybciej) gonić znów króliczka. Siano, siano, siano....to jest problem :-)

Słuchając rozumu....

Bezpośredni poprzednik Jamo D570 nazywał się 507 i kosztował coś 3600zł za parę. Miał midwoofery Peerlessa i taki sam tweeter. Skurczybyk był trudny do napędzenia i tylko stosunkowo głośno grał dobrze. Przy cichym słuchaniu basu nie było.

Coś w tym jest co piszesz bo u znajomego w Clonie są ciut inne (mniejsze) pojemności przy kościach i jak sam stwierdził jemu się podoba dopiero wtedy jak gra głośniej. Dopiero wówczas ma pełną frajdę (jakoś tak to ocenił).

Jeśli chodzi o szczegóły to Polska cena (dystrybutora) to 2384zł za sztukę. Naturalnie jest to kwota, która mnie w stronę tych kolumn nigdy nie zbliżyła. A że się trafiła okazja ..... tylko się cieszyć.

Najbardziej mi się podoba reakcja tych co ich nie znają. A jest tak:

- O widzę że masz nowe kolumny?

- Si si...

- Co to za firma?

- Jamo.

- :/ (...fuj...)

- Chcesz posłuchać?

- Si si (...skoro muszę....)

- Włala....

- ......(karpik)....

Słuchając rozumu....

Jamo potrafi czasem zrobić dobre kolumny, tyle ze z reguły są nieco za drogie w stosunku do jakości. A na złą sławę sobie Jamo zasłużyło produkując wyjątkowo parszywą serię "Studio" masowo sprzedawaną w mediamarktach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.