Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja JAMO D570

foni

Rekomendowane odpowiedzi

eMiL, 30 Lis 2007, 15:27

>McGyver nie przesadzsz troche, ze gradient czy slabiutka vifka jest lepsza od takiego seasa

A czy ja twierdzę że Gradient jest lepszy od Seasa?

>czubsi, foni

Mam watpliwosci czy warto, ale napisze jeszcze pare zdan. Wbrew temu co uwazacie, kupiliscie calkiem niezle kolumny. Za cene za jaka jakis czas temu chodzily te kolumny na allegro (nowki 1600-1700zl) to sa to nawet bardzo dobre kolumny. A grac maja wlasnie tak jak graja, bo tak je zaprojektowano. Gdyby mialy grac inaczej, to inaczej by je zaprojektowano i wykonano. Nie pojawila sie u nikogo refleksja, dlaczego te gluche matoly z jamo dalej produkuja te kolumny zeby sobie psuc reputacje ? Gdyby udalo sie przywrocic je do stanu pierwotnego (mam powazne watpliwosci czy da sie to zrobic) moglibyscie sie przynajmniej przekonac jak powinny grac. Zaproponowalem tani wzmak pioneera bo wiem ze sobie z nimi poradzi. Wala sie tego sporo po allegro, jest tanie i mozna bez straty odsprzedac. Nie chodzi o to, ze nie mozna lepiej. Mozna. Ale uwazam ze zestawienie z pionkiem (np a-447,445,443,450,501,504 zeby nie naciagac na kase) pozwoli uslyszec szkole dzwieku, ktora reprezentuja te jamo. Sa neutralne bo takie maja byc. W odpowiednim zestawieniu, nawet za relatywnie nieduze pieniadze potrafia byc precyzyjne i niemeczace. Krelle sa zdaje sie poza waszymi mozliwosciami finansowymi (moimi zreszta tez). A jak taka szkola dzwieku nie pasuje, to trzeba sprzedac i poszukac innych kolumn. Tylko ze wam bedzie trudno sprzedac to co zostalo z tych jamo.

Skorzystacie z tego co napisalem - wasza sprawa. Nie skorzystacie - tez wasza sprawa. Bedziecie dalej grzebac w kolumnach - wolno wam, to wasze kolumny, czas i pieniadze.

bez odbioru

bulwa75 - o czym Ty w ogóle piszesz? Przeczytałeś ten wątek od początku?

Rozumiem, że słyszałeś te kolumny po jakichkolwiek modyfikacjach i stąd wiesz, że nie warto?

Mają grać tak jak je zaprojektowano? Tak? A może tak jak pozwolił księgowy? Wg mnie zdecydowanie to drugie. To właśnie ta kwestia je tak bardzo mocno ogranicza. Sam nie jestem do końca przekonany, że tuning "na małpę" jest sensowny ale w tych kolumnach wymiana głupiego konda i reza na tweeterze przynosi już ogromną poprawę.

Nie chcę Ciebie urazić ale mam wrażenie, że piece które proponujesz mogą jedynie sprzątać wokół czubsiego i mojego wzmaka (zaznaczam nie znam ich a opienie wydaję na podstawie ceny, popularności na allegro). O brzmieniu tych kolumn, czy też jak wolisz "szkole dźwięku jamo" pisał w recenzjach Soso i napisał wg mnie sensownie. Ale to nie zmienia faktu, że w brzmieniu oryginalnego modelu D570 są luki i zniekształcenia.

I powiedz mi w końcu co wg Ciebie "zostało z tych jamo"? Szkielet? Zapach? Okleina? Nie rozumiem Ciebie w ogóle i powiem Ci więcej. Gdybym miał wybierać nawet w ciemno: nówki sztuki czy chociażby egzemplarze czubsiego (którego za cholere nie znam), to w tej samej cenie biorę te używane. Nówki musiałyby być tańsze, bo pierwsze co bym zrobił to od razu wykleił je matami. Koszt materiałów: 100zł, robocizny: parę kropel potu. Niby nic, a inaczej się muzyki słucha. Dobre kondy i millsy to kolejne paredziesiąt złotych.

Proponuję Ci to samo co Ty nam: skorzystasz - Twoja sprawa. Nie skorzystasz - też Twoja sprawa. Ja znam obie "wersje" tych kolumn i współczuję Ci, że się tak męczysz słuchając ich w oryginale.

bez odbioru

Słuchając rozumu....

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Foni skoro Ty masz jeszcze siłę to ja też muszę coś od siebie ...

Kolega bulwa twierdzi , że czytał cały wątek - ale chyba był to czas stracony ... Wielokrotnie pisaliśmy o tym, że Jamo nie przestały grać swoim dźwiękiem a zyskały jedynie na kulturze przekazu ! Wielokrotnie też było wspominane, że to świetna pozycja w relacji do ceny !!! (ja swoje kupiłem za 200 EUR - no coments). Najbardziej rozbawiłeś mnie z tymi "piecami" Pioneera (chyba miałeś na myśli Pioneera do pieca wsadzić czy jak...). Posłuchaj normalnych neutralnych wzmacniaczy. Pioneer zrobił dosłownie 3 czy 4 pozycje wzmacniaczy naprawdę dobrych

reszta to jakaś pomyłka porównywalna do "znanej firmy Ynterneszynaal" Pioneer sprzedał duszę głównie CD i to jakiś czas temu ... Ale my nie o tym . Bulwa nic do Ciebie nie mam ale muszę stwierdzić , ze wejście na forum to Ci nie wyszło. Zauważ, że każdy kto trafił tu z racji potrzeby wzbogacenia - ulepszenia tego co posiada nie po to by dowiedzieć się, że to co u niego plumka jest the best - uszanuj trochę innych , zaufaj, że coś w tym jest.

Myślisz , że każdy z nas zanim dopadł śrubokręt nie podłączył, nie wygrzał i nie ocenił krytycznie efektu brzmienia tych kolumn ? No gościu ! To widzę nie dla Ciebie ten wątek !!! Na koniec : myślisz, ze wrócić do stanu pierwotnego to jakaś mega trudna rzecz ? Co to niby skok na linie z wiaduktu ???... Pozdrawiam - idź pokrzyczeć przy Jamo - może je przekrzyczysz ...

• 2 tygodnie później...

Czekam na info od lancastera. Ma mieć możliwość wykonania profesjonalnego pomiaru, więc byłoby fajnie.

Póki co pobawiłem się z pojemnościami kondensatora w tym RLC (tylko to jest kwestią pozostałą do wyszlifowania) i już wiem że przy 8,2uf-10uf mam brzmienie podobne do tego z oryginału. Pojawia się ta sama dziura w paśmie :-).

Nie miałem czasu jeszcze zmniejszać pojemności tego konda. Może w ten sposób trafię na częstotliwość rezonującą. Jak tylko osiągnę jakieś wyniki to dam znać.

Słuchając rozumu....

Gość czubsi

(Konto usunięte)

ok

Jak osiągniesz pełnię sukcesu to pomyśl o kondach scr kp - możesz nie żalować . (szkoda, że wszystkie wycykałem rzuciłbym Ci w pocztę) Daj znać jak będziesz po wszystkich testach po działaniach z lancasterem !

Pozdro

Gość czubsi

(Konto usunięte)

MG

Rozwiń proszę temat ... albo poczekaj aż go odbiorę (2 dni) i zrobię parę fotek potem założę forum i ... bedę czekał na sugestie (kolega który wsadził opa 2604 niestety nie zastosował podstawek więc troche mi sprawę utrudnił ale co tam ...

• 2 lata później...

Odświeżę trochę wątek :-)Widziałem że jednak trochę osób ma te kolumny i pewnie są tak jak ja zadowolone ,mozna się podzielić na nowo co kto jeszcze zmienił i jaki dało efekt.Ja natomiast mam prośbę mineło trochę czasu odkąd zmieniłem okablowanie starałem się wszystko pozapisywać ale ... nie mam pewności czy zarówno wysokotonowy i średniotonowe są odwrócone biegunami po zwrotnicy ??? Gdyby komuś kto ma nawet je w orginale chciało się sprawdzić .może ktoś pamięta jak to jest a może pojawi się ktoś kto po schematach będzie wiedział czy wszystkie 3 powinny być odwrócone .Z góry dziękuję.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.