Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja JAMO D570

foni

Rekomendowane odpowiedzi

Zgodnie z wcześniejszą obietnicą zamieszczam narazie zdjęcia wykonane po wymienia kondensatora w torze tweetera oraz kondensatora w torze średniotonówek. Ten drugi został potem wsadzony w szeregu z głosnikiem, a na jego miejsce wskoczył Evox MKT (dzięki Adam za podpowiedź).

Jak już pisałem przeniesienie Jantzena w szereg z głośnikiem dało dużo lepszy efekt. Niestety nie mam aktualnych zdjęć, gdyż kolega który przyszedł do mnie na odsłuch przyniósł ze sobą zły miernik i dopiero przy naszym nastepnym spotkaniu spróbujemy pomierzyć indukcyjność cewek.

Przyznam się szczerze, że dla samych zdjęć nie chciało mi się wyciągać zwrotnicy - lekko za ciepło jest na takie zabawy :-)

Przy okazji zamieszczam zdjęcie przewodu przenoszącego sygnał między gniazdami głośnkowymi a elementami zwrtonicy w torze średniotonówek i woofera. Dla oddania jaki z niego wypasator zdjecie wraz ze zwykłym 2,5mm2. Efekty po jego wymienie też już opisywałem.

Słuchając rozumu....

no i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2954-100009884 1170295193_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchając rozumu....

Zalegam jeszcze z opinią kolegi co do efektów modyfikacji. Może jednym słowem będącym cytatem z jego wypowiedzi: "Jestem pod wrażeniem".

Tak na prawdę wg mnie zmieniło się praktycznie wszystko. Bardzo ładnie odseparowały i wyczyściły się poszczególne zakresy. Nie ma przy tym wrażenia, że wszystko gra osobno ale jest na prawde bardzo spójnie.

Nadal wg mnie występuje mała dziurka na przełomie basu i średnicy objawiająca się niedostatkami w jej wypełnieniu. Jest to naprawdę minimalne ale nie bez znaczenia jest fakt, że o tym również pisał SOSO w aspekcie odsłuchów D590. Może zmiana cięcia woofera tutaj pomoże, na co zresztą bardzo liczę. W każdym razie ja już jestem bardzo, bardzo kontent.

A dla tych co trafią wyłączenie na ten wątek bez wiedzy jak te Jamo chociaż wyglądają, zamieszczam parę fotek (jedna z pięknym dodatkiem kurzowym:-) ).

Ukryta Zawartość

post-2954-100009881 1170295197_thumb.JPG

post-2954-100009882 1170295196_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchając rozumu....

Witam wszystkich!

Kupiłem te Jamo już w kwietniu.

Zanim przejdę do meritum ostrzegam, że nie znam się na elektronice i nie odróżniam np. kondensatora od rezystora, ale wiem jak wygląda np cewka! Dlatego proszę o wyrozumiałość jeżeli coś będzie niezbyt jasne, nie będe się rozpisywał o szczegółach zmian!!!

Z uwagą obserwowałem co Foni "wyprawia" ze swoimi kolumnami.

No i postanowiłam też coś zrobić. Najbardziej w moich kolumnach nie pasowała mi zbyt ostra i męcząca góra.

Niestety nie mam tyle samozaparcia ani talentu konstruktorskiego jak Foni więc postanowiłem znaleźć fachowca.

Tak się złożyło, ze ktoś w tym samym czasie pytał na forum o tuning kolumn w trójmieście. I tak trafiłem do SONUS OLIWA do Pana Andrzeja Witka. Po doświadczeniach Foniego trafiłem tam z przekonaniem, że trzeba po pierwsze wymienić kilka trefnych elementów zwrotnicy i oczywiście wygłuszyć kolumnę matami.

Zacznę od wygłuszenia- okazało się, że nie bardzo jest to w tych kolumnach potrzebne- wygięte w łuk dość grube ścianki boczne mają sporą sztywność więc maty na niewiele się zdadzą. Wg opini Pana Adnrzeja takie napchanie gąbką miało posłużyć zamaskowaniu niedoróbek zwrotnicy. Więc OK. Zwrotnica - podobno z najtańszych elementów co musi wpływać na jakość dzwięku. Wnioski z oględzin i odsłuchu wskazują właśnie na nią . nastepnego dnia kolumny zostały szczegółowo obmierzone - wyszedł z tego wykres, na którym można było zobaczyć przebieg charakterystyki kolumn - wyglądał jak Tatry. Pan Andrzej zaproponował daleko idące zmiany w zwrotnicy oraz połączeniu głośników- była II-rzędu, jest I-go. Wcześniej liczyła 16 elementów - teraz pracuje 8!

Pojawiły się jakieś MILSY (cokolwiek to znaczy brzmi dobrze!)Głośniki średnio tonowe były połączone równolegle -teraz pracują szeregowo. Uprzedził, że bardzo spadnie efektywność kolumn, mam wydajny wzmacniacz więc Ok. Wczoraj wieczorem pojechałem po odbiór kolumn. Najpierw zobaczyłem nowy wykres - płaski z dość wyraźnym spadkiem od 80 Hz. Efektywność spadła do 85 dB!!! Aha - głośniki średnio tonowe grają treraz jako nisko-średnio.

Odsłuch - jeszce na nie wygrzanej zwrotnicy. Dodam jeszce, że została tylko minimalna ilośc materiału wytłumiającego.

Tak, teraz można ich po prostu słuchać - przyjemne nie męczące wysokie tony i większa ilość lepszego basu. Jest duużo lepiej. Takie wnioski po przesłychaniu na mocarnych lampach Pana Andrzeja - 60w.

Było juz bardzo późno kiedy uruchomiłęm je w końcu na moim tranzystorze.

Teraz zobaczyłem co znaczy soadek efektywności o 4 dB! - aby posłuchać odzwięku o tym samym natężeniu zamias na 9-tej - gałka musi powędrować na 12!!!.

Pierwsze wrażenie - brzmieniowo nie przypominają zupełnie tych wcześniejszych - a przecież to te sameme głośniki.

Zrobiły się nieco wolniejsze - to chyba jedyna wada - cała reszta jest dużo lepsza - teraz zachęcają do głośniejszego słuchania - nawet przy rocku co było wcześniej nie za bardzo przyjemne.

Więcej o swoich wrażeniach napiszę za kilka dni kiedy dobrze się wsłucham a zwrotnica wygrzeje.

Bardzo polecam Pana Andrzeja - jestem pod wrażeniem jego ogromnej wiedzy, doświadczenia a także uczciwości - co to za problem jeżeli klient prosi o wytłumienie to po prostu to zrobić? O czymś to świadczy...

Zainteresownych szczegółami prosze o kontakt bezpośrednio z nim

Pozdrawiam!

Habakuka

Cieszę się, że zadałeś pytanie o koszty :-). Ciekawi mnie odpowiedź.

Jaggo

Troszkę Twój wpis nie mieści się w konwencji mojego wątku. No niestety.... Po pierwsze to już nie DIY. Po drugie nie podałeś żadnych ale to żadnych szczegółów, które mógłyby być pomocne dla kogokolwiek chcącego iść Twoją drogą (sposobem modyfikacji). Po prostu Pan Andrzej to guru i tyle.

Niestety muszę dalej skrytykować Twoją wypowiedź (a chyba raczej cytat z Pana Andrzeja), że wytłumianie tych Jamo nie ma sensu. Słuchałeś Ty albo Pan Andrzej wytłumionych D570? Jeśli nie to nie macie porównania i dywagowanie o sensie takiego zabiegu jest bezpodstawne. Ja miałem pełną możliwość dokładnego odsłuchiwania wszystkich zmian jakie dawał każdy jeden z przeprowadzonych zabiegów/modyfikacji. Twierdzenie, że maty są bez sensu to bzdura!! Znacząco poprawia się brzmienie tych kolumn w zakresie basu, jego definicji, wybrzmiewania, punktualności czy też szybkości, której pewnie Tobie nadal brakuje (sam stwierdziłeś, że kolumny są jakby wolniejsze). Spróbuj z matami - naprawdę warto. Nie zapominaj, że maty to nie tylko usztywnienie ale także zlikwidowanie rezonansów, dociążenie, i pewnie jeszcze szereg innych zalet. Twierdzisz że nie ma rezonansów bo ścianki grube?? He he, dotknij sobie tylną ściankę podczas grania i zobacz jak rytmicznie pulsuje..... Aha, żeby nie było że pytając o koszty sam nic nie podaję: w sumie na 2 kolumny wychodzi 16 mat (po 6 w komorze woofera i 2 w komorze średniotonówek) co daje koszt 80zł. Włala!

Pada w Twoim wpisie magiczna nazwa "Mills". Podejrzewam, że masz ten rezystor w torze tweetera. Nie jestem narazie w stanie stwierdzić jaki efekt daje jego zastosowanie, gdyż zamówiony przeze mnie Mills dotrze do mnie dopiero za parę dni. Jego wygrzanie to 2 tygodnie grania, a i tak powątpiewam, że będzie jakoś duużo lepiej. No ale poczekamy - zobaczymy.

U mnie wysokie bardzo się wygładziły po wymianie kondensatora elektrolitycznego na SCR MKP (co już opisywałem). Koszt 9zł za sztukę, a więc razem 18zł + PORTO.

Przepraszam - jednak jest jedna rzecz, z której od Ciebie skorzystam - otóż myślałem już wczesniej o całkowitym wywaleniu pianki z komory woofera. Przy najbliższej okazji spróbuję się z tym pobawić również u siebie. Działania Pana Andrzeja świadczą o tym, że ma to jednak sens. Ale jak to mi Misiomor napisał: "....Co do wywaleniaa gąbki byłbym ostrożny - jeżeli woofer przetwarza częstotliwości których 1/4 fali jest krótsze niż wysokość komory, to na pewno bym nie wywalał gąbki...."

Nie twierdzę, że to co uzyskałeś inwestując w te kolumny i oddając je do SO jest złe ale z Twojego wpisu odniosłem wrażenie, że to co ja zrobiłem nie ma sensu, a przez podanie namiarów kto Ci to zrobił zawiało bardzo nieładną kryptoreklamą...

Habakuka

Widzę w Twoim "o mnie" że masz CA 640v2. Heh - ja miałem całkiem długo 640A v1 i powiem Ci, że z tym wzmakiem musi być u Ciebie ostro. Zacznij małymi kroczkami - na początek zmień konda w torze wysokotonówki, a będziesz pod wielkim wrażeniem ile daje 20zł i chwilka własnej pracy. Reszta już pewnie wyniknie z chęci sprawdzenia coby gdyby.... Zachęcam!

Słuchając rozumu....

Witam FONI

Postaram się odpowiadać po kolei

1. Koszty:

Zacznę od ceny jaką zapłaciłem za kolumny, kupiłem w Niemczech jedną patrę ja, drugą szwagier - razem z transportem ( do Berlina - dalej przy okazji jego wozem) - 220 EUR.

a teraz tuning.

- 150 zł pomiar kolumn i robocizna ( sam pomiar chyba 50)

- 170 zł elementy zwrotnicy.

za wytłumienie z robotą i materiałem zaproponował 120 zł.

2. To prawda - troche temat wybiega poza ten dział - ale w innym miejscu forum nie znalazłem bliższego tematu - Pewnie masz rację, że moje doświadczenia (bezpośrednio) niewiele wnoszą , zaznaczyłem na początku, że nie jestem fachowcem i takiego nie będę udawał. Dlatego też zaproponowałem kontakt z p. Andrzejem - Co do kryptoraklamy - trochę w tym racji, ale teraz odnalezienie kontaktu do gościa nie będzie dla Ciebie problemem. Z ttwoją wiedzą o głośnikach będziesz spokojnie mógł nawiązać równorzędną rozmowę - ja niestety nie, dlatego padła nazwa firmy. Gdyby tak się stało to będę bardzo wdzięczny za wnioski.

3. Nie było moją intencją negowanie twojej drogi!!! Nie słuchałem twoich kolumn i nie pisałem, że się wmanewrowałeś i straciłeś czas i pieniądze! Jak zaznaczyłem na końcu byłem ciekaw twojej opinii na temat mojej drogi. Co do basu - jest go więcej jest lepszy schodzi wyraźnie niżej, ale faktycznie brakuje mu cech o których piszesz. Po tym co piszesz to chyba je wytłumię. Nie mieszkasz przypadkiem gdzieś na pólnocy polski ? jestem w stanie zapakować swoje skrzynki, podjechać i porównać.

Trudno jest mi się odnosić do wywalenia gąbki - słuchałem kolum "przed" i "po" - nie mogę powiedzieć na ile na zmianę basu wpłuneło jej wywalenie a na ile zmiany w zwrotnicy.

Co do reszty dzwięku. Jeszcze raz podkreślam - kolumny brzmieniowo w niczym nie przypominają oryginałów - grają zupełnie inaczej - moim zdaniem duuużo lepiej.

Kolumny grały sobie samotnie przez kilka dni. Po powrocie nie spodziewałem sie tak wyraźnej kolejnej zmiany. W tym przypadku to chyba wygrzewanie poszło szybciej niż 2 tyg. bo już teraz słychać że zwłaszcza góra bardzo się wygładziła. Kolumn słucha się teraz bez zmęczenie zbyt ostrą górą a przedewszystkim słycham ich w końcu z ogromną przyjemnością. Wrównanie tonalne, stereo itp wszystko dużo lepsze(za wyjątkiem dynamiki). Nie będe tutaj wstawiał kawałków rodem z np Hi-Fi MUZYKA ale pieniądze włożone w tuning to chyba najlepiej jak dotąd wydane 320 zł na audio w moim życiu - Oczywiście biorę też pod uwagę że podobne efekty można było osiągnąć przez wymianę kilku drobiazgów za kilkadziesiąt zł jak w twoim przypadku, ale i tak jestem zadowolony.

jezeli wytłumienie przyniesie opisywne przez ciebie efekty (a bardzo w to wierzę) to wysyłam dobrego 6-packa - w sumie i tak się należy za namieszanie w głowie i tego skutek. Przed tuningiem kolumny były dla mnie trudne do zaakceptowania - jak to mozliwe że kosztowały kiedyś ok 4000 zł ?!!!

Postaram się znaleźć odpowiedni kluczyk, wyjąć zwrotnicę i zamieścić fotki - podobno wygląd nie jest zachęcający ponieważ zostały stare elementy - tyle że wyłączone z toru.

Jeszcze odpowiadając na pytanie Habakuka zmierzona impetancja kolumn wynosi 5 ohm. Namiar na gościa łatwo znaleźć w googlach.

Pozdrowienia

(także dla małej POCIECHY, mam też w tym samym wieku i mam na jej punkcie jeszcze większego fioła niż na całym audio świata)

-

Sam chętnie bym wpadł i posłuchał jak tam u Ciebie to plumka. Ale ja niestety z Poznania, a na północy bywam baaardzo rzadko.

Muszę również przyznać, że moje Jamo grają całkowicie inaczej aniżeli oryginały - wychodzi na to, że są one bardzo podatne na tuning i co ważniejsze prawie wszystkie drogi prowadzą do celu :-).

Powiem Ci, że w cale mnie nie dziwi to że one kosztowały ponad 4000zł. Wygląd, rozmiar i wbrew pozorom brzmienie stawiają je na równi z innymi kolumnami w tym przedziale cenowym. Fakt, że są wymagające w doborze elektroniki (co próbujemy zminimalizować) nie może ich tutaj dyskredytować.

Szkrab mały fajna rzecz. Upierdliwa i czasochłonna ale bajer jest. Ale tak na prawdę przyjemność się zaczyna jak troszkę podrośnie. Mam drugiego w wieku 3 lat. Czasem potrafi nas zaskoczyć:

Ukryta Zawartość

Aha, jest to pełen "real" (w środku nikt nie siedzi)....

Życzę Ci jak najwięcej podobnych wrażeń bo dla mnie dzieci to radość porównywalna ze słuchanem muzy, tyle że przy nich nie da się siedzieć na kanapie....

Ukryta Zawartość

Słuchając rozumu....

Witam wszystkich. Na początek wkleiłem maty do komory woofera i jest tak jak pisał foni. Basy stały się głębsze bardziej wyraziste i sprężyste. Foni jak wyciągnąłęś kable biegnące ze zwrotnicy do średnich tonów. Są przyklejone jakimś klejem i otwór przez które wchodzą do komory średnich jest bardzo mały. Te które chcę wstawić są dużo grubsze???

hej

Nie wymieniałem kabli póki co. Faktycznie gdyby ta operacja była prościutka jak barszcz to na 100% bym już to zrobił. Troszkę nad tym myślałem i wg mnie należy spróbować wpierw usunąć stare kable, a to zrobisz jedynie poprzez nagrzanie tego kleju, którym są "zaszpachlowane" między komorami, a dopiero potem ...... wiertareczka i heja! No chyba, że wstawić jakieś zworki (gniadza) w tą ściankę i stare kable wówczas zostawić dla porównań. Ale to znów kolejne połączenie..... Pytanie czy miałoby ono jakiś wpływ na brzmienie - wątpie, tyle że audiofilskie to nie będzie.

Cieszę się, że potwierdzasz moje obserwacje co do tej modyfikacji. Prawda, że basik jest szybszy, nie snuje się po całym pomieszczeniu, jest bardziej precyzyjny i co ważniejsze nie zagłusza całej reszty! A więc co? Polecamy razem? ;-)

Słuchając rozumu....

foni, Twoj syn to niezly silacz;)

Maty zawsze pomagaja, jedynie trzeba uwazac by w monitorach nie zmiejszyc drastycznie objetosci wewnetrznej.

Ciekawy jestem czy uslyszysz roznice po zmianie na millsa, teoretycznie nie powinno byc roznicy. Chyba, ze w wyniku poprawy nastroju.

Jasne, że polecamy razem a za chwilę znajdzie się jeszcze szersze grono. Mam pytanie czy zamiast wełny owczej można użyć watoliny bo akurat mam tego trochę czy jest znacząca róznica w odsłuchu. Powiedz mi jeszcze na jakich płytach testujesz niskie średnie i wysokie tony. Ja osobiście Dire Straits "Brothers in arms" numer 4 i nie tylko, nieźle wytłoczona, Anna Maria Jopek też nieźle wydana i ostatnio pięknie brzmi na gitarze w pcm David Gilmour koncert w royall albert hall - niesamowita gitara. Jak będziesz miał chwilę to napisz w punktach od 1 do ... po kolei co według ciebie jaki element modyfikacji miał największy wpływ na brzmienie. Pozdro

• 2 tygodnie później...

Witam. Czyżby koniec wątku. Myślę, że nie mamjąc nadzieję, że to tylko sezon wakacyjny. Ciekawy jestem czy ktoś z was ma podłączone te kolumny bi-wiring i czy są różnice na korzyść. Mam jeszcze jeden dobry pomysł aby obciążyć znacznie te kolumny. Otóż myśle o dorobieniu z metalu podstawy znajdującej się na dole. Myślę, że znacznie obciążyłoby to ten głośnik a co za tym idzie polepszyłoby to jeszcze bardziej brzmienie niskich tonów. Co otym myślicie?

hej

Jestem na urlopie a w chacie zero netu...... sam rozumiesz.

Naturalnie, że spróbuj z watoliną - szczególnie eksperymentowanie z jej ilością da Ci większy efekt aniżeli jej podmiana na wełnę owczą. Mi się zabawa z ilością wytłumienia mniejszej komory bardzo opłaciła. Wyszło mi że tego wytłumienia nie powinno być za dużo. Po prostu tyle ile się zmieści bez jego upychania. Naturalnie maty bitumiczne najpierw.

W między czasie wymieniłem rezystor w tweeterze na millsa - ciekawy efekt.

Pierwsze wrażenie jakby ktoś podpierniczył mi wysokotonówkę z kolumn ale potem zaczęło być lepiej, lepiej i coraz lepiej - bardzo długo dochodzą one do siebie. Niestety nie jestem w stanie obiektywnie stwierdzić czy jest jakaś poprawa w stosunku do tego co było przed wymianą, bo okres wygrzewania plus mój wyjazd spowodowało że brzmienie pierwotne uległo lekkiemu zamazaniu. Albo inaczej - prawdopodobnie różnica jest na granicy percepcji - przynajmniej dla mnie. Może to reszta toru a może to już i tak maks dla tego przetwornika....

Słuchając rozumu....

• 3 tygodnie później...

No i w końcu się udało pomierzyć cewkę.

W torze woofera cewka ma indukcyjność 6,45mH.

Może teraz ktoś będzie w stanie pomóc. Please!!

Tak przy okazji zmierzyłem również cewkę w torze wysokotonówki. Wyszło 0,435mH.

Słuchając rozumu....

• 2 miesiące później...

No chyba czas odświerzyć nieco wątek :)

Ciekawe jest to, że te same kolumny dają słuchaczom różne odczucia. U mnie bas nie dominuje i nie jest rozlazły. Jest w miarę pełny i krótki. Nie mam wiekszych zastrzeżeń co do najniższego zakresu. No ale ja mam duży pokój ok. 35 m2 i do tego jeszcze to się otwiera na inne przestrzenie. Może właśnie JAMO miało na mysli taki efekt rekomendując te kolumny do pomieszczeń powyżej 25m2. Góra tez wcale nie wydaje mi się ostra. Wręcz przeciwnie, czasem wydaje się wręcz słodka. Dla mnie w tych kolumnach jest inny problem, który pewnie nigdy nie wystapi w pomieszczeniach poniżej 25 m2. Przy niskich i średnich poziomach głośności średnica jest naprawdę niezła. Szczegółowa i wypełniona. Ale przy głośnym słuchaniu staje się zbyt ostra i zbyt wyeksponowana. Słucham obecnie tylko na ampli SONY STR-DB840 QS i tak będzie pewnie przez jakiś czas. Jak jest u Was ? Może ja słucham za głośno albo amplik nie wyrabia chociaż na innych kolumnach wzrost zniekształceń nastepował później. Lub może lepsza jakość dźwięku powoduje, że się słucha głosniej.

Na koniec pytanie - jakie Wasze modyfikacje najbardziej wpłyneły na średnicę? Czy czujecie zmianę jej charakteru wraz z kręceniem gałki w prawo?

A własnie ktos pisał, ze jest z północnej Polski - z jak bardzo północnej? A może z północno wschodniej ???

Witam.

Mam pytanie czy ktoś eksperymentował z wytłumieniem komory woofera?

Wytłumiłem już matami ale chętnie wysłucham uwag dotyczących gąbki która się tam oryginalnie znajdowała.

Zostawić czy wywalić całą lub tylko część.

Foni miałeś podzielić się swoimi doświadczeniami.

Pzdr.

Habakuka, 18 Paź 2006, 10:47

>proponuję wywalić, najlepiej całą

Całą komorę czy tylko jej zawartość?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

miszak

wytłumiłem całe kolumny dwoma warstwami maty bitumicznej polimerowej.

Zaaplikowałem im je wchodząc ;] od dołu przez otwór głośnika. W górnej części komory woofera pomogłem sobie wyciągając rurę bas refleksu.

Aby ułatwić sobie prace to najpierw pomierzyłem wszystkie płaszczyzny wewnątrz kolumny, podocinałem odpowiednie kawałki mat, skleiłem je odrazu w dwie warstwy a dopiero na końcu wklejałem je do wnętrza.

W sumie kolumny całkiem ładnie przytyły, teraz mają po 30kg ;].

Co do efektów sonicznych to mam podobne odczucia jak inni w tym wątku i z czystym sumieniem mogę polecić taką modyfikację.

Wcześniej pytałeś o wyostrzenie środka i góry pasma przy większych poziomach głośności. Mam podobnie.

Być może to wina wzm.(mój pm 7000 ma do współpracy zalecane kolumny 8ohm, te mają 4ohm, być może nie wyrabia) lub kondensotorów wyjątkowo badziewnych (elektrolity) lub też cewki rdzeniowej w torze średniotonówek, która przy zbyt dużej mocy się przesyca i zniekształca a może wszystkie te czynnki w pewnym stopniu degradują dzwięk i razem robi się kaszana.

Dziś przyszły do mnie kondziołki, rezystory, wełna, kable do wnętrza kolumny. Rezystory millsa, kondy do wysokotonowego to scr kp a wszystkie pozostałe z zwrotnicy wymieniam na jantzena, kable na bas i średnie to sonic link S300 do gwizdka Dnm reson mkII, gąbkę w komorze średniotonówek gąbkę wymieniam na wełnę owczą i wywalam całą gąbkę z komory woofera. Zmiany w zwrotnicy będą 1:1 poza trochę mniejszą pojemnością konda przy wooferze(zamiast 72 uf bedzie 68uf) co pozwoli podnieść troszkę częstotliwość jego cięcia (jeśli się mylę to mnie poprawcie bo jestem tu nowy) i zniwelować dziurę w śr.basie.

Myślę, że te zmiany pomogę zniwelować ostrośc brzmienia i bardzo podniosą jakość dźwięku.

Poproszę o sugestie dotyczące wymiany cewek i ich sensowności.

TOWARZYSZU MCGYVER, POMOŻECIE ?! :)))

Uprzejmie proszę nie tytułować mnie towarzyszem ;-)))

Elementy w zwrotnicach są delikatnie mówiąc nienajlepsze. Ale to nie wszystko. Aby pozbyć się owej natarczywości o której wspominasz trzebaby nieco przekonstruować zwrotnicę. Jak to zrobić? Otóż nie kopałem jeszcze w tym modelu, więc nie mam gotowej recepty, musiałbym wziąć te kolumny na warsztat. Tak na odległość to nie jestem w stanie pomóc, taka pomoc przypominałaby raczej wróżenie z fusów.

Aha, o Marantza bądź spokojny. Z palcem w d... daje sobie radę z obciążeniem 4 ohm. Marantz od lat stosuje asekurancką praktykę zalecania do swoich wzmacniaczy wyłącznie kolumn 8 ohm podczas gdy taka nadmierna ostrożność jest całkowicie zbędna. Prawdę mówiąc elektroniczne zabezpieczenie końcówek mocy w PM7000 nie zareaguje nawet na obciążenie około 2 ohm. Żeby spalić końcówki mocy w tym klocku trzeba bardzo się starać, a zasilacz dysponuje całkiem pokaźną rezerwą energii.

Mam te kolumny, kupiłem tacie na wyprzedaży w nautilusie za 650zł z gwarancją (tak tak sam nie wierzyłem co panowie do mnie mówią). Są bardzo trudne do napedzenia, mało efektywne i w ogóle. Nie radzi sobie z nimi ani Yamaha Rx-770 ani mój Ancient Audio Hybrid. Nad C370 dawał im wcześniej radę, bardzo łądnie grały w 12m2 - była świetna równowaga tonalna. W dużym pokoju trzeba je dobrze ustawić i to najlepiej dość blisko tylnej ściany. Tweeter to z tego co czytałem Vifa jakaś, w środku w band passie dwie 16 jamo - zupełnie co innego niż 570. Ogólnie bardzo charakterystyczne kolumny, czasami grają dziwnie ale nie można im odmówić pewnej "klasy". na niektórych płytach grają poprostu fenomenalnie (np Marcus Miller M2). niedługo może czeka je test na Passie 5 to coś więcej napisze. Cos czuję że ta konfiguracja ma szanse...

tu ich zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=>Konrad N

"Mam te kolumny,......"

No niestety nie masz tych kolumn, o których jest wątek. Mówimy tutaj o D570 a Ty masz 507. Mała różnica czyni wiele. W D570 jest jedna szestnastka pracująca na samym dole - jest tam dodatkowy dystans do podstawy i ona "gra w podłogę". Te dwie 16' co są u Ciebie powodowały, że faktycznie 507 są trudniejsze do napędzenia, a przy tym kolumny miały to charakterystyczne brzmienie o którym piszesz. Zresztą ja osobiście nadal uważam że nawet D570 nie są najłatwiejsze, a szereg osób podpinając je do słabowitych amplitunerów zawodzi się po ich zakupie.

Co do wytłumiania.

Wydaje mi się że wszystko jest dobrze opisane przeze mnie. Czytać, czytać......

Komorę woofera wytłumiałem matami bitumicznymi (gdzieniegdzie w podwójnej ilości) oraz pozostawiłem gąbkę, a komore górną zarówno matami, niewielką częścią gąbki którą dają w oryginale oraz wełną owczą. Wytłumienie dolnej dało sprężysty, szybki bas, dużo lepiej kontrolowany i czasem mam wrażenie że schodzi niżej. Odgąbkowienie górnej to przedewszystkim przestrzeń i stereofonia.

Ktoś się pytał o średnicę => wymiana w zwrotnicy 2 elektrolitów w torze midwooferków na Jantzena i Evoxa MKT zdecydowanie ją wypełniło i stała się bardziej namacalna. Grała przed tym troszkę sucho.

Od dłuższego czasu nic nowego w nich nie wygrzebałem. W robocie kupa pracy, a w chacie pojawił się drugi klon. Zresztą boję się o niego bo za dużo wokół nich wiruje, a do zbyt stabilnych nie należą. Mam ogromną ochotę wymienić tą dolną (czarną) podstawkę na identyczną ale wykonaną np. z czarnego granitu/marmuru. Strasznie wysoko środek ciężkości jest w nich przesunięty do góry, co już raz zaowocowało wylądowaniem kolumny na bocznej ścianie....na szczęście górna szklana płyta nie pękła, a maluchy wyszły z tego bez szwanku. Do tego mam już w złożonego i czekającego na uruchomienie Symasyma i mam nadzieję, że weźmie on za mordę te kolumny, a mi co do ich możliwości kopara opadnie.

Słuchając rozumu....

>No niestety nie masz tych kolumn, o których jest wątek. Mówimy tutaj o D570 a Ty masz 507.

tak oczywiscie, przepraszam ale coś mi się cytat z wypowiedzi McGyvera nie pojawił :-)

Dziś podczas demontażu zwrotnic zauważyłem iż na jednej z nich nie ma rezystora w torze średniotonowym( lool). Widoczny jest ślad po jego odlkejeniu. Czy producent mógł to zrobić specjalnie z jakiegoś powodu?

Jestem w trakcie modyfikacji zwrotnic i nie wiem czy też nie umieszczać na jednej rezystora. Pomocy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.