Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja JAMO D570

foni

Rekomendowane odpowiedzi

Kupowałem nowe.

Jest wyraźny ślad po odklejonym rezystorze a w jego miejsce jest przyklejony kond 10uF (w drugiej bez kleju nad rezystorem) i kable do średniotonówek (całe żółte) są wlutowane w innym miejscu (nie obok tych z czarnym paskiem tylko po drugiej stronie brakującego rezystora - na dole na twoim zdjęciu zwrotnicy).

W sumie i tak będę kleił całą wrotnicę od nowa z powodu wielkości kondów do średnich i do woofera.

W żaden sposób by się nie zmieściły na oryginalnej płytce. Na oryginalnej zostawiam tylko sekcje do wysokotonówki a resztę zamontuję na drugiej płytce, którą przykręcę do przedniej ścianki w komorze woofera.

W ten sposób uda mi się ładnie poustawiać cewki z dala od siebie, niwelując tym samym zjawisko ich wzajemnego negatywnego oddziaływania o czym była mowa na początku tego wątku.

Wrzucę jakieś photo.

Ja na razie czekam. Ile czasu grzaliście kolumny przed rozpoczęciem modyfikacji? Ja powiem tak - po ok. 40 godz. nastapiła gwałtowna zmiana brzmienia, najbardziej w zakresie średnicy. Reszta zmian zauważalna ale mała. Po następnych 20-30 godz. ta tendencja się utrzymała ale wyraxnie zmienił się bas. Zszedł duuużo niżej i jest go dużo więcej. Grają naprawde nisko. Ceną za to jest utrata kontroli i róznicowania dźwięku w tym zakresie. Wysokie tony dla mnie są ( w cenie 1-2 tys. ) bardzo dobre. Reasumują w tej chwili, po ok.90-100 godz. najchętniej poprawiłbym górny bas. W drugiej kolejności troszkę zmiękczyłbym srednicę albo może nieco ją wycofał. W każdym razie wcale już nie jest źle. Zaskakuje mnie, ze te kolumny ( 88db) potrafia naprawde wygenerować kawał dźwięku.

macie schemat zwrotnicy tych jamo?

kolumny jak na cene graja bardzo w porzadku, gora nie jest moze wysmakowana , potrafi byc na wyzszych poziomach glosnosci ostrawa, ale do przezycia, srednica nawet w miare szczegolowa i przyjemna, bas troche jednostajny, bez szybkosci znanej z drozszych , lepszych przetwornikow , ale jest pelny, sprezysty, nie rozlewa sie po pokoju, po tym jak sprzedalem swoje avance signature kupilem te jamo jako glosniki przejsciowe, ktore pozniej beda graly u mnie jako frontowe w kinie domowym, ale musze przyznac ,ze dzwiek jest niezlej proby, jakby zastosowali lepsza wysokotonowke to bylby w tej cenie best buy nie do pobicia przez zadna firme!

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

No i widzisz McGyver co narobiłes tym wpisem o gradiencie za 15 euro..... :-)

Przyznaj co mi napisałeś gdy myślałem o jego wymianie. Może wtedy i góra zacznie lepiej brzmieć???.

Słuchając rozumu....

Panowie, muszę postarać się nieco uściślić pewne nasze wrażenia. Wy piszecie, że góra Wam nieco nie pasuje. Ja to odczuwam, że to raczej górna średnica. A może to jest dolna góra? Ciekawe co by wyszło na generatorze. Może coś jest z granica podziału. Nie myśleliście aby ustawić ten podział jakieś 0,5 khz wyżej? Wy raczej sugerujecie winę tweetera a ja do tej pory raczej winiłem średniotonowce.

Teraz może ktoś z praktyki odpowie - ja pamiętam swoje wrażenia z wymiany elementów zwrotnic. Kilka z nich przerobiłem ale to było na przełomie 80/90 więc chyba to był inny świat. W każdym razie wymiana elementów na te same wrtości ale lepszej jakości wielkiej poprawy nie przynosiła. Z resztą pisałem tu w jakimś wątku o zwrotnicy KEFów za 10 kzł - same elektrolity. Może trzebaby najpierw w ogóle wymienić zwrotki? Może ktoś strzeli ile taka rozsądna zwrotka by kosztowała?

Może napiszmy wszyscy recenzje d570 po niedzieli. Moje będą w wersji standard a Wasze przerobione. Poczytamy sobie, może ktoś się dołączy.

A tak w sumie to tylko przy bardzo głośnej muzie można się czepiac do tej średniej góry :)

Tweeter Gradienta za 15 euro jest OK. Jeżeli Wam gra ostrawo przy większej głośności, to problemem nie jest sam tweeter tylko raczej jego aplikacja. Podejrzewam zbyt niskie cięcie tweetera. Ponadto komponenty w zwrotnicach są zdecydowanie kiepskie. Tyle mogę tak "korespondencyjnie". Żeby wymyślić coś więcej musiałbym wziąć te kolumny na warsztat i zdemo...

...ntować zwrotnice.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie grywam głośno, więc nie mogę powiedzieć aby góra krzyczała. Natomiast przed wymianą konda i rezystora w torze wysokotonówki (SCR i Mills) miałem faktycznie wrażenie troszkę narzucającej się góry i takiego suchego brzmienia. Zresztą wymiana konda w torze meedwooferów mnie akurat zaskoczyła również.

Jestem przekonany, że to o czym piszecie jest winą zbyt niskiego cięcią woofera. Jak widać we wątku próbowałem uzyskać pomoc z Forum w tej kwestii ale jakoś nie wyszło (a byłem skłonny nawet ryzykować wymianą elementów na podstawie teoretycznych obliczeń). Po prostu jak gracie coraz głośniej to uwypukla się ta dziura w dolnej średnicy i pojawia sie wrażenie krzykliwego brzmienia.

Tak to wygląda wg mnie. Jeśli tylko ktoś wie jak to zrobić (podnieść cięcie ojakieś 300-500Hz) to na pewno z tego skorzystam, a efekty opiszę w tym wątku.

Mam nadzieję, że McGyver obrazisz się jak tutaj napiszę co mi napisałeś? Jeśli tak będzie to poproszę Lukara o usunięcie wpisu.

"A Gradient jest dobry, to poziom tekstylnych Vif czy też Peerlessów. Dlatego też zmiana na np. Seasa za 30 euro będzie krokiem... w bok. Jest jeszcze Morel za 30 euro, ale ma front 94m (a potrzeba 104mm) i jest skurczybyk wrednie trudny w aplikacji.

Żeby kupić lepszy głośnik trzeba wydać już powyżej 50E / szt. Dodatkowo wybór ogranicza rozmiar frontu 104mm."

Reszta nie dotyczyła tweetera więc nie wklejam.

Słuchając rozumu....

Panowie, strasznie mnie pocieszyliście. Jestem naprawdę ukontentowany :)

Nie bawiłem się kolumnami pewnie ponad 15 lat ale z waszych uwag wynika, że słuch w mam jeszcze jako taki. Czyli w miarę jestesmy zgodni - za nisko przycięty tweeter. Ale sama góra to mi się wydaje bardzo przyjemna - własnie miękka i nie za ostra.

Druga sprawa. Przełom niskie/ średnie. Co prawda jeszcze muszę się osłuchac z tym zakresem. U mnie dopiero on się stabilizuje więc pochopnych wniosków nie chcę wysunąć. Większosć kolumn jakich słuchałem lub używałem ( popularny przedział do 2,5 kzł) miały najczęściej , przynajmniej lekko, podbity wyższy bas. W Jamo tego nie ma. Więc sądzę, że pierwsze wrażenia moga być kwestią słuchania czegoś zupełnie nowego. Może się nam wydawać, że odczuwamy w tym miejscu jakiś niedosyt czyli dziure w pasmie - ale czy tak jest naprawdę? Ale zastanawiam się, czy warto podnieść w górę cięcie woofera - o jakies 30-50 hz czy tez może lepiej obniżyc dolne cięcie średnitonowców. Lub może, tak jak sugerował już chyba tu któryś kolega, w ogóle uwolnic midwoofery od dołu.

moim zdaniem, oryginałów nie da się słuchać i tyle. Dziwię się, że ktoś może się zadowolić wymianą części w zwrotnicy, bo zmiany te przynoszą kosmetyczną poprawę dźwięku , ale jak się zmarnowało czas, to trzeba pisać,że jest lepiej. Jedyną drogą jest zmiana całej zwrotnicy, sposobu cięcia wszystkich przetworników i tyle. Nie osiągnie się tym sposobem cudów, ale poprawa jest kolosalna, a zabawy z matami, kablami , słomą itp. itd. proszę schować między bajki. Ogólnie są to średnie kolumny i nic na to się nie poradzi, choć za cenę, jaką obecnie można je kupić, są o.k. (oczywiście po przeróbkach).

habakuka "Dziwię się, że ktoś może się zadowolić wymianą części w zwrotnicy, bo zmiany te przynoszą kosmetyczną poprawę dźwięku ".

A sam to zrobiłeś i odsłuchałeś, że tak piszesz?

Pewnie nie, ale co tam. Zmodyfikowałeś sobie u sonus Oliva to jesteś bogiem a wszyskie inne drogi są nic nie warte i szkoda czasu.

abuq1

Ja wierzę gorąco, że kolega Habakuka wklei nam zaraz schemat zwrotnicy, powie która modyfikacja miała na co wpływ, co warto, czego nie, itd, itp..... A nam się zaraz pojawi możliwość z kolumn przeciętnych, ba! ledwo wartych pieniędzy które za nie wołano w promocji, zrobić coś zarąbistego, coś czego nikt w Jamo nie wymyślił, coś z niczego a raczej z ukrytego w nich potencjału. No i to wszystko nie dzięki wymianie słomy.

Myślisz, że nie? Że to tylko takie "pochwaliłem się w czyimś wątku" i zareklamowałem kogoś niechcący? Bo teraz w sumie muszę (skoro wydałem siano) upewniać siebie w słuszności swojej decyzji i o błądzeniu reszty ciemnogorodu.

Nie no......, więcej wiary w ludzi!!

Habakuka nie daj się! Wrzuć schemat, daj zdjęcia!

Słuchając rozumu....

abuq1-moim zdaniem nie ma sensu i chcę oszczędzić Ci czasu i pieniędzy, zrobisz jak chcesz

foni - bez urazy, nie jest moim zamiarem deprecjonowanie wszystkiego, co piszesz o zmianach, które poczyniłeś, bo jestem ignorantem i wiem lepiej ,tylko dlatego,że przeszedłem Twoją drogę również, a ściślej mówiąc mój kolega, który zrobił, to tak jak Ty (przynajmniej podobnie), wymieniając wszystkie kondensatory na MKP i cewkę wysokotonówki na taśmową i zmiany były niewielkie,miałem nawet wrażenie, że jeszcze bardziej wyeksponowały średnicę, dlatego nie poszedłem już sam tą drogą. I nie twierdzę, że ja mam najlepiej zrobione zmiany, bo tego już akurat nie wiem, może można jeszcze lepiej... . Nie robiłem tego sam ponieważ nie dysponuję, ani sprzętem pomiarowym, ani nie mam takiego doświadczenia, by rwać się z motyką na słońce, a ponieważ nie jestem autorem tych zmian, niestety nie czuję się uprawniony do ich szczegółowej publikacji na forum, za co kolegów przepraszam i proszę o zrozumienie. Oczywiście mogę zaproponować odsłuch u mnie.

Wszystkich serdecznie pozdrawiam

jako osoba majaca do czynienia raczej z o wiele drozszym sprzetem jeszcze raz zaznaczam , ze sa to dobre kolumny, a w tej cenie okazje, osobom niedoswiadczonym odradzam modyfikacje , ktore moglybyu sie okazac nieodwracalne, naprawde fajne kolumienki za 1500 pln, grajace ciekawym , niekontrowersyjnym dzwiekiem, zmiany komponentow zwrotnicy, okablowania , wytlumienia moga przyniesc poprawe lub tylko sprawic ze uwypukli sie jakas cecha brzmienia co mozemy uznac za dobre lub zle, zawsze uwazalem ,ze mozna dyskutowac w nienawiedzony sposob, ale od dluzszego czasu na forum przewazaja nawiedzeni, naprawde unikajmy skrajnych opinii i dbajmy o swoja wiarygodnosc, jak mozna napisac o tych glosnikach ze za 1500 pln sa do dupy, a po modyfikacjie to zajeboza wogole, Habakuka, szanuj prosze inteligencje forumowiczow...

electro

Z całym szacunkiem, chyba nie widziałeś wykresu przebiegu charakterystyki tych kolumn, bo byś na pewno nie pisał takich rzeczy, te kolumny wymagają zmian w zwrotnicy bezwzględnie, inaczej są bardzo przeciętne, a jeśli tego nie słyszysz mając do czynienia z klockami jak to napisałeś z dużo wyższej półki to już tego nie będę komentował,

pozdrawiam

habakuka, oj habakuka....

".......a ściślej mówiąc mój kolega, który zrobił, to tak jak Ty (przynajmniej podobnie), wymieniając wszystkie kondensatory na MKP i cewkę wysokotonówki na taśmową ....."

No więc mówisz, że tak jak ja? Wyjaśniając: ani nie wymieniłem wszystkich kondensatorów, ani nie ruszyłem cewki. Skupiłem się na wytłumieniu, a ściśle na matach (dało to wg mnie największą zmianę w brzmieniu) oraz na wymienie rodzaju i ilości wytłumienia w górnej komorze. Konda wymieniłem od tweetera oraz wymieniłem zaledwie 20uF w całej reszcie pojemności pracującej w zwrotnicy. Nie manipuluj faktami, please.

Idąc Twoim tokiem myślenia, jestem zmuszony prosić Lukara o usunięcie z tego wątku oraz ze wszystkich znajdujących się na tym Forum, schematów zwrotnic, wzmacniaczy, układów oraz czego tam tylko szczegóły zostały na nim zamieszczone. Właścicielem praw do nich (w przypadku tego wątku) jest Jamo i nie powinny one być tutaj umieszczane, a już na pewno nie powinny podlegać modyfikacji bez zgody właściciela projektu. Bajer co??

Słuchając rozumu....

Habakuka

a co mnie obchodzi wykres przebiegu tych kolumn, ja slucham kolumn , a nie przebiegu wykresu, jeszcze raz powtarzam, ze jak na cene to sa bardzo dobre , a nie przecietne kolumny

wg mnie jesli doznales takiego uniesienia po modingu to powinienes zgodnie z zasadami non-profit udostepnic schemat, ktory zdobyles, chetnie wykonam sobie taka zwrotke wg Twojeo planu podlacze i wyrobie sobie zdanie o Twoim guscie, nie badz wisnia , podziel sie pomyslami, to jest zakladka diy, do tego wlasnie sluzy

electro

żałuję,że w ogóle zabierałem w tej sprawie głos, bo na pewno nie nie było moim zamiarem wdawanie się w bezsensowną polemikę, czy lepsze są blondynki, czy brunetki. O gustach tez się nie dyskutuje. Jednak pomiary nie kłamią i wielu piszących tu i dużo mądrzejszych ode mnie w tej dziedzinie ,mających autorytet ludzi nawet nie zabiera się do budowy czegokolwiek bez pomiarów. Trudno oczekiwać, żeby dobrze grały kolumny które oryginalnie mają trzy górki i dołki ponad 6 db. Równowaga tonalna musi w takim przypadku być mocno zachwiana i musi być to słyszalne .Motorem mojego działania było więc jak największe wyrównanie tej charakterystyki, taki był cel, który został choć nie do końca ( ze względu na ograniczenia przetworników, które są niestety dość przeciętne) osiągnięty. Proszę również nie mieć do mnie żalu,że na forum nie wkleję zmodyfikowanej zwrotki, ponieważ nie jestem jej autorem, a nie posiadam takiego upoważnienia od autora tychże zmian. Więcej w tej sprawie pisać nie będę.

Serdecznie pozdrawiam

Oto moje nowe zwrotnice.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

EEE zrobiło się chwilowo nieco niesmacznie - ale to napewno przejdzie.

1. Co do nierównomierności charakterystyki - jeśli ktoś przegląda wykresy to wie, że często baaardzo dobre kolumny maja nierównomierne charakterystyki. Mało tego maja je i wzmaki i odtwarzacze. Jeśli sugestia co do jakości dźwięku idzie ze strony wykresu a nie odsłuchu to, moim zdaniem, ogromny bląd. Znam wiele osób, które po zapoznaniu z danymi technicznymi w życiu nie przyznają, że jakiś kolcek dobrze brzmi.

2. Co do brzmienia - ja przesłuchałem przed zakupem kilkanaście modeli nowych i używanych kolumn. Między innymi JBL E 60,80, TANNOY F3,4,MX3MX4, ELAC ELR115,52, DALI 104,505,5005,6006, CONCEPT6, MAGNAT 120 i jeszcze kilka magnatów, heco i quadrali. Słuchałem w domu swoim i znajomych. Byłem nastawiony, jako stary zwolennik amerykańskiego brzmienia, na JBL. Potem na DALI bo kiedyś byłem szczęśliwym posiadaczem 104 ale jednak wybrałem JAMO. Jasne za 4000 pewnie bym ich nie wybrał choć i w tym przedziale mają wiele zalet. Muszą być jednak bardzo dobrze wygrzane. Przypadek słabego wygrzania kolumn ( kilka godzin ) miał miejsce podczas testu w audio video a i tak w przedziale 4000 kolumny te nie było powalone na kolana.

No a przy cichym słuchaniu sa w ogóle nie do pobicia bo wcześnie pojawia się bas i nawet nikt nie myśli o korekcjach - jak to było niedawno w wątku w dziale stereo.

• 6 miesięcy później...
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Widzę że temat umarł ... Chciałbym sprawę odświeżyć ! Zainteresowanych proszę o odzew. Pracowałem trochę nad tymi kolumnami i myślę że znalazłem pewien konsensus , który mógłby rozwiać pewne wątpliwości co do tej

konstrukcji. Szczególnie zależy mi na odzewie osób z pozytywnym nastawieniem (mam na myśli twórcę wątka - foniego) . Powiem tylko tyle : trzeba parę złotych w nie włożyć - niestety. Konstrukcja jest zaawansowana i co najważniejsze bardzo dobrze przemyślana. Kontrowersyjne brzmienie - cóż wina komponentów zwrotnicy oraz

bardzo umowne wytłumienie bądź co bądź sporych skrzynek. Zgadzam się, że produkt po wyjęciu z kartonu i

wygrzaniu (sorry za określenie) "wrzeszczy" i czasem "piszczy". Ktoś wskazywał na tor wysokotonówki inny z ko-

lei widział winę po stronię górnej średnicy ... myślę że obaj słusznie zauważyli, że coś nie gra na granicy podziału.

winę jednak za to ponosi tylko i wyłącznie wysokotonówka !!!!!!!!!!! Zgodzę się że charakter środka jest specyficzny i z niektórą elektroniką dość otwarty ale "przykryty" właściwie zestrojoną górą dostanie przysłowiową

kropkę nad i. Tych którzy myślą : więc wypier...ę wysoki i wstawię inny - cóż ok ... hm ale po co ? Można osiągnąć

stosunkowo mało a wejść w koszta - bez sensu. Proponuję podejść racjonalnie tzn. dać oryginalnemu głośnikowi

szansę zabrzmieć przy niezłych bądź co bądź średniotonówkach. Koszt : 2x SCR KP 4,7 mF + 2x MILLS 1ohm = 170 zł; a efekt hmm. Rozwinę wątek jeśli ktoś zechce zająć się tym tematem na nowo . Tymczasem pozdrawiam !

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Zgadza się ! Tyle że ja zrobiłem na początku wysokie na mkp jantzena i w końcu stwierdziłem że nie tędy droga.

Góra miała przebarwienia . W trzeźwej ocenie sytuacji pomogła mi pewna płyta testowa. Wyraźnie lokalizowała przestery na częstotliwościach głośnika wysokotonowego. Zasugerowałem się wypowiedzią jednego z kolegów na forum, iż wymiana kondów na drogie kp jest przy tej klasie głośników bez sensu. Moje zdanie po tym zabiegu:

praktyka nijak się ma do teorii guru. Te kolumny brzmią po Twoich foni zabiegach oraz wymianie kondów na kp w

torze twetera (+ milsy) po prostu tak jak powinny. wszystko do siebie pasuje i to z niezłą klasą , barwą itd.

Myślę że wiele osób bardzo by się zdziwiło słuchając tych kolumn po przeróbkach.

• 1 miesiąc później...

potrzebuje jeszcze jednej pary d570 lub d 590 do kina domowego, jak ktos by chcial odstapic, najlepiej czarne to prosze na PW

• 2 miesiące później...

Witam.

Odświerzam wątek, ponieważ zmuszony ostatnimi wydarzeniami postanowiłem poprawić stabilność kolumn Jamo D570. Z deski 25mm wyciąłem wcześniej nakreślone kontury wyrzynarką i pomalowałem bejcą rustykalną. Gwinty do kolców wykręciłem kluczem 6-ściennym (nie znam profesjonalnej nazwy tych nakładek) i wkręciłęm w nawiercone otwory w wycięte podstawki. Następnie zamonotowałem kolce i podkładki (kolumny nie stoją jeszcze w finalnym pomieszczeniu, dlatego muszę dbać o parkiet), a całość przykleiłem odpowiednim klejem do podstawy kolumn. Teraz szkrzynki są stabilniejsze i już nic nie jest w stanie ich przewrócić z taką łatwością jak przedtem :]. Wykorzystując stabilność nachyliłem kolumny pod niewielkim kątem do tyłu. Zdjęcia prezentują efekt końcowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.