Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja JAMO D570

foni

Rekomendowane odpowiedzi

Gość czubsi

(Konto usunięte)

z całym szacunkiem kolega czytał cały post ?

jeśli tak to powinieneś wiedzieć , że jeśli słuchasz tych kolumn w sklepowej wersji to nie wiesz jak one naprawdę potrafią zagrać ! Ich sklepowy dźwięk jest na poziomie kolumn kody za 800 zł; ... poprzez zmiany które opisano w wątku kolumny zaczynają grać dźwiękiem w swojej cenie - a tego toś Ty chyba nie doświadczył ... Jest w nich potencjał - ale i duże oszczędności. Problemy o których pisze Foni to niuans którego Ty zapewne nawet byś nie dostrzegł skoro zachwycasz się ich firmowym brzmieniem. Dla Twojej informacji dodam, że Panowie z Jamo do tego stopnia mieli w dupie klienta , że w części kolumn "zapominali" wkładać w zwrotnicę np rezystor (!!!) - tak było u mnie i u paru innych kolegów. i co Ty na to ? Dalej peany na nad niedopracowanym produktem ?

Gość czubsi

(Konto usunięte)

dla Twojej informacji te kolumny grają na wzmacniaczu z zaje....ą wręcz wydajnością prądową - pobór mocy 720 WATT - więc daruj sobie swoje teorie tylko słuchaj bardziej obeznanych i osłuchanych. Poza tym Jamo D-670 ?

Daj fotkę bo coś mi się wydaje, że chyba o innej firmie mówisz ...

1. MG to rzeczywiście McGyver, pisal o poprzednikach d-570. d-570 dziedzicza ceche trudnych do napedzenia kolumn.

2. Posiadam d-570 i graja bardzo dobrze (w wersji sklepowej). Kupcie taniego wzmaka np Pioneera za 300-400pln (chociazby celem eksperymentu - mozna potem odsprzedac bez straty) i posluchajcie. Pioneery z lat 90-tych byly wydajne pradowo.

3. Kolumny te powinny pograc ok miesiaca zanim dojda do "swojego" dzwieku (ale to juz macie za soba).

4. Watek sledze od kiedy powstal.

5. Posiadam rowniez np dali ikon 6 i wcale nie uwazam ze d-570 sa gorsze, sa inne.

to tyle z mojej strony

pozdr

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Gratuluję słuchu - i tyle z mojej strony (ważne , że się cieszysz - nam tyle nie starcza i stąd ten watek)

Co do wzmacniaczy Pioneera za 300 400 zł; to wybacz ale nie dziwię się, ze więcej nie słyszysz ...

foni, 30 Lis 2007, 10:22

>tyle że ten MG to nie widział tych kolumn na oczy z tego co kojarzę.....

McGyver i widział, i słyszał, tyle że nie rozbierał. Jak usłyszał, to go smutek zebrał, i poradził właścicielowi dać sobie spokój z modyfikacjami. W opinii McGyvera jedyną zaletą tych kolumn jest niebanalny wygląd.

Czy fakt, że pierwotnie kosztowały kilka tys. zł, apóźniej były sprzedawane za psie pieniądze nie daje do myślenia? Naprawdę dobrych produktów się tak nie przecenia, bo nie ma po co.

507 i 707 miały przynajmniej średniaki Peerlessa (a nie no-name) i dało się z tego coś wycisnąć, przy założeniu że posiada się "spawarę" która toto da radę napędzić.

czubsi, 30 Lis 2007, 11:02

>co do wyprzedaży to widziałem ostatnio u nas w sklepie SONY ES (wzmacniacz + CD SACD bodajże)

>przecenione z 5700 zł; na ..... 1970 zł; ... więc róznie to bywa ...

Owszem, ale to są pojedyńcze przypadki, takie ESy czy Onkyo Integra. Stało na wystawie, nie sprzedało się, to się przecenia. Z Jamo D570 i 590 jest inna historia. Nowiutkie zapakowane kolumny wprost z magazynu są powszechnie wyprzedawane za ułamek pierwotnej ceny.

Podobne zjawisko wystąpiło w przypadku Tannoyów serii Eyris oraz Sensys o których również mam jak najgorsze zdanie.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

MG

rozumiem Twoją linię rozumowania natomiast daj wiarę, że my nie odpuściliśmy tej konstrukcji i trochę przy niej pogrzebaliśmy , efekt to - uwierz - nie jest produkt sklepowy . Ich cena sklepowa teraz - po zmianach ma sens.

Pozdrawiam !

Ps. Napisz mi czy miełeś styczność z tym Sansui , którego Ci pokazywałem. Jestem ciekaw Twoich opinii

E tam, to nie jest linia rozumowania tylko ocena na podstawie wrażeń odsłuchowych. Duże firmy potrafią czasem beztrosko wypuścić na rynek totalnie skaszaniony projekt.

Wierzę że modyfikacją da się z tego sporo wycisnąć. Ja jednak nie podjąłbym się tego co Wy robicie. Nie grzebałbym tygodniami w zwrotnicach tych kolumn po to, by uzyskać w miarę poprawny dźwięk. Szkoda czasu i wysiłku. Wolę zaprojektować od zera i wykonać kolumny o starannie przemyślanej od samego początku koncepcji, na dobrych przetwornikach.

Z tym Sansui którego pokazałeś nie miałem styczności. Miałem jednak dwa inne wzmacniacze tego producenta. Jeden był bardzo dobry, a drugi słabizna (zresztą można się było tego spodziewać, miał plastikowy frontpanel).

>czubsi

d-670 to moj blad, chodzilo mi o d-590

z sony es to byl chybiony strzal, tez posiadam, z pioneerami graja lepiej.

>MG

pisalem tylko o tym ze trudno napedzic te kolumny, a swoja droga ciekaw jestem z czym je sluchales, ze masz takie nieciekawe wrazenia

Z kilkoma wzmacniaczami lampowymi dużej mocy, z końcówką mocy Adcom GFA 555, z Alchemistem Krakenem, Musical Fidelity A1 i z Marantzem PM7000 (i tu była już najgorsza porażka).

MG

Ale my sobie zdajemy sprawę z kompromisu. Przynajmniej ja.

No kurcze! Zbuduj za takie siano kolumny o takim wyglądzie i na dobrych przetwornikach, o których piszesz. I to jeszcze 3 drożne. Wiesz, że prawda jest gdzies po środku i nie ma sensu tak bardzo wpadać w skrajną opinię.

Przecież nie mówimy tutaj o kolumnach za 4,5 tys. zł, nawet jeżeli one tyle kosztowały w sklepach.

A ta powszechna wyprzedaż.... no cóż: trafiają się takie sytuacje i wg mnie warto z nich korzystać, po to aby kupić relatywnie dobry produkt z przedziału cenowego, w którym jest wystawiany do (wy-)sprzedaży.

Słuchając rozumu....

bulwa75, no to zapraszam do mnie na odsłuch i kawę. Przekonasz się że nie masz żadnych podstaw do współczucia. No chyba że Twoje preferencje soniczne są, że tak powiem "specyficzne".

I jeszcze jedno, bo ta powszechna wyprzedaż brzmi jak panika przed zarazą.

Jamo skorzystało z usług jednego magazynu/hurtowni w Niemczech, do którego wycofało te kolumny z bodaj całej Europy w związku ze zmianą tego modelu i wypuszczeniem następnej serii (notabene uważanej za gorszą). Coś jak sklepy z końcówkami serii w ciuchach.

Oczywiście do tego magazynu trafili nasi rodacy przywożąc je do Polski i "kręcąc" na nich biznes. Stąd mieliśmy krótkotrwały wysyp tych kolumn na Allegro. Polski dystrybutor w związku ze zmianą serii sprzedawał te kolumny za ok 3 tys. zł.

Ze względu na ich niższą cenę a przy tym niezwykle atrakcyjny wygląd, wiele z nich (prosto z Allegro) trafiło do słabowitych systemów kina domowego i tam dopiero pokazało na co je NIE stać.

Zgodzę się z Tobą w jednym - to nie są łatwe kolumny. Tym samym nie zgodzę się z SOSO. W pozostałych kwestiach bliżej mi do Soso.

Słuchając rozumu....

>MG

Nie traktuj moich wpisow jako krytyke, doceniam twoja wiedze bo czytam to forum od dluzszego czasu. Troche daleko mam zeby wpasc na odsluch i kawe, gdyby bylo blizej pewnie juz bysmy sie poznali.

Jesli chodzi o d570 i d590 niech wszystkim da do myslenia to, jak byly one wypozycjonowane w katalogu jamo gdy byla produkowana pelna seria D. Z tej serii do dzisiaj jest produkowane d570 i d590 - chyba nie bez powodu.

Jesli chodzi o lampy - moze akurat z lampami tym kolumnom nie pasuje... ?

Serię Jamo D4x0 uważam za dobrą, od lat w ofercie Jamo nie było równie dobrych kolumn. Na przykładzie tej serii widać że jednak lepiej sprawdzają się stosunkowo proste, nieprzekombinowane rozwiązania.

"lampy" często są wrzucane do jednego wielkiego wspólnego wora. A tymczasem porównanie na przykład push-pulla na tetrodach strumieniowych KT88 z single ended na bezpośrednio żarzonych triodach 2A3 dowodzi, że w świecie lamp panuje niezmierna różnorodność, można tu spotkać zarówno potężnego smoka który da radę każdym kolumnom, jak również ciepło i miękko grającego słabeuszka potrzebującego łatwych, wysokoefektywnych szerokopasmowców.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.