Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja JAMO D570

foni

Rekomendowane odpowiedzi

>MG

nie podejme dyskusji jak d570 graja z lampami bo tego nie cwiczylem, natomiast z tranzystorami potrafia grac bardzo dobrze. wazne jest (wg mnie krytyczne) dla tych kolumn, zeby wzmak byl wydajny pradowo - to przerabialem na roznych wzmakach i czesc polegla.

bulwa, o nic mi nie biega...pisałeś ze jak stawiasz dwie kolumny obok siebie to typ prezentacji różni sie tylko gustem...no i chciałem zapytać na czym te róznice polegają...takie porownania sa dla mnie najciekawsze, bo na forum często ludzie piszą ze coś gra super...ale przy czy to już nie piszą albo nie porównywali :)

...żadnych podtekstów, drugiego dna, dyktafonu pod stolem itp :)

Pozdrawiam

McGyver, lepiej byś coś koledze doradził...bo wiadomo, ze zawsze można lepiej...ja akurat jamo nie słuchałem....kiedyś znajomy miał takie wielgaśne z dwoma 20cm wooferami ...Classic10 ?

Troche za małe pomieszczenie do tego miał, ale on lubił bas...no i miał bas :)

>lancaster

"...pisałeś ze jak stawiasz dwie kolumny obok siebie to typ prezentacji różni sie tylko gustem..."

a gdzie ja to napisalem? ty cos zazywasz... nie wiem co, ale to musi byc cos mocnego

bulwa:

"u mnie graja i d-570 i ikon 6 i zadnych nie uwazam za gorsze, dla mnie sa rownie dobre ale... inne"

No wiec jak to jest w koncu ? Grają u Ciebie obie te pary czy nie grają ? Zażywam vit c...ponoć rozpuszczalna w wodzie i można wrzucac tego sporo...sam spróbuj :)

Pozdrawiam

a sio Panowie z tego wątku! on jest o modyfikacji tych jamo - udanej bądź nie ale z założenia wyłącznie o niej!

MG, lancaster!

Oboje na pewno jesteście w stanie doradzić w problemie z RLC, o którym pisałem. To ostatnia rzecz, którą w nich robię. Może dacie radę aż tak mocno sie pochylić i mi pomóc?

Słuchając rozumu....

bulwa75, 30 Lis 2007, 11:58

>>MG

>rozczarowujesz mnie mistrzu, ja o kolumnach a ty o tym czego ja powinienienem posluchac...

>

>chyba jednak zrobilem blad wpisujac cokolwiek na tym forum

Cały czas piszę o kolumnach. Te kolumny w stanie fabrycznym bez wątpienia są kiepskie, i nie zmieni tego nawet napędzanie ich jakimś wydajnym potworem. Jeżeli uważasz je za bardzo dobre, to podejrzewam że albo masz "specyficzne" upodobania, albo nie miałeś okazji posłuchać czegoś, co rzeczywiście dobrze gra. A takie dobrze grające kolumny da się znaleźć, i to niekoniecznie jakoś specjalnie drogo, 3-4kzł powinno wystarczyć.

lancaster, 30 Lis 2007, 11:58

>McGyver, lepiej byś coś koledze doradził...bo wiadomo, ze zawsze można lepiej...

A pewnie i można. Tyle że nie rozbierałem tych kolumn, więc nie będę wymyślał niczego na siłę.

>ja akurat jamo nie

>słuchałem....kiedyś znajomy miał takie wielgaśne z dwoma 20cm wooferami ...Classic10 ?

>Troche za małe pomieszczenie do tego miał, ale on lubił bas...no i miał bas :)

Classic 10 to kolejna słabizna Jamo. Cienkie, lekkie skrzynki i beznadziejne zwrotnice. Przetworniki nawet mogą być, zważywszy na to że te wielkie trójdrożne potwory kosztowały 4000zł. Ale z drugiej strony ponad dwukrotnie tańsze JPW Millenium 910 (też trójdrożne) grały o wiele lepiej pod każdym względem.

MG

...A pewnie i można. Tyle że nie rozbierałem tych kolumn, więc nie będę wymyślał niczego na siłę.

To po co mi swego czasu proponowałeś wymianę tweetera na inny (podając konkretny przetwornik, który wg Ciebie miał się tutaj sprawdzić). Nawet o modyfikacji w zwrotnicy wspominałeś....

Słuchając rozumu....

McGyver, wiadomo ze wszyscy robia badziew.

Te Jamo z tego co wiem mialy front ciekawie zbudowany...dwie warstwy mdf i między nimi piasek...czy cos innego tłumiącego wibracje....no ale wiadomo ze badziew i tylko przemyślana zwrotnica zaprojektowana od podstaw pod te skondinąd niezłe przetworniki może zaradzic tej tragedii która sie z Classic10 wydobywa :)))

....ojoj...

foni, 30 Lis 2007, 12:25

>MG

>...A pewnie i można. Tyle że nie rozbierałem tych kolumn, więc nie będę wymyślał niczego na siłę.

>

>To po co mi swego czasu proponowałeś wymianę tweetera na inny (podając konkretny przetwornik, który

>wg Ciebie miał się tutaj sprawdzić). Nawet o modyfikacji w zwrotnicy wspominałeś....

Oto co pisałem:

McGyver, 15 Maj 2006, 14:01

>Uważam że wymiana przetworników w tych kolumnach nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Lepiej sprzedać

>je tak jak są, a za uzyskane pieniądze zrobić jakieś rasowe DIY z prawdziwego zdarzenia.

McGyver, 27 Paź 2006, 01:16

>Tweeter Gradienta za 15 euro jest OK. Jeżeli Wam gra ostrawo przy większej głośności, to problemem

>nie jest sam tweeter tylko raczej jego aplikacja. Podejrzewam zbyt niskie cięcie tweetera. Ponadto

>komponenty w zwrotnicach są zdecydowanie kiepskie. Tyle mogę tak "korespondencyjnie". Żeby wymyślić

>coś więcej musiałbym wziąć te kolumny na warsztat i zdemo...

>...ntować zwrotnice.

Było jeszcze coś na priva:

>A Gradient jest dobry, to poziom tekstylnych Vif czy też Peerlessów. Dlatego też zmiana na np. Seasa za 30 >euro będzie krokiem... w bok. Jest jeszcze Morel za 30 euro, ale ma front 94m (a potrzeba 104mm) i jest >skurczybyk wrednie trudny w aplikacji.

>Żeby kupić lepszy głośnik trzeba wydać już powyżej 50E / szt. Dodatkowo wybór ogranicza rozmiar frontu >104mm."

Wszystko to nie zmienia mojego punktu widzenia. Nadal uważam że w tych kolumnach nie ma sensu zmieniać głośników. Ale jak ktoś pyta, to odpowiadam: tak, Morel jest lepszy od Gradienta. Scan-Speaki też są lepsze. A wymiana tweetera, czy w ogóle któregokolwiek przetwornika z całą pewnością pociąga za sobą konieczność modyfikacji zwrotnicy, co w tym dziwnego?

foni, nie sledziłem wątku. O jakich rlc w jamo piszesz ? Bede pewnie niedłógo profesjonalnie mierzył Rehdeko, to przy okazji moze i Twoje Jamo sie pomierzy....porobić nastepnie symulacje zwrotnic to zaden kłopot...zgrać pod konkretny system tez myśle ze kłopot niewielki...dostaniesz formularz z opcjami do przetestowania, oaz wskazówkami co i jak ... i w wolnych chwilach sie pobawisz mając radoche tworzenia...

Pozdrawiam

lancaster, 30 Lis 2007, 12:38

>McGyver, wiadomo ze wszyscy robia badziew.

>Te Jamo z tego co wiem mialy front ciekawie zbudowany...dwie warstwy mdf i między nimi piasek...czy

>cos innego tłumiącego wibracje....no ale wiadomo ze badziew i tylko przemyślana zwrotnica

>zaprojektowana od podstaw pod te skondinąd niezłe przetworniki może zaradzic tej tragedii która sie

>z Classic10 wydobywa :)))

>....ojoj...

taaa.

Akurat rozbierałem Classic 10, Classic8, Classic6. Wszystkie mają skrzynki w całości zbudowane z 18mm płyty wiórowej, żadnych zaawansowanych rozwiązań. Ba, nawet zwykłego MDFu nie stwierdzono. Stwierdzono natomiast narożniki z plastiku. Zwrotnice zawierają same elektrolity i ceweczki nawinięte drucikami niewiele grubszymi od włosa. Całość połączona kabelkami o średnicy 1,5mm... razem z izolacją.

....ojoj...

lancaster

strona wczesniej - moje wpisy z 27 listopada

Dzięki! Bardzo chętnie skorzystam. Zawsze to okazja żeby się czegoś nauczyć i dowiedzieć.

MG

Takie coś mam od Was, gdy szukałem jednego przetwornika średniotonowego od tych kolumn:

"Głośnik średniotonowy to prawdopodobnie wyrób dalekowschodni,zatem takich nie mamy (w poprzedniej edycji jamo d570 były 10cm peerlessy,ale oszczędność i cięcie kosztów sprawia iż markowych głośnikow stosuje się w duzych firmach coraz mniej! ). Możemy zaoferować 10cm średniotonowe vify (średnica zewnętrzna 104mm ale należałoby wymienić wszystkie 4szt-wizualnie różniłyby się od pozostałych!)

Co do tweeterka to prawdopodobnie jest gradient ,proponujemy glosnik vifa d26,d27 (średnica zewnętrzna 104mm,proszę zmierzyć czy tyle samo ma gradient) ,spasowanie zwrotnicy - dopasujemy. Głośnik wysokotonowy jest obcięty obustronnie jak widać na zdjęciu ,to i z nowym należałoby zrobić to samo."

Ale faktycznie pisałeś/pisaliście też, że ich sprzedaż jest jednym z rozwiązań, za którym się opowiadacie. To tyle jeśli chodzi o fakty.

A co do nabijania licznika w tym wątku. Zajrzyjcie tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może chociaż troszkę niepotrzebne emocje opadną i wrócimy do zasadniczego tematu wątku.

Ukryta Zawartość

Słuchając rozumu....

McGyver, no jezeli aż taka trychina siedzi w kolumnach to moze i warto spróbowac wymiany na lepsze klamoty...nie szarzowałbym jednak i po prostu podmienił lement w element...z ew. dostosowaniem l-pada. Sprawa fazy jest dograna firmowo...ew. lekkia korekcja filtru tweetera. Ludzie kupują kolumny bo coś im sie w nich podoba...robienie czegos innego mija sie jak dla mnie z celem....najczęsciej bardziej opłaca sie urzadzenie sprzedac i kupic lepsze, lub ew. DIY od podstaw...

Mi tam na niektorych kawałkach 10-ki sie podobały...nie mówiac o KD :) ...nic bym nie ruszał, choć zaden top to nie jest.

Nie ma potrzeby potrząsać. Wystarczy podnieść żeby się zorientować że są coś podejrzanie lekkie jak na swoje gabaryty.

A co do tego, że lepiej te kolumny sprzedać, to się akurat zgadzam. Skrzynki są za słabe żeby warto było się w tym babrać.

...w sumie rzadko sie zdarza zeby w niedogich kolumnach skrzynki były jakies specjalnie dopasione....te jamo kosztowły kiedys chyba za 4Kzł z tego co kojarze i faktycznie za mocno nie wibrowały biorąc pod uwagę głośność i bas jaki sie z nich wydobywał...w kazdym razie jakos specjalnie in minus pod względem wibracji ich nie zapamietałem...podnosic też nie podnosiłem :)

Wibracje ścianek są "zauważalne" jako podbarwienia.

A za 4k można wypasione skrzynki zrobić. Przykładem mogą być wspomniane w niniejszym wątku Jamo 507 kosztujące nawet mniej niż Jamo Classic 10 w tym samym czasie.

A to nie wiem, bo nie śledziłem cen kolumn. Akurat Classic 10 były z tego wiem kupowane na tej zasadzie ze "sie spodobały"...no i stoja pewnie do dzis...na zdrowie.

Pozdrawiam

Nie wiem już teraz o czym piszecie. Na temat czy znów OT.

Niestety pana Andrzeja z Sonus Oliwa nie namówię na zabranie głosu w tym wątku. Mogę jedynie przytoczyć jego opinię, że najlepszą rzeczą z D570 są wg niego akurat skrzynky. Przetworniki - wiadomo - pisaliśmy już o tym nie raz. Aplikacja oryginalna - skopana, z próbą jej "naprawiania" dużą ilością materiałów tłumiących. Tyle co do uwag SO.

Słuchając rozumu....

McGyver nie przesadzsz troche, ze gradient czy slabiutka vifka jest lepsza od takiego seasa 27TDFC:

Ukryta Zawartość

czy 27TFF/w

Ukryta Zawartość

a peerless ostatnio wypuscil rownie ciekawy glosnik, tweeter serii HDS:

Ukryta Zawartość

Ten ostatni jest dostepny w bardzo dobrej cenie u akustyka(190zl), hds'a i 27tdfc mozna ciac dowolnie nisko, wiec z ostroscia nie bedzie zadnego problemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.