Skocz do zawartości
IGNORED

radykalna modyfikacja b&w dm302

CharlieStereon

Rekomendowane odpowiedzi

posiadam monitorki b&w dm 302. teraz grają w pomieszczeniu 12m^2 i nie narzekam. jednak w lipcu przenosze sie do nowego mieszkania i przyjdzie im grać w pokoju 25m^2 o wysokości 3m. czyli ZNIKNA. słuchałem ich w pokoju o podobnej wielkości i basu oczywiście nie było. niestety nie mam pieniędzy na jakiekolwiek podłogowce,potrzebowałbym około 1500zł żeby sie zadowolić. myślałem o kupnie subwoofera koda sw1000, ale w sklepie mnie skutecznie zniechęcono [cena subwooferów do słuchania muzyki zaczyna sie w okolicach 2500zł].

ponieważ nie mam pieniedzy, ale mam małą stolarnie i opanowane podstawy elektroniki to pomyślałem o modyfikacji b&w 302. polegałaby ona na postawianiu ich - zamiast na podstawkach - na modułach basowych wyposażonych każdy w 1 lub 2 [push-pull] woofery. myślałem o arn 6618. zamontuje 2, efektywność wzrośnie do 90db a impedancja spadnie do 4R. zamierzam równierz zmienić skrzynki w 302 na drewniane. bede musiał równierz pomyśleć o 3drożnej zwrotnicy, niestety nie wiem jaki jest 'orginalny' punkt podziału dm302. chce równierz zamontować potencjometr tłumiący ewentualnie moduły basowe, choć pewnie basu za dużo nie bedzie.

nie wiem tylko czy taka modyfikacja ma jakikolwiek sens. czy może dużo pogorszyć? logicznie rzecz biorąc to zmieniahąc COKOLWIEK w 302 dzwięk sie raczej poprawi.a może lepiej kupić tą kode i dac sobie spokój??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/26285-radykalna-modyfikacja-bw-dm302/

Nic nie rób z b&w

Kup jakiś wzmacniacz za 300zł z jak najwiekszym trafem;)

zrób elektroniczne filtry dla tych subów

ich głośność bedziesz regulował potencjometrem wzmaka

Myśle ze z takiego rozwiazania bedziesz najbardziej zadowolony

i przy każdej zmianie głośności bede burzył równowage tonalna.

nie wierze że zmieniając obudowe w b&w 302 na drewniana - pozostawiając orginalną przednia i tylką 'klinową' ścianke - jestem w stanie cokolwiek pogorszyć. czy sie myle?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.