Skocz do zawartości
IGNORED

Bass-reflex - odległość od ścian

boQ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę Was o pomoc w rozwianiu wątpliwości dotyczących umieszczenia bass reflexu w sytuacji ograniczonej przestrzeni w obudowie.

1)

Czy magiczna liczba 3 cale (7,5 cm ) od każdej ze ścian dla wlotu bass-refleksu jaką znalezłem w helpie do WinISD

jest taka ważna, czy można to zignorować.

Jakie mogą być konsekwencje usytuawania bass-refleksu blisko dolnej ścianki np.: 3 cm.

Problem mój wynika z chęci umieszcenia bass-refleksu z przodu monitora (klon ESA Ostinato w obj. ok. 15 litrów ).

2)

Dodatkowo Juha Hartikainen (w WinISD) pisze że problem ten nie dotyczy bass-refleksu w kształcie prostokąta,

który wręcz należy poprowadzić po ścianach (ścianie) obudowy.

Czy są jakieś przeciwwskazania by go stosować.

Teoria jest taka ,że umiejscowiony bass-reflex blisko dolnej lub górnej ścianki może generować fale stojące , ale to bardziej w obudowie wolnostojącej w wypadku monitora za dużo kombinacji z b-r nie ma i nie sugerowałbym się też magicznymi liczbami.

Tak w ogóle to już gdzieś o b-r było szukajcie , a znajdziecie.

7,5cm to imo lekka przesada - jeśli monitor jest mały, może być mnie, choć nie przekraczałbym 5cm. Czemu chcesz dać BR z przodu? Ani to ładnie, chyba, że chcesz go koło ściany postawić.

Hm, w takim przypadku ten mój monitor powoli zbliża się do wymiarów wysokość = 50cm.

Bardzo mi się to nie podoba. :-)

1) A co z tym prostokątnym.

2) A może zamontować rurkę bass-reflex wyprofilowaną np.: w kształt litery L lub coś podobnego.

A ja spotkałem się z opinią, że odległość BRu (wylotu) od wewnętrznych ścianek, powinna odpowiadać przynajmniej średnicy samego BRu. Odrazu chciałbym się zapytać czy wyprowadzenie BRu na wewnętrznych ściankach monitorów (czyli rurki będę na siebie "patrzć") wprowadźi jakies przebarwienia, podbicia i dudnienia?

Ostatecznie zrobie tak:

Wypróbuje w obudowie zamkniętej 16l, gdyż znalazłem (na tym forum ) informacje o pomyślnych rezultatach. Jeśli nic dobrego z tego nie wyjdzie to będę męczył bass-reflex ale zamontowany na tylnej ściance.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.