Skocz do zawartości
IGNORED

Alphard LW65H82 na membrane bierna?

Mariuszkorek

Rekomendowane odpowiedzi

kiedys tez myslałemna dbierną membraną w kolumnie, i tak wymyslkiłem "co by było gdyby, przylkeić samą membrame od tonsila"(te do regeneracji).... ciekawe co by z tego wyszło?

Generalnie membrama bierna musi lekko chodzić tzn. miękko żeby nawet lekkie drgania głośnika mogły ją napędić

Alphardy IMHO nie nadają się na membrany bierne. Za mała podatność zawieszeń. 11dm3 Vas w wooferze 18cm to pomyłka w zastosowaniu PR. Rezonans samej membrany wyjdzie bardzo blisko strojenia obudowy. Nie wiem też jak sprawa wygląda z Xdam (wychylenie bottomujące cewkę)

Dobre membrany bierne 18cm powinny mieć Vas powyżej 40dm3 - niestety takie sporo kosztują. Jeżeli masz możliwość sprowadzenia szpeju z USA, to na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (wchodzisz przez speakers w zakładce po lewej) mają membrany bierne Dayton w przystępnych cenach. IMHO model #295-492 (SD215-PR 8") mógłby pasować, z dociążeniem 40g dostroi 10dm3 do 38Hz (przy rezonansie własnym 17Hz). Ponieważ można dołożyć mu sporo więcej (do 325g), mniejsze i/lub niżej strojone obudowy problemem nie będą. Do tego kosztuje tylko 14.2$ (plus wysyłka i podatki niestety).

Strojąc 10dm3 do 38Hz Alphardem dostalibyśmy rezonans własny membrany biernej przy 26.2Hz - a więc bardzo blisko strojenia obudowy. wyszłoy bardzo strome zbocze z beznadziejnym impulsem. Do tego byłyby pewnie problemy z wychyleniem objętościowym (i bottomowaniem tego Alpharda) a także mogłoby się okazać że bez usunięcia magnesu i nabiegunników po dodaniu masy strojącej układ dostalibyśmy tarcie cewki o nabiegunnik.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

raczej nie :)

kiedyś zrobiłem suba na alpardzie i było fajnie dopóki nie usłyszałem innego suba...

odrazu sprzedałem go, bynajmniej wiem że juz więcej niekupie głośnika tej firmy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja na tych LW zrobiłem takie kolumienki tylko wysokotonowy to teraz stx 11 200 wyglądają ładnie ale te LW to grają nieciekawie robie teraz 4 monitorki na stx-ach 18

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no własnie ten subwoofer to choby popijanemu :)

Wpadłem na pomysł że zrobie suba, dużo sie niezastanawiając poszłem i kupiłem LW 800 i zwrotnice oraz reszte osprzetu....

Wymiary (haha) to szafka na ciuchy z przykręconymi drzwiami... byle szybciej, do srodka troche gąbki, szpachlówka do wygładzenia i okleina.

I tak powstał w 2 dni ten subwoofer. Zachwycałem sie nim dopóki nieusłyszałem o 2 nieba lepszego suba.

A co do tych kolumienek powyżej to są bardzo ładne, jakby zastąpić te alphardy innymi przetwornikami, mysle ze było by ok. To jest okeina czy fornir?

A teraz też jestem w trakcie budowy kolumn 2 drożnych na Teslach....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.