Skocz do zawartości
IGNORED

Denon 1500AE czy Harman/Kardon HK-970 ??

PiotrJ

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego HK jest złym rozwiązaniem ? Dla

>mnie maksymalnym niewypałem jest odtwarzacz HD-970. Z nie znanych mi powodów w prasie audio

>ochrzczono go CD roku 2006. Ten CD ucina górną część pasma tak skutecznie że nawet głuchy jest w

>stanie zauważyć ten brak.

Zgadza się, do tego strasznie zamulony, gra bez polotu.

Jak się zostawia sprzęty po odsłuchach do dyspozycji redakcji i zamieszcza mnóstwo reklam, to potem można wyczytac, że żaba to bardzo ładny ptak a Fidel Castro jest blondynką...

kaszanka7, 31 Maj 2006, 13:19

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

OMG... Przemieliłem tę stronkę kilka razy, ale doorny nie zauważyłem, że adres jest warszawski... ;-)

Dzięki. :)

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Snajper - a słuchałeś hybrydy Opera Consonance A100 Linear? Jak nie słuchałeś to posłuchaj - można w Audiofilu na Boya 6 i u dystrybutora w Fotopubie na Konstruktorskiej.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

moją relację z odsłuchów masz tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Norwidosa zapraszałem parę razy by porównał Xindaka z Denonem, albo przyjechał tylko ze swoimi płytami... Dalej nie było go u mnie więc albo nie chce słuchać, albo jest bardzo zajęty albo też czasem lepiej nie usłyszeć coś niż zmienić zdanie ;)

Snajper posłuchaj tego A-100. Warty swojej ceny!

Po kolei;

Norwidos dziekuje za wyczerpujacy opis. Teraz wiem co jest grane i jaki rodzaj dzwieku preferujesz. Mysle ze nadajemy na podobnych falach. No i wychodzi panowie ze moje obawy sie potwierdzaja. Jak tu mowic o realizmie przekazu jak wzmacniacz gra delikatnie i z mala dynamika? Wyobrazacie usiasc sobie w klubie jazzowym obok orkiestry na zywo i miec jakis delikatny przekaz bez dynamiki, uderzenia w bebny bez wykopu? I to jest ten realizm Denona. No chyba ze wlasciciele Denona stawiaja na inne aspekty brzmienia. Czyli moj kolega ktory jutro u mnie zladuje na odsluch z Denonem mial racje ze tutaj nie ma co liczyc na potege brzmienia. Skoro tak moja reakcja bedzie podobna do Norwidosa czyli "odpada". Moze i Harman nie gra dobrze ale potrafi zrobic cos czego nawet dwukrotnie drozszy 1500AE nigdy nie dokona. Beben bedzie bebnem a nie pukaniem w tekturowe pudelo. Wychodzi na to ze jedni szukaja sceny kosztem wykopu a inni dynamike nieaudifilskich sprzetow. Do Bielala - nie porownuj CD Denona i HK bo nie o tym jest watek. Dyskutujemy o wzmacniaczach tych firm. CD nie obchodzi mnie, bo posiadam C-541i ze stajni NAD. Ja nie musze miec pod kolor z identycznymi znaczkami sprzetu bo tak jest ladnie. Chcialbym byc zadowolony z zakupu ktorego dokonam, dlatego caly ten zgielk tutaj rozpetalem. Sluchalem u mnie NADa 350 i powiem ze podobalo mi sie - uslyszalem czysta i wyrazna srednice i wysokie. Bas bardzo kulturalny dosc szybki i nienahalny. Jednak ustepowal harmanowi. Jest jeszcze jedna sprawa: musze pozostac przy kolumnach ktore posiadam i nie zamierzam ich przez najblizszy czas zmieniac wiec musze znalezc cos co z nimi bedzie gralo. UWAGA audiofile: posiadam KODA NT306f co Wy na to ? Teraz musze cos do tego dobrac. Ciekawy jestem czy bedzie dalszy ciag dyskusji.

pozdrawiam rowniez wszystkich stereomaniakow

Acha do Norwidosa:

Ty to naprawde lubisz duze boom i to baprawde duze. Tak sie sklada ze w moim kinie domowym posiadam rowniez B&W ASW-1000 i nie wyobrazam sobie sluchanie na tym stereo. Tylko dlatego ze nie nadaje sie to do muzyki, przeciez to jest totalny powolniak i mruczysko. Na tym nie idzie sluchac. W kinie domowym to juz inna sprawa potrafi podrapac po krzyzu ;)

Fr@ntz, 31 Maj 2006, 15:22

>moją relację z odsłuchów masz tutaj:

Trochę innej muzyki słuchasz, niż ja. I rzuciło mi się w oczy zdanie na temat Deep Purple. Że się wszystko zlało i że był jazgot. To dokładnie NIE to, co chcę i dokładnie TO, czego zawsze się boję jeśli w torze znajdują się lampy...

Tak czy siak - posłucham.

PiotrJ

Jeśli mieszkasz w Wawie albo okolicach to wpadnij a posłuchasz ASW 1000 w stereo:) Mnie się wydaje że to kwestia pomieszczenia oraz odcięcia basu:))) U mnie jest odcięty na 60hz w procesorze i nie ma problemu z powolnym graniem bo motoryką zajmują się E100---albo nie wiem co to szybki bas ablo u mnie jest OK...??

jaro4444

Jeśli będzie kiedyś sposobność to chętnie wpadnę bo w najbliższym czasie będę miał wreszcie trochę czasu...następny egzamin za miesiąc a prawo pracy mam do przodu:))

Pozdrawiam

Nie jestem audiofilem i raczej gustuje w tańszych zestawach bo mnie nie stać ale wypowiem sie na temat PMA-1500AE bo słuchałem go z wieloma tanimi kolumnami i powiem szczerze, że ta integra zmienia oblicza kolumn i ma spory wykop. Wśród tych kolumn były kody CV-52 F, AV-702F, rubicony RP-26, heco vitas, prismy HT200. Puźniej w tym samym sklepie co słuchałem tych kolumn trafiłem właśnie jak były podłaczone do pma-1500ae podstawkowe rls elara no i tu zachwyt, rogal od ucha do ucha. Do teraz wspominam pozytywnie pma-1500ae i podstawkowe rls-y bo to zgrana para. HK nie słuchałem ale z opini wiem, że kryje się przed denonem. Pozatym stylistyka denona ma coś w sobie i mnie przyciaga jak magnes. To jest moje zdanie ale najlepiej samemu ocenić bo juz raz się przejechałem nad zakupem w ciemno i żałuje do teraz.

PiotrJ

To żadna burza hahaha.

Cd-ki porównałem " przy okazji".

Nie wiem po co właściwie drażysz ten temat, skoro Ty juz praktycznie zadecydowałeś- mysle, że kupisz tego HK, bowiem nie trafia do Ciebie żaden argument przeciw temu wzmakowi.

Bardzo lubię NAD C372, za swoją cenę oferuję bardzo przyjemne brzmienie, słuchałeś?

Sam wzmak HK, no cóż na pewno lepszy od cd-ka tej firmy... Uważaj jedynie na tą "audiofilsko podświetloną " gałkę, rusza się na wszystkie strony świata, na szczęście w nocy z pewnością o nia nie zahaczysz...

Pozdrawiam

Wg mnie Denon ma wykop i potencjał tylko potrzebuje odpowiednich kolumn...JBL E100 są wyjątkowo specyficzne i mają brzmienie estradowe, więc przy neutralności Denona całość wypada przeciętnie. Do serii E potrzeba wzmacniaczy z rozlazłym i lejącym się basem to wtedy wypadkowa jest wypośrodkowana:)

Co do zapasu mocy, dynamiki to nie ma się co czepiać do tego wzmaka bo jak miałem Tannoy M5 to było sporo lepiej niż na E100...więc z odpowiednimi kolumnami to jest prawdopodobne że ten wzmacniacz zagra 2 klasy lepiej od H/K 970. Sprawę należy rozpatrywać oddzielnie dla kolumn z koncernu Harmana i oddzielnie dla reszty rynku-niestety, takie już kolumny zrobili Ci amerykanie ( chińskimi rękoma) że grają dobrze z macierzystymi produktami...mój pech, że wybrałem Denona do tych kolumn...bas był płytki i pudełkowaty a buczenie było większe niż na amplitunerze...nawet przy source direct było buczenie że hej....na wzmaku Pioneer 502R bas schodzi niżej mimo iż ten drugi kosztuje 350zł:)) co nie oznacza że będę słuchał na Pioneerze:)

H/K chyba tylko do JBL-i

Co do Kody 306 F to nie mam zdania bo nie słuchałem ale podobno grają w stylu JBL-i czyli walą twardym basem...jest tak??

aha, jeszcze jedno wzmacniacze NAD C-370 i C-372 grają wg mnie bardzo dobrze...osobiście słuchałem C-370 z JBL E90 i było bardzo, nawet bardzo bardzo dobrze....grało to jeszcze lepiej niż z H/K. Moim zdaniem pod względem potęgi basu C-370 jest lepszy od Denona choć zapewne to też kwestia na czym się słucha, ale reszta zakresu czyli średnica i wysokie to bezsprzecznie punkty in plus dla Denona...w kwestii wysokich to nawet należałoby zaakcentować!!!!

NAD ma dziwne zmatowienie zarówno środka jak i wysokich co przypomina efekt jakby płótnem zasłonić głośniki...

mimo to w połączeniu z E90 dawało to wyśmienity efekt bo niwelowało ostrość tych kolumn...gdybym miał wybierać między H/K a NAD wybrałbym NAD, ale jest pewien problem...wg mnie NAD są paskudnie brzydkie i nie pasują estetyką do niczego:(

To chyba główny powód dla którego nie kupiłem NAD C372 bo brzmieniowo mi pasuje...

wg mnie NAD są paskudnie

>brzydkie i nie pasują estetyką do niczego:(

Ja uczyniłbym tak samo NAD ma wyraźniej schodzący bas niż tak reklamowany pod tym względem HK.

Co do stylistyki NAD... no cóż wg. mnie gorzej nie można ale PiotrJ ma cd- NAD-a. NAD z NAD-em to już nie jest taka brzydkie małrzeństwo...

Witam od rana wszystkich.

Jak to ktos napisal: ze wybralem juz HK tylko teraz potrzebuje poparcia. Sporo w tym racji bo niestety chyba wychodzi na to ze nie bedzie mnie stac na tego Denona (2450zl w sieci) Harmana mozna wyhaczyc za 1600. Wiec nawet przy tak niskiej cenie 1500AE jest to dla mnie znaczna roznica. Nowrwidos - Kody NT306f moga faktycznie grac podobnie do JBL czyli mamy bardzo szybki i zwarty bas, srednica bardziej uwypuklona niz JBLach (glosnik kevlarowy), a wysokie chyba delikatniejsze. W efekcie mamy dosc potezne nie drazniace ucha brzmienie moim zdaniem powalily brzmieniem Kody EX - po prostu to ladnie chodzi na "direct" czyli z reguly niczego brzmieniu nie brakuje. Co do NADa to wzmaki tej marki mi sie podobaja. Jesli chodzi o potege NAda to sluchalem C-350 i powiem ze nie przewyzszala nawet mojej Yamahy RXV-800 (KD). Ale brzmienie dla mnie bylo bardzo czytelne i niemeczace - podobalo mi sie. Jednak mysle ze do HK z basem C-350 nie ma startu. Wiem bo sluchalem. Nie wiem jak brzmienie C-352 i 350 sie rozni. Moze ktos moze cos na ten temat powiedziec. Sam do konca jeszcze nie jestem zdecydowany moze faktycznie NAD C-352 mialby lepsza scene i bardziej dojrzaly dzwiek. Teraz konkretne pytanie: co Wam jako odsluchujacym HK970 nie pasowalo w tym wzmacniaczu ???? Ale konkretnie prosilbym. Jeszcze mam czas na zastanowienie bo jeszcze nic nie kupilem. Slyszalem ostatnio tez od pewnego rozmowcy ze jakis stary Luxman zabil dzwiekiem C-370. Co Wy na to ?

pozdrowienia dla grupy

PiotrJ

Ja pisałem o NAD C-370 a nie C-350!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

Miałem przez jakiś czas C-350 i był przeciętniutki...mocy nie miał za dużo, więc odpuść go sobie i jak już chcesz się bawić NAD-ami to łap C-370 albo najlepiej C-372 który mocą i potęgą powali DENONA....

Widać, że kolega kieruje się chyba tylko portfelem a to głupota jest bo wg mnie lepiej się wstrzymać z zakupem a kupić coś lepszego niż na szybko i potem ciągle marudzić:))

Człowieku! Przecież masz Yamahę i możesz sobie na niej słuchać więc poczekaj trochę, uskładaj grosza i kup coś sensownego...C-350 to zabawka i nawet H/K jest mocniejszy...ale faktycznie H/K to badziew w sensie wykonania oraz jest wykonany z tanich podzespołów a do tego nie ma wejścia na końcówkę mocy więc nie podłączysz sobie do Yamahy....przemyśl 2 razy bo jak na razie to chyba jesteś zaślepiony...NAD C-370 był ostatnio do kupienia z 2 ręki za 1300zł a to jest okazja:)

>PiotrJ

>Moze i Harman nie gra dobrze ale potrafi zrobic cos czego nawet dwukrotnie drozszy 1500AE

>nigdy nie dokona.

Napisaliśmy Ci jedynie o naszych odczuciach. Polska, to wolny kraj. :) Jak Ci się podoba, kupuj HK - no problem.

p. deep

Chyba musze zabrać głos bo widzę, że za dużo tu subiektywnych teori i gdybania. Czy stary Luxman zabił nada? oczywiście, że zabił detalami i wyrafinowaniem. Czy można powiedzieć, że nad zabił luxmana gdzieś tam? oczywiście... zabił potęgą dźwięku, natłokiem itd. Dla każdego coś miłego. Generalnie są to różne szkoły brzmienia i nie ma tu co się przerzucać. Generalnie sprzęt taki jak Nad to taki altus w wzmacniaczach, cambrige to detaliczny suchotnik, Harman to platykowa zabawka do popu, Denon nowy nie wiem jaki jest, ale stary to grajacy z dużym rozmachem, z wieloma detalami i dobrą kontrolą w miarę uniwersalny ale dość jasny wzmacniacz. Więc każdy niech sobie sam odpowie czego szuka i najlepiej niech posłucha - oczywiście z kolumnami które już posiada. Ale ostrzegam, nietrafione wybory dużo kosztują. a jeszcze inwestując w nowy sprzęt stracimy na tym nappewno parę stówek. Ostrzegam też - w miarę słuchania zaczynamy jednak dążyć do obiektywnie lepszego dźwięku - obiektywnie lepszy dźwięk napewno nie będzie wiązał się z dużą i przytłaczającą ilością basu o którym tu prawimy. Z czasem każdy będzie chciał mieć dużą rozdzielczość - nawet słuchając muzyki. Przecież przyjemnie będzie odróżnić stopę od gitary basowej... w tym sensie, że będą to zupełnie osobne instrumeny zupełnie gdzie indziej stojące. Potrafią to tłuste nady i kody? napewno nie....Więc Panowie, mniej pośpiechu, więcej wnikliwości i słuchania nie tyle kolegów co ich sprzętów. Ja swoją droge już chyba przeszedłem, niestety kilka błędów popełniłem. Teraz zastanawiam się jak je tanim kosztem usunąć:) Jednak coś czuję, że się pomyliłem delkatniej niż autor wątku chce się pomylić;)

pozdrawiam

>którym tu prawimy. Z czasem każdy będzie chciał mieć dużą rozdzielczość - nawet słuchając muzyki.

miało być cieżkiej muzyki rockowej:) palce nie nadążają za głową

Chyba już wiem co pan lubi panie Piotrze i tak jak wczoraj, moja propozycja dla pana to: NAD C372.

Lepiej dozbierać kaski i mieć coś porzadnego niż poprzestawać na małym. Jeśli to dla pana za drogo to niech pan kupi tego HK- wolno panu!!! Hahaha. Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co sie ma! Myślę jednak, że miesiąc po zakupie HK, będzie pan znowu " gonił za króliczkiem"

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.