Skocz do zawartości
IGNORED

Denon 1500AE czy Harman/Kardon HK-970 ??

PiotrJ

Rekomendowane odpowiedzi

Moze i masz racje Bielial. Lecz moze sie rozwniez zdarzyc ze za pol roku kupie tego Denona i po miesiacu bede chcial sie go pozbyc tak samo jak Norwidos. Ogolnie mysle ze nie mam warunkow za pogonia za "kroliczkiem". Mysle ze sa wazniejsze rzeczy a sprzecik to dla mnie tylko przyprawa do potrawy glownej. W kazdym razie wiem o co Wam chodzi i dzieki za Wasze opinie i poglad na sprawe. Wiem ze macie racje, lecz nie ma to odniesienia do mojej sytuacji. Po kupnie za dlugi czas wymarzonego wzmacniacza, zapragne kupic drozsze kolumny i zacznie sie historia z ciaglymi dalszymi wymianami i tak w kolko. To chyba nie dla mnie i nie na moja kieszen. Moze zakupie tego Harmana moze kupie cos z drugiej reki. Jesli chodzi o tego NADa C-370 za 1300 to sprawa nieaktualna, poszedl juz do ludzi.

pozdrowienia

Konkretnie to luxman lv-113. Po krotkim odsluchu moge stwierdzic jedno- nad aby pokazal potege musi przekroczyc godzine 12, a luxman przed 12 wgniata scena i potega. Takze c370 nie polecam ludziom ktorzy maja trudne kolumny oraz ludziom ktorzy cicho sluchaja muzyki. Prosta unitra ws304s juz lepiej pradowo sie wyrabia niz c370, czarujac soczystym dzwiekiem ! Oczywiscie im glosniej tym mniej zaczyna sie podobac unitra a bardziej nad :)

Luxman lv-113 chyba pod kazdym wzgledem jest lepszy niz c370. Przynajmniej na moich kolumnach.

Nie chce byc zlosliwy ale temat dotyczyl DENONA i Harmana - a juz jestesmy przy sprzecie za ok. 1000 zl. Domyslam sie ze jeszcze kilka wpisow i bedziemy oscylowac w ok. 5 paczek. Piotrze sam wiem jak ciezko jest uzbierac kase na sprzet - szczegolnie jak samemu sie pracuje i ma sie rodzine, dom, samochod i etz. do utrzymania. Stary, jak to powiedzial poeta: ,,trza byc twardym nie mnientkim'' - raz sie zyje kup tego Denona i Harmana i zamknijmy temat :)

pozdrawiam kaszanka7

ps. Oczywiscie sa lepcejsze wzmacniacze i od Denona i Harmana

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Piotrze - to nie do końca tak. A może tylko po części. Gonienie za króliczkiem to jedno, ale synergia i poprawnośc to inna sprawa. Poskładaj sprzęt synergiczny, bez wąskiego gardła, ewentualnie taki który da się łatwo w przyszłosci za niewielkie pieniądze poprawić. I mniej na uwadze, że człowiek dąży najcześciej w swoich poszukiwaniach do obiektywnej poprawy - więc nie leć na świecidełka, trzęsienie ścianami przez bas ale staraj się słuchać ile tylko można a to zaprowadzi Cię bliżej tej prawdy a więc reprodukcji zamierzeń muzyków, a więc dżwięku ich instrumentów a nie natłoku niezwiązanych informacji albo co najgorsze poplątanych i nakładających się na siebie informacji. Wtedy zdecyduj się na coś co Cię zadowoli. Dla twojej informacji - nie wszyscy tu mają super sprzęt, nie wszyscy mają drogi sprzęt. Większość powinna buszować po wątku "śmieciowe HI FI":).

Mój sprzęt nie jest więcej wart niż 1800 pln ze wszystkim a uważam, że jest prawie synergiczny.... prawie. Chcę dokonać pewnych zmian i przenieść się na półkę wyżej, wtedy będzie wart trochę więcej, ale myślę, że i tak nie przekroczy kwoty kosztów kabli niejednego obecnego tu audiofila.

Dla przykładu - rozwojowy (jak dla mnie jeszcze rozwojowy) wzmacniacz, uniwersalny, żaden suchotnik, żaden garotłuk - DENON PMA 860 - 500 pln

Kolumny Gale 3040 - w miarę uniwersalne, świetnie nadające się do popu, do jazzu, nawet do klasyki, trochę słabe niestety w muzyce ciezkiej ze względu na małe niedomagania w zakresie rozdzielczości - ok 800 pln za prawie nowe - zamierzam wymienić je dokładając może 1000 pln może 1500 - i to będzie już na lata zakup - albo używane albo handmade - ostatnio mialem okazję słuchać jednych takich pewnej osoby tu z forum. Rewelacja.

Podstawiki granitowe za kolumny - 150 pln

odtwarzacz CD pioneer - do przeróbki, używany w dobrym stanie ok 200 pln - koszt przeróbki i wskoczenia na wysoki poziom 500 - 700 pln

interconekt - ok 100 pln na rynku wtórnym

kable głośnikowe - 2x2,5 m - ok 200 pln - można taniej. Ja kupiłem za 50 (nowe kosztowały 100) ale tu akurat inwestycja nietrafiona, do sprzedaży idą, źle się komponują ze wzmacniaczem.

Po podliczeniu moja kwota nawet nie przekroczy ceny nowego wzmacniacza który chcesz kupić. Tak więc z głową można jakoś sobie to poskładać i nie zbankrutować. Gdybym lepiej trafił na początku to wogóle może nie musiał bym tu dokładać. Ale to są właśnie koszty poszukiwań. Zaoszczędzisz ich słuchając i wpraszając się gdzie tylko można;) No i jeszcze można bawić się w adaptację kaustyczną pokoju - czyli tu kanapka tłumiąca, w rogu coś rozpraszającego - np komódkę z kwiatuszkiem, gdzies na ścianie jakiś obraz, jakieś półki - Trochę zabawy.

A potem sluchać i słuchać.... nowa płyta Davida Gilmoura rozwaliła mnie wczoraj w nocy:)

ProPlayer pozdrawiam teraz wiem jaki masz nick na grupie. Milo ze sie odezwales. Fajnie ze jestes zadowolony ze sprzetu. Dzis goszcze u siebie kolege z Denonem troche nizszym niz 1500AE. Jutro postaram sie napisac czy mi podpasowalo brzmienie w zestawieniu z Nadem 350 i Harmanem.

Amen i potwierdzam. Dla jednych H/K dla innych Denon,wszystko zalezy od osobistych preferencji i upodoban,od rodzaju sluchanej muzy etc. A dyrdymaly w rodzaju,ze to jest lepsze od drugiego zostaw do rostrzygniecia samemu sobie.Przeciez to ty wydasz te kase,i ty bedziesz tego sluchal w swoim domu.

Czesc wszystkim.

A wiec jestem po odsluchach Denon PMA 665R czy cos w tym stylu. Ogolnie podobalo mi sie. Dzwiek zdecydowany wyrazny i czytelny. Obawialem sie ze Denon jest slabeuszem, lecz to sie nie potwierdzilo. Ten wzmacniacz musi natrafic na swoj rytm i czestotliwosc aby dzwiek byl super. Bas jest szybki kiedy trzeba potrafi przyloic, srednie troche krzykliwe momentami wokale brzmialy nienaturalnie bo wchodzily na gorne pasmo czestotliwosci co mi sie nie podobalo i mnie bardzo razilo, wysokie takze sa ostre, co niekiedy moze uchodzic za natarczywosc - zalezy od nagrania. Ogolnie podobala mi sie czytelnosc sceny i rozdzielczosc dzwiekow. W skali od 1-10 dalbym mu miedzy 7 a 8. Podejrzewam ze w 1500AE dzwiek bylby bardziej dojrzaly, nie wiem jak z potega - moze tez. Mysle ze Denona trzeba wziac pod uwage. Czy myslicie ze 700AE zagra lepiej od tego ww??? Ciekawy tez jestem o ol gorzeja gra 700AE od 1500AE.

pozdrowienia

PMA655 to dość nieudany model. Już piętro wyższy PMA1055 był sporo lepszy, a co dopiero PMA1500 który już był w swojej klasie cenowej bardzo interesującą propozycją (słuchałem starszej wersji "nie AE").

Ten 655 to jak już wiadomo, (sprawdzone przez kilku użytkowników) jest kiepski, natomiast ogólnie chyba denony są nieco rozjaśnione i z moim poprzednim kablem głośnikowym odnosiłem podobne wrażenie co ty - że trochę krzykliwie jakby było. Ale podpiałem inny kabel który z miejsca wszystko skorygował - czyli całą ostrość i to przesunięcie w górę. Wysokie są teraz nie wychodzą na pierwszy plan a basu to chyba nawet w direct za dużo się robi - ale podpięte jest to w systemie Bi wire i pewnie dlatego taki efekt. Dlatego warto jednak włożyć do Denona trochę lepszy kabel bez tendencji do uwypuklania góry.

W żadnym wypadku Denony nie są słabowite. Znamionowy pobór z sieci nie do końca jakby odpowiada dynamice i temu co przekazuje w głośniki. Posłuchaj wyższych modeli bo ten był zupełnie nietrafiony.... to tak jakby ocenić mercedesa po klasie A:) (tej jeszcze przewracającej się;) )

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

PiotrJ odkrec 655 R powyzej godziny 12 a zobaczysz jak sie zatyka - nie wspominajac o tym ze w calym zakresie gubi szczegoly. To jest bardzo kiepski model. Sporo pomogla mu wymiana trafa na toroid ale dalej nie bylo to to. Pozdrawiam.

• 2 miesiące później...
  • 2 lata później...

Witam wszystkich Fanatykow dzwiekow wszelakich:)

Prosze wybaczyc mi,ze wkradam sie w watek,ale po przeczytaniu powyzszych wypowiedzi(niektorych z zapartym tchem) postanowilem zapytac jaki model wzmacniacza stereo polecilibyscie mi za godziwe pieniadze.Przyznam sie bez bicia,ze tez zastanawialem sie nad HK 970,ale pewnie dlatego,ze dalem sie skusic marketingowym chwytem harmana,czyli image'em.Jednak o wiele bardziej niz na wygladzie zalezy mi na brzmieniu,dlatego prosze o pomoc.

Miałem Denona PMA1500R i szczerze nie polecam. Średnie tony to totalne nieporozumienie. Wysokie to straszne piszczki, a bas jest strasznie słaby i szybko dochodzi do przesterów. Marantz PM66SE KI grał moim zdaniem lepiej. Teraz mam Caspiana i już więcej do szczęście na chwilę obecną nie potrzeba.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.