Skocz do zawartości
IGNORED

Wizyta u McGyvera

StyQ

Rekomendowane odpowiedzi

>saczek_XTRM

Ale Cię, chłopie, ruszyło.

Masz dużo racji. Klimat znacznej części wątków sam sobie tłumaczę chorobliwą frustracją, jaka toczy Polaków jako społeczność. Socjologowie opisują to jako skutek rozwarcia między aspiracjami, oczekiwaniami a rzeczywistymi możliwościami ich spełnienia. Niemiec, jak CHCE audi, to kupuje audi, a jeśli go nie stać, co zaczyna CHCIEĆ golfa - i też fajnie ma. Polak śni o audi, jeździ renówką i to go okrutnie rani, bo jest przekonany, że zasłużył na audi. Inni socjologowie opisują to z kolei jako traumę transformacji. Jak zwał, tak zwał, trzeba przetrzymać, czego Tobie i wszystkim niesfrutrowanym szczerze życzę.

A McGyver zrobił na mnie dobre wrażenie i nie zasłużył sobie na taki ostracyzm, jaki tu niektórzy Koledzy proponują. Miejmy nadzieję, że wreszcie będzie miał ten wątek sponsorowany i... no i co? Pewnie znajdzie się inny chłopiec do bicia, jak to w życiu.

zwolennik łagodności

saczek

> Zawsze od ch*ja masz do gadania...powiedz mi gdzie jest jakiś Twój projekt, w którym

>wątku...

1) nie jestem guru od kolumn sie nie znam :D

2) pokaz mi pelny projekt PELNY! Z wymiarowaniem, rysunkami obudowy Mistrza.

3) Odrob lekcje poczytaj forum to sie dowiesz dlaczego ja sie czepiam Mistrza :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>>lenam

ruszyło, bo gdzie nie zajrzę tam zawsze to samo....

a te kochane wątki sponsorowane dla takich osób jak MG? wybaczcie ale to chyba tylko po to żeby niektórzy mieli zasraną satysfakcję że MG płaci...Tak jak mówisz Lenam...znajdzie się kolejny chłopak do bicia. Przecież takich osób które coś komuś zrobiły raz/nieraz za kasę jest tutaj od cholery... To co teraz wszyscy będą zaraz wątki sponsorowane się kłócili? Bo ten zrobił kabelek drugiemu..?Albo stuningował CD-ka?

Banalny przykład który na tym forum aż mnie rozbawił do łez...

ArturP wielki przeciwnik MG ... którego się posądza o to że robi coś za kasę i na tym "wychodzi"... A był taki przypadek gdy to ArturP robił kolumny dla Magazyniera a ten w zamian tuningował mu CD (jak coś nie tak to POPRAWIĆ) I co ? I w pewnym momencie ktoś rzucił hasło że to za kasę czy jakoś tak... Sytuacja wyszła głupia. Ze zwykłej koleżeńskiej/forumowej wzajemnej pomocy wychodziło na to że ArturP robi Magazynierowi kolumny za kasę!! (na tej samej zasadzie co ów MG, nie tak?) Sytuacja głupia, chłopak (Artur) się natłumaczył, część przyjęła do wiadomości część nie... Heh i co ... też wątek sponsorowany?

>>foxbat

Bez urazy...

1) nie interesuje mnie od czego jesteś guru...nawet nie musisz być guru, ot co, dla mnie możesz być nawet guru od srebrzanki...

2) no nie przesadzajmy...Jak podaje się "wsadź głośnik do skrzyni o litrażu 18-22ltr" to nie wiesz jak to obliczyć? Każdy ma swój gust i nie wiem czy gotowy projekt by się drugiemu podobał. Każdy ma swoje upodobania. Wystarczy że się poda litraż dla głośnika + zwrotnicę... i już jest spoko

3) ja odrabiam lekcje...wiem dlaczego się Go czepiasz...tylko powiedz mi czy nie ma innych takich osób? przecież oboje wiemy że SĄ!! (chyba że nie odrabiałeś ze mną lekcji...ale wiem że to robiłeś ;)))

>saczek_XTRM

Nie wiem tak naprawdę, ile prawdy jest w tej historii z graftonem. Nikt niczego nie dowiódł, ani w jedną, ani w druga stronę. Gdyby rzeczywiście chodziło o alterego promujące ego, to nieładnie. W ogóle kwestia forumowych klonów jest niełatwa i brzydka.

Z drugiej strony mnie zupełnie nie rusza, że ktoś na czymś zarabia. Mało, mnie to nawet cieszy. Jeśli nie ukradł, to jest dobrze. Pomyślał, postarał się, zrobił. O co chodzi? Należy się chyba parę złotych, prawda?

Jest jeszcze sprawa wątków w rodzaju "co sądzicie o ....", w ktorych wychwala się klocek dziwnym trafem niebawem oferowany na allegro albo i w ogloszeniach. Też brzydko.

Zatem ja rozumiem, że niektórych takie historie irytują. Czasem robią jednak rzeczy równie nieładne, wpadają w jakobińską zapalczywość i jakby tracą wyczucie miary. A szkoda.

Kurczę, miało być tak miło. I muzyka ponoć łagodzi obyczaje...

zwolennik łagodności

ach wylewny dzisiaj jestem...

ostatni wpis...

>>FOXBAT

właściwie to czemu np nie czepiasz się użytkownika o nicku "discorelax17" który sieje chyba większe zamieszanie niż cały MG. Discomaniac71, człowiek któremu przez ręce trochę sprzętu przeszło, któremu ja i wiele osób jest wdzięczne za jasne opinie n/t sprzętu (żeby było jasne - nie tylko Jemu) a który (przynajmniej dla mnie) z niewiadomych powodów jest tak "jechany". Na prawdę, jak już się czepiać, to chociaż właściwych ludzi (chociaż jak widzę to pojęcie mocno względne..)

lenam, po przeanalizowaniu wpisow Graftona i informacji podanych przez Lukara na 99% moge powiedziec ze Grafton=McGyver, ale zostawmy to :)

>Z drugiej strony mnie zupełnie nie rusza, że ktoś na czymś zarabia. Mało, mnie to nawet cieszy.

>Jeśli nie ukradł, to jest dobrze.

Oczywiscie, ze dobrze, ale w tym wypadku nie rozumiem dlaczego jakas firma ma inwestowac w watki sponsorowane gdy ktos cos robi sobie na krzywy ryjek ;)

saczek, zle odczytujesz moje ostatnie wpisy, nie zycze zle Mistrzowi :) zobacz, ze zalatwilismy cos co sam McG nie potrafil zalatwic od ponad miesiaca, czyli dogadac sie z Lukarem :) co do discorelaxa to nie podoba mi sie to, ze ktos niejawnie sie przypieprza do kogos wiec to ignoruje...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Muszę stanać w obronie foxbata, bo faktycznie historia ujawnienia kilku IP(teczek;p) nie musi się wszystkim podobać?

I udało sie dzieki jego zapałowi dogadać Lukara z MG.

Było minęło, żyli długo i szczęśliwie:)

Pozdrawiam

hmm sprawą jak to nazwałeś Lancaster "ujawnienia kilku IP(teczek;p)" zajmowałem się dogłębnie, aż w pewnym momencie stwierdziłem że to wszystko o kant d... można podetrzeć. Pisałem o tym w wątku "kończ waść... " ale widać chyba tylko ja na takie "pierdoły" zwróciłem uwagę. Było kilka osób które pisały z tego samego kompa, tego samego dnie etc etc a NIE BYŁO ich na liście. Przykłady: Kurt Dupel (chyba jakoś tak to szło.. czy to ktoś inny?), Qubric ... jak przejrzeć wątek to i więcej się znajdzie...

WSZYSTKO... ALE Z UMIAREM PANOWIE

pozdrawiam

saczek, nie chcialem tego ciagnac, ale jak duzo z tych osob najezdzalo na konkurencje czy tez w innym przypadku robilo ze swoich oponentow debili???

foxbat, wiesz chłopie, że strasznie Cię lubię, ale moim skromnym zdaniem to chyba nieco przesadzasz. Jeśli masz jakieś tam swoje powody czy poglądy to OK, każdy ma prawo do własnego zdania lecz chyba sam przyznasz, że pomijając już kwestię pt. "grafton" mamy tu też jednego równie popularnego konstruktora, który kreując się na wielkiego filantropa i dobrodusznego kolegę robi dokładnie to samo co McGyver, tylko w otoczce super gościa, który z potrzeby serca śpieszy z pomocą każdemu w potrzebie.

Wiesz o kim mówię? O tym samym, który tu na forum zjechał kolumny Adama, których słuchał po czym wyszło na jaw, że w życiu na oczy ich nawet nie widział. Później zaczęły wychodzić kolejne smrodki jak niewyrabianie terminów i totalne olewanie klientów a w końcu wypływać gówienka typu wielce łaskawe oddawania kasy, dopiero po zadymie na forum, z beszczelnymi komentarzami w stylu "Nie dotrzymałem słowa i co mi zrobisz ha ha! Masz swoje pieniądze i się wypchaj..."

Dla ułatwienia dodam, że nie chodzi mi o Darkula.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

>>foxbat

Parantulla ma rację, ja wiem o kogo chodzi... myślę że Ty też... Prawda jest taka że jest tutaj sporo takich ludzi o których piszesz, Parantulla rzucił tu dla przykładu niechcący 2 na stos.. Naprawdę to forum jest iście ciekawe, tylko mało kiedy pod względem audio. Jeśli chcieć "naprawiać świat" to trzebaby ustosunkować sie do tych "innych" użytkowników tego forum w taki sam sposób, a nie tylko do wybranych ze względu na moje "widzi mi się". Tylko czy warto? Zmienisz to forum myślisz? Chamskie teksty też niczego nie zmienią, poza tym że chamstwa na forum i tak jest nadto...

saczek_XTRM, 22 Cze 2006, 22:30

>właściwie to czemu np nie czepiasz się użytkownika o nicku "discorelax17" który sieje chyba większe

>zamieszanie niż cały MG. Discomaniac71, człowiek któremu przez ręce trochę sprzętu przeszło, któremu

>ja i wiele osób jest wdzięczne za jasne opinie n/t sprzętu (żeby było jasne - nie tylko Jemu) a

>który (przynajmniej dla mnie) z niewiadomych powodów jest tak "jechany". Na prawdę, jak już się

>czepiać, to chociaż właściwych ludzi (chociaż jak widzę to pojęcie mocno względne..)

saczek, jeżeli pozwolisz wytłumaczę się ze swojej obecności na forum:

otóż od parunastu miesięcy obserwuje sobie poczynania disco na forum, nie dlatego że rodzinę mi grzybami wytruł i się uwziąłem na niego - po prostu rzuca się w oczy. Masz rację rzeczywiście przeszło mu trochę sprzętu przez ręce, może i więcej ode mnie ale wciąż tylko trochę. Kreuje się natomiast na gościa który słyszał już wszystko, wszystko wie najlepiej. Nie dopuszcza do siebie jakichkolwiek wątpliwości - autorytarnie stwierdza co gra a co nie gra. Było by to może w porządku gdyby nie fakt że wielokrotnie wygłasza te swoje prawdy objawione w oparciu o pobieżne odsłuchy, opinie innych czy też opinie na podstawie zdjęć w internecie czy danych techniczych*. Oczywiście niezależnie czy jest to sprzęt audio, foto czy piłka nożna zna się najlepiej. Nie jest to w moim wypadku żadna zazdrość o jego wiedzę - po prostu może ktoś "nowy"przy wpisach discomaniaca zobaczy też moje wpisy i mimo że nie zawsze są poważne, zasieją one trochę niepewności i dystansu do jego wpisów. Popatrz co się dzieje kiedy jednak ktoś ma zupełnie inne zdanie - reaguje agresją, wyzwiskami i momentalnie żeby wesprzeć swój autorytet podpiera się innymi* zapytaj tego, zapytaj tamtego, tu zgadzam się z jeszcze innym, poza tym to pracuje w radiu itepe itede - tu pozwolę sobie przytoczyć jeden nick - fadeover. Spotkałeś się kiedyś żeby w jakiejś dyskusji fadover podpierał się swoim zawodem - też radiowiec- jego płyta testowa jest wyczynem nieosiągalnym dla tego "zapowiadacza piosenek", a studio Abbey Road może sobie pooglądać na zdjęciach. Ten facet w przeciweieństwie do bohatera w/w zna swą wartość i nie musi się niczym podpierać, o jego klasie świadczy choćby czasami mrożąca krew w żyłach dyskusja z graafem na hfm.pl, poczytaj, naprawdę warto. Nie wiem z czego to wynika, nie jestem psychologiem ale disco ma jakiś problem ze sobą.

*- jeżeli zaistnieje taka konieczność służe przykładami

P.S. Co do tematu wątku to niestety McGyver z watkiem sponsorowanym zginął od własnej broni - ktoś w jakimś celu pisze do niego - jeżeli podaje adres do kontaktu dla swoich bądź co bądź również potencjlnych klientów to powinien nad nimi panować i tyle. Chyba że Lukar powinien pisać codzienie "Hej, jak chcesz watek sponsorowany to nie ma sprawy"

Pozdro

DR17

>>discorelax17

OK, rozumiem Ciebie (w sumie dużo dały wyjaśnienia :D) Pamiętaj tylko że człowieka nie zmienisz. Taki jest, taki będzie. Jednym się to podoba innym nie. Każdy z forumowiczów buduje sobie zaufanie na podstawie wypowiedzi danego użytkownika jak i poparcia tych wypowiedzi innymi, przez innych forumowiczów. Wiadomo, że jak jeden mówi że sprzęt jest super a za nim 30 osób że do dupy to coś jest nie tak. Ogólnie w sprzęcie audio trudno o jednoznaczną klasyfikację - każdy lubi co innego - jeden szerokopasmowce bez basu, drugi "nadmiar basu" i takie tam... Dlatego trzeba szukać ludzi o podobnych gustach i raczej ich wypowiedziami się sugerować.

Ja naprawdę nie cierpię chamskich odzywek. Takie wpisy, żeby "dociąć" drugiemu są wg mnie nie na miejscu. Szanuje zdanie innych, ale tylko kulturalna rozmowa prowadzi do czegoś, reszta to zwyczajny bełkot. Jeśli uważasz że dicomaniac71 wg Ciebie "pieprzy głupoty" to po prostu ignoruj Go czy olej i tyle. Rzeczywiście, zgadzam się z Tobą że dla zaczynających tutaj forumowiczów jest to problem, gdy się obstaje przy 1 i jedynej właściwej propozycji, która tak naprawdę nie istnieje. Cóż... muszą sami też czegoś doświadczać i uczyć się na błędach...

pozdr

ale o co chodzi - foxbat załatwił McGywerowi sprawę z którą biedak nie był w stanie się sam uporać i chwała mu za to. Niby ma McGywer tylu przyjaciół na forum - tylu osobom pomógł za darmo, a jemu to poza foxbatem nikt nie

pomógł. nie zainteresował się jego problemem - bardzo nieładnie to wyszło.

Przyznaję to również moje zaniedbanie - w ramach przeprosin obiecuję udzielać się w wątku sponsorowanym McGywera i dołożę starań by zapoznawać się systematycznie z jego wyrobami.

>Ja naprawdę nie cierpię chamskich odzywek. Takie wpisy, żeby "dociąć" drugiemu są wg mnie nie na

>miejscu. Szanuje zdanie innych, ale tylko kulturalna rozmowa prowadzi do czegoś, reszta to zwyczajny

>bełkot.

Posłuże się w tym momencie luźnym cytatem z wypowiedzi naszego kolegi z forum Matthew:

"Pieprzyć to i robić swoje!"

Padł on po kolejnej szarpaninie słownej na forum. Ja osobiście uważam, że to najmądrzejsza postawa wobec wszelkich "nawiedzonych". A selekcję kto jest kim zostawmy intelektowi czytających.

Dobrej nocy dla wszystkich.

>>Dead_Dog

pomoc, nie pomoc - nazywaj kolego to jak chcesz... A jak Ty to mówisz.. "(...)Przyznaję to również moje zaniedbanie - w ramach przeprosin obiecuję udzielać się w wątku sponsorowanym McGywera(...)", czyli jeśli dobrze rozumiem nic tu się nie zmieni, oprócz tego że dojdzie ten ów że tak powiem "sponsoring". 1 słowem: BEZSENS, ale dla niektórych jak widać... SATYSFAKCJA GWARANTOWANA!!!

PS. TO nie Ty miałeś 2 nicki i nie było Ciebie na Lukarowskich listach?!

foxbat, 22 Cze 2006, 23:18

>lenam, po przeanalizowaniu wpisow Graftona i informacji podanych przez Lukara na 99% moge

>powiedziec ze Grafton=McGyver, ale zostawmy to :)

Ha, ja pierwszy na to wpadłem ! :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

13 Gru 2005, 17:36

Ukryta Zawartość

saczek

>2) no nie przesadzajmy...Jak podaje się "wsadź głośnik do skrzyni o litrażu 18-22ltr" to nie wiesz

>jak to obliczyć? Każdy ma swój gust i nie wiem czy gotowy projekt by się drugiemu podobał. Każdy ma

>swoje upodobania. Wystarczy że się poda litraż dla głośnika + zwrotnicę... i już jest spoko

>

Czy tylko objetosc sie liczy? Nie jest wazne czy kolumna bedzie wyzsza smuklejsza czy nizsza szeroka? Nie liczy sie w jakim miejscu, odleglosci od siebie i scianek beda umieszczone glosniki? Gdzie bedzie otwor basreflex (o ile byl przewidziany w konstrukcji) jakiej "fi" ma byc i jakiej dlugosci? Czy ma byc na koncu sciety czy nie? Jakiej grubosci maja byc sciany kolumny?

saczek, dwa, nie wyciagajmy juz graftona, to jest trupa z szafy ;) bo mi sie oberwie a ja juz spooscilem z tonu w tym temecie ;)

JFsebastian, no no 13 grudnia :D czy nagroda moze byc uscisk dloni Mistrza i filizanka kawy? ;)

parantulla, pan o ktorym mowisz zblaznil sie calkowicie i imho nie ma o czym pisac....

Ogolnie dajmy wolne pole McG do dzialania :) GO!!! McG GO!!! GO!!! GO!!! :D

foxbat, 23 Cze 2006, 09:01

>JFsebastian, no no 13 grudnia :D czy nagroda moze byc uscisk dloni Mistrza i filizanka kawy? ;)

Już wypita :) MG podaje kawę w filizance "na jeden łyk". A ja piję kawę prawie jak kakao - ogromny kubek + mleko. Tak więc byłem troche zaskoczony :))))

JFsebastian, no to fajnie, ze sie wsio milo skonczylo :> Btw. nie liczy sie ilosc liczy sie jakosc ;)

>>foxbat

>Czy tylko objetosc sie liczy? Nie jest wazne czy kolumna bedzie wyzsza smuklejsza czy nizsza

>szeroka? Nie liczy sie w jakim miejscu, odleglosci od siebie i scianek beda umieszczone glosniki?

>Gdzie bedzie otwor basreflex (o ile byl przewidziany w konstrukcji) jakiej "fi" ma byc i jakiej

>dlugosci? Czy ma byc na koncu sciety czy nie? Jakiej grubosci maja byc sciany kolumny?

>

No nie, nie tylko objętość - słusznie zauważyłeś. Wyszedłem z założenia że resztę można trochę samemu popróbować a nie tak iść już na totalną łatwiznę....ale zgoda coś w tym jest..

A TERAZ FOXBAT NIESPODZIANKA!!! Zdaje się że znam taki jeden projekt od A-Z .Jeden i jedyny na tym forum (a może jeszcze gdzieś kiedyś był? ale wątpię) ----> Jaro4444 i kolumny na Usherach. Skoro więc już mamy być tacy dokładnie to ja się zapytam inaczej. A GDZIE JEST RESZTA FORUMOWYCH PROJEKTÓW?? PRZECIEŻ NIE TYLKO MG ROBI DO CHOLERY KOLUMNY, TAK? (nie wyłączając oczywiście siebie, bo też żadnego skończonego na finito tutaj nie podałem, żeby było jasne)

Co Ty na to? Całe forum do kosza?

w ramach wyjaśnień... przez "projektowanie" czy "konstrukcje DIY" rozumiem robienie czegoś we własnym zakresie od zupełnego 0, a nie klonowanie (czyt. RŻNIĘCIE gotowego projektu)

saczek, co Ty mi chcesz udowodnic? bo ja juz sie zgubilem ;) ja tylko stwierdzam fakty... jak ktos robi kolumny hobbystycznie to co mu szkodzi udostepnic plany :) to jak to jest McG to firma czy hobbysta? :D Mysle, ze nikt sie nie czepia AudioAcademy, ze nie publikuje planow :D Dlaczego na "zachodzie" mozna znalezc tyle gotowych projektow a w naszym "piekielku" jak na lekarstwo???

Foxbat i Saczek dajcie sobie już spokój ;)

Saczek spogląda na to podobnie jak ja osobiście. Z Foxbat-em wyjaśnialiśmy sobie niektóre kwestie na privie ;) Proponuję przestać już bo każdy okopał się na swoim stanowisku i sił do przełamania też brak stronom. Więc lepiej ogłosić rozejm albo brać wroga głodem ;)

>>foxbat

>saczek, co Ty mi chcesz udowodnic?

no to że nie ma po co mieć pretensji tylko do MG że nieudostępnia projektów, skoro inni tego też nie robią...

>to jak to jest McG to firma czy hobbysta? :D

pytanie nie do mnie...

>Dlaczego na "zachodzie" mozna znalezc tyle gotowych projektow a w naszym "piekielku" jak na lekarstwo???

ach ... bardzo dobre pytanie, wręcz wyśmienite...no właśnie, dlaczego?

Jest jeszcze 1 kwestia. kopiując czyjś projekt (obudowa, BR, konkretne proporcje, ilość wytłumienia) nie masz żadnej pewności że efekt będziesz miał w 100% taki jaki chciałeś. Dużo projektów (w tym zwrotnic, które są jakby głównym problemem konstrukcji zestawów głośnikowych DIY) to po prostu jedne wielkie niewypały, nawet te pomierzone. Przejrzyj sobie wątki a zobaczysz - polecam zacząć od "pomiary ch-ki mikrofonem"

jaro4444, sil do przelamania mi starczy :D tylko szczerze mowiac na ta chwile nie widze sensu tej polemiki, a saczek mi tu "bryka" ;) :D teraz juz nie ma co dyskutowac tylko czekac na ruch Mistrza (McG bez urazy, naprawde dobrze Ci zycze) :) a pozniej sie zobaczy, jak bedzie ok to bedzie ok, a jak nie to saczek na 100% dam Ci "popalic" ;) Do McG rejestrowac firme, przygotowac oferte!!! odpalic firmowe WWW ( zreszta sam wiesz, ze w tym mozesz na mnie liczyc) pogadac z dobrymi sklepami o wstawieniu do nich kolumn, zreszta co ja Ci bede pisal sam wiesz lepiej z czym to sie je... i niech cala Polska drzy!! :) GO! GO! GO!

Pojade offtopic'kiem

No niestety to forum to maszynka do robienia $. Pare jeszcze nie dokonczonych projektow mozecie znalesc pod(moze to sie komu przyda):

Ukryta Zawartość

Gotowych projektow jest w sieci duzo, czasami jednak ludzie boja sie kupowac rzeczy ktorych nie znaja, ostatnio dostalem od visatona parke ke25sc do testow (ten ceramiczny) i przyznam ze to swietna kopolka, jak bym kupowal cos w tej cenie to pewnie kupil bym cos z ss badz seasa, wlasnie dla tego ze balbym sie zaryzykowac kupno visatona a tu mila niespodzianka !! (promocja 270pln/szt w greltonie).

Ps

Przeczytalem gdzies ze pan MC wzial sie za pomiary, jestem z tego faktu bardzo zadowolony i rzycze mu powodzenia.

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.