Skocz do zawartości
IGNORED

Regeneracja podłogówek na Tonsilach

Sds12

Rekomendowane odpowiedzi

czyli mam rozumieć, że takie rozwiązanie było by najleprzym kompromisem w mojej sytuacji...?

czy jak połącze w szereg te głośniki w dwu obudowach o różnych charakterystykach to nie będzie żadnych niespodzianek w stylu dramatycznie rozjechanych faz i tym podobnych cudów teoretycznie oczywiście....

JAk znajde wolne popołudnie to powalcze z tym IsoBarikiem pomimo tylko teoretycznych powodów może sie coś nauczę przy takich eksperymentach dodatkowo....

znalazłem gdzieś takie coś:

" Podstawowe informacje są następujące:

1. W układzie isobaric VAS zmniejsza się o połowę

2. Komora izobaryczna musi być idealnie szczelna

3. Każdy litr powietrza zawarty między membranami stanowi ok. 0,55g masy dodanej do membrany

4. Bez względu na połączenie głośników (równolegle czy szeregowo) moc układu jest równa sumie mocy obu głośników

5. Isobaric ma mniejszą efektywność niż układ "klasyczny"

6. Obliczenia dla układu isobaric prowadzi się tak jak dla pojedyńczego głośnika lecz z uwzględnieniem powyższych uwag

Kiedyś wykonałem subwoofer na dwóch głośnikach THUMP w układzie izobarycznym dodając masę przez powiększenie komory izobarycznej prawie do 20l. Sub schodził dzięki temu naprawdę nisko, ale nie obyło się bez ujemnych efektów ubocznych tak dużej masy dodanej. Polecam zatem dokładne symulacje z uwzględnieniem wszelkich czynników odróżniających ten układ od pojedyńczego głośnika (np. właśnie powietrze między membranami dociążające membranę, VAS, moc, impedancja wypadkowa...).

Układ izobaryczny pozwala na zrobienie dość małej obudowy dla sporych głośników. "

Bardzo mnie ciekawi co się s tanie z średnimi w takim układzie?

Wreszcie wczoraj udało mi się sklecić prowizoryczną obudowę z płyty wiórowej o wymiarach zbliżonych do moich drewnianych obudów. Zamontowałem tam 2x GDN 16/40/4 Om w uladzie Isobarik tak jak obiecywałem wcześniej... oraz kopółkę poprzez kondensator 3,3uF

Efekty przerosły moje oczekiwania, bas schodzi nawet niżej niż ze starymi głośnikami... włożyłem płytę testową z sygnałami audio i 25Hz z metra jest praktycznie nie słyszalny tylko głośniki pracują i słychać przepompowywane powietrze przez tunel natomiast w drugim pokoju słychać go wyraźnie jakby wielka ciężarówka przejeżdzała...

średnie podbicie trochę jakby zmalało choć jeszcze pewnie trzeba będzie jakoś to korygować zwrotnicą...

Słuchałem dziś cały dzień i gra to naprawdę świetnie wogóle wyłączyłem regulację tonów chyba nie będzie mi już potrzebne podbijanie tonów... tylko muszę jakiś rezystor na kopółkę wpiąć bo jakby za głośno gra

Już zwątpiłem że te głośniki wogóle potrafią zagrać niskim basem w tych obudowach, ale sie miło rozczarowałem

Oriętacyjnie tak to wygląda:

Wie ktoś może jak zabrać sie za zwrotnicę do tego wynalazku, jakie wzory stosować do wyliczeń pary głośnikow?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Izobarika bez problemu policzy Ci WinIsd. Miej na uwadze, że w tym układzie efektywność spada o 3 dB , natomiast objętość obudowy musisz zmniejszyć dwukrotnie (względem pojedynczego głośnika), stąd właśnie

>nie będzie mi już potrzebne podbijanie tonów... tylko muszę jakiś rezystor na kopółkę wpiąć bo jakby za

>głośno gra

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.