Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie Bi-Wiring

kaszanka7

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki bardzo, twój wątek mi nie pomógł ale sama nazwa tak - znalazłem cos na googlach. Niestety moj wzmacniacz chyba nie ma możliwości takiego podłączenia. Rozumiem jednak, że skoro końcówki są połączone to moge śmiało podłączyć do nich amplituner. Proszę mnie poprawić jeśli się myle. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W kazdym razie;kiedy dojdziesz do tego, by wyjąć te blaszki i jedną parę przewodów podłączyć do głośnika wysokotonowego a drugą do nisko/średniotonowego (-ych) - jużeś stracony....

Zaciski A we wzmacniacz podłącz do górnych zacisków w kolumnach a zaciski B we wzmacniaczu podłacz do dolnych zacisków w kolumnach...wtedy uzyskasz Bi-Wiring a jak masz 4 koncówki we wzmaku to nawet Bi-Apming :)

Podstawy audiofilstwa znajdziesz na tej stronie a tu masz podstrone do biwiringu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu jest dokladnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wzmak ma dwa komplety wyjśc. z tego co mi wiadomo, w niektórych wzmakach nie ma sensu robić bi-ampingu, bo i tak wewnątrz (wzmaka) są one zmostkowane i w rzeczywistości wyjdzie bi-wi a nie bi-a. tak czytałem na forum...

marekzawa, 30 Sie 2006, 14:37

>Przy tej klasie wzmacniacza i kolumn zabawa w różne ampingi jest bez sensu. Pojedyńczy tanu kabel w

>zupełności starczy.

To znaczy że sprzęt jest dobry czy padaka?

Wystarczy poczytac jakie kolumny (ilosc omow) dwie pary mozna podlaczyc.

najczesciej jest napisane ze jesli jedna para to 4 i 8 omow a jesli 2 pary kolumn to 16 omow.

Wskazuje to jasno ze wyjscia sa zmostkowane i bi ampling jest nie do zrealizowania.

Dokladniej

Gdy wzmacniacz ustawiony jest na 4 omow wtedy mozna podlaczyc 2 pary kolumn to 8 omow.

Gdy wzmacniacz ustawiony jest na 8 omow wtedy mozna podlaczyc 2 pary kolumn to 16 omow.

Tak to wyglada w przypadku wzmakow z mostkiem na wyjsciu

Czy zawsze w kolumnach dolne zaciski sa niskotonowe a gorne od wysokotonuwych?

Jak wpinac do wzmaka? A - niskotonowe B - wysikotonowe?

A moze obie pary kabli wyprowadzic tylko z A?

Jakiej grubosci do niskich a jakie grube kable do wysokich?

MariuszJ, 29 Sie 2006, 21:11

>Czerwone A we wzmacniaczu z dowolnym czerwonym w kolumnie.

>Czarne A we wzmacniaczu z dowolnym czarnym w kolumnie.

Czy aby napewno z dowolnym w kolumnie? Chyba Czerwone A we wzmaku z dolnym czerwonym w kolumnie i tak samo czarne. Bo z tego co napisales wynika ze ktos moglby podlaczyc blednie krzyzowo.

Czyli wzmak A czerwone z Kolumna dol czerwone i wzmak A czarne z kolumna czarne ale gora a to juz jest zle.

Krzyzowo?

Jak beda zalozone zworki, to wszystko jedno (chyba, ze ktos wyznaje teorie Vicenadreda Klossa).

Jak zworek nie bedzie, a Ty podlaczysz np. np. do sekcji niskotonowej kolumny tylko czarne, a do wysokotonowej tylko czerwone, to po prostu nie bedzie grac i tyla.

Gość

(Konto usunięte)

Do wzmacniacza stereofonicznego ( dwie koncówki mocy ) ze zdjęcia , można podłączyć dwie pary kolumn A i B.

Jeśli dysponujesz jedną parą kolumn to podłączasz je do wyjść oznakowanych jako A lub do wyjść B.

Kiedys wspominalem o mozgojebnosci podwojnych terminali we wzmacniaczach i kolumnach, ale moze powtorze:

Podwojne zaciski we wzmacniaczach nie zostaly stworzone dla zadnych farmazonskich biwiringow. Podwojne terminale (zwykle) oznaczaja, ze na froncie wzmacniacza macie przelacznik SPEAKERS A, B, A+B czy cos w tym stylu. Przelacznik ten podlacza DWUKANALOWA koncowke mocy do odpowiednio: tylko wyjsc A, tylko wyjsc B, lub obu. Po co? Multiroom, szybkie testowanie kolumn, mozliwosc odlaczania subwoofera z panela.

Co do kolumn to juz mi sie nie chce lopatologizowac: macie podlaczyc nadludzkim wysilkiem woli kable glosnikowe do zworek: czerwony do zworki laczacej czerwone gniazda, ten drugi do zworki laczacej czarne.

>Czy zawsze w kolumnach dolne zaciski sa niskotonowe a gorne od wysokotonuwych?

To dość logiczne założenie.

>Jak wpinac do wzmaka? A - niskotonowe B - wysikotonowe?

To nie ma znaczenia.

> A moze obie pary kabli wyprowadzic tylko z A?

Może - j.w.

>Jakiej grubosci do niskich a jakie grube kable do wysokich?

Zależy od mocy, impedancji kolumn i ich odległości od wzmacnaicza.

Góra - 0.5 do 1.5mm2

Dół 1.5-2.5mm2. Przy większych odległościach (kilka m) i impedancji 4ohm można użyć grubszego kabla (4mm2), jeśli podłączenie takiego będie fizycznie możliwe (wzm. kolumny) - ale chyba nie ma co szaleć - w warunkach domowych wystarczą typowe przekroje przewodów - te mniejsze.

• 2 miesiące później...

ICzy taka konstrukcja kabla:

Ukryta Zawartość

(4 zyly w 1 kablu) przyczynia sie jakos do zmniejszenia zaklocen w stosunku do 2 oddzielnych kabli?

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Witam jeszcze raz,mam pytanie mam kabel głośnikowy Sonic Link AST 200 przystosowany do bi-wirringu,obecne moje kolumny nie sa do tego przystosowane,czy podłączyć tylko 2 końcowki z każdej strony,czy też 4 końcowki wchodzące do kolumn skręcić ze sobą w 2 pary a w wzmacniaczu podłączyć do wejść A i B?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.