Skocz do zawartości
IGNORED

Pomocy! Cyfrowy Polsat do Projektora

DarekVege

Rekomendowane odpowiedzi

UWAGA UWAGA!! Wlasnie dostalem informacje z dzialu technicznego Samsunga (czy Szajsunga jak kto woli).

Otoz dekoder cyfrowy Samsung DSB-S305G nie wypuszcza na swoim zlaczu euro (innych nie ma) sygnalu Component!! Tylko i wylacznie RGB.

Wiec po co w menu znalazla sie opcja "kompozyt + YUV" ?????? Zeby zmylic klienta?

p.s. otrzymalem rowniez mailem schemat tego zlacza w postaci pdf, zainteresowanym moge przeslac..

p.s.2. a ja juz zamowilem na allegro kabel euro - component.. super.

To wyjaśni parę kwesti:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

DarekVege:

hmm wiesz przejżałem instrukcję tego szajsunga i wynika z niej jasno, ze przez złacze scart obsługuje zarówno sygnał RGB jak i YUV (więc dzięki odpowiedniej przejściówce (scart->component) powinien zadziałac (oczywiscie po zmianie w ustawieniach dekodera).

Wydaje mi się, ze trafiłeś albo na jakiegoś ignoranta, albo zlał sprawę i dał "standardową odpowiedź nr 1"...

>Wiec po co w menu znalazla sie opcja "kompozyt + YUV" ?????? Zeby zmylic klienta?

To wiedzą chyba tylko u Samsunga. Ja chcę o to zapytać bezpośrednio u producenta. Może macie jakieś mailowe namiary?

Rober

ulan,

dzieki za sprawdzenie, faktycznie, wrocilem do domku, chwycilem raz jeszcze instrukcje i tam owszem widnieje YUV na pierwszym scarcie, bo na drugim nie ma.. (o ile instrukcja nie klamie ;)

wyjasniam, sa tam dwa zlacza euro, wydawalo mi sie ze sa takie same (a sa dwa po to zeby mozna podlaczyc 2 odbiorniki), ale okazuje sie ze na 1 jest YUV i RGB a na drugim tylko RGB.

I to zdaje sie byc prawidlowa odpowiedzia. Jutro dotrze do mnie kabelek z aukcji allegro, firmy VIVANCO, wiec sprawdze i ostatecznie sprawa sie wyjasni. Zamieszcze rowniez moje subiektywne wrazenia z jakosci tego obrazu...

Moje kilka słów do tematu.

Posiadam cyfrę + i przynależny jej dekoder który podłączyłem do projektora. Dekoder ma dwa scarty jeden oznaczony jako TV drugi dolny jako VIDEO. SCART TV w menu posiada ustawienia RGB/PAL natomiast VIDEO; SVHS/PAL/SECAM.

Puszczenie obrazu z SCARTA TV i przejściówce do gniazda w projektorze COMPUTER VGA się nie powiodło. Pozostało inne rozwiązani ustawienie w menu dekodera obrazu VIDEO na SVHS i zastawanie kabla scart/s-video.

Działa jestem zadowolony obraz jest ok., kabelek to 5 metrowy PROFIGOLD.

Pozdrawiam.

Kabelek wykonałem sam bo nie chciałem czekać z 5 m. S-VIDEO, zaopatrując go z jednej strony w SCARTA. Ale do kupienia są np. tu:http://www.rca.bazarek.pl/opis.php/tid,15378/ i coś lepszego

Ukryta Zawartość

No i zdjęcie z EuroSportu na kabelku S-VIDEO PROFIGOLD'A.

post-12277-100000639 1170294177_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kabelek wykonałem sam bo nie chciałem czekać z 5 m. S-VIDEO, zaopatrując go z jednej strony w SCARTA. Ale do kupienia są np. tu:http://www.rca.bazarek.pl/opis.php/tid,15378/ i coś lepszego

Ukryta Zawartość

No i zdjęcie z EuroSportu na kabelku S-VIDEO PROFIGOLD'A.

post-12277-100000638 1170294178_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzieki

mam jednak problem bo u mnie w ustawieniach tunera FERGuNSON mam opcje wyjść wideo: RGB i......CVBS???cóż to jest....Sam nie wiem bo jedni którzy sprzedają ten sprzęt mówią że nie da się wysłać innego sygnału przez euro inni mówią ze można.

..a tu tylko 5 dni:(:(:(:!!!!!

dzieki!

....porażka na całej linii....

Pytanie brzmi czy jesli podłącze kabelek 10m profigolda S-video i dorzuce przejsciówke na video to czy ta przejsciówka za 5 złociszy nie spie.. mi obrazu. Czy juz lepiej zastoswać dobrej jakosci kabel video , czy on cos poprawi od dotychczasowego badziewia "s-video" za pare złoty?

...4 doby:(:(:(!!!!

Procz!

Tutaj jest opis gniazda SCART

Ukryta Zawartość

Może znajdziesz S-VIDEO. S-VIDEO to cztery kabelki wymyślone do podniesienia jakości obrazu w stosunku do VIDEO. A kabelek można wypożyczyć za kaucją ze sklepu i sprawdzić w swoim systemie.

Ukryta Zawartość

NO I NIESTETY MAM PECHA...

Podlaczylem wczoraj componenta (Vivanco swoja droga), ustawilem na dekoderze sygnal kompozyt + YUV i...

...i obraz mam ZIELONY... :(((

RATUNKU!!!

Pozostaje mi chyba tylko wyprobowac lacze d-sub (vga) i puscic sygnal rgb...

Ale tu kolega z forum juz podejmowal taka probe i cos nie wyszlo.. hmm...

---> Procz

Z tego co wiem, to na kazdym styku bedzie pogorszenie sygnalu, zwlaszcza jesli jest to przejsciowka za 5 zlociszy.. Lepiej chyba bedzie z gotowym kablem..

A oto odpowiedz Samsunga:

Szanowny Panie,

pragnę poinformować iż producent nie deklaruje, że sprzęt obsłuży pełny Component.

Composite to pojedyńczy chinch, a Component to 3 chinche. Composite to sygnał zespolony, a Component to YUV.

W instrukcji jest zawarta informacja Composite+RGB bądź też Composite+YUV co oznacza, że sygnałem przewodnim jest Composite z sygnałem YUV (w tym przypadku jest to S-Video) - a zatem zarówno sygnał U jak i V jest podawany na jednym pinie.

Jeżeli sprzęt miałby obsługę pełnego Componentu producent zawarłby w instrukcji obsługi w sekcji typy sygnału Video informacje o samym YUV.

Vege!

współczucia i zrozumienie! Sam jestem w kropce. Mnie zostaje opcja kabla s-video na video i nie wiem czy uda mi sie dostać dobry lub wogóle taki przewód przed MŚ!:(

może ktoś z kolegów wie jaka duża bedzie strata sygnału przy takim przejsciu?....ryzykować?..

Koledzy popatrzcie jeszcze raz na te rysunki, ktore zamieszczalem wyzej, dodam ze sa one zaczerpniete z oryginalnych instrukcji mojego projektora.

Glownie chodzi mi o sygnal comutuer in opisany jako component video in d-sub15 i kabel opisany jako RGB...

Czy ktos jest w stanie odpowiedziec na dwa pytania:

1. jezeli moj tuner podaje na wyjsciu scart RGB lub CVBS to czy mam szanse podlaczyc go do projektora, napewno po composite :-)

2. dlaczego jak podlacze samsunga 950 po scart(RGB??) tym samym kablem jak powyzej (vivianco, ktorego schemat polaczenia pinow jest prawidlowy) na 15pin w projektorze to wszystko dziala?

i pytanie dodatkowe ;-)

3. czy jak podlacze tuner po scart do telewizora na wejscie *** RGB to dziala? TAK dziala!

Czy ktos rozwikla te zagadki? Czy chodzi o sygnaly synchronizacji, luminancje itp?

Witam!

Przyglądam się tym orazkom i widzę że problem jest bardzo ciekawy.

Dla uściślenia proszę precyzyjnie określić następujące wpisy:

>1. jezeli moj tuner podaje na wyjsciu scart RGB lub CVBS to czy mam szanse podlaczyc go do

>projektora, napewno po composite :-)

1. Czy to oznacza że masz kartę DVB-T z wyjściem SCART co sugeruje powyższy wpis w korelacji z rysunkiem. Bo moim zdaniem coś tu jest namieszane, wg rysunku to nigdzie nie widać SCARTa oprócz wtyczek na kablu.

Najlepiej napisz co konkretnie masz i w jakim układzie:

1. typ i rodzaj tunera (fizycznie co to jest i jak zabudowane, jakie i gdzie to ma WYJŚCIA VIDEO etc.

2. typ i rodzaj projektora - bardzo istotne jest jakie sygnały wideo przyjmuje

3. typ i rodzaj kabla -

a tu jest kilka rysunków - może się przydadzą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - złącze VGA 9pin

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - złącze VGA 15pin

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - złącze SCART (EURO)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. typ i rodzaj tunera (fizycznie co to jest i jak zabudowane, jakie i gdzie to ma WYJŚCIA VIDEO etc.

1. tuner thomsona DVB-T z jednym scartem, ktory w menu ustawiam na RGB lub CVBS, + oczywiscie typowe rozejscie na antene 75ohm.

2. typ i rodzaj projektora - bardzo istotne jest jakie sygnały wideo przyjmuje

2.

Ukryta Zawartość

3. typ i rodzaj kabla

3.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) patrzac na schemat polaczen pinow wszystko sie zgadza, rowniez laczac scart samsunga 950 z projektorem dziala.

4. samsung hd950

5. telewizor sony z 2x scart w tym jedno przyjmuje RGB

6. notebook podlaczony do d-sub 15pin dziala

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do DarekVege

>W instrukcji jest zawarta informacja Composite+RGB bądź też Composite+YUV co oznacza, że sygnałem

>przewodnim jest Composite z sygnałem YUV (w tym przypadku jest to S-Video) - a zatem zarówno sygnał

>U jak i V jest podawany na jednym pinie.

Ja to jeszcze raz zacytuję dużymi literami:

"...SYGNAŁEM PRZEWODNIM JEST COMPOSITE Z SYGNAŁEM YUV (W TYM PRZYPADKU JEST TO S-VIDEO)..."

Konia z rzędem temu kto pojmuje o co chodzi w tym stwierdzeniu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

Przepraszam Cię bardzo ale ten kto ci coś takiego powiedział to powinien co najwyżej kaczki w stawie du.....ć.

Pozdrowienia! Rober.

Wiec tak..

Rozejrzalem sie za kabelkiem euro->d-sub(vga) i odbylem na ten temat kilka rozmow ze sprzedawcami..

Otoz.. podobno(!), ale obawiam sie ze to jednak najczystsza prawda :( zlacze d-sub w projektorze przyjmuje bezproblemowo sygnal rgb z komputera ale juz tak samo nie dzieje sie jesli zrodlem jest jakies urzadzenie video. Jest to podobno nieco inna postac tego sygnalu i aby projektor mogl go dostrzec i prawidlowo obsluzyc, musi posiadac funkcje tzw. POSITIVE SCAN (nie mylic z progressive scan bo to cos zupelnie innego).

No i podobno niektore projektory np. BENQ to posiadaja i to dziala.

Ale ja nie znajduje w instrukcji Hitachi czegos takiego wiec podejrzewam ze to u mnie nie bedzie dzialac...

Zadalem pytanie serwisowi Hitachi (mailem) i czekam na odpowiedz..

Qurcze, niewiedzialem ze taka droge przez meke trzeba odbyc zeby sie cos dowiedziec konkretnego..

Gdybym to wszystko wiedzial wczesniej chyba kupilbym inny projektor albo po prostu nie pakowalbym sie w cyfrowy polsat..

A na marginesie, czy to prawda ze sygnal Composite posiada max rozdzielczosc 270 lini?

Hmm.. Hmm.. Wiec tak:

Przejrzalem ponownie instrukcje Hitachi i odkrylem opcje w ktorej dla Component mozna ustawic albo Component albo...Scart RGB. Ustawilem Scart RGB. Nastepnie na tunerze ustawilem Kompozyt+RGB. Podlaczylem kable i............. BINGO!:)) Jest obraz i to wyraznie lepszy od tego strasznego brrr...kompozyta.

Jako ze mialem podlaczony zarowno component (na ktorym lecial RGB) jak i kompozyt to moglem pilotem na projektorze zmieniac szybko obraz. Na bliskich kadrach na kompozycie byla zamazana plama w mocno nienaturalnych barwach. Przez RGB, mozna juz bylo podziwiac pory skory, no i przede wszystkim barwy zrobily sie duzo bardziej naturalne.

Nie jest to co prawda HDTV, wiec cudow nie nalezalo oczekiwac, sam sygnal Polsatu, zdaje sobie sprawe tez nie jest najlepszy, ale mozna to juz jakos przebolec i ogladac. Tam gdzie na kanale jest dobry sygnal, jest nawet calkiem fajnie, a tam gdzie leci jakis odgrzewany mecz sprzed lat, no niestety.. trzeba sie pogodzic.

ja niestety nie mam chyba takiej możliwości.. moj projektor to benq natmiast tuner to fergunson a w nim brak mozliwosci zmian sygnału. Podłaczyłem dzis kabel Thomson video video obraz jest lepszy od wczesniejszego szajscu, przy ustawieniach w projektorze i dobrym sygnale z cyfry to : daleko to ma do componentu ale w bliskich kadrach śa naturalne kolory i dosc dobra ostrość. Prawdopodobnie pozostane na tym co mam. To tylko mecze..filmy idą tak na componencie z dvd.

No chyba ze dotrze do mnie informacja ze mogę zrobic cos podobnego jak VEge i cos moge poprawic......

NIm podłaczyłem kabel uzyskałem informacje od sprzedwców okablowania że sygnał video może zastąpić kabel coaxial np. do subwoofera. Polecono mi lepszy Techlink, który jest w zastosowaniu do subwoofera a mozna go uzyc jako kompozyt. Jednak posiadam w domu podłaczony suboower profigoldem coaxial. Po tescie stwerdzam ze thomson 10m wypadł lepiej niż profigold 3m.

"Rozejrzalem sie za kabelkiem euro->d-sub(vga) i odbylem na ten temat kilka rozmow ze sprzedawcami..

Otoz.. podobno(!), ale obawiam sie ze to jednak najczystsza prawda :( zlacze d-sub w projektorze przyjmuje bezproblemowo sygnal rgb z komputera ale juz tak samo nie dzieje sie jesli zrodlem jest jakies urzadzenie video. Jest to podobno nieco inna postac tego sygnalu i aby projektor mogl go dostrzec i prawidlowo obsluzyc, musi posiadac funkcje tzw. POSITIVE SCAN (nie mylic z progressive scan bo to cos zupelnie innego). "

to dlaczego jak juz wczesniej pisalem sygnal ze scart samsunga 950 na 15pin w projektorze idzie poprawnie i DZIALA? ...

apropo jeszcze jakości polskich platform cyfrowych: wczoraj byłem u kumpla, który ma odkodowany niemiecki pakiet cyfrowy Premier i akurat na premier sport leciał jakis mecz (chyba Niemcy-Ghana), potem oglądałem jakiś mecz na kanale eurosport z pakietu cyfry plus. To było baaardzo pouczające doświadczenie. było to wszystko oglądane tylko na zwykłym 17 calowym monitorze crt komputerowym. Różnica w jakości na korzyść premier była porażajaca, to nawet ciężko opisać. na premier jak było zblizenie na trawke to było widać każde źdźbło odzielnie. Obraz na eurosporcie z cyfry plus sprawiał wogóle wrażenie jakby był za lekką mgłą, był nieostry, rozmyty. na premier wszystko było ostre jak żyleta. Pozostaje mi tylko wyobrazić sobie, jakie róznice by jeszcze wyszły gdyby oglądac to na jakiś wielkoformatowych ekranach (a na projektorze to pewnie byłoby piorunujace zobaczyć te różnice, można tylko współczuć ludziom którzy ogladają np. mecze na projektorze np. z polsatu cyfrowego sport, pewnie po obejżeniu tego obrazu z premier, już nigdy by nie mieli satysfakcji ogladając obraz z polskicj=h platform cyfrowych...

I tylko pozostaje pytanie czy my kiedykolwiek doczekamy się tej klasy obrazu co nadaje premier niemiecki...

Do DarekVege.

Z sygnału komposit to max. 260 linii.

Ukryta Zawartość

Faktycznie są różne postacie sygnału RGB tak samo z resztą jak sygnału YUV.

Ale ABs ma jeszcze ciekawszy problem: Ten sam kabel - SCART-VGA raz podłączony pod DVD i projektor - i jest OK! a potem ten sam kabel podłacza do tunera DVB-T na SCART i do projektora na to samo VGA i jest kiszka, ale żeby było jeszcze ciekawiej to tuner DVB-T podaje sygnał ze SCARTa na TV Sony poprzez SCART-SCART na sygnale RGB i jest OK! i to jest niesamowite ale DVD na takim samym połączeniu do TV też daje obraz i jest OK!

I co za cholera w tym tkwi! Ja wymiękam.

Pozdrowienia. Rober

Ukryta Zawartość

Ulan.

To smutne ale nie doczekamy. Nawet w przyszłości HDTV "nasi" będą umieli skutecznie go spieprzyć.

A porównania z innej beczki, oto przykłady:

- proszki do prania, pasta do zębów, kleje, płyny do mycia naczyń - kupione w Niemczech

i te same produkty (Marka i gatunek) - kupione w Polsce

To nawet nie wymaga komentarza.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.