Skocz do zawartości
IGNORED

Jak założyć i zasilać stronę internetową

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Chce zrealizowac stary pomysł założenia strony z projektami głosników , wzmacniaczy , modyfikacjami CD , kablami DIY , itd . Pomysł nie jest nowatorski ale zawartośc będzie interesująca dla wielu miłośników diy audio.

Jednak nie mam bladego pojęcia jak to zorganizowac aby miec ,,adres" , domenę i zamieszczać na niej dane i w jakiej formie / formacie. Będzie duzo grafiki- zdjęcia ,schematy itp .

Prosze o wskazówki dla laika .

Pozdrawiam

...there is no spoon...

arturp, 1 Cze 2006, 16:53

>Chce zrealizowac stary pomysł założenia strony z projektami głosników , wzmacniaczy ,

>modyfikacjami CD , kablami DIY , itd . Pomysł nie jest nowatorski ale zawartośc będzie interesująca

>dla wielu miłośników diy audio.

>Jednak nie mam bladego pojęcia jak to zorganizowac aby miec ,,adres" , domenę i zamieszczać na niej

>dane i w jakiej formie / formacie. Będzie duzo grafiki- zdjęcia ,schematy itp .

>Prosze o wskazówki dla laika .

>Pozdrawiam

Jesli masz ludzi ktorzy chca i maja co zamieszczac to od stronyc technicznej moge sie zajac ja... Domena miejscem itp nie musisz sie martwic...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

foxbat, 1 Cze 2006, 18:32

Dziekuję za propozycję zwłaszcza ,że nasze poglądy sa zblizone co obseruje na kilku wątkach , więc pewnie byłaby to owocna współpraca. Doceniam i szanuję Twoją propozycję ale ja musze się wreszcie sam tego nauczyc -wiesz jak jest - ile można prosic innych o pomoc ;p

Pozdrawiam

...there is no spoon...

arturp, ok ;) Co do pogladow na aspekt DIY pewnie sie zgadzamy...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

jesli chcesz stworzyc serwis "na poziomie" to samo html nie wystarczy, bez javascript, php, sql sie raczej nie obejdzie na na to potrzeba "pare" ladnych miesiecy - wiem po sobie :D. Zwlaszcza na poczatku wskazowki innych sa cenne, ja wkuwalem wszystko z serwisow/kursow internetowych i ciezko bylo, bo to co tam jest to tylko ulamek z calosci...ale zycze wytrwalosci - R.

Witam

Jeśli mogę skorzystać z wątku to poprosiłbym o zaproponowanie jakiejś lektury na temat PHP. Coś dla laika. Niestety sam HTML, CSS nie wystarczają. Wiem, że w sieci jest sporo wiedzy ale łatwiej przyswajam sobie słowo czytane z papieru. Żeby nie zaśmiecać wątku może być na email ("o mnie").

Pozdrawiam

renard , uwe

Wasze wpisy mnie lekko zmartwiły ( zwłaszcza ,ze nie wiem co oznaczaja skróty jakich używacie ) .Na początek zaczne oczywiście jak najprościej i może niezbyt estetyczne . Chciałbym aby stona wuglądała ta ,że od strony tytułowej mozna przechodzic do projektów . Kazdy z projkektów stanowiłby nowa ,, podstronę ". Każda taka podstrona byłaby jednym plikiem zrobionym z połaczenia tekstu i obrazów ( jakim rodzajem pliku , tego nie wiem ) Co o tym myslicie ?

Tak jak tu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Witam

Zachowanie estetyki wcale nie jest takie trudne, często wymaga nawet mniej pracy niż strona wypełniona powalającą grafiką itd. Grunt żeby było przejrzyście i intuicyjnie.

Jeśli projektów nie jest dużo, to oczywiście można zrobić wszystko w najprostszy sposób przy użyciu HTML i CSS (kaskadowe arkusze stylów). Wtedy osoba odwiedzająca stronę, będzie mogła wybrać projekt klikając na odnośnik i zapoznać się z nim. I to by było w zasadzie tyle.

Gdyby projektów było więcej, zapewne dobrym pomysłem byłaby jakaś baza, wyszukiwarka itp. Być może dobrym pomysłem byłaby też możliwość dodawania komentarzy odnośnie danego projektu, jego ocena itd. Takie rzeczy wymagają wiedzy bardziej tajemnej, o czym wspominali koledzy.

Jeśli tylko masz chęci i masz co zamieścić na stronie to nie obawiaj się. Nie od razu Rzym zbudowano. W zasadzie każda witryna, która "żyje" (jest dokarmiana treścią) z czasem rozwija się i zmienia wygląd. Najważniejsze to nie wystraszyć potencjalnych odwiedzających błędami, brakiem treści, niedziałającymi linkami czy drażniącymi oczy kolorami (choć gusta bywają różne). Z resztą sam wiesz jakie strony Ci się podobają i korzystanie z których serwisów jest najwygodniejsze.

Pozdrawiam

arturp, 2 Cze 2006, 08:05

>Każda taka podstrona byłaby jednym plikiem zrobionym z połaczenia tekstu i obrazów (

>jakim rodzajem pliku , tego nie wiem ) Co o tym myslicie ?

>Tak jak tu :

Ukryta Zawartość

Z takim jak to powyższe poradzisz sobie spokojnie czytając podstwowe kursy. Strona humble tylko HTML. CSS (czyli "kaskadowe arkusze stulu") mogą tylko pomóc w szybkiej zmianie formatowania i stylu.

Podstawa to treść (to masz) i wiedzieć jak to ma wyglądać - jaki efekt chcesz osiągnąć (powinieneś wiedzieć).

Zauważyłem że większość świetnych programistów ma problemy z pomysłem na stronę.

Cytat: "Zakodujemy nie ma problemu - musisz tylko powiedzić cotam ma być i jak to ma wyglądać" słyszałem ten tekst wiele razy.

A braki w treści maskowane są fajerwerkami javascript, dhtml, flashem i czym tam jeszcze.

Samą galerię można zrobić np. tak: www.szarotka.net - stosując gotowca.

pzdr

k.

Ukryta Zawartość

No teraz to czuje ,ze jestem blizej realizacji zadania .

Hermes - ilośc projektów to kilkadziesiąt , czy wtedy HTML wystarczy?

...there is no spoon...

arturp---> na stronie ktora podales jako przyklad zastosowano aktywne linki - jesli takie rozwiazanie Cie zadowala, to tak jak wspomnieli koledzy powyzej wystarcza srednia znajomosc html i podstawy css. Zawsze mozna pozniej (wraz z nabywana wiedza) wprowadzic animowane "buttony" lub jakis ladny katalog projektow - do tego najlepiej nadaje sie niestety php ;). Jak juz wiesz o co biega, to przepisanie kodu strony zajmie Ci jeden dluuugi wieczor. Mozna pokusic sie rowniez na javascript, ale nie bedzie on na poczatku tak zrozumialy i przejrzysty jak php. Smialo mozna powiedziec ze Php to najlatwiejszy jezyk do pisania skryptow, ale jak to w zyciu bywa nie jest najlepszy do WSZYSTKICH zastosowan.

Witam

HTML "wystarczy" i do 1000 projektów, tyle, że każdą stronę z projektem trzeba przygotować ręcznie. Grunt to wystartować, a później, tak jak pisze renard m. będziesz mógł swoją witrynę modyfikować. Ewentualnie po zdobyciu odpowiedniej ilości wiedzy stwierdzisz: "koniec, robię to na nowo". Jak masz pomysł, chęci i treść to do dzieła. Taka strona potrafi wciągnąć :).

Pozdrawiam

Dzisiaj zrobiłem pierwsze próby zrobienia strony w Microsoft Publischer - taki miałem w swoim pakiecie Office więc dlaczego nie spróbować .

Rewelacyjnie proste . Aż się dziwie . Zbudowanie strony , gdy dysponuje matariałami , które nalezy wkleic ( zdjęcia wykresy itp) zajmie zaledwie kilka godzin !

Ale oczywiście zawsze rodzi sie pytanie czy skoro to takie proste ,łatwe i przyjemne to nie ma gdzies haczyka?

Czy ktoś z was stosował Microsoft Publischer lub Frontpage ? Czy to pasuje do obecnych standardów ?

Jaki niedrogi serwer wykorzystać ? Gdzie tanio znaleźć domenę , tak aby łatwo mozna było znaleźc ta strone w przeglądarce?

...there is no spoon...

arturp, 4 Cze 2006, 10:10

>Dzisiaj zrobiłem pierwsze próby zrobienia strony w Microsoft Publischer - taki miałem w swoim

>pakiecie Office więc dlaczego nie spróbować .

>Rewelacyjnie proste . Aż się dziwie . Zbudowanie strony , gdy dysponuje matariałami , które nalezy

>wkleic ( zdjęcia wykresy itp) zajmie zaledwie kilka godzin !

>Ale oczywiście zawsze rodzi sie pytanie czy skoro to takie proste ,łatwe i przyjemne to nie ma

>gdzies haczyka?

>Czy ktoś z was stosował Microsoft Publischer lub Frontpage ? Czy to pasuje do obecnych standardów ?

>Jaki niedrogi serwer wykorzystać ? Gdzie tanio znaleźć domenę , tak aby łatwo mozna było znaleźc ta

>strone w przeglądarce?

problem polega na tym, że dzisiejsze strony zazwyczaj opierająsię na standardzie Web 2.0 - czyli zachowują się po części jak programy. Strona zrobiona we Fronpage'u nie będzie powalająca graficznie, to może nadrobi to samą treścią. Co do serwerów i domen to spojrz na home.pl - czasem mają tanie promocje - sam tam sobie wykupiłem miejsce.

pozdrawiam

Virus333

Chyba dla ciebie najlepszym wyjsciem bedzie budowa serwisu w oparciu o jakiegos CMS'a. Polecam przestudiowanie:

Ukryta Zawartość

Frontpage czy Microsoft Publisher to kiepskie wyjscie.

Ukryta Zawartość

antstd, 4 Cze 2006, 11:50

...Frontpage czy Microsoft Publisher to kiepskie wyjscie...

Kiepskie poniewż grafika jest mizerna czy może nie współpracuje z obecnymi standardami ?

Ale z drugiej strony jesli grafika nieciekawa to z zasady nie zajmuje wiele pamięci i dzięki temu strona otwiera się szybko - więc moze proste rozwiązanie da dobry rezultat .

Pieknie nie jest - to fakt .

Chciałem zainstalowac oprogramowanie które mi poleciłeś ale u mnie to sie nie otwiera . Pewnie czegos zapomniałem zrobić podczas instalowania ;(

...there is no spoon...

Strone mozesz zamiescic na bezplatnych serwisach typu wp interia lycos, z pozycją w wyszukiwarce wiaze sie pozycjonowanie pod konkretne frazy, powiem szczerze troche sie tym zajmuje i jest to czasochlonne a do tego trzeba wiedziec troche na ten temat zeby nie przedobrzyc i nie dostac bana na google, przydatna jest tez optymalizacja skryptu pod booty ale tez bez przegiecia bo ban:)

uwe300, 4 Cze 2006, 14:19

Sorka ale ten temat jest mi absolutnie obcy . Cos tam rozumiem ,że trzeba działac aby strona była widziana przez wyszukiwarki ale zupełnie nie wiem jak i tu zapewne zwrócę się o pomoc do specjalisty .

...there is no spoon...

arturp:

Zeby odpalic u siebie owe oprogramowanie potrzeby ci jest jakis serwer http z obsluga php i mysql pp

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo wykupione konto (np na home.pl) Wiele firm hostingowych ma 7 dniowe okresy probne, wiec najlepiej zalozyc cos takiego i sie pobawic.

Frontpage czy Microsoft Publisher, generuja kilogramy niepotrzebnego kodu. Dawno nie mialem do czynienia z tymi programami, ale pewnie do dzisiejszych standardow im daleko.

Moze troszke trudniej, ale zapewne solidniej bedzie calkowicie samemu napisac kod strony. Polecam kurs html+css ze strony www.kurshtml.boo.pl

Ukryta Zawartość

jak dla mnie macromedia jest spoko, do tego w photoshop i mozna alles zrobic.

arturp ->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i wpadka.

Chciałem przetestowac strone na interii i załozyłem bezpłatną. Jak zabawa da dobre rezultaty - zakup ,,lepszej " opcji .Kolejnym krokiem było zrobienie strony według szablonu wybranego z oferty interii .

To sie nazywa zniechęcić klienta do zakupu . trekst do zamieszczenia na stronie to kilkka słów , obrazek mizerny i bez mozliwości formatowania więc sie rozciągnął jak zegary u Salvadora Dali . Następnie chciałem czymś wypełnić jedną z ,,podstron" na projekty . I kolejna porażka- weszły trzy słowa tekstu a podczas próby załadowania zdjęć program się zawiesił i nie dokończyłem robienia strony .

Nieporozumienie . Interia - fuj . Czy na płatnych też będę miał takie niespodzianki ?

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.