Skocz do zawartości
IGNORED

Cokoly pod kolumny

Marcin T.

Rekomendowane odpowiedzi

Hehe przynioslem wczoraj od kamieniarza zamowione miesiac temu cokoly, zainstalowalem pod moje JMLaby i ....... az mi szczeka opadla. Spodziewalem sie roznicy, ale nie az takiej. Cokoly daja w moim odczuciu o wiele wiecej niz wymiana kabli na jakiekolwiek inne. Pewnie bede powtarzal to, o czym juz setki razy pisano na forum, ale poprawa dzwieku jest zasadnicza - zwlaszcza w zakresie basu - siega nizej i jest bardziej konturowy. Poza tym poprawia sie stereofonia i przejrzystosc - slychac wiecej szczegolow. Na skutek szybkiego i twardego basu, znacznie zwiekszylo sie subiektywne poczucie dynamiki. Oj te JMLaby graja jak blyskawice :-) Co ciekawe ostra gora - najwieksza bolaczka mojego systemu - znacznie zlagodniala - moze to na skutek podniesienia tytanowych kopulek o 3 cm wzgledem uszu sluchacza. Podsumowujac, moge stwierdzic, ze cokoloy powinny byc obowiazkowym elementem wyposazenia systemu kazdego audiofila. Zakup cokolow pod kolumny powinien byc rownie oczywisty, co zakup interkonektu lub innych elementow systemu. W sumie niewielkim kosztem (tanszym niz wymiana kabli - u mnie 196 zl za marmur) otrzymujemy znaczna poprawe jakosci dzwieku.

PS. Jesli w JMLabach dojdzie sie do ladu z gora, otrzymujemy kolumny wybitne w swojej cenie - ta dynamika, stereofonia, przejrzystosc - ech!!! nie zebym sie chwalil ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/2658-cokoly-pod-kolumny/

Marcinie nie można z cała stanowczością polecać cokoły gwarantujac poprawę dziwięku , bo może sie okazać że w wielu przypadkach można popsuć dziwięk stawiajac kolumnę podlogowa wyżej niz założył to konstruktor.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

https://www.audiostereo.pl/topic/2658-cokoly-pod-kolumny/#findComment-41189

Moje cokoly sa wykonane z szarego marmuru i maja nastepujace wymiary: 3 cm x 32 cm x 38 cm. Kosztowaly mnie one 196 zl z VAT - kazalem sobie wystawic fakture :-) Mysle, ze istotnie - wysokosc cokolow ma duze znaczenie, dlatego tez dosc asekuracyjnie wybralem stosunkowo nieduza wysokosc - 3 cm. Leza one na dywanie, a kolumny stoja na cokolach na kolcach. W przyszlosci zostana najprawdopodobniej przylepione na stale Blue- Tac'iem.

https://www.audiostereo.pl/topic/2658-cokoly-pod-kolumny/#findComment-41308

Już dawno pisałem, że płytki (np. tarakoy), a cokoły granitowe/marmurowe to ZASADNICZA różnica.

Terakoty można nawet nie próbować. Sonicznie jest do niczego.

Dlatego nie można na jej podstawie nijakich wniosków ad. potencjalnych cokołów wysnuwać. Wiem, bo sporo eksperymentowałem.

Prawdziwe, dość grube cokoły - to jest to ! Czy potem umieścisz na nich standy na kolcach/bluetacu czy też dasz kolce pod cokołami - rzecz słuchu, gustu i kaprysu.

W moim wypadku usunąłem kolce spod cokołów. Jeszcze nie zdążyłem sprawdzić, jak to jest, kiedy zamiast kolców pod standami, dam bluetac.

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/2658-cokoly-pod-kolumny/#findComment-43251

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.