Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo A-9755 - kolejne perpetum mobile?

wojciechu

Rekomendowane odpowiedzi

Uparcie szukam alternatywnych dla Denona (brzmienie denona nie do końca mi odpowiada) wzmacniaczy z przełącznikiem (na przednim panelu!) na tryb końcówki mocy. Zwróciłem uwagę na w/w model Onkyo. Ściągnąłem pełną jego instrukcję i po jej przeczytaniu doznałem szoku. Mianowicie wzmacniacz ten przy mocy 2x150W (8 ohm) i jakieś 2x300W (4 ohm) ma mieć max pobór mocy 125 W !! (moze ktoś zapomniał dopisać zera na końcu). Jeśli to co było napisane jest prawdą to ten wzmacniacz musi być kiepściutki. Jeśli ktoś go słuchał to proszę o pomoc. Czy wogóle warto brać go pod uwagę i zabierać sobie i innym czas daremnymi odsłuchami?

https://www.audiostereo.pl/topic/26587-onkyo-a-9755-kolejne-perpetum-mobile/

ten onkyo jest tzw. "cyfrowy" i ma bardzo wysoka sprawnosc. Wiec jezeli ma duze kondensatory to w impulsie pewnie moze oddac taka moc. Kiedys w podobnym tonie wypowiadano sie o pma2000ae a w tescie audio wyszlo, ze oddaje jeszcze wiecej niz w specyfikacji technicznej.

A w skrocie, najlepiej posluchac:)

Jeszcze raz zerknąłem do opisu.

Napisane jest Power consumption 125 W (nie ma słowa max).

Być może podane jest jakieś przeciętne zapotrzebowanie. Czasami mam wrażenie, że niektórzy producenci ze względów marketingowych zaniżają w opisach ten parametr. Jeżeli tak jest, to przynajmniej w przypadku wzmacniaczy mocy powinni unikać takich praktyk bo efekt marketingowy będzie odwrotny od założonego.

Jedyny sposob by zorientowac sie temacie mocy tego wzmacniacza to chyba obejrzenie jego bebechow, chyba ze producent nawet tam staral sie ukryc jak najwiecej.

Moze dzieki temu zabiegowi nie bedziemy wiedziec jaka jest doklada moc wzmacniacza, ale mozna sie domyslic czy bedzie mu jej brakowac badz bedzie jej duzy nadmiar.

a do pewnego czasu tylko tracery, mediony i inne krzaki sciemniali tak... widac dzis marketingowe scierwo udertzyklo do glow pozradnym firmom... wystarczy poczytac serwisowki i wszzytko sie wyjasnia. 2+2 zawsze bedzie 4 niewazne czy w imulsie czy ciagle, cyfrowo czy analogowo... a sprawnosci 100% nie da rady wyciagnac z niczego co by szlo zbudowac... 90% to juz duzo...

Brencik, tylko w sumie nie wiadomo ile on ma tego maksymalnego poboru. Wojciechu napisal ze nie wspomniano o tym, ze 125 watt to max. Cholera ich wie co oni tam modza, a z tym kumulowaniem "nadmocy" w kondensatorach to i mi sie nie chcialo wierzyc.

• 5 miesięcy później...

Traktując temat poboru mocy za zamknięty chciałem zapytać czy ktoś słuchał wzmacniacza jak w temacie i czy można go gdzieś w rejonie Katowic posłuchać. Podoba mi się, że akurat ma (audiofilowi zupełnie nieprzydatne :)) pokretła do tonów oraz loudnesa, możliwość pracy w trybie końcówki mocy oraz wysoką moc. Kompletnie nie wiem czego po nim można się spodziewać. Nie cierpię natarczywych wokali, zdecydowanie interesują mnie wzmacniacze o cieplejszym ewentualnie neutralnym brzmieniu. Przy okazji ciekawy jestem czemu wzmacniacze Onkyo są praktycznie pomijane tu na forum. Czyżby były aż tak kiepskie?

Onkyo jest pomijane, bo od lat nie ma recenzji w polskiej prasie! :P

To jest ciekawy model, zwlaszcza w tej cenie (1000euro):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rozbierane zdjecia sa na stronie onkyo, rowniez 9755:

Ukryta Zawartość

i model wyzszy, w srodku bardzo ambitnie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Onkyo jest wybitne, ale za tę cenę powinno!

W Katowicach można tego posłuchać w Audio Stylu k. Agaty na przeciwko centrum handlowego Carrefour przy trasie na Warszawę.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Niestety Onkyo wybitne nie bylo nigdy - chyba ze w magnetofonach kasetowych. Wzmaki nawet te z oznaczeniem Integra nie graja, cdeki jeszcze gorzej. Mialem wysoki model tunera z katalogu 1999 bodaj T 4711 wczesniej T 4511 - kaszana straszna. Te wzmaki wygladaja zacnie ale co do ich wyjatkowosci jesli chodzi o dzwiek nie bylbym az tak przekonany ale pewnie warto ich posluchac.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.