Skocz do zawartości
IGNORED

Uszkodzony trymer w tunerze - help.

Walery

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ostatnio stałem się posiadaczem tunera, jeżeli wierzyć specowi od tunerów z lukara to jest to jeden z fajniejszych - JVC FX1100. Gra miodzio, niestety żeby grał trzeba od czasu do czasu stuknąć w trymer. Postanowiłem w miarę możliwośći jednak pozbawić się tej czynności obsługowej w związku z czym jako totalny lajkonik w kwestii tunerów proszę o pomoc i odpowiedź na frapujące mnie pytania:

1. Czy wymieniać samemu, a jeśli tak to:

2. Jak dowiedzieć się jaką ma wartość, zakres, jeżeli jest uszkodzony (posiadam multimetr z pomiarem małych pojemności) a nie ma żadnego opisu nawet na schemacie.

2. Jak już wymienię to jak cholerstwo ustawić

Schemat jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wklejam wycinek ze schematu i facjatę nieszczęśnego trymerka.

HELP ;-)

post-1007-100000751 1170294015_thumb.JPG

post-1007-100000752 1170294013_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26598-uszkodzony-trymer-w-tunerze-help/

Jeżeli dasz radę ustrojstwo zmierzyć, to zmierz go i po prostu kup taki, w którym zmierzona wartość wypada gdzieś w środku zakresu regulacji, i go tam wstaw. Po wstawieniu ustaw wartość pojemności jaką zmierzyłeś na starym, i ma grać.

Podstawowe pytanie jest czy odbiór całkowicie zanika a wtedy możliwe że trymer zwiera i można to sprawdzić omomierzem czy tylko cichnie a wtedy wiadomo że nie kontaktuje bo nie stroji.Nie wiem co to za zakres ale jeśli to UKF i wejście fetowe to on ma max 10- 15 pf.nawet jak go wywalisz nie będzie dużej róznicy.Jesli nie kupisz takiego samego to możesz do dwóch wlutowanych drucików do druku w miejsce trymera dolutowywać ceramiczne kondensatory 2pf,4,7 pf az będzie dobrze.Mam zresztą w sroc różnych to mogę ci wysłać.

Sadzą po wartościach elementów to to jest UKF a więc 5-10 pf.Jak mi podasz jaka średnica i rozstaw nóżek talerza trymera to coś znajdę.Ale możęsz zrobić jeszcze tak .Zaznacz położęnie tarczki okrągłej względem płyty flamastrem i obróć go tam i z powrotem i wróć do położenia zaznaczonego.Bo możę jest tak że sreberko już nie kontaktuje i trzeba trochę je przetrzeć na stykach.

Wylutowałwem trymer. Jeżeli chodzi o wygodny dostęp do spodniej strony płytki to ten tuner ma na 5+.

Jednak wbrew przypuszczeniom bez trymerka nie działa, wkładam spowrotem i gra. Wolumenie, jutro przybywam;-)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.