Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy M1 + Luxman (?) + kable (!?!)

mikaelus

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że takich tematów przerabialiście tu miliony, ale przecież każdy user jest inny :PP. (na wstępie chciałbym też zaznaczyć, że ze mnie kompletny laik, więc w razie czego proszę się nie śmiać - to nie głupota tylko niewiedza :P ;] )

Jakiś rok temu poszukiwałem tu info o zestawie kolumny + wzmak do kompa, ale koniec końców nic z tego nie wyszło ['].

Teraz powracam (!? :P) z pytaniem. W drodze do mnie są wymienione Tannoye M1. Co do reszty potrzebuję małej rady. Mam zamiar do nich sprawić sobie Luxmana L-230 - czyli generalnie wzmacniacz ok. 300-350zł. Pytanie czy dobry wybór? Z tego co czytałem raczej tak, ale dodam to pytanie do tego tematu - proszę o uwagi.

Ostatnia sprawa to kable i tu wypatrzyłem sobie na Allegro coś firmy Alphard (9082SX) :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na forum znalazłem tylko jednego jedynego posta o tych kabelkach i był on dość pozytywny (zarówno w odniesieniu do nich jak i do pana sprzedającego je na tej aukcji :)). Pytanie czy nie błądzę, bo o ile jeszcze jakoś zaczynam się orientowac w kolumnach i wzmacniaczach, o tyle kable to dla mnie dziedzina z innej planety ;].

Do tego dorzucę jeszcze taką moją, laicką, techniczną wątpliwość co do końcówek kabli - tzn. jakie końcówki powinienem wybrać? Czym one się różnią itd. - czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić, bo moja wiedza na ten temat jest zerowa, a nie chciałbym zrobić jakiegoś głupstwa, kupując coś czego potem nie będę mógł podłączyć ;)

Pomożecie? :P

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26620-tannoy-m1-luxman-kable/

Sprzedawca jest naprawde miły, kabelek zrobiony bardzo dobrze. Jak zaczynałem swoja przygode z audio tez sie na niego polasiłem. Potem okazało sie ze na wolumenie za metr tego przewodu wołaja 3,50.

Moim zdaniem nie warto wydawac przy takim budżecie polowy kasy na konfekcje i banany. Lepiej kupic goły kabel za 16zł metr i tylko zalutowac go na koncach.

Co do końcówek w pierwszej wersji przy ograniczeniach finansowych mozesz po prostu zostac na kablach zakrecanych. Pozniej mozna ew. kupic porzadne laboratoryjne wtyki bananowe. Oczywiscie mozesz szalec z jakimis lepszymi wynalazkami, ale roznica bedzie praktycznie zadna na budzetowym sprzecie. Lepiej sobie kup płytkę rozmagnesowywująca Densena, da na pewno wieksza poprawe w dzwieku niz bizuteria "bananowa".

Z w miare tanich kabelkow bardzo rozsadnie brzmia Jamo Flat-y, kiedyś były do kupienia w RTV Euro AGD.

ten gosc z allegro winduje ceny bez opanowania

to wszystko mozna samemu zrobic za pol ceny, nie dziwilbym sie gdyby metr tego alpharda 10-15zl kosztowal

ladny przykład

kosztujehttp://www.allegro.pl/item106385690_cordial_high_end_kable_glosnikowe_4mmq.html

a tutaj ile kosztuje metr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.