Skocz do zawartości
IGNORED

Obrobka dzwiekow audio

Robert

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

Nie wiem czy ktos pomoze mi na tym forum ale mam nadzieje ze ktos jednak mi pomoze ;). Wiec mam plytke zapisem audio. Jest to zapis koncertu. Sluchajac go zauwazylem duzo bledow. Osoba naglasniajaca koncert zaczela sie bawic pokretlami i tak pokrecila ze np gitara dostala bardzo duzo poglosu i delay'a. Dodatkowo perkusja w niektorych momentach brzmi glosnieja raz ciszej, podobnie gitara, basu to juz w ogole nie sluchac. czasem cos sie pojawi. Gitara byla nagrywana stereo. Osoba nagrywajaca ta plyte powiedziala ze ta anomalie da sie zlikwidowac lecz jej poprostu nie chcialo sie nad tym siedziec.

Wiec wychodze do was z zapytaniem czy istnieje jakis program ktory by mi pomogl rozwiazac moje problemy(tj. wyrownac glosnosc, zdjac delay i poglosc, generalnie wyrownac poziomy). Dodatkowo potrzebuje programu ktory by mi wszystko pocial na fragmenty.

Z gory bardzo dziekuje za jaka kolwiek pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/2665-obrobka-dzwiekow-audio/

Wlasciwie kazdy program do obrobki Wav umozliwia dzisiaj wyrownanie poziomu nagrania. Wszystko jednakze zalezy nie od programu ale... od obslugujacego program i jego cierpliwosci. Oczywiscie sa algorytmy ktore "zalatwia " za Ciebie ta sprawe, ale jak chcesz miec pozadnie zrobione to musisz niestety sam wszystko skontrolowac.

Jakie programy - Wavelab, Sound Forge czy Samplitude. Problem jedynie w tym aby sie nauczyc ich obslugi. Powodzenia.

Noz, trudno powiedziec ktory jest latwiejszy - im latwiejszy tym efekt w sumie bedzie bardziej tandetny bo... no wlasnie chodzi o to o czym pisze gutten. Jak nie masz wyseparowanego sygnalu, to bedziesz musial "recznie" sie pobiedzic nad kazdym fragmentem. Jak bedziesz recznie to robil to przyda ci sie bardziej zaawansowany program, z wieloma opcjami bramek itp. im bardziej zaawansowany tym trudniejszy , im trudnejszy tym dluzej sie go nauczyc itp. Nie od parady ludzie sie ucza wrecz latami obslugi programow, ktore niby kazdy moze obsluzyc. Ale to oczywiscie w ramach wyjasnien, a nie jakiegos mentorstwa. Mysle ze dosc przyjazny jest WaveLab (moze byc jakas wczesniejsza wersja), choc z czasow uzywania SF pamietam ze ten tez byl w miare intuicyjny. Co do opcji to ci nie pomoge bo uzywam tego ostatniego (ktorego jednakze nie polecam na poczatek). Faktycznie tak jak gutten pisze najlepiej jakbys mial wyseparowany sygnal - 3/4 roboty by ci odeszlo.

P.S. sa takie programy do oczyszczania nagran z winyli np. Steinberg Clean - dosc latwe w obsludze i moze one troche Ci by pomogly

Zdecydowanie polecam do tego celu program

CoolEdit 2.1 obecnie funkcjonuje pod nazwą Adobe Audiotion

Jest przeznaczony dla wymagających specjalistów zajmujących się obróbką dźwięku i materiałów wideo, którzy pracują w studiach nagrań oraz studiach nadawczych i ośrodkach postprodukcji filmowej

Przy tym posiada bardzo intuicyjny interfejs, z którego mogą korzystać mniej doświadczeni uzytkownicy...

> rockfanolder

Dziekuję.

Ja cały czs słucham "Almost After" i pisze "z doskoku".

Niestety, mieszkam w wieżowcu i nie mogę słuchać po 22:00.

Nie gram za głośno bo obawiam się o "zdrowie" swoich "monitorów"

(z sąsiadami mam bardzo dobre układy).

Płytę mam pożyczoną (kolega przełożył ją z papierowego wydania gazetowego w "zwykle" pudełko od CD.

Płyta jest nagrana WSPANIALE.

Nie ma tu "plastiku dżwiękowego",...

Mam wrażenie, że słucham nagrań koncertowych, no i muzyka też jest baaaaardzo dobra,

grana z "ogniem" i "pełnokrwiście".

Do głowy by mi nie przyszło, że ta płyta została nagrana w Polsce.

Oj, po 22:00, o 1. 2 w nocy to by się słuchało!

Idę słuchać.

Wracam po 22:00.

Pozdrawiam i miłego słuchania

R.u.s.t->

No milo mi to slyszec. Na cos sie przydalem ;-). To nie jest wprawdzie koncertowe nagranie, ale zostalo zarejestrowane na zywo w pustej sali koncertowej AMFC w Warszawie, bez jakichkolwiek zabiegów monatazowych, bez powtorek

Oczywiscie nikt w Polsce nie nagrywa w ten sposob plyt, poniewaz przecietni odbiorcy sa przyzwyczejeni sa do ujednoliconego brzmienia poszczegolnych instrumentow, tak nagrana plyta moglaby sie po prostu nie sprzedac(albo co gorsza uznano by ja za kiepsko zrealizowana) To jest nagranie(chyba dyplomowe) studentów Wydziału Reżyserii Dzwięku AMFC, tam przywiązuje sie ogromna wage do wszystkich subtelnosci brzmienia...

->LukaszB: :-)))) Przerpraszam LukaszuB, znowu nadepne Ci na odcisk, ale jak slysze takie banialuki ze "kreciki" dbaja o subtelnosci brzmienia w swoich nagraniach, to mi sie smiac chce - a moze i troche to irytujace, gdy karmi sie mniej zorientowanych gornolotnymi opiniami o produkcjach Rezyseri.

Wiem - sa i tacy ktorzy dbaja o wszystko - ale to wyjatki, zupelnie odbiegajace od reguly (niestety). A ty piszesz opinie (niestety) jak o prawdzie obejmujacej wszystkich.

z nieustajacymi wyrazami szacunku :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.