Skocz do zawartości
IGNORED

kontrapozycjonowanie kanałów stereo itp.

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

>Edward nie watpie, ze te wielce uczone eksperymenty czegos kogos w koncu naucza, chociaz to troszke jak "eksperymenty" typu: wsadzic palec w ogien, zaufac prostytutce czy politykowi, nie myc zebow przez 3 lata itp itd.

moze faktycznie czasem pare zebow zostanei na miejscu lol

Re: pitdog, 15 Cze 2006, 23:56

>>Graal stales sie zaprzeczeniem pierwszym slowom we wlasnym profilu,

?????????????????????????????????????????????????????????!

może byś zastanowił zanim coś napiszesz?!

To zanim się do reszty pokłócicie, to wtrącę tylko, że ze wszystkich budowli świata najbardziej fascynuje mnie Sagrada Familia i nawet ktoś nagrał utwór pod tym tytułem. Tu się architektura i muzyka łączą, nie sprzeczajcie się :-)

Re: pitdog, 15 Cze 2006, 23:59

>>Edward nie watpie, ze te wielce uczone eksperymenty czegos kogos w koncu naucza, chociaz to

>troszke jak "eksperymenty" typu: wsadzic palec w ogien, zaufac prostytutce czy politykowi, nie myc

>zebow przez 3 lata itp itd.

>moze faktycznie czasem pare zebow zostanei na miejscu lol

co Ty wygadujesz Pitdog???!!!

co przestawienie kolumn ma wspólnego z "wsadzic palec w ogien, zaufac prostytutce czy politykowi, nie myc

>zebow przez 3 lata itp itd."????!!!!

pomieszało Ci się coś!???

żeby nie powiedzieć dosadniej....

>Graaf pozwalam zyc, przecie nieczesto wtracam sie w twoje gwiazdorskei watki, wielu umilklo dawno, narazie to nie ja sie panosze na forach. nie badz tak urazliwy, wpisac sie nie mozna juz czy co? o rany jakiez to delikatne, ze od razu usiluje sie odgryzc.

ok Graaf, wyjasnie bo widze, ze nie chwytasz aluzji lol

podane przyklady to byly "eksperymenty", ktore daja wiadomy rezultat, poza pomijalnym marginesem dziwnych przypadkow.

teraz juz jasne jest? rozumiemy? comprende? :)

Re: Edward, 16 Cze 2006, 00:01

>To zanim się do reszty pokłócicie, to wtrącę tylko, że ze wszystkich budowli świata najbardziej

>fascynuje mnie Sagrada Familia i nawet ktoś nagrał utwór pod tym tytułem.

yup! Alan Parsons o ile mi się nie myli

a Pitdog jest jak szkapa dorożkarska, dwie klapki, po każdej stronie jedna...

Re: pitdog, 16 Cze 2006, 00:04

>ok Graaf, wyjasnie bo widze, ze nie chwytasz aluzji lol

>podane przyklady to byly "eksperymenty", ktore daja wiadomy rezultat, poza pomijalnym marginesem

>dziwnych przypadkow.

>teraz juz jasne jest? rozumiemy? comprende? :)

prosiłem o coś na wstępie!

przeczytaj co tam jest kapitalikami napisane w pierwszym wpisie i "bądź uprzejmy" :-)

oj Graaf, jak mozesz mnie tak krzywdzaco oceniac, przecie zdawalem raport juz dawno temu, ze ofiarnie sprobowalem poprzekrecac niejedne glosniki, ot tak z nudow chocby, z ciekawosci (chociaz inzynier jestem niestety i jak rozumiem, jak cos inzynier opracuja do danego celu, to najlepiej, by tak wlasnie dzialalo). krecilem tymi glosnikami na wszelie strony, ba nawet niektore na glowie, pardon, sklepieniu stawialem lol (chociaz moze latwiej samemu stanowac na glowie, gdy sie slucha - to jest mysl, mozna dodac do zbioru ciekawych pomsylow, a moze po prostu sluchac bedac obrazonym na glosniki, bokiem, tylem nawet)

jestem bardzo ciekaw swiata, nowych wrazen i pomyslow, zainteresowania wszelakie, umysl otwarty, itd itp (co jest konieczne chocby z racji mojego zawodu, ktory raczyles laskawie wyzej wspomniec), takze upraszam o ponowne rozpatrzenie jakze surowej oceny mojej skromnej osoby

>Edward nie pekaj, my sie z Graafem tak co jakis czas droczymy, to nic powaznego

>Graaf!!!! alez ja nie ma z Toba problemu, ja Cie luuuubie :))) gdybys u mnie goscil, niemal wszystko by bylo poprzewracane dogorynogami, by zadowolic znamienitego goscia o nietuzinkowym pogladzie na stereo i moze nie tylko :)

pitdog, uważaj bo jak Mistrz Ciętej Riposty się nagle zorientuje, że właśnie zabrakło mu argumentów to da Ci ignora i będziesz płakał ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Re: Edward, 16 Cze 2006, 00:01

>muzyka łączą, nie sprzeczajcie się :-)

z Pitdogiem sprzeczamy się nieustannie, bo to typowy "audiofil-konsument"

nie może być zgody między nami, bo do niego nic co nie jest "uznane" w przemyśle i handlu audio po prostu nie dociera

może za dużo kasy wydał i dysonans poznawczy daje się we znaki?

Re: pitdog, 16 Cze 2006, 00:14

>>Graaf!!!! alez ja nie ma z Toba problemu, ja Cie luuuubie :))) gdybys u mnie goscil, niemal

>wszystko by bylo poprzewracane dogorynogami, by zadowolic znamienitego goscia o nietuzinkowym

>pogladzie na stereo i moze nie tylko :)

otóż to ;-)

i "wajs wersa" :-))

pozdrawiam!

lol Graaf Twe argumenty wlasnie mnie zdruzgotaly, jako audiofil konsument udam sie chyba konsumowac dobra lekture przy dobrych dzwiekach ze sprzetu, na ktory niestety wydalem za duzo kasy, a co gorsza to muzyka plynaca w sposob "uznany" z "uznanego" sprzetu stojacego tradycyjnie na podlodze itd, nie z czegos extrawanckiego i niztuzinkowego (przynajmniej jesli chodzi o ustawienie)

ostrzezenie Parantulli w sama pore, nie chcemy obudzic smoka, z unizeniem chyle czola przed wielkim umyslem zaopatrzonym w zlote ucho (moze by warto zoperowac? przekrecic? na czolo przeszczepic?) i pokornie znikam ;)

Acha :-)

Bo ja tu nowy choć nie za bardzo. 7 lat mnie nie było. :-) Zatem nie będę was rozdzielał :-)

graaf, tak to Alan Parsons.

pitdog,

próbowałeś ustawienia w/g Audio Physics (kolumny w ogniskach elipsy) ?

>Graaf te co zacytowales powyzej, te dwa slowa, to dla wtajemniczonych. pokombinuj :)

milej nocy i sorry za dygresje, w watku ktory i tak jest dygresja, wiec nie mam wyrzutow.

> DLATEGO to że dźwięk bezpośredni dociera, przy kontrapozycjonowaniu kanałów stereo, w

> postaci "odfiltrowanej" z osłabioną zawartością wysokich częstotliwości, wskutek kierunkowości głośników,

no wiec jest go mniej niz producent kolumny zalozyl. Moim zdaniem nawet o kilkanascie dB mniej. Dodatkowo dzwiek odbity jest zawsze mniej liniowy niz dzwiek bezposredni bo sciana z tapeta a nawet tynkiem w innym stopniu odbije 6000 i 16000 Hz.

O ile ustawienie nr 2 bym wyprobowal - tylko z ciekawosci, w zadnym razie na stale - to nr 1 to strata czasu.

Graaf moze teraz zabrzmie jak ci zlotousi ale slysze roznice w gorze gdy podnosze krzeslo o 20 cm albo przesuwam glowe o 20 cm przod/tyl od skrzyzowania glosnikow. Slysze tez obrot monitora o 3-4 stopnie.

Roznice te sa na tyle duze, ze mi przeszkadzaja. Jesli obroce kolumne o 45 stopni (aby miec uklad nr 2) to chyba bede mosial dac w szereg 2 pluginy EQ bo na 1 zabraknie mi gain'a zeby naprawic wysokie ;)

>Graaf Ty nie trzymaj innych za slowo, bo sam kiedys definitywnie i z wielkim hukiem obiecywales, ze znikasz z tego forum :)

"pracujmy pierwej nad soba, nim innych pouczac zaczniemy"

>a może masz bardzo silnie kierunkowe głośniki?

typowe monitorki bliskiego pola, standardowe monitory jak np. tannoy mercury albo dynaudio audience 42/52 moze beda nieco mniej kierunkowe ...

no i jeździłem kolumnami po pokoju, ale to nadal nie to. :-(

graaf,

czy masz jakiś bardziej dokładny opis jak je ustawiać? na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wlaściwie nic nie ma, tylko mowa jest o tym, że mogą stać w dowolnym miejscu pokoju i czyżby należało je skleić ze sobą pleckami? Na Twoim szkicu są nieco oddalone.

I drugie pytanie:

Czy do tego ustawienia lepsze są nagrania realizowane w jakiś odmienny sposób? Bo jeśli tak, to raczej słabo...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Re: pitdog, 16 Cze 2006, 00:30

>>Graaf Ty nie trzymaj innych za slowo, bo sam kiedys definitywnie i z wielkim hukiem obiecywales,

>ze znikasz z tego forum :)

>

>"pracujmy pierwej nad soba, nim innych pouczac zaczniemy"

co Ty Pitdog?!

może zamiast zmyślać coś zacytujesz?

gdzie ja niby kiedykowliek "obiecywałem że zniknę z forum"?!

może Ci się coś przyśniło!?

Re: Edward, 16 Cze 2006, 11:54

>no i jeździłem kolumnami po pokoju, ale to nadal nie to. :-(

>

>czy masz jakiś bardziej dokładny opis jak je ustawiać? na stronie

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wlaściwie nic nie ma, tylko mowa jest o tym, że mogą stać w

>dowolnym miejscu pokoju i czyżby należało je skleić ze sobą pleckami? Na Twoim szkicu są nieco

>oddalone.

nie ma reguł, Pan Schupbach ze Stereolith w sumie sam nie wie jak to działa i eksperymentuje raczej niż realizuje jakieś teoretyczne założenia

sporo zależy od pokoju i od nagrań

można próbować bardziej i mniej rozsuwać i zsuwać oraz dosuwac do ściany, doginać i odginać

>Czy do tego ustawienia lepsze są nagrania realizowane w jakiś odmienny sposób? Bo jeśli tak, to

>raczej słabo...

zdecydowanie nie, aczkolwiek nie wszystkie nagrania skorzystają na takim ustawieniu

zobacz co tu człowiek pisał o ustawieniach:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy Graaf już "wstał z kolan" ?

Graaf:

"o mnie"

"nie uznaję dogmatów i stereotypów w audio uważam, że właściwy pomiar nie kłamie i jest korelacja między tym co można zmierzyć i tym co można usłyszeć, jestem zdecydowanym przeciwnikiem subiektywizmu w audio ... jestem zdecydowanym przeciwnikiem sprzętofilii ... prawdziwa audiofilia to dla mnie koneserstwo i smakoszostwo wartościowych artystycznie i technicznie nagrań muzycznych - sprzęt traktuję czysto instrumentalnie"

LOL - i jak się te deklaracje mają do jego "padania na kolana" przed różnymi dziwadłami i wypisywania przemyśleń na temat akustyki wyczytanych ??? On wieży w pomiar??? Buhaha - co akapit to przytacza linki do stron internetowych swoich guru.

To nie jest wiedza, to juz religia. Graaf zaczyna się modlić do sprzętu - "pada na kolana" przed Rhedeko (w wątku pt. "Graaf upanie na kolana").

Ten Graaf to jednak zabawny człowiek - ale już nie wymaga "wyrozumiałości" o którą prosi dla innych forumowiczów, co litości. Prośmy Boga o długie życie dla Grafa, bo o rozum dla niego już za późno.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.