Skocz do zawartości
IGNORED

bufor lampowy avt2690 - co poprawić?

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

obecnie napięcia wyglądają następująco:

1)49,3

2)7

3)23,3

4)masa

5)6,5

6)49,3

7)6,7

8)22,2

9)n.c.

wydaje mi się, że czego bym nie zmieniał i tak buf g.. daje - poza narastającą frustracją

kondensatory, rezystory, kabelki..zmieniałem wszystko, efekt zerowy. Spróbuję na innym sprzęcie, może mój już gra lampowo a ja jeszcze o tym nie wiem.

Czy ten bufor nadaje się do CDka zamiast wbudowanego buforu na opampie? Podłączyłbym go bezpośrednio za DAC.

Nigdy się nie brałem za bufor.

BeerfaN - uważam dokładnie tak samo : bufor g...o daje :)

Powiadam Ci - chcesz się zarazic lampą - zabieraj się za jakiś prościutki układzik SE :)

Pozdrawiam

W związku z niesprawdzeniem się buforka jako takiego, postanowiłem zastąpić nim bufor firmowy w CD diora cd504.

Przylutowałem wejście buforu bezpośrednio pod wyjście L i R DAC tda1311a. Co się zmnieniło:

- mocniejszy bas (choć ten CD i tak ma go dużo)

- dźwięk nabrał masywności, ale i delikatności, lepiej wybrzmiewa - jest - jakby go nazwać - soczystszy

- poprawiło się rozplanowanie instrumentów

- wokale wyszły naprzód

Nawet moja Małżonka, (twierdzi, że słoń nadepnął jej na ucho) usłyszała różnicę, więc jest musi spora.

Minusem jest jedynie słabszy sygnał CDout, ale wystarczy podkręcić trochę bardziej wzmak i już jest ok.

• 7 miesięcy później...

Chyba najczęstszym błędem przy składaniu tego bufora jest złe podłączenie gniazd;) Na próbę dałem takie nędzne na płytkę. One miały po 3 nogi, w tym jedna nie podłączona. I udało mi się to tak zrobic że w lewym kanale nie miałem wejścia, a w prawym wyjścia. Męczyłem się a to nie działało i nie działało. Najpierw mi sprzedali lampę która miałabyc E88CC ale chyba nie była - nawet żarzenie się wogóle nie zgadzało (przy 12 dopiero się "świeciła"), potem kupiłem prawdziwą E88CC i dalej nic. Na próbę zawsze rzeczy nad którymi pracuje podłączam pod starego jamnika Sanyo - jakby co... I przy ustawiaeniu na max było ledwo co słychac. Teraz wiem że jakbym coś poważnego lampowego robił to dwa kanały w jednej lampie to raczej zły pomysł - jednak te przesłuchy były. Aż dzisiaj się za to wziąłem, patrzę że części dobre, napięcia podobne jak u BeerfaNa i dalej nic. Aż wreszcie te gniazda znalazłem. Efekt? Na razie największy efekt to radośc że wreszcie działa! Może jest ciut lepiej ale muszę się jeszcze przysłuchac.

Mam części:

R1 27, przydałoby się 30

R2 150k

R3 720

R5 6,7k

R6 460k

Napięcia:

1) 52,3V

2) 5,3V

3) 11,1V

5) 6,6V

7) 5,5V

8) 11,7V

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.