Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki gramofon dla początkującego?

e-gregor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jaki koleżanki i koledzy polecą gramofon początkującemu?

Budżet max 500zł. Zależy mi też na tym, żeby gramofon był w drewnianej obudowie (ew. szkło/drewno, ale wątpie, żeby w tej cenie taki rarytas się trafił). Może być używany.

Amplituner który posiadam to Pioneer VSX-915

Kolumny - Front: Celestion F20

Z góry dzięki za odpowiedź!

Niech moc będzie z Wami!

>szukalbym duala z serii Q lub serii 5..

chyba co najmniej 5 ?

poza tym od razu nalezy uprzedzic aby kolega zwrocil uwage na system mocowania wkladki bo u Duala bywalo z tym delikatnie mowiac roznie. Najlepiej zeby bylo to standardowe 1/2''

Literka Q nie oznacza serii tylko, ze stabilizacja obrotow jest kwarcowa. Serie to 4xx, 5xx, 6xx, 7xx, 12xx, 2xxx z literkami CS przed symbolem, badz bez. Seria CS zrobiona jest z lepszych komponentow. Poza tym mamy jeszcze oznaczenie ULM (ultra low mass) dotyczace ramienia. Jesli chodzi o modele direct drive to polecilbym CS701q, CS714q, co do modeli z napedem paskowym to CS435(nota bene produkowany do dzis - mozna nabyc na phonophono.de), CS750(wzorzec dla CS5000) lub z modeli 12xx - powyzej 1250. Oczywiscie mamy i modele zaawansowane CS5000 i CS7000(Golden One) oraz model wyprodukowany w ilosci limitowanej - Golden Stone - o podstawie wykonanej z litego granitu. Te modele maja kompletnie inne mozliwosci i inne ramiona. Ich ceny na niemieckim eBayu od 250 do 750E. Koniecznie nalezy zwrocic uwage na sposob montowania wkladki do ramienia. Seria ULM(przelom lat 70/80) akceptowala jedynie systemy TKS z firmowym uchwytem mocujacym.

Kupujac uzywany gramofon, niestety musimy miec na uwadze jego wiekowosc i zuzycie. Nalezy wiec kupowac od zaufanych sprzedawcow lub osobiscie sprawdzic przed kupnem jak gramofon sie spisuje.

> Seria ULM(przelom lat 70/80) akceptowala jedynie systemy TKS z firmowym uchwytem mocujacym.

a czy ULM i TKS to nie sa czasem ROZNE systemy mocowania wkladek? Bo ja mam CS606 z ramieniem ULM i wkladka ULM55E. Na stronie Ortofona podaja natomiast ze igla pasuje do wkladek ULM55E i TKS jakiestam. Wynikaloby z tego ze TKS i ULM to co innego.

Dzięki !! Imponująca wiedza !! Z tego, co chłopcy piszecie, widzę, że jeśli gramofon, to Dual. Czy są jakieś alternatywy równie dobrej klasy za te pieniądze? A co z firmami produkującymi gramofony dla DJów: Vestax, Reloop - czy to nadawałoby się do odsłuchu w domowym zaciszu (jeśli chodzi o elementy pewnie są solidniejsze).

Na ostatnich targach muzycznych w Krakowie DJ hip-hopowy był uprzejmy i pozwolił mi pobawić się w skreczowanie na swoim prywatnym gramofonie, no i zabawa była przednia. :-) Jak się to potem porównało z funkcją "scretch" w Cedeku dla DJa na stoisku Denona to cyfrówka odpada w przedbiegach; totalny syntetyk. No, ale to było gwoli anegdoty.

AlexE

Wkladka ULM jest pozbawiona systemu TKS. Pasowaly one do adapterow mocowania serii 7xx. W zaleznosci od modelu adapter taki mial symbol TK120, TK130, TK160, TK230, TK260. Cala praktycznie cala seria CS6xxQ posiadala ramiona ULM akceptujaca systemy TKS( mala glowka ramienia). Seria CS7xxQ akcaptowala oba typy wkladek. W komplecie wraz zgramofonem dostarczone byly specjalnie wymieniane glowki. Adaptery TKxxx oprocz tego, ze pozwalaly zainstalowac serie ULM wkladek, dawaly mozliwosc dokrecenia dowolnej wkladki 1/2".

Adapter to dla scislosci - urzadzenie ktore pozwala na zainstalowanie(dokrecenie, wlozenie) czesci, ktora nie zostala przewidziana przez producenta w momencie projektowania urzadzenia.

A czy ktoś z dualnych fachowców może orzec, jak się ma np taki dual:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do dajmy na to Daniela G-1100fs? Zakładamy że wszystko sprawne...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hmmm. Moje pytanie zabrzmiało jakby nie miało związku z tematem, pewnie dlatego że zadałem je zbyt szczegółowo.

Ogólnie chodzi mi o to (bo widzę że wszyscy tu polecają przeróżne modele duala), czy warto jest kupować kolejny niedrogi gramofon (np. właśnie używanego duala), w sytuacji gdy posiada się jakiś nienajgorszy sprzęt (np. wspomnianego przez mnie Daniela). Proszę nie odebrać mojego pytania źle, jestem w tym temacie początkującym i naprawdę chciałbym wiedzieć czy i w czym wspomniane przez Was modele przewyższają szczytowe osiągnięcia rodzimego przemysłu RTV (AGD? :) ). Czy z inwestycji tylko kilkuset złotych w używany gramofon można wynieść wymierne korzyści? I w jakich dziedzinach?

Pozdrawiam

Ja kupiłem Duala, jak juz wspomniałem po, i wymiane igły, przewodów sygnałowych, dobrze wykalibrowany gra świetnie.

Ma cos w sobie i mimo ze mam Goldringa, nie zpominam o Dualu - jest poprostu taki tradycyjny. Pozdro.

Lepiej poszukaj dzwieku w swojim Danielu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.