Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Marku, bardzo ładne półki. Komponuje się znakomicie ze stolikiem. Materiał jak rozumię to szkło. A kołki podtrzymujące?

Efekt końcowy znakomity. Jedyny problem przy tego typu rozwiązaniach to zbierających się kurz. Ale z nim można sobie poradzić. :)

Dziękuję.Kurz to zbiera się niestety wszędzie. Podpórki to wałeczki wytoczone z aluminium i wkręcane na kołki z gwintem wystającym ze ściany.Na każdej podpórce zrobiłem dwa nacięcia i założyłem gumowe oringi tak że szyba się nie ślizga.

John 1.5 V, 8 Sty 2009, 14:49

>Jeśli są chętni na:

>Emtec CS II 60 (33szt. - 5zł/szt.)

>Maxell XL II 46 - (19szt. - 4zł/szt.)

>to piszcie na PW.

>Jak by ktoś chciał to mogę jeszcze wykombinować TDK D60,90 FE60 i rozmaite Emtec "record" i "sound"

>, są też kasety memorex i samsung (trochę droższe), choć nie wiem czy jest sens, skoro można mieć

>soniaki UX-S w tej samej cenie. No ale jak ktoś chcę to mogę się postarać.

>

>Jest też spory przegląd kaset VHS dla fanów cięcia taśm do szpulaków.

Jak chcesz ciąć taśmy VHS do szpulaków?

Poczytaj sporo wcześniejsze wpisy w tym wątku albo w wątku o magnetofonach, ew. o magnetofonach szpulowych. Niektórzy cięli lub tną wzdłużnie taśmy VHS na szerokość taśmy szpulowej.

Jak kaseta trwa 3 godziny to cięcie trwa 3 godziny. Korwin ma na to "patent" i z jego relacji świetnie mu się to udaje.

A propos - są magnetofony do których nadawała by się taśma z kasety VHS bez cięcia ? (czyli chyba na 1/2").

Jakiś czas temu odkryłem że aby mieć całą kolekcję to trzeba też uzupełnić dany model o wersje Japońską. Mają w przypadku Maxella znaczek na grzbiecie informujący o typie w postaci gwiazdek np * Type I ** Type II. Poza tym wszystkie Japończyki mają na odwrocie charakterystyki. Ciekawostką jest że XLII na japonię nie ma wzmianki Epitaxial.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-14246-100007202 1231579345_thumb.jpg

post-14246-100007203 1231579345_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i

Ukryta Zawartość

post-14246-100007199 1231579416_thumb.jpg

post-14246-100007200 1231579416_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu żadko się spotykajace siostry bliźniaczki.Teraz mieszkają razem:-)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Starsze wersje (model ok. 1983) miały jednak napis "Epitaxial". Dotyczy to także XL-S (High Epitaxial) i MX (Metaxial).

Główną różnicą na niekorzyść wersji japońskich jest niezadrukowany grzbiet wkładki - cała literatura jest podana na celofanie - w odróżnieniu od wersji Eur/USA, które miały w celofanie przezroczyste okno

Starsze wersje (model ok. 1983) miały jednak napis "Epitaxial". Dotyczy to także XL-S (High Epitaxial) i MX (Metaxial).

Główną różnicą na niekorzyść wersji japońskich jest niezadrukowany grzbiet wkładki - cała literatura jest podana na celofanie - w odróżnieniu od wersji Eur/USA, które miały w celofanie przezroczyste okno.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

John 1.5 V, 9 Sty 2009, 23:21

>Jak kaseta trwa 3 godziny to cięcie trwa 3 godziny. Korwin ma na to "patent" i z jego relacji

>świetnie mu się to udaje.

>

>A propos - są magnetofony do których nadawała by się taśma z kasety VHS bez cięcia ? (czyli chyba na

>1/2").

Z tego co wiem są takie magnetofony, ale to studyjne i bardzo drogie...

Green Apple,

Miło powitać jeszcze jednego szczęśliwego posiadacza XLI-S "z wycięciami". Czy to jest wersja na rynek europejski czy amerykański?

Rodacy, stajemy się magazynem kasetowym;-)

A masz jakieś zdjęcia które mógłbyś szybko wrzucić? Prawdę mówiąc, ostatnio na TDK FE nie zwracałem wielkiej uwagi (do nagrywania muzyki używam lepszych taśm i bardzo dawno jej nie kupowałem) - ale widząc ją na półkach sklepowych nie zauważyłem, by różniła się jakoś zasadniczo od wcześniejszych.

Ha, tą TDK FE jeden koleś na allegro chce sprzedać za 12 zł. Pisze, że kupił ją dawno i była przechowywana w dobrych warunkach, pionowo z nawiniętymi szpulkami na dole. Dobre, nie ?

Bezczelność czy próba wypromowania tej kasetki ?

A widzieliście kolekcję zafoliowanych kaset za 1,5 tysiaka ? Sporo pojedynczych egzemplarzy TDK, Sonego i Maxella za ok. 20 zł z groszami za szt. Ciekawe czy ktoś się skusi.

Nie mam jej zdjęć. Ja kupuje je tylko awaryjnie kiedy nie mam lepszych, a zmieniła się okładka, naklejki (teraz są czerwone a nie niebieskie jak dawniej) i na samej kasecie i folii jest dodatkowy napis "Life on Record" pod hologramem TDK.

John 1.5 V, 13 Sty 2009, 00:22

>Ha, tą TDK FE jeden koleś na allegro chce sprzedać za 12 zł. Pisze, że kupił ją dawno i była

>przechowywana w dobrych warunkach, pionowo z nawiniętymi szpulkami na dole. Dobre, nie ?

>Bezczelność czy próba wypromowania tej kasetki ?

Widziałem lepszą aukcje, to było jakiś rok temu chyba. Gość za 18 złotych wystawił TDK FE i napisał "Bardzo stara kaseta TDK nowa w folii".

Ja myślę że to nie bezczelność ale ludzie się nie znają, w końcu dla większośći każda kaseta to już antyk...

> Green Apple

13 Sty 2009, 14:31

Widziałem tą aukcję.To wcale nie jest dużo za te kasety. Problem tylko czy u nas ktoś może jednorazowo wydać tyle kasy.

Chyba żartujesz, przecież ta kaseta jest w tesco po 1,5 zł !!!.

Przypominam, że gość chciał za 1 szt. 12 zł.

Skoro to jest nie dużo, jak za te kasety, to jak chcesz sprzedam Ci je po 6 zł/szt. To o połowę taniej niż na wspomnianej aukcji i obaj będziemy zadowoleni ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.