Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

RS-TR373, 13 Sty 2009, 17:29

>napis "Life on Record" pod hologramem TDK.

Jeśli tak, to faktycznie, musi to być nowa seria. "Life on Record" jest nowych sloganem reklamowym TDK; widziałem go na najnowszych kasetach VHS.

Witajcie

niektórzy mnie znają z forum Unitry, tu piszę chyba pierwszy raz. Magnetofonów mam 8, walkmanów tyle samo, kaset ponad 200. I nie mam MP3. To tyle,żeby było wiadomo, co lubię. Gdy w latach 80-tych byłem nastolatkiem miałem w ręku kultowe dziś kasety, ale do głowy mi nie przyszło, że nie będą produkowane. Inna sprawa, że były dostępne w Pewexie i bardzo drogie, podobnie jak sprzęt (tu tkwi tajemnica popularności MP3 i wymarcia walkmanów - one były cudowne, wyrafinowane, śliczne (synteza FM, nagrywanie!, itp.) ale bardzo drogie, pamiętam że te top modele 10-15 lat temu kosztowały prawie 1000 zł (wówczas!). Porównajcie to z cenami MP3. Dla mnie nie jest argumentem ograniczona jakość tylko - jak w tytule naszej dyskusji - estetyka. Czym się zachwycać w MP3? A kasetą można! Moje źródła - małe miejscowości, GS-y, księgarnie (np. w Mińsku Mazowieckim kupiłem TDK z taśmą metalową) i sklepy fotograficzne (np. w Warce - kasety Fuji chrom, metal). Używane - w Berlinie w sklepach z używanymi gratami można często kupić dobre taśmy - u Turka kupiłem 10 kaset Maxell XLIIS. Chciał po 2 Euro pojedyńczo, za całość zapłaciłem 10 Euro. Warto szukać i trochę propagować - moje dzieci nie mają MP 3 , mają walkmana i kasety, z przeznaczeniem na rozwałkę, ale teraz już umieją nawet nagrywać. A kuzynki im zazdroszczą, bo w ich MP3 nic się nie kręci, nie szumi, nie można wyciągnąć taśmy - po prostu folklor.

Nie zapominajcie jeszcze o jednym - magnetofony służyły pierwotnie do zapisu mowy (gniazdka mikrofonowe w starych modelach).

tysol - popieram Cie! Mam walkmana SONY ktorego nie dawno kupilem za 2 PLN na allegro! Obraza dla tego sprzetu! Ma radio, autorevers, bass boost system, przewijanie w obie strony, przelacznik zelazo-chrom-metal. Kiedy wlaczylem go kumplowi sam zwatpil w mp3 gdzie jest obcieta dynamika. A jakim cudem udalo Ci sie przekonac swoje dzieci do kaset? Ile maja lat?

rzadko piszę, bo nie mam komputera w domu, ale tak na gorąco - mam 40 lat, więc wzrastałem w epoce lampy, szpuli i tranzystora, nie tak jak ci (nie obraźcie się), dla których jest to historia i kultowy sprzęt. Tylko że historia jest przewrotna - wtedy, kiedy w sklepach był sprzęt i kasety, o których teraz piszemy, ja nie miałem pieniędzy, co najwyżej mogłem nagabywać sprzedawców, żeby choć pozwolili dotknąć (np. sensorów Radmora w 1980 r.). Teraz, gdy mam pieniądze, nie ma sprzętu takiego o jakim marzyłem, a jest dziadostwo, o czym sami wiecie. Dzieci mam przedszkolne, może dlatego się zachwycają kasetami, ale kiedyś wyczytałem na identycznym jak nasze audiostereo forum niemieckim, że właśnie kasety są idealnym medium dla dzieci, bo są atrakcyjne, ruszają się i dziecko błyskawicznie pojmuje zasadę działania (najlepiej, jak magnetofon ma duże okienko i podświetlenie). Zasady działania MP3 nie zrozumie. Oczywiście wśród dzieci i młodzieży jest to w większości moda. Ja nie miałem w wieku 15 lat walkmana, bo były drogie. Kto wie, gdyby 20 lat temu tak się spopularyzowały jak MP3 to może byłyby do dziś produkowane. A rynek jest bezwzględny - jak nie ma konsumpcji to nie ma produkcji. Oczywiście płyta gramofonowa się odradza, ale w jakiej skali - minimalnej przecież i jest droga w porównaniu z CD i ściąganiu z internetu. Z pewną Schadenfreude przeczytałem o wirusach atakujących pliki muzyczne i sprzęt odtwarzający je. Gdyby to było masowe rażenie, to może rzeczywiście uchroniłby się sprzęt i nośniki analogowe i wtedy ludzie doceniliby to, czego się tak szybko pozbywają (słuchajcie, wyśledźcie gminne punkty zbiórki odpadów elektronicznych - przecież to zgroza, ludzie wyrzucają tam często sprawny sprzęt tylko dlatego, że kupili sobie nowy, albo jakiś klawisz nie działa. Ja na Ursynowie znalazłem kolumny ZG 30C, magnetofon Finezja z kasetą w środku i kilka nieprzestrojonych polskich odbiorników przenośnych - pracownicy pozwolili mi to zabrać...). Poza tym moje 20 letnie kasety grają doskonale, a samodzielnie wypalone płyty z 2002 roku - nie.

RS-TR373, 14 Sty 2009, 15:26

>Ja widziałem ten napis do tej pory tylko na TKD FE.

A ja parę tygodni temu kupiłem TDK TV i mają już ten napis.

>>A propo kaset TDK VHS jest więcej modeli czy

>tylko HS i TV? (z tych dzisiejszych)

Oficjalnie, na stronie www TDK, są już tylko TV i HS. Może jeszcze gdzieś po sklepach plączą się jakieś E-HG. Generalnie rzecz biorąc upadek taki sam jak z kasetami audio. Nie można już kupić nowych kaset wysokiej jakości. TDK FE czy nawet D w zasadzie nie jest przeznaczona do zapisu muzyki na lepszym sprzęcie, a nowe SA są takie, że samym wyglądem odpychają. Sony UX-S z Meksyku też nie rzucają na kolana - a innych już nie ma! :-(

tysol, tez wpadlem na pomysl patrzenia po odpadach. Kiedys przejezdzalem obok smietnika i zauwazylem przy kontenerze caly gramofon UNITRA Fonica lampowy z 1971r. odremontowalem go i dziala!!! Od tej pory zaczalem sie tam rozgladac od czasu do czasu. Zdarzylo mi sie znalezc wiele dobrych kaset tj. BASF Ferro Extra I, Sony EF (japonskie), TDK SA itp. Tez mam magnetofon finezja tylko zebatka sie wyszczerbila i wciaga tasmy :-( Jesli ktos mialby taka chetnie odkupie! Od paru lat mam tez UNITRA MK122 w stanie niemal idealnym! (spadek po wujku ktory tez byl koneserem) A jesli chodzi o dawanie kaset dzieciom to popieram. Mam brata w 3 klasie podstawowki i tez jakos czesciej uzywa kaset i bardziej go interesuja niz CD czy Mp3. Ja sam mam tylko 16 lat ale nie naleze do zwolennikow cyfry bo to "shit"!

MaciejLK, 14 Sty 2009, 17:37

>RS-TR373, 14 Sty 2009, 15:26

>

>>Ja widziałem ten napis do tej pory tylko na TKD FE.

>

>A ja parę tygodni temu kupiłem TDK TV i mają już ten napis.

>

>>>A propo kaset TDK VHS jest więcej modeli czy

>>tylko HS i TV? (z tych dzisiejszych)

>

>Oficjalnie, na stronie www TDK, są już tylko TV i HS. Może jeszcze gdzieś po sklepach plączą się

>jakieś E-HG. Generalnie rzecz biorąc upadek taki sam jak z kasetami audio. Nie można już kupić

>nowych kaset wysokiej jakości. TDK FE czy nawet D w zasadzie nie jest przeznaczona do zapisu muzyki

>na lepszym sprzęcie, a nowe SA są takie, że samym wyglądem odpychają. Sony UX-S z Meksyku też nie

>rzucają na kolana - a innych już nie ma! :-(

TDK D nie są takie złe a SONY UX-S ma tylko tandetną obudowę jak każda dzisiejsza SONY. Z dzisiejszych kaset używam raczej TDK SA, SONY UX-S, TDK D, Emtec CSII i SONY CDit II. TDK FE tylko kiedy nie mam nic innego.

Napisales tez ze TDK SA odpychaja wygladem... Chodzilo Ci o te?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

RS-TR373, 14 Sty 2009, 19:25

Nie, miałem na myśli jeszcze nowszą serię "EB" - w tej samej obudowie, ale nowszej szacie graficznej. To już zupełna żenada - brak metalowego ekranu za resorem z filcem dociskowym, rozmazany, nierówny nadruk na kasecie, i w ogóle brzydki wygląd. Podobno sama taśma też lubi zarysowywać się wzdłużnie, choć ja tego nie stwierdziłem.

A TDK D to bardzo podstawowa taśma, przeznaczona zasadniczo do zapisu mowy, bądź muzyki na prostym sprzęcie przenośnym. TDK FE ma chyba jeszcze słabsze parametry. Nie są to taśmy z założenia przeznaczone do zapisu muzyki, zwłaszcza bardziej wymagającej muzyki, na lepszym sprzęcie. Choć oczywiście, za czasów Pewexu, gdy TDK D była dla większości ludzi bardzo cenną zdobyczą, nagrywało się na niej i było się szczęśliwym, bo alternatywą był Stilon (jak się go udało kupić) albo Time Ton z komisu.

Możliwe, że to podróbka. Ja kiedyś kupiłem taki pięciopak Sony HF. Ciekawe, że grają do dziś i w sumie są lepsze niż oryginały (ciche, taśma się nie zawija). Zorientowałem się dopiero, gdy za granicą widziałem u kogoś japońskie. Z kasetami jest teraz niestety celowa polityka marketingowa - jeśli w ogóle są jakieś produkowane i sprzedawane, to te najtańsze i najgorsze. Chyba, żeby zniechęcić masowego konsumenta do ich używania i skierować na sprzęt cyfrowy. Nie zniechęci to oczywiście nas, ale stanowimy jakiś ułamek procenta tych konsumentów. Mam pytanie - czy ktoś miał w ręku kasety z czasów NRD firmy ORWO (znanej z produkcji taśm filmowych i fotograficznych do 1989r.)?

tysol, 15 Sty 2009, 11:30

>Możliwe, że to podróbka.

Jeśli są dobre, to raczej nie są to podróbki. Nawet te "dobre" podróbki, tzn. te trudne do odróżnienia, dobrze imitowały tylko wygląd, natomiast chwila prawdy następowała po włożeniu do magnetofonu - przewijały się głośno, jakość dźwięku była podła. W magnetofonach z kalibracją na ogół okazuje się, że parametry taśmy są tak kiepskie, że magnetofon nie daje się skalibrować do tych taśm.

Wiele kaset było jednocześnie produkowanych w kilku fabrykach (mam np. kasety Sony HF z tej samej serii z Włoch, Francji, Japonii i Meksyku) i mogą one nieco różnić się między sobą - to nie oznacza, że któraś z nich jest podróbką.

Kasety ORWO z lat 70-tych są dość podłe. Taśmy są bardzo kiepskie, o parametrach niezgodnych z normami, a kasety dość nawet ciekawe - obie połówki kasety były absolutnie identyczne, trzy wkręty wchodziły z jednej strony, a trzy - z drugiej. Przez to kaseta była trochę trudna w montażu, jeśli się ją rozebrało.

Późniejsze kasety, z lat 80-tych, były lepsze, ale ogólnie nic specjalnego.

Kasety/taśmy ORWO stanowczo odradzam!!! Były robione ba kiepskim podłożu, darły głowice i było dużo szumów. Jedyne dobre taśmy ORWO to były te profesjonalne, widziałem kiedyś takie i nie do porównania ze zwykłymi. Natomiast zwykłe ORWO nie umywa sie nawet do Stilon-ek.

A co do TDK D... MaciejLK może i masz rację, one nie nadają się do każdego rodzaju muzyki. Nagrałem kiedyś na takiej Ace of Base (piosenki dyskotekowe lat 90-tych) i świetnie odtwarzało. Na drugiej takiej nagrałem Iron Maiden (heavy metal) i jakość nagrania kiepska... Więc do nagrywania np. rock'a czy metalu się nie nadają. Dzięki też za ostrzeżenie przed nowymi TDK SA, poprzednia seria była świetna... A używasz/łeś TDK CDing? Obudowa niestety przezroczysta jak w TDK FE i TDK D, taśma chromowa gra bardzo czysto i dynamicznie ale lubi się "falować" po przejściu przez głowicę jest cała pozaginana na rogach, nie tak ostro ale wygląda jakby się rozciągała czego wcale nie słychac.

RS-TR373, 15 Sty 2009, 20:22

> dynamicznie ale lubi się "falować"

wlasnie mam taka stilonke ferrum max c-90 czemu tak czasem bywa (zaznaczam ze zaden magnetofon jej nie "zjadl")

Wada produkcji. Z TDK CDing nie zawsze tak się dzieje ale miałem już dwie takie. Grają dobrze. Nie chodzi mi o falowanie tonów tylko sama taśma jest jakby pozaginana, ale nie tak ostro jak po wciągnięciu kiedy robi się "harmonijka". A skąd masz Stilonk'e Ferrum Maxi? Masz ją od dawna czy kupiłeś na allegro? Poluje na nie od dawna i nigdy nie udało mi się kupić. Jakimś cudem zdobyłem 5 sztuk Ferrum Forte w bardzo dobrym stanie, jedną nówke zwykłą C-90 i 4 nówki zwykłe C-60.

Poniżej ich autentyczne zdjęcia...

Ukryta Zawartość

post-19067-100006754 1232050210_thumb.jpg

post-19067-100006755 1232050210_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z TDK SA nie przesadzajmy, nie są aż tak fatalne by ich unikać - w sumie jest to wraz z Sony UX-S najlepsza kaseta, jaką można teraz kupić nową! Z tej najnowszej serii trafiły mi się z dobrym nadrukiem i z odrobinę rozmazanym, pewnie zależy to od serii produkcyjnej. Ale faktem jest, że w stosunku do wcześniejszych serii poczyniono uproszczenia, np. zlikwidowano metalowy ekran głowicy. Na szczęście przynajmniej kaseta ciągle jeszcze jest skręcana śrubkami, a nie sklejana.

CD-ing II to prostsza taśma w prostszej kasecie, myślę że taśma odpowiada mniej więcej taśmie TDK SF - co prawda Typ II, ale gorsza od SA. Ale do zapisu muzyki oczywiście lepsza niż D.

TDK D to taśma o ograniczonej dynamice, przeznaczona do zapisu mowy lub muzyki na prostym sprzęcie, ale jej możliwości są trochę za małe do zapisu bardziej dynamicznej muzyki, o dużej rozpiętości głośności i częstotliwości.

Stilony Ferrum Maxi produkowane były w małej ilości i nie było łatwo je kupić w sklepach, a i obecnie na Allegro rzadko się trafiają. Ferrum Forte jest już nieco bardziej popularna, ale też i gorsza.

a wyglada tak zdjecie z nk jak wydzisz (padla bateria w cyfrowce ) :P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich miłośników kaset, nie będę ukrywał iż, zarejestrowałem się na forum tylko dla tego tematu o kasetach. Mam do was kilka pytań odnośnie kaset.

1 Mam w domu kilka stilonków jednak kaseta jest w dwóch różnych kolorach tzn: część kaset ma barwę kości słoniowej a część jest śnieżno-białych, które są starsze oraz w jakich okresach były produkowane?

2 Czy rozbiegówka w stilonach( tych zwykłych)zawsze była koloru czerwonego niezależnie od długości taśmy( C60 C90), oraz czy ktoś może potwierdzić że stilon niskoszumowa miała rozbiegówkę błękitną?

3 Czy diora mds 502 dobrze kalibruje się do danej taśmy iec I II IV, i czy zapisuje przyzwoicie?

4 Miałbym ogromną prośbę aby ktoś był tak miły i zeskanował mi w dobrej jakości wkładki ze stilonów mój mail [email protected]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

galad, 16 Sty 2009, 11:07

1) Te szare, często żółknące przy krawędziach, itp., są starsze (lata 70-te), białe gładkie - nowsze, a białe w krateczkę, z oznaczeniem strony w zagłębionym trójkącie są najnowsze. (z grubsza od połowy lat 80-tych) - o ile mnie pamięć nie zwodzi. Dokładnych dat już nie podam. Wraz z kasetą zmieniała się też szata graficzna wkładki i naklejek.

2) W kasetach podstawowych, niskoszumowych, kolor rozbiegówki, wkładki i naklejki był taki sam dla danej długości - C-60 - rozbiegówka, wkładka i naklejka czerwone, C-90 - niebieskie, C-120 - zółto-pomarańczowe, z żółto-cytrynową rozbiegówką.

Kasety Ferrum Forte miały inaczej - C-60 miała nalepkę i wkładkę różową, a rozbiegówkę - blado-zielonkawą, natomiast C-90 miała wkładkę i nalepkę fioletową, a rozbiegówka była pomarańczowa.

Ferrum Maxi chyba była znów tak jak zwykła - C-60 czerwona, a C-90 - niebieska. Ale rozbiegówka była w nich już przezroczysta.

3) Diora MDS 502 jest skalibrowana fabrycznie do jakichś taśm (niestety, nie wiem jakich) i nie ma żadnej możliwości kalibracji przez użytkownika.

Aha jestem trochę zakręcony na punkcie kaset więc pozwoliłem sobie zrobić wkładki własnego projektu, często jest tak że brakuje nam wkładek albo mamy kasety noname itp. Może wkładki nie grzeszą urodą ale są dosyć przejrzyste i łatwe w identyfikacji( to takie moje wkupne bo z pustymi rękoma głupio tak wchodzić do zamkniętej grupy forumowiczów :) )

Ukryta Zawartość

post-22345-100006708 1232102526_thumb.jpg

post-22345-100006709 1232102526_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze matalowe

Ukryta Zawartość

post-22345-100006706 1232102680_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

uff wklejanie tego to Trochę trwa :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MaciejLK, w zwykłych Stilonkach C-60 były nie tylko czerwone rozbiegówki. Ta której zdjęcie wcześniej wkleiłem ma przezroczystą, C-90 i Ferrum Forte C-60 mają błękitną.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.