Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM gotyk1

Jeśli używałeś kaset Metal Master Sony ( np. ceramicznej) to wiesz, że to ten sam nośnik co Sony Metal Master w obudowie zwykłej, a jeśli porównać z That's TDK MA-XG w częściowo ceramicznym układzie to uważam że lepsza już jest Maxell Metal Vertex od TDK natomiast waga kasety nie ma takiego znaczenia chyba, że weźmie się pod uwagę obciążenie układu magnetofonu ( nacisk na blaszki, sprężynki i układ antyrezonansowy). Napiszę tak - ceny osiągane na rynku wtórnym przez kasety z elementami ceramicznymi są bardziej ustalane na podstawie dostępności ( małej) tych kaset a nie jakości produktu. Moje zdanie jest takie - Gdybym miał cel zakupu kaset magnetofonowych i miał pokaźny zbiór TDK, Sony czy Maxell to każdą z nich zamieniałbym na That's i Triad choćby dlatego, że uważam nośnik za bardzo neutralny, nie dokładający szumów i zniekształceń słyszalnych np. przy muzyce poważnej, a co do jakości TDK,SONY,Maxell to jeśli chodzi o koniec lat 80-tych to uważam, że modele z wyższej pułki są na bardzo wysokim poziomie a różnią się jedynie trwałością wynikającą z materiału nośnika. Z doświadczenia wiem, że Basf i Agfa były nie do zdarcia, także Maxell-e z lat 80-tych natomiast TDK były rewelacyjne dźwiękowo szczególnie AD-X czarne ( nie do kupienia obecnie nigdzie). Reasumując jeśli nagrywałeś na That's na w miarę wrażliwym deck-u

to Wiesz, że zarówno format SUONO jak i Delta są idealnym rozwiązaniem odciążającym cały układ prowadzenia nośnika a walory estetyczne są mało istotne choć srebrne i złote elementy zewnętrzne mają dla niektórych osób większe znaczenie niż sam źwięk osiągany z nośnika.

Moja opinia jest taka - polecam używać wszystkich ww. producentów a nośniki wybiera sobie każdy wg własnych preferencji i percepcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wszystko ładnie. Zastanawia mnie tylko fakt że wszystkie modele zachwalane przez kolegę DIBUNIA znajdują się w jego ofercie sprzedaży na allegro. Niejednokrotnie pisano na tym forum że jak się zachwala jakiś sprzęt to na allegro jego cena rośnie.

To takie moje spostrzeżenie.

A co do testów kaset to stwierdzam że nie jesteśmy w stanie obiektywnie ich ocenić. Przecież każdy magnetofon, nawet najlepszy ma swoje preferencje. Mój CT-93 nie trawi za bardzo chromów co nie oznacza że są one kiepskie.

We własnym zakresie możemy tylko z grubsza ocenić ,które taśmy nam bardziej psują czy też nie.

W testach kaset jakie w tym wątku ktoś zamieszczał była podana metodologia ich testów i ze względu na ich złożoność nie sądzę rzeby można powtórzyć je w domu.

Podsumowując. Są taśmy lepsze i gorsze , z bardziej zaawansowanymi mechanizmami i obudowami oraz te bardziej proste, jednak trudno wyłonić zwyciężcę. Możemy jedynie opierać się na profesjonalnych testach oraz własnych preferencjach.

>Wszystko ładnie. Zastanawia mnie tylko fakt że wszystkie modele zachwalane przez kolegę DIBUNIA

>znajdują się w jego ofercie sprzedaży na allegro. Niejednokrotnie pisano na tym forum że jak się

>zachwala jakiś sprzęt to na allegro jego cena rośnie.

dobry pomysl przed sprzedaza mojej "Diory" bede ja zawalal moze pojdzie drozej :P

Panowie, wzywam do opamiętania.

Pomijając fakt, że tego rodzaju praktyka jest moralnie nie do obrony, może wywołać odwrotny skutek. Dla mnie podejrzane ruchy sprzedawcy oznaczają koniec zakupów u takiej osoby.

Popatrzcie, co zdobyłem.

Aiwa ze starym logo i ciekawymi naklejkami. Szkoda, że to nie prawdziwe szpulki...

Ukryta Zawartość

post-15808-100003597 1234892595_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A oto nieznany u nas model Sony FN - odpowiednik HF. I to od razu w trzech różnych odmianach!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tutaj wklejam linki do oczywiscie konkurecyjnych aukcji :)

Ukryta Zawartość

mozna sobie porownac ceny...hehe :) wysylka nawet do polski nie ma problemu....

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Wkleilem ten link do powyzszej aukcji by pokazac ze tego typu kasety ktore sa ..... takie najlepsze mozna kupic duzo taniej niz na wysrobowanych cenowo aukcjach u naszego znanego kolegi.Ten facet z USA do niedawna mial jeszcze wiecej kaset tego producenta i te najlepsze z serii w cenach nie przekraczajacych 10 dolarow i wysylka do polski takze jest mozliwa za okolo 6 dolarow.

wiec kupowanie na allegro takich propozycji za ponad 150 zlotych jest dla mnie zdrowo przesadzone.

duzo kaset juz u niego kupilem i nigdy nie bylo problemow z wysylka a tym bardziej z towarem :) i ceny sa oczywiscie inne niz na allegro.

przepraszam za brak polskich czcionek jezykowych.

BARDZO PROSZE OCZYWISCIE NIE BRAC DO SIEBIE MOJEJ OPINI TO JEST TYLKO I WYLACZNIE MOJE ZDANIE NA TEN DRAZLIWY TEMAT.!!!

pozdrawiam serdecznie Wojtek

Witam

W celu doprecyzowania wypowiedzi odnośnie kosztu zakupów z USA. Bardzo istotne znaczenie ma rodzaj zlecanej wysyłki. I tak USPS Priority Mail InternationalTM to koszt minimum 18 USD a precyzując jeszcze bardziej to wysyłka z określonych krajów ( Stanów) USA jest bardzo zróżnicowana. Za zakup jednej kasety dopłaca się nawet 3 krotną wartość zakupu. Zakupy w krajach Dalekiego Wschodu czy aż z Japonii to także bardzo zróżnicowane ceny przesyłek. Dodatkowo jeśli weźmie się pod uwagę, że kupuje się pojedyńcze sztuki kaset wysokich modeli tzw. unikatowych lub nieznanych w Europie to koszty wychodzą niewspółmiernie wysokie. Jasne, że można napisać, że ktoś wystawia cenę za wysoką ale jak to się ma do całej operacji zakupu indywidualnego za granicą? Jeśli ktoś kupuje wyłącznie na handel to faktycznie można uznać, że jest w stanie odzyskać poniesione koszty nawet w 100%, ale nie należy generalizować. Większość dostępnych kaset na rynku wtórnym pochodzi od obecnych kolekcjonerów a nie jest tajemnicą, że w Polsce na te produkty nie ma spekulantów, którzy zaistnieli w krajach wyżej rozwiniętych z racji ogromnych zapasów magazynowych z lat 70-80-tych.

Reasumując można zakupić sobie kasetę za np. 10 USD + 7 USD i prosto licząc to koszt ok. 70 zł należy uwzględnić kursy obowiązujące w rozliczeniach transferów ( np. American Express) Jeśli np. ktoś wystawia cenę na aukcji w Polsce to płaci Prowizję przy takich kwotach ok. 2 zł za wystawienie i ok. 5 zł prowizji za sprzedaż i jeszcze musi uwzględnić koszt wysyłki przedmiotu kupującemu więc gdzie tutaj przegięcie ? Podyskutujmy może co jest takiego w kasetach magnetofonowych That's SUONO, Maxell Vertex, Sony Metal Master Ceramic, TDK MA-XG, TDK AD-X ( wersja z 85 roku), Teac, czy PIONEER ( kolejność przypadkowa), że są lubiane i poszukiwane. Nie wnikajmy w ceny. Ceny dyktuje rynek, który jest bezpośrednio wynikiem zależności cena-popyt-podaż.

Wiem, że sporo osób chętnie chciałoby kupić sobie te "lepsze- czyt. droższe kasety", ale są zwariowane ceny itd. Tak jest ale czy ktoś się nas pyta o ceny jakie byśmy chcieli na stacjach paliw w Polsce jeśli na świecie ceny spadają. Był czas na ekspansję na rynku kaset i można było nabyć taniej wiele ciekawych modeli. Obecnie cieszmy się, że są i liczmy na to, że jeszcze "chwile" będą. Jeśli ktoś chce o czymś powiedzieć a raczej o kimś to fajnie by było gdyby czasem przesłał to na PW. Pozdrawiam wszystkich w tym mojego poprzednika, który zamieścił bardzo "ciekawy" wpis. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"a nie jest tajemnicą, że w Polsce na te produkty nie ma spekulantów, którzy zaistnieli w krajach wyżej rozwiniętych z racji ogromnych zapasów magazynowych z lat 70-80-tych."

LOL

w usa za 10 usd mozna bylo (przez ostatnie 24 m-ce" nabyc dowolną tasme t-yuden od niejakiego "dr.bo" - suono,cd/mh ,cdIVf,mr-x pro - kupujac 40sztuk nawet paczka opatrzona w czarną skrzynke nie podnosila ceny produktu o 25%.

az z ciekawosci zajrzalem na allegro i co sie okazalo?

150-200 pln za tasmy ktorymi "raczyłem sie" za 10-20pln (4-5gbp)

w sumie:

ze kasety ,na ktore wydalem okolo 200 gbp sa obecnie "warte" +/- 8-9 kpln

ciekawe ile uda mi się sprzedac zanim wnuki pewex'u wytrzeźwieją ;)

z calym sentymentem do taśm,kupie sobie za to nowy phono stage ;)

po wypowiedzi ..... kolegi.... DIBUNIA.........

WIEC TAK.

NIE NAM POLSKICH CZCIONEK SORKI..

NA POCZATEK:

TO ZE TY , PISZE DO CIEBIE , KONKRETNEJ OSOBY , ...DIBUNIA... OSOBA ZNANA NA GIELDZIE ALLEGRO.

WNIOSKI SIE NASOWAJA SAME Z TEJ WYPOWIEDZI POWYZEJ GDZIE ZOSTALO ZACYTOWANE ZE JAKIE KOSZTY ITP.

JAK TO JEST ZLE KUPOWAC ZA OCEANU (USA-EBAY) TO SMIEM WATPIC PONIEWAZ KUPILEM JUZ WIELE KASET Z USA I JAK JUZ PISALEM WCZESNIEJ JEST TO NIE TAK ZA PRZEPROSZENIEM PIPIERDZIELINE JAK PISZE KOLEGA .....DIBUNIA......

WIEC TAK.!!!!!!!!!!!!!!

NASZ SZACOWNY KOLEGO.............. DIBUNIA ................

JAK MASZ ZAMIAR DALEJ CHANDLOWAC KASETANI I NACIAGAC OSOBY NIE ZORIETOWANE TO ZYCZE POWODZENIA...

BO TO CO PISZESZ W SWOICH AUKCJACH TO PRZECHODZI LUDZKIE POJECIE....

POWIEM TAK DOSZEDLES DO FORUM NIEDAWNO.....

POKAZALES TO I OWO...... CIEKAWE KASETY NIE PRZECZE ALE ZEBY TAK ZDZIERAC Z LUDZI?????????

KUR.....A.... GDZIE TU JEST KOLEZENSTWO???

POWIEM CI ZE TAK KILKA KROTNIE PISALEM DO CIEBIE NA ALLEGRO W CELU KONTAKTU BO SZUKALEM KILKU KASET DO KOLEKCJI.......A CO OTRZYMALEM.... NIC.......... :(

JAK NIE KUPUJESZ TO SPADAJ.............

WYSTARCZY SPOJZEC NA NA SORKI....TWOJ OPIS NA FORUM....

.....ZAWODOWO SLUCHAM DZIEKU PIENIEDZY.......

I RESZTA..........

jak juz p[isalem nie mam polskich znakow.....

a kolegi............. DIBUNIA ........ nie lubie i sprzeciwiam sie takim osoba ktore chca nas naciagnac na koszty jak pisanie o jakiejs pierdzielonej przesylce............

KOLEGO DIBUNIA... ? TY CHYBA MALO KUPUKESZ ZA GRANICA?

BO BZDURY GADASZ.......... KOSZTY SA NISKIE.......

I NIE NACIAGAJ WIECEJ LUDZI BO TO NIE LADIE............!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A TYM BARDZIEJ ZE ZNAMY SIE Z FORUM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

TO JEST TYLKO MOJE ZDANIE I PROSZE SIE NIE ODNOSIC DO NIEGO !!!!!!!

POZDRAWIAM WOJTAS

Witam wszystkich. Z tą wysyłką z ameryki to są groszowe sprawy, ostatnio kupowałem kabel sennheisera do słuchawek i 1 - doszło w tydzień od zakupu (!), 2 - koszt przesyłki coś koło 3 dolców za list ubezpieczony, 3 - taki kabel był niedostępny w alegro, choć próbowano mi w alegro wciskać PRAWIE taki sam, ale nie ten sam (do hd 600).

Audiotone jestem wdzięczny za stronę ebay z kasetami, jeszcze do niedawna (przed donaldem i jego "cudem" gospodarczym) gdy kurs był lekko powyżej 2zł za dolara to można było brać całe kartony kaset od kolesia. Teraz jak są 4zł, to już nie jest tak atrakcyjnie. Spodobały mi się u tego sprzedawcy 2 memorexy i jeden szpulowy teac, po przeliczeniu plastikowy memorex kosztowałby mnie 40zł a teac prawie tyle po ile chodzą takie w alegro. Moja rada to przepękać ten zły kurs, nie kupować ani w alegro ani na ebay, jak kurs dolca spadnie to brać na kilogramy w ebayu.

Patrzcie co właśnie znalazłem na allegro, czarna kaseta Stilon Ferrum Forte!

Nie wiem jak wy ale ja pierwsze słyszę. Może ktoś po prostu zamienił obudowę, a może faktycznie takie robili?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchajcie... tu już nie chodzi nawet o to, że facet (dibunia) wystawia kasety za ceny nieadekwatne do ich jakości. Jak znajdzie się frajer, a jak było widać ktoś tam coś u niego kupił, no to wypada tylko współczuć kupującemu, że dał się zwieść niewiarygodnym informacjom. I właśnie o te informacje chodzi. No pisać bzdury, z których jednoznacznie wynika, że Metal Master, czy MA-XG nie mają startu do bardzo przeciętnej metalowej kasety That's CD - to jest NIEPRZYZWOITE! Czy dibunia w ogóle nagrywał tą CD i porównywał ją z Metal Master - chociażby metodą "na ucho"??? Obie nagrałem na decku Sony TC-KA6ES, obie starałem się możliwie najlepiej skalibrować i skoro nawet moja żona stwierdziła, że "ta biała super gra" to coś w tym jest. Jeszcze raz powtórzę, jedyną wspaniałą kasetą Thats's-a jest SUONO - prawdziwe jedyne SUONO! Drugi NIEPRZYZWOITY aspekt to "wyczyny" dibuni na forum, które stały się już jego rutyną - zarzucić nas zdjęciami i wystawić te same taśmy na Allegro. Powiem tak: w ten sposób forum traci jakość i tak jak chętnie czytałem, ciekawe merytoryczne wypowiedzi, tak teraz tacy ludzie jak ten dibunia powodują moją niechęć do zaglądania na forum. Pozdrawiam wszystkich PRZYZWOITYCH Forumowiczów!

Diabolik, ta Aiwa bardzo ciekawa kasetka.

RS-TR373, 18 Lut 2009, 11:19

>Patrzcie co właśnie znalazłem na allegro, czarna kaseta Stilon Ferrum Forte!

>Nie wiem jak wy ale ja pierwsze słyszę. Może ktoś po prostu zamienił obudowę, a może faktycznie

>takie robili?

Robili, widziałem taką wśród starych taśm mojego ojca.

Możesz zrobić, interesują mnie głównie Stilon'ki jakoś mam do nich sentyment i jak już wcześniej napisałem to były pierwsze kasety jakie miałem w rękach, od nich wszystko się zaczęło :-)

Witam serdecznie, lubię od czasu do czasu zerknąć do tematu o kasetach i nacieszyć oczy.

... a co do Stilonów, kiedyś przypadkowo trafił w moje ręce taki dziwny "okaz", niestety już trochę sfatygowany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.