Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Diabolik nie wiedziałem że te UD są takie rzadkie. Mam takie same i dopiero teraz zwróciłem uwagę że jedna 90 ma niebieskie rolki myślałem że różnią się tylko napisami. Ja mam jeszcze z tej serii 120.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A tu moje nowe Białe Damy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diabolik, 17 Mar 2009, 19:25

>TA - DAAM!!

>

>:-))

Łosz w mordę. Szczęka mi opadła. :) Diabolik wywabić czarne i przekleić napis "Chrome" na "Ferro" mogłeś jeszcze zrobić, ale wytłumacz, jak przekleiłeś ten sam napis widoczny na kasecie pod folią w pudełku? :) To mnie bardzo ciekawi. Jakaś metoda przenikania albo cuś? :)))

No i cóż, gratulacje, to jest naprawdę okaz. Jak masz więcej sztuk to podziel się z kolegami. :)

A w kwestii czerwonego Basfa... Kto, jak kto, ale Basf często stosował praktykę pakowania nietypowych pudełek, obudów czy naklejek, stąd też wpakowali starą obudowę od LH-EI do Ferro Extra. Pewnie im takie zostały i musieli wykorzystać. Pomyłki raczej by w tym przypadku nie było po rozfoliowaniu. Zwróć uwagę, że na obudowie kasety jest już naklejka z napisem Ferro Extra, zamiast LH-EI. Fakt, zawsze można przekleić, ale chyba było by to widoczne.

Jeszcze raz gratulacje, wszystkie nabytki są grzechu warte.

Basf Ferro Extra I, Ferro Super I i Ferro Maxima I były testowane w amerykańskim Audio w 1990 roku w "Największym teście kaset - 88 taśm". Ferro Super I, wg cytowanego opisu z opakowania, oparta była na cząsteczkach tlenku żelaza Megadium, a Ferro Maxima II - na dwóch warstwach cząsteczek Megadium.

Mam kilka kaset Ferro Maxima z tej serii, i, co ciekawe, różnią się one minimalnie między sobą, m. in. opisami na wkładce. W jednych mówi się o warstwie Megadium (jak w Ferro Super), a w drugich - o podwójnej warstwie Megadium! Można więc przypuszczać (ale to tylko przypuszczenie), że te "nie-dwuwarstwowe" Ferro Maximy mogą być chemicznie takie jak Ferro Super.

A wracając do testu - wyniki pomiarów taśm Ferro Super i Maxima były bardzo zbliżone, różnice wynosiły ułamki decybela, i nawet jeśli taśmy te miały faktycznie inną budowę chemiczną, to praktycznej różnicy dla użytkownika nie było - i pewnie dlatego taśma Ferro Super była oferowana bardzo krótko i tylko na niektórych rynkach.

witam,

podklejam się pod temat BASF ferro extra z szerokim oknem - zaznaczam, że nic nie przeklejałem. ferro extra z szerokim też mi się kiedyś przewinęła.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Radmar, 17 Mar 2009, 20:33

Zauważ, że NIE jest to typowa obudowa stosowana w LH-EI ani CR-EII! Ta obudowa stosowana była w kasetach lepszych serii, np. Super i Maxima, także Metal IV, itp. Były bowiem dwa zasadnicze rodzaje obudów BASFa z dużym okienkiem, a każdy z nich miał jeszcze po kilka wersji, zależnie od okresu produkcji.

Poniżej przykład: na górze obudowa kaseta "prostsza", stosowana w modelach popularnych, na dole ta bardziej "luksusowa", stosowana w modelach droższych.

Czasami jednak te droższe obudowy były łączone z tańszymi taśmami, np. LH-EI albo CR-EII, a także Ferro Extra I, ale zdarzało się to nieczęsto, i kasety takie są rzadkością.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zgadza się maciej, ja z kolei mam LH super w "uboższej" wersji tzn z naklejką na całą obudowę nie jak Ty osobno do opisu i z nazwą modelu jak ta poniżej na zdjęciu.

wygląda na to, że BASF uważał, że w zasadzie obie typu obudów są technicznie na tym samym poziomie skoro używał ich zamiennie. w zasadzie różnią się niewiele. co ciekawe, jak sądzę drukowanie dwóch nalepek było droższe i z ekonomicznego punktu widzenia lepiej było pozostać przy jednonaklejkowym modelu obudowy. no ale to były złote lata kaset i liczył się wygląd albo przynajmniej estetyczne zmiany w każdym wydaniu nie tylko nowego medelu ale nawet w równoległej serii.

nie to co teraz jednolita obudowa dla wielu marek tylko nazwa na obudowie inna. czyste "brandowanie" :(

i jak to było w kajku i kokoszu:

"na poparcie moich słów siłacz palnie pięścią w stół" ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale te wszystkie "zielone" powyżej to akurat kasety z innych serii, z różnych lat produkcji, a chodziło mi o zwrócenie uwagi, że, po pierwsze, były dwa typy obudów z dużym okienkiem, a, po drugie, choć przeważnie dany typ obudowy w danej serii był przyporządkowany do danych modeli kaset, to czasem trafiały się "wybryki".

Znakomita większość LH-EI i CR-EII miały ten "tańszy" model z dużym okienkiem, ale czasem trafiały się obudowy tego "droższego" modelu.

Podobnie było w następnej serii. Znakomita większość Ferro Extra I i Chrome Extra II miały obudowy już z małym okienkiem (z napisem BASF bądź nie), ale czasami trafiały się one w obudowach z dużym okienkiem w wersji "luksusowej". I taki właśnie "wybryk" pokazał Diabolik.

Niestety nie mam ich teraz pod ręką żeby szybko sfotografować i pokazać. Którąś z nich mam nawet, o ile dobrze pamiętam, w trzech wersjach obudowy, ale w tej chwili do nich nie dotrę.

wiem do czego zmierzasz... i zgadzam się powyższe LH/ferro super różnią się faktycznie latami.

tak jak na dole:

CR-E - jedna nalepka duże okno

CR-E - dwie nalepki duże okno

CR-E - dwie nalepki małe okno złoty BASF napis w oknie

brakuje CR-E małe okno bez napisu BASF w oknie, drążąc temat możliwe, że były z napisem BASF w oknie koloru srebrnego bo wiem, że np w ferro extra i chrome extra takie bywały

BASF obok AGFY to chyba kasety z największą liczbą estetycznych niuansów

podobnie jest z wkładkami, do CR-E i LH-E były wkładki z długością taśmy wydrukowaną ale były też "wielozadaniowe" gdzie były kwadraty przy 60, 90, 120 i ew. nabywca sam potem sobie odznaczał dł taśmy - pomysłowe z punktu widzenia ekonomicznego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Maćku, tak racja. Jednakowoż zdarzały się również w przypadku LH-EI choć rzadziej. Zatem może powinienem uogólnić, że nie z LH tylko ze starszej serii ta obudowa została wykorzystana. I trzeba też zauważyć, że Basf jako jedyny takie "wybryki" stosował, a przynajmniej na taką skalę.

A swoją drogą widziałem kiedyś zdjęcie Basfa CR-EII zafoliowanego, a w środku czerwona LH-EI. Swoją drogą ciekawe czy pomyłka w samej naklejce na kasecie, czy całą kasetę przez pomyłkę taką wpakowali. :)

Podpinam sie do rozmowcow i wklejam dwa rodzajehm...inne roczniki Basf-a.

Moze ktos je rozszyfrowac jakie to roczniki ?

pozdrawiam serdecnzie wojtek

Ukryta Zawartość

post-11402-100000296 1237325530_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

mam podone tyle ze z"SM"em

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jakos do bani to jest .....

pisze juz chyba i pisze z 16 wpis na tym watku i widze jedno, czyzby moje wpisy byly pomijane?

ja sie nie denerwije ale mam take spostrzezenie ze poprostu pewna grupa ludzi pisze na to co im sie podoba lub na co maja cos do powiedzenia...........

......

a na pospolitych urzytkownikow kaset i potecialnych moze niedoszlych zbieraczy kaset ktorzy poprostu poplynowszy na fali z przed kilku lat jak to obejzeli kolekcie kaset znanych forumowiczow i oczywiscie lubianych :) podeszli do tego bardzo obiektywnie, i tak jak ja zaczeli kompletowac sobie kasety, wiem ze moze nie mam tzw......(slownictwo zaczerpiete z allegro...) RARYTASÓW to jakos widze ze mniejszosc kolegow bedacych w niedostatku kasetowym jest tutaj bardzo dyskryminowana!!!!!

moze mi to ktos wyjasni?

co sie stalo z tym forum z przed 2 lat?

Przepraszam za wypowiedz ale juz nie moge wiecej pisac i wklejac zdjec......

poprostu daje sobie spokoj...

pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczow nawet kolege DIBUNIA.... hehe :)

Jedynak Wojciech

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

śledziłem ten temat forum (i nie tylko ten) od długiego czasu ale pasywnie, bez wpisów. od wczoraj postanowiłem się jednak przyłączyć.

przesyłam spóźnione pozdrowienia i podziękowania za wszystkie informacje jakich tutaj dostarczono mi garściami. kasety kolekcjonuję głównie do nagrania ale też ze względów estetycznych i jako hobby. uważam, że stara kaseta w starym decku dopiero jest na swoim miejscu. poza tym lubię jak to było kiedyś gdy kaseta jest w kieszeni odsłonięta i widać ją w całości w czasie pracy.

co do kolekcjonerów bez ingerencji "w folię" to uważam, że każdy ma swoją "korbę" i chwała mu za to. fajnie jest pooglądać zafoliowane kasety w nienaruszonym stanie.

co do kolegi audiotone to uważam, że dziwnie się wypowiedział. zauważyłem tu pewną regułę na tym forum, że Ci co się znają lub inaczej, mają jakieś info nt jakiejś kasety piszą o tym od razu. tak było w przypadku w/w kasety BASF ferro extra z dużym oknem. natomiast na temat Twoich kaset TDK, które wkleiłeś ja bynajmniej nie mam żadnej wiedzy dlatego się nie odnoszę podobnie, myślę, robią inni. poza tym będąc brutalnym nie uważam, że są śliczne jak to jest w tytule forum. kasety TDK między innymi te które wkleiłeś bynajmniej dla mnie nic już nie prezentują pod względem estetycznym. dlaczego? bo zasadniczo nie różnią się wiele choćby od modelu TDK FE ze supermarketów. taka sama obudowa rolki pudełka itd. owszem mają walor kolekcjonerski (inny rynek, rzadki typ) ale nie mają już "duszy" kaset, które tu nieraz wklejano sprzed dwóch, niejednokrotnie nawet trzech dekad. takie jest moje i tylko moje odniesienie się do wklejonych przez Ciebie niedawno kaset. wklejałeś nieraz bardzo fajne kasety i chętnie się je oglądało i za to Ci dzięki.

znam kilku jeszcze pasjonatów kaset, nieobecnych (niestety) na tym forum z braku czasu, którzy uważali podobnie jak ja że zaśmiecaniem forum jest pisanie nt użytkownika dibunia i jego cen. nie rozumiem dlaczego wogóle podniosło się larum z tego powodu bo ktoś tam sprzedaje kasety za 150 zł. od tego jest allegro żeby zarobić pieniądze. są ludzie, którzy wystawiają coś z niewiedzy zaniżając cene bo mają "coś niepotrzebnego" na strychu. inni bo mają kasy w brud i sobie mogą MA-XG sprzedać za 1 zł. bo i tak nie czują kryzysu (bo tata prezes etc). ale są ludzie którzy chcą tam zarobić. nie bronię tu w/w użytkownika ale dyskusja nt jego cen na tym forum to chyba jakaś chybiona reakcja ludzi, którzy by chcieli ale ich nie stać. skoro facet ma popyt za tą cenę to jedynie mogę pogratulować mu szczęścia, że znalazł nabywców a kupujących mi nie żal skoro ich na to stać.

tyle ode mnie celem przedstawienia.

wklejam zdjęcie poglądowe i mam zapytanie: dlaczego HITACHI mając już pod sobą MAXELL wydawało kasety pod swoją marką? technicznie w sensie obudowy a nawet pudełka to jest to samo. nawet nadruki na rozbiegówce są takie same (strzałki). ciekawa sprawa, kasety jak sądzę są mniej więcej z tego samego okresu. dziwi mnie fakt, że MAXELL wydawało kasety od początku lat 70-tych o ile się nie mylę nieprzerwanie a HITACHI wydało kilka modeli w latach 70-tych na bazie MAXELL. jak to wogóle było bo jak czytałem MAXELL było pododdziałem HITACHI do nośników, więc po co firma macierzysta wydawała kasety pod swoim szyldem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Radmar, 17 Mar 2009, 20:33

>Zwróć uwagę, że na obudowie kasety jest już naklejka z napisem Ferro Extra, zamiast

>LH-EI. Fakt, zawsze można przekleić, ale chyba było by to widoczne.

O, szlag. Masz rację. ;-/

Od razu widać, że ja wciąż jeszcze "nie czuję" Basfów. Jakoś łatwo zdarza mi się przegapić istotne szczegóły... Kwestia sympatii, a ja za Basfami - w odróżnieniu od Agfy czy Maxelli - nigdy nie przepadałem. Dopiero się ich "uczę".

Green Apple, 17 Mar 2009, 20:17

>Diabolik nie wiedziałem że te UD są takie rzadkie. Mam takie same i dopiero teraz zwróciłem uwagę

>że jedna 90 ma niebieskie rolki myślałem że różnią się tylko napisami. Ja mam jeszcze z tej serii

>120.

Ja z tej drugiej serii też mam C120. Nie widziałem jednak nigdy tej długości w serii wcześniejszej.

Największa różnica to jednak typ papieru etykiety - co widać dopiero po bliższym przyjrzeniu.

A tego dwupaka HF-Pro nie rozfoliujesz? :-)

audiotone, 18 Mar 2009, 02:40

>jakos do bani to jest .....

Audiotone, zapewniam, że w żadnym razie nikt ze stałych miłośników kaset na tym forum nie lekceważy innych. Obiema rękami podpisuję się pod tym co napisał format77. Po prostu niektóre kasety albo nie niosą ze sobą wystarczającego ładunku emocji, albo były już "obgadane" czy skrytykowane i gremialnie uznane za niegodne miana "ślicznych kaset audio". A faktycznie tak jest z nowymi kasetami - choćby miały kolorowe folie i pochodziły z Japonii, to po rozpakowaniu wyglądają przeraźliwie smutno i nudno, z czym miłośnicy kasetowego designu nie chcą się pogodzić.

format77, 18 Mar 2009, 07:39

>wklejam zdjęcie poglądowe i mam zapytanie: dlaczego HITACHI mając już pod sobą MAXELL wydawało

>kasety pod swoją marką? technicznie w sensie obudowy a nawet pudełka to jest to samo.

Wcześniej już Maciej zwracał uwagę, że kasety produkowane pod marką Hitachi były z reguły nieco bardziej tandetne niż Maxelle - zwłaszcza jeśli chodzi o lata późniejsze.

Nie znam historii samej firmy - nie wiem, czy Hitachi stworzyło markę Maxell, czy też wykupiło istniejące przedsiębiorstwo. W najstarszych Maxellach z 1975 roku pasek folii zawiera już litery HM (Hitachi Maxell).

Ale i tak nic nie stoi na przeszkodzie, by oferować ten sam produkt pod dwiema nazwami - koniec końców służy to w sumie podniesieniu całkowitej sprzedaży. Zresztą, podobnie jak w przypadku firm Aiwa, Teac, Yamaha, Sanyo czy Sharp, każdej firmie wypadało choć symbolicznie oferować nośniki pod własną marką. Niektórzy (jak Teac i Yamaha) musieli zamawiać kasety u innych i je "labelować" a firmie Hitachi wystarczyło tylko wydrukować etykiety. Dlatego mogli wystawiać dużo różnych modeli.

W załączeniu ciekawostka: UD i UD ER. Różne są kolory wkładek, a przede wszystkim same kasety - to stary (przed 1979) i nowy (po 1979) model Maxella. Jednak prawie identyczne, jeśli chodzi o grafikę, co może świadczyć, iż marka Hitachi była traktowana nieco po macoszemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To prawda, wkładki do Sony nie są najpiękniejsze (no i ten goły grzbiet, fuj), ale w tym przypadku bronią się same kasety. To nie tak jak ze współczesnymi kasetami, które kolorowe mają tylko folie. Sam bym taką HF-Pro sobie chętnie pooglądał z bliska :-)

Od poniedziałku byłem na urlopie, więc miałem trochę czasu na słuchanie, nagrywanie muzyki na taśmy i czytanie forum:-) odreagowałem się totalnie od wszystkiego, za to kocham to moje hobby , że pozwala czasami zapomnieć o problemach. Moja 7 miesięczna córeczka uwielbia patrzeć na pracujące wskaźniki wysterowania, jest nimi zauroczona :-) na fotce moje "stanowisko pracy" i część kolekcji. Niestety jutro trzeba wracać do pracy... pozdrawiam wszystkich maniaków kaset

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koledzy, małe pytanko.

Dorwałem dziś na Allegro kasetę-demagnetyzer TDK HD-30. Tutaj jednak taka kwestia mnie nurtuje. Czy ta kaseta posiadała jakąś wkładkę w pudełku? Czy była w oryginale sprzedawan jako "goła"?

Zakładam że jakaś wkładka do tego była (najprawdopodobniej będąca jednocześnie instrukcją obsługi). Jeśli tak, to czy ktoś z Was mógłby mi ją zeskanować dla orientacji?

rico, a to w kolorze słomkowym co w kuflu stoi, to też część kolekcji? :)

Ech miło czasem mieć trochę czasu dla siebie, ja mam urlop od poniedziałku przez tydzień. Też zamierzam się wybyczyć. :)

A powiedz jeszcze co tam masz na samym dole takie przysłonięte? :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.