Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

malutki, 26 Maj 2009, 15:09

>wpadła mi w ręco ostatnio kaseta Maxell Metal MX 90, jest bez okładki, na pewno wiekowa, chyba

>początek lat 80 tych,dla identyfikacji, na grzbiecie kasety nie ma tych dwóch środkowych otworów

>identyfijkacyjnych, więc wygląda jak kaseta chromowa,

To chyba najstarszy Maxell MX, prawdopodobnie z 79 albo najpóźniej 80 roku. Wtedy kasety metalowe jeszcze nie miały dodatkowych otworów detekcyjnych i rozpoznawane są jako Typ II. Wtedy to nie przeszkadzało, bo mało magnetofonów miało przełącznik automatyczny, ew. przełączenie Typ I - Typ II było automatyczne, a Metal włączało się już ręcznie.

Niestety, dobrze nagrać taką kasetę można tylko w magnetofonie z ręcznym przełącznikiem. Przy nagrywaniu jako Typ II prąd podkładu będzie za mały, i bardzo zostaną podbite wysokie tony.

Po prawidłowym nagraniu w magnetofonie z ręcznym przełącznikiem można ją odtwarzać jako Typ II, bo ustawienia korekcji przy odczycie są takie same.

malutki, 26 Maj 2009, 16:23

>potwierdzam, mam Esprit II i IV , tak mniej więcej kupione na początku lat 90 tych,

Co ciekawe, Esprit I był w katalogu (nawet polskim - z niego zeskanowałem zdjęcie), natomiast nie można go było kupić w sklepach. Dopiero niedawno kupiłem Esprit I (do kompletu) na ebayu.

przesyłam zdjęcie tej kasety Maxel MX, zrobione pod kątem, niestety jakość taka jak wyszła, nie ma grzbiecie tych dwóch otworów, pozdrawim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Faktycznie, wg mojej oceny oferowany był ten MX w latach 78-79 i był to pierwszy metal.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam takiego Maxella z odrobinkę późniejszej serii - różni się tym, że szpulki ma już białe a nie niebieskie. Natomiast nie ma jeszcze otworów detekcyjnych do metalu. I mam też taką Hitachi z tego okresu (o praktycznie to samo pod inną marką) - również nie ma tych otworów.

Wszystkie moje Esprit z tej serii na zdjęciu parę postów powyżej są produkcji francuskiej. W owym czasie znakomita większość kaset Sony na rynku europejskim pochodziła z fabryk we Francji, część z Włoch. Z Japonii pochodziły tylko najwyższe modele, produkowane i sprzedawane w stosunkowo niewielkich ilościach. Trafiały się też czasem kasety z Meksyku, chyba przywożone z USA.

>Wszystkie moje Esprit z tej serii na zdjęciu parę postów powyżej są produkcji francuskiej.W owym

>czasie znakomita większość kaset Sony na rynku europejskim pochodziła z fabryk we Francji, część z

>Włoch. Z Japonii pochodziły tylko najwyższe modele, produkowane i sprzedawane w stosunkowo

>niewielkich ilościach.

witam wszystkich, wszystkie moje esprity ktore mialem byly made in japan, nie sadze tez aby japonczycy pakowali w tak wysokiej klasy kasete tasme ze zwyklych bazowych metali xr/sr ale to tylko moje zdanie

Być może masz rację. Sony na kasetach Esprit (92-93) nie pisało wyraźnie NIC o taśmie, a jedynie opisywało zalety kasety tłumiącej wibracje.

Niemniej jednak, każdemu typowi taśmy przypisano pewien opis, i taśmy Metal XR/SR opisywano jako "Sound Excellence" - i tego samego wyrażenia użyto do opisu Esprit IV. Ale to oczywiście tylko przypuszczenie.

Witajcie,

Nareszcie dostałem swoją pierwszą kasetę "omyłkową" - Agfę zafoliowaną jako FeCr, ale z podstawową kasetą Ferrocolor w środku.

Nie tylko kaseta jest inna - także wkładka jest czerwona, typowa dla Ferrocolor - co widać dzięki (niestety) odrobinę uszkodzonej folii na odwrocie.

Przy okazji zdobyłem też inną "niedoróbkę" - FeCr bez żadnej etykiety! Tym razem chyba jest to jednak prawdziwa FeCr (kolor taśmy jest inny niż w FeI), wkładka też pochodzi z FeCr, ale - co widać przez kasetę i pod (także niestety) lekko uszkodzoną folią - jest włożona odwrotnie, czyli granatową stroną do środka, a białą, z tabelami do zapisywania utworów, na zewnątrz.

Ot, ciekawostka!

Ukryta Zawartość

post-15808-100003702 1243623375_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widziałem też na jakichś zdjęciach takie "pomylone" Basfy - chyba CR-EII w opakowaniu LH-EI albo odwrotnie.

Poza tym, Basf na początku lat 80-tych często stosował nalepki (etykiety) dostosowane do innego typu kaset - najczęściej etykiety z dużym otworem na duże okienko były naklejane na kasety z małym owalnym okienkiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O ile wiem, kasety Agfy i Basfa produkowane były w bardzo wielu różnych zakładach, nie tylko w macierzystych zakładach w Niemczech, ale także we Francji (czasem np. trafiają się Basfy Made in France), niektóre były produkowane dla Agfy i Basfa przez Magnę, być może także przez Daimona, itp. Trafiłem na jedną starą Agfę Made in Korea - kaseta jest identyczna, jak niektóre później spotykane jako Ferrocolor, które z kolei różnią się między sobą, choć pochodzą z jednego okresu.

Wydaje mi się, że kasety faktycznie produkowane w Niemczech można poznać po napisie "Made in Germany" a nie samym "Germany". Wiele kaset Agfy i Basfa ma napis "AGFA - Germany", albo "BASF - Germany", ale nie jest to "Made in Germany" - i te kasety chyba pochodzą z innych wytwórni.

Przy produkcji rozproszonej po wielu różnych zakładach i podwykonawcach pewnie nietrudno było o jakieś "wpadki" od czasu do czasu - np. wskutek jakichś zaburzeń w planowaniu dostaw dany zakład miał do dyspozycji nowego typu nalepki i zapas kaset ze starej formy, i lepiej było wyprodukować kasety z tego, co mieli, niż to przemielić albo wstrzymać produkcję w oczekiwaniu na nową dostawę elementów. Być może kasety takie były sprzedawane taniej, z jakimiś upustami?

Z kolei Japończycy, jak kiedyś czytałem, do perfekcji doprowadzili dostawy materiałów do produkcji na zasadzie "just in time" - idealnej synchronizacji dostaw i zapotrzebowania, dzięki czemu redukowano koszty magazynowe, itd. W takiej sytuacji niewielka była szansa, że zostaną im niepotrzebne zapasy czegoś. Do tego staranna kontrola jakości, a właściwie metody zapewnienia jakości, redukujące liczbę popełnianych błędów w produkcji... Być może także surowa kontrola jakości i ogólna polityka firm japońskich nie pozwalały, by takie wadliwe wyroby w ogóle trafiły na rynek, psując wizerunek marki - czym Agfa i Basf najwidoczniej nie przejmowały się, dopuszczając do tego, że coś takiego opuszczało fabryki i trafiało w ręce konsumentów.

ciekawy wywod Macku chodzilo mi o cos innego rzeczy niemieckie z tym co napisalem sie przewaznie kojaza bledy przeciez sie zdarzaja szczegolnie przy takim roproszeniu np opoznione dostawy a te firmy kojarza sie przede wszyskim z niemcami

Jeszcze kilka pozycji dla fanów dużych szpulek

Ukryta Zawartość

post-15888-100003655 1243702146_thumb.jpg

post-15888-100003656 1243702146_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony metal - ciekawostka - wygląda na to że jest to w miarę nowa kaseta! Proszę spojrzeć na tylną folijkę - zaznaczony adres internetowy firmy sony

Ukryta Zawartość

post-15888-100003652 1243702357_thumb.jpg

post-15888-100003653 1243702357_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze jedno sony X-II, czy to nie przypadkiem "przebrany" ux-s?

Ukryta Zawartość

post-15888-100003650 1243702648_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

znalazłem wczoraj kasetę BASF Chrome maxima II , chyba kupiona pod koniec lat 80 tych, włożyłem w magnetofon i jestem zaskoczony jakościa nagrania, w kasecie była wkładka z opisem nagranej CD, było to 21.11.1991 roku, a więc po prawie 18 latach nagranie nic nie straciło z dynamiki, klarowności, tak jak bym słuchał CD, kaseta leżała w pudle w szafie. Jak długo kaseta trzyma parametry, mam inne kasety ze starszymi nagraniami, ale tamte były co jakiś czas odsłuchiwane, pamiętam z ksiązki kasrty magnetofonowei magnetowidow chyba wydana u nas w 1988 roku, ze np kaset vhs powinna byc co najmniej raz w roku przewinięta, czy to dotyczy kaset magnetofonowych ?

jajcasz77, 30 Maj 2009, 17:13

>rozumiem ale wiekszosc patrzy na duze logo firmy (basf, agfa)a nie na kraj produkcji

I to jest błąd - działa magia marki i wiara w związaną z nią jakość. Ale oczywiście jest to celowe działanie wielkich firm - my tak właśnie mamy myśleć.

Witam. To mój pierwszy post na forum. Znalazłem je całkiem przypadkowo i zainspirowany zdjęciami waszych zbiorów kaset postanowiłem odkurzyć swoje skromne zbiory. Na pewno tez będę powiększał moja s kolekcje. Oczywiście używam kaset do słuchania muzyki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

steve,

Witamy! :-)

Bardzo przyzwoity zbiór, widać trochę klasycznych staruszków. Mnie zainteresował zwłaszcza ten kremowy Superton. Ja mam wyłącznie czarne wersje z tej serii.

Popatrzcie, co zdobyłem: reklamówkę Basfa służącą do prezentacji zalet taśm chromowych! "Sample without commercial value".

Ciekawe, że kaseta ma już system SM, co jest wyraźnie zaznaczone na kasecie.

Dla uzupełnienia gamy "testówek" przypominam też zdjęcie bardzo ciekawej testowej Agfy Superferro Dynamic, które już tu kiedyś wieszałem.

Ukryta Zawartość

post-15808-100003462 1243952598_thumb.jpg

post-15808-100003463 1243952598_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gratuluję tego Basfa i Agf - tej demonstracyjnej i "pomylonych".

A mnie jednak udało się zostać właścicielem Basfa Ferro Super, którego pokazałem jakiś czas temu, i prawdopodobnie "wchłonę" też dwa takie Maxelle z firm nagraniowych, z oznaczeniem na grzbiecie.

Ukryta Zawartość

post-16389-100003428 1243992474_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>MaciejLK, 3 Cze 2009, 03:27

>A mnie jednak udało się zostać właścicielem Basfa Ferro Super, którego pokazałem jakiś czas temu, i

>prawdopodobnie "wchłonę" też dwa takie Maxelle z firm nagraniowych, z oznaczeniem na grzbiecie.

Aaaa, szczęściarz!

:-))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.