Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

nerwy?

Krawat jest nieodzownym atrybutem muzykow jazzowych i nieodlaczna czescia muzyki powaznej. Sluchanie plyt w t-shircie, jak sadze, wiaze sie z disko-polo, etc. A moze sie myle? :P

POZDRAWIAM!

PS Ile Pan zna wezlow?

ps 2 'nie traktujmy sie za powaznie' (JPII)

Panowie, nie przesadzajcie z krytyką. Przecież propozycja z krawatami (za kasety!) padła zupełnie mimochodem, raptem jedna linijka w dłuższym wpisie (podobnego nam) maniaka muzyki i analogu. Mi wydało się to nawet zabawne :-)

Nie zniechęcajmy do siebie nowego forumowicza. Ach, zapewniam, że nie mam ani jednego krawata (i mam nadzieję, że tak już pozostanie) a muzyki słucham wyłącznie w tiszercie. Ewentualnie nago :-)

>>audiotone, 2 Lip 2009, 15:20

>1. na poczatek cala kompletna seria CDingow w grobych normalnych pudeleczkach I,II i IV rocznikowo

>trudno mi to okreslic.

Audiotone, a oto moje Cd-ingi do kompletu - jak widać każda wersja typu nośnika i długości taśmy miała inny kolor.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

eh,

ja tez chce miec takie kasety :(

mieszkasz w usa, to oplaty za ebay mail nizsze.

w uk tylko sa tanie szpule, ew gramofony Lenco i prasa MILF.

A nie tasmy.

Diabolik! Pleaeesee! Zrob nam prezent i zrob fotografie fajne, duze - kazdego typu cassette jaki masz? Jesli brak Ci cos co ja mam, That's, inne - posylam gratis! Wieksza bede mial frajde z ogladania Twojej kolekcji, me thinkx.

>>Gerov2, 4 Lip 2009, 19:04

>Diabolik! Pleaeesee! Zrob nam prezent i zrob fotografie fajne, duze - kazdego typu cassette jaki

>masz?

Zamieszczałem już setki zdjęć kaset z kolekcji - wystarczy przejrzeć wcześniejsze strony (sam też lubię do nich wracać). I wciąż zamieszczam nowe.

co fakt to fakt....co tdo tych fotek chcemy raczej by fotki sie nie powielaly.....

teraz idzie mi nastepna pczuszka z malezji wiecie od kogo... :) to jak dojdzie odrazu spiesze z fotkami :)

DIABOLIK...Widze ze nie masz zelaza z tej serii ... jak znajde u siebie to cos wymyslimy...

pozdrawiam serdecznie Wojtas

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

dzisiejsze łowy: 3x nowe MemorexDBX, 6x nowe maxell UR, 1xBBC FX90,1xHitachi C-90,TDK D60,

Raphone C60, BASF Sound Level II 90min, TDK D90.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kurcze jak nie o krawatach to znów J-23 nadaje-................. prosimy o kasetach ,,,,,,,,,,,,,,nie mogę już z nerwów ,aż się boję pisać -doleci nie doleci? ,wysłał nie wysłał ? zapier..i ktoś ,czy się tym nie interesował ,w urzędzie celnym zatrzymają czy nie ,jakiemuś ciulowi z poczty ptzyjdzie tym rzucać lub najnormalniej w świecie przejdzie się po tym i połamię ............piszę o tym zafoliowanym Tdk Golden SD Cassette z początku lat 70 kupiłem ją w ciemno za olbrzymią kasę bo prawdopodobnie jest to jedyny egzemplarz na świecie ? pozdrawiam

Aaa, to nie dziwię się nerwom skoro chodzi o "Golden SD":-) Ciekawym tylko skąd taka informacja, że jest to prawdopodobnie jedyna taka kaseta na świecie? Tu chociażby mamy zdjęcie kasety wyjętej z pudełka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ostatnio widzialem te kasete na brazylijskim MercadoLivre Brasil w dosyc przystepnej cenie....

ale juz nie ma :( to ty ja kupiles? na jakiejs rozyjskiej stronie takze znalazlem fotki tej kasety to raczej nie jest jedyna na swiecie hehe... fakt jest bardzo zadka i prawie nie mozliwa do zdobycia.

a teraz podaje linka do trwajacej aukcji w brazyli... na taka sama kasete... :) czyli to juz druga lub ta sama tylko ze nie poszla wczesniej...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Ho ho! A zdradzisz ile za nią dałeś?

>:-)

Na razie się nie przyznam bo nie wiem czy dojdzie ,tranzakcja była w łamanym angielsko -japońskim ,co do jedyny egzemplarz na świecie to powinienem może wziążć w cudzysłów bo jak widzę i w brazyli się trafiła zafoliowana ,ale to i tak niezmierna rzadkość jest to oczywista oczywistość jak mówi jeden gośćio,chociaż przez moje ręce i magnetofony przewineło się tysiące kaset ,to nawet na oczy jej nie widziałem ,swoją drogą zawsze się zastanawiałem skąd na ruskim rynku tyle ciekawych kaset

funland, 5 Lip 2009, 20:25

> skąd na ruskim rynku tyle ciekawych kaset

to proste tatus na wyjezdzie badz plcowce, sklepy dla partyjnych lub Bieriozka )odpowiednik pewexu)

Kochani mam taki mały prezent na dobranoc starsi zamknijcie oczy i posłuchajcie ,młodzi patrzcie i sluchajcie to był mój nr 1 w ;pościelówkach; /a tu zdracę moja małą tajemnice przez ładnych parę lat robiłem dyskoteki /,oczywiście wszystko z taśm ,były wtedy modne takie dyplomatki z pastiku ,mialem chyba ich 5 dyżurnych całe zapchane kasetami ,dziś wpadła mi w ręce kaseta z tych dyżurnych , co prawga mocno już zjechana ale ręce mi drżały kiedy wkładałem ją do decka ,nacisnąłem play zamknąłem oczy i cofnąłem się jakieś 30 lat i więcej- widziałem wszystko jak by to było dziś ,dopiero słowa córki mamo tata płacze ockneły mnie ,faktycznie leciały mi łzy ,no ale Panie i Panowie przed Wami Gary Brooker -Procol Harum

Ukryta Zawartość

ps. czy młodzi wiedzą jak nazywają się organy o takim pięknym i niepowtarzalnym dżwięku

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

audiotone, no to ładnie się kolekcja powiększa, i jak widzę przeważnie gustujesz w TDK jak się nie mylę. Sam mam słabość do TDK szczególnie tych starych. No i przyznać muszę że jak zobaczyłem te trzy ostatnie to mną prawie o ścianę rzuciło. AD-S cudo, SF też, ale tej AD to też jeszcze chyba na oczy nie widziałem, bynajmniej nie przypominam sobie.

Co do słuchania muzyki w krawacie, jakoś by mi było niezbyt wygodnie. :) Czasem się pewnie zdarzyło, ale na ogół krawatów nie kocham i wolę bardziej na "luźno". A w t-shirtach szczerze powiedziawszy lubię słuchać. Nic nie krępuje swobody ruchów i bez znaczenia czy słucham rocka, italo, czy disco-polo (sporadycznie ale też się czasem zdarzy, hehe).

funland, może przedwcześnie ale gratulacje. I nie martw się na zapas. Dojdzie z pewnością. A jak dojdzie to zapodaj zdjęcia z bliska. Pooglądamy sobie tą rzadkość ze szczegółami. :)

Zlota TDK wyglada mi na towar stworzony przez sprzedawce. Zbieralem niegdys monety i spotykalem sie ze srebrnymi, zlotymi nawet platynowymi sztukami carskimi, wybitymi jednak w 20w, udajacymi niby istniejace kilkaset lat temu rzadkie ruble.

W latach 80-tych pewni przedsiebiorczy Bulgarzy produkowali tysiace 'starozytnych' monet Grecji, Rzymu, Bizancjum, kopie i 'nowodiela' ktore zmylily wielu zachodnich (glownie nowojorskich) fachowcow.

Logo TDK jest idealne, na 'zlotej', jak zeskanowane, reszta, moim zdaniem, troche kompozycyjnie nie dosiega standardom proporcji TDK.

No nic, zaraz wyciagam pudlo z kasetami i robie zdjecia:)

m.in. tasmy mitsubishi :)

Nasze hobby jest takie skromne (w sensie finansowym), ze az fajne. Moze nadzszedl czas wydoroslec i wyleczyc sie z ambicji na sprzet za 100.000?

mnie intrygują dwie rzeczy:

1. długość owej cudownej TDK golden SD. bo z widoku taśmy jest moim zdaniem za mało ani na 60 min. ani 90 min.

2. ciekawe, że na obydwu powyższych źródłach zdjęć na jednej ma ona białe a na drugiej czarne rolki chyba, że to ustawienie śeiatła i tak się wydaje.

poza tym czy TDK miała takie formy obudów w latach 70tych? wydawało mi się, że zawsze mieli duże okno z widokiem na taśmę. chyba, że faktycznie kaseta jest sprzed '75 roku.

profanując trochę temat tej kasety wydaje mi się i tak dosyć prymitywna jak na wielki "hit" i "most rare" nawet jak na tamten czas.

no ale poczekam na zdjęcia dokładniejsze.

pozdrawiam

nie wiem, moze sfotografowalem na raz za duzo kaset?

w kazdym razie - nowosci:

Agfa WIDE SPECTRUM HIGH ENERGY C90

MAXIM LN90

MAXIM XD90dYNAMO C60

basf sOUND lEVELi 90

mEMOREX mrx is

mitsubishi 60sixty

SONY CDit II 90 (IEC II/TYPE II HIGH BIAS ultra slim)

PHILIPS FE*I 90 (FFS = FLOATING FOIL SECURITY)

plus niesamowite pudelko, jak nowe, nie kanciate krawedzie lecz oble - MEMOREX 60 MRX3 OXIDE (napis na zoltym sloneczku)

MEMOREX pisane biala trzcionka na czarnym tle, 60 na pomarancz i napisy:

280ft/85.3m

Normal Bias 120us EQ

Cassette 60min

1978 Memorex Corporation, Santa Clara, California, USA All Rights Reserved

Gerov, "Nasze hobby jest takie skromne (w sensie finansowym), ze az fajne". To Ty jeszcze nie kupowałeś "poważnych" kaset typu TDK OD, Maxell XLI-S, BASF MPIV, etc. No chyba, że 70-80$ za kasetę to nie dużo. Zapewniam Cię jednak, że możliwe jest uzbieranie kolekcji wartej 100, 200 tys.

Pocieszę funlanda - mnie ta "Golden SD" wygląda na oryginał. Jestem tylko ciekaw, czy obudowa jest metalowa pozłacana, czy to jakiś "niklowany" albo "chromowany" plastik. Jeśli to drugie to tandeta. Ale tak czy inaczej warto mieć taką:-)

"Tanio" to pojęcie względne. Ale obecnie pewne kasety, które jako nowe kosztowały, powiedzmy, ok. US $3-3,50, teraz - zafoliowane - potrafią osiągać na ebay ceny sięgające $100 i więcej, a to już chyba niemało.

odnosnie drogich kaset to kiedys postanowilem miec TDK MA-R Limited 20 z roku 1979 ....tak tak 20 minut nie mylicie sie , szpulki takie jak w TDK MA-R 60 czyli identyczne z 90 , ale doslowny hehe....rarytas.... jak to widzdze ten zwrot na ebay-u lub allegro to mnie trzesie, rarytas , rodzynek, i jakies tam okreslenia i powiem wam ze ta kaseta poszla za wiecej niz moglo by sie wydawac, a sadzilem na poczatku ze to jest kolejna w wielkiej ilosci romiarowka.... no coz mylilem sie..a tak apropo to nigdy wiecej sie nie spotkalem z ta kaseta... tego rodzaju i o tym rozmiarze...

.....TDK MA-R 20 ????....dziwna sprawa

pozdrawiam was Wojtas

ps. czy młodzi wiedzą jak nazywają się organy o takim pięknym i niepowtarzalnym dżwięku

dostalem odpowiez na PW że to kościelne organy ??!!!........................niestety ,a może nawet szkoda by na mszy czasem walnąć jakąś rockową muzę he,he ..............te organy to organy Hammonda

pozd.

Chetnie wykupilbym wszystko na ebay-u, wszelkie kasety, jednak za prawdziwe hobby lepiej (taniej) uznac wynajdywanie kaset samemu, wsrod znajomych i po pchlich targach.

Jest tez jeszcze jedno zrodlo - na razie zachowam w tajemnicy - na bezplatne kasety.

Podobnie: hobbysci poszukuja monet wykrywaczem do metali, kolekcjonerzy chadzaja na aukcje, i

tu rekord (bijacy rekord wczesniejszy z XIXw.) padl na Wyspach tydzien temu - ponad 800 zlotych monet z czasow przedrzymskich (Krolowa Boadycea). Wartosc ok GBP 300.000 - 500.000,

w ten sposob hobbysta pokonal za jednym zamachem milion 'kupujacych'.

Chcialbym kiedys by wsrod najlepszych pozycji znalazly mi sie tasmy na ktore nagrywano w studiu jakis db. zespol. Nie bede wybrzydzal na producenta. Zamowie sobie z nich analogi.

Ze zdumieniem zobaczylem na necie ceny tloczen w Belgii i Holandii - 50 centow za analog plus 10 za papierek i 20 za okladke plus VAT. Rewelacja. Poniewaz jestem niepoprawnym marzycielem wyobrazilem sobie od razu taki 180 g LP - 'audiophile music recorded from obscure 1975 - 1995 tapes'!

Pozdrawiam Wszystkich

Gerov2

Jest mnóstwo zaginionych utworów,np LSD - Fałszywy krok jest znana tylko wersja mono z kasety stilona i o zgrozo magnetofonu grundig unitra z serii MK.A o innych,na przykład Mobilizacji - święte krowy wogóle nie da się znaleźć.

No właśnie może odkurzyć swoje nagrywane zbiory live ,na pewno mam gdzieś Uniwers z Międzyzdrojów,Budkę Suflera w tym nie publikowany utwór ,no właśnie-- Mój przyjaciel lustro ? coś w tym stylu,2 koncerty Starego Dobrego Małożeństwa i możemy ................nic nie możemy pozostanie to tylko w swerze marzeń -prawa autorskie, prawnicy puścili by mnie z torbami co?

Witajcie :)

Dzis wlasnie doszla paczuszka :) wklejam po koli ciekawostki z rynku Azjatyckiego..

1. TDK DISC JACK 2 54 rocznik 1992-3

2. TDK SR 60 rocznik tak samo 92-3

cdn...

Ukryta Zawartość

post-11402-100000675 1247050406_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd...

kolejne ciekawostki.

1. TDK AD-X 46 oczywoscie rynek japonski rocznik 92-3 literka A

2. TDK SR-X 64 takze japonska rocznik jednak inny 91-2 literka R

cdn...

Ukryta Zawartość

post-11402-100000673 1247050694_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.