Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

kolejne ciekawostki..

1. TDK SR 54 japan rocznik 89-90

2. TDK SR Limited 46 japonska z rocznika 91-2 pudelko cieniutkie otwierane na bok tak samo jak w nowszych modelach, ( dlaczego limited?? niemam pojecia..)

3. TDK SR-X 74 japonska rocznik 88-9 duze normalne pudelko.

pozdrawiam serdecznie Wojtas

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11402-100000670 1247051035_thumb.jpg

post-11402-100000671 1247051035_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

dziś upolowałem spora ilość SONY CD IT II 90min, zostawię sobie 2 resztę zhandluje...

Mają ciekawe pudełka.... wsuwa się w nie kasetę:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć chopy

Audiotone ten TDK DJ2 jest chyba młodszy - 97-98 r ,u nas były z niebieskim okienkiem ,japończyka miałem z przezroczystym okiekiem ,w tym okresie był też Del Sol,ale wszystko to SA z tego okresu w przybraniu jakiegoś disco-polo dla młodzieży

Ukryta Zawartość

post-16544-100000647 1247070064_thumb.jpg

post-16544-100000648 1247070064_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorki miało być bez foli

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam rocznikowo to wzoruje sie na stronie Vintage Cassettes... nawet literki na kasetach odpowiadaja rocznikowi ktory podalem.

Co do zbieractwa zbieram wszytskie TDK nowsze i te starsze, ze wszytskich kontynentow i rocznikow i typow, tak jakos mam taka przypadlosc :)

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

sniper00, 8 Lip 2009, 16:20

>dziś upolowałem spora ilość SONY CD IT II 90min, zostawię sobie 2 resztę zhandluje...

>Mają ciekawe pudełka.... wsuwa się w nie kasetę:)

Gdzieś znalazłem ich parametry elektroakustyczne - są niestety słabsze od UX-S.

I przy okazji - katalogowe parametry EF i HF są dokładnie takie same.

Witam,

prosze o wyjasnienie w/w uwagi? o co chodzi z 50zl?

juz tlumacze: jesli ktos ma w planie nabyc na aukcji 10 kaset w cenie USD 60 za calosc plus USD 20 za ofrankowanie, a w planie ma zostawic sobie 5 szt lub 6 szt to chyba oczywiste ze, latwiej podjac decyzje o zakupie odstepujac komus 4 pozostale sztuki za USD 30. Czy to nie jest przejrzyste?

Z powazaniem

nota bene:

kto zbiera BASF i AGFA pewnie sie ucieszy z 6 roznych odfoliwowanych/uzywanych, nawet jezeli tylko celem polepszenia jakosci sztuki (zamiast mocno podniszczonej tylko lekko zarysowane pudelko).

wracajac do powyzszego: jest kilka ofert super tasm, np TDK Type II 10 minutowe, zafoliowane, z Kanady, ale trzeba nabyc 25 szt (CAD 50 wraz z poczta!).

tu pytanie - co robic z dwudziestopiecioma, 10-cio minutowymi kasetami?

witam bez urazy Kolego ale wymiana 1 sztuki zafoliowanej TDK, maxella czy That'sa nawet w stosunku 1 do 6 mnie osobiście nie rajcuje ,używanych ostatnio jest multum ,a tych na pewno nie wsadziłbym

do swoich magnetofonów bo w większości są to już mocno zasyfiałe i tylko upaprają głowice ,rolki -caly tor przesuwu ,nie muwiąc że często ,gęsto mają tzw wzdlużną rysę /takie zgięcie taśmy /lub są zcharmonijkowane /niestety ale większośc kaset uzywana była na najtańszym sprzęcie z powodów finasowych / a ten ;sprzęcicho; miał tendencje do wciągania taśmy no i brało się długopis i tę harmonijkę wciągało się do kasety ,to tak jakbym do super bryki lał etylinę 78 oktawów bo jest tańsza i więcej przejadę /.Co innego przełożenie taśmy /sam tak robię /z Sony UX-S a do jakiejś starej bajerandzkiej obudowy -jest wtedy dobra taśma w super kasecie -dobra ? tzn najlepsza jaką można jeszcze kupić nawet teraz na znanym portalu aukcyjnym jest ich sporo , ale od reguły są wyjątki jest jeszcze pewna olośc kaset niespotykanych w foli i bardzo już rzadkich i w tym przypadku warto się zamienić dając nawet 6 zafoliowanych.Co do nabycia box-u 10 szt Szanowny Kolego mniemam że chodzi ci o zakupy w USA na ebay-u ,wybacz te zakupy to polowanie ,trochę adrenaliny ,nieprzespane noce ,a Ty proponujesz by odstąpić ze 4 sztuki ,powtórzę Ci za mym znajomym ;;umiesz liczyć -licz na siebie; nie gniewaj się Kolego ale wg mnie taka jest prawda .Uf ale się rozpisałem pozdrawiam tu moją polonistkę i zdrowia życzę ,która miała ze mną jak to się mówi krzyż pański zawsze pisałem wypracowania na wolny temat były to przygodowe opowieści nie stroniące od niecenzuralnych słów ,a które są w słowniku języka polskiego i na wszelki wypadek gdyby Zula to czytał k**wa mać skończyłem .

pozdrawiam PA!!!

Tak, tak, kasety używane "raz nagrane". Znamy to. To tak jak bym słuchał faceta w autokomisie - auto 10-letnie, pierwszy właściciel, emeryt, jeździł tylko do kościoła, 30 tys. przebiegu. Nie, dziękuję. 1/100 ofert może jest taka, albo i to nie.

Mili Panowie, zapewne potraficie [?] odroznic odfoliowana kasete od raz - dwa razy nagranej, sa mozliwosci techniczne i organoleptyczne, no a kolekcjonowanie tasm/kaset audio ciut przypomina zbieranie filmow i koncertow na VHS, a moj mentor VHS uczyl: nie nagrywac na starsze lub nietypowe kasety z kolekcji (to nie sa, kasety, z definicji 'do nagrywania')

nie sztuka wydawac USD 500 na ebay-u, lecz skompletowac dwa razy tyle za sume nieco mniejsza..

nie stac mnie na zakup wszystkiego co by sie chcialo na aukcjach, po nocach juz troche w zyciu przesiadywalem, emocje byly, ale zdrowie podupada. Pracuje 36 godzin na noc w tyg, wiec po kazdej spie ok 10 godz w dzien, potem zakupy, gotowanie..

Panom chetnym do wymian - dziekuje, Panom (i Paniom?) pozostalym - nadal namawiam :)

moglbym zaoferowac 50 uzywanych za 1 zafoliowana, lecz wtedy poczta drozsza, no i nie bede w stanie przeslac rzeczy db (Type II/IV)

zas nagrywania na tasmy 'z kolekcji' obowiazku nie ma, do nagrania mozna stosowac jakies Super Avilyn, a komplet 1.000 tasm roznych modeli, wzorow, firm, osobno.

kiedys nagram JAKIS SKLADAK, obecnie, bo brak czasu, slucham glownie CD plus analogow, podsumowujac: odroznienie tasmy 'zjechanej' od tej w bdb stanie - to chyba nie tak trudno?

A oto kolejna ciekawa para oryginał-podróba. Pierwszą nabyłem podróbę i tylko dla niej dokupiłem dziesięć razy droższy oryginał :-)

Jak widać, Chińczycy nawet przyznają się do produkcji (napis "Made in China" na froncie). Kaseta jest cała przezroczysta, wygląda na podłą. Dla większego splendoru dołożyli za to kolorowe wzory geometryczne. Czerwony kwadrat z oznaczeniem typu pochodzi, jak sądzę, z modelu HF (?).

Nie byli jednak w stanie bezbłędnie skopiować opisu po francusku. Zamiast "portatifs" (w ostatniej linijce) widzimy "portaths". :-)

Ukryta Zawartość

post-15808-100000548 1247182469_thumb.jpg

post-15808-100000549 1247182469_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No, ciekawostka Diabolik. :) Jakąś Sipote już chyba widziałem, ale nie była to z pewnością HF-S. Jakby tak zapakować do niej oryginalną taśmę od HF-S, to dopiero by furorę zrobiła. Chociaż też niekoniecznie. Sama obudowa kasety jest jak sądzę nie najwyższych lotów (delikatnie mówiąc), zatem i prowadzenie taśmy mogłoby pozostawiać dużo do życzenia. Jakby nie patrzeć nie ma jak oryginał. Ale jako ciekawostka kolekcjonerska jak najbardziej. :)

Jak kiedyś powiedział jeden z polskich konstruktorów samochodowych (w kontekście kopiowania zachodnich konstrukcji motoryzacyjnych), "nawet zrzynać trzeba umieć"...

Jest to ciekawa podróbka z kategorii tych, które nie udają tego, że są podróbkami.

Wydaje mi się, że podróbki kaset można zasadniczo podzielić na kilka kategorii:

1) Wzorowane na jakimś oryginale, będące lepszą czy gorszą kopią opakowania i szaty graficznej, ale pod wyraźnie inną nazwą (tak, jak ta Sipote),

2) Z grubsza wzorowane na oryginale, luźno przypominające go szatą graficzną czy jakimś elementem wzroniczym, ew. opakowaniem, ale pod inną nazwą, przeważnie przypominającą oryginał (np. TKD zamiast TDK, Sonic zamiast Sony). Niezależnie od nazwy łatwe do odróżnienia od oryginału na pierwszy rzut oka dla osoby znającej oryginał, ze względu na duże różnice, także jakości.

3) Jak wyżej, ale pod nazwą oryginału - to już jednoznacznie "wpada pod paragraf",

4) Kasety dość dobrze lub bardzo dobrze wzorowane na oryginale, ale pod nieco zmienioną nazwą (np. Master zamiast Maxell),

5) Kasety bardzo dobrze udające oryginał, całą szatą graficzną, opakowaniem, i nazwą, w opakowaniu trudne do odróżnienia od oryginału, drobne różnice widoczne najczęściej dopiero po wyjęciu z opakowania, i gdy zestawi się je z oryginałem.

I "assembled in Mexico by Sony" - jak większość kaset Sony na rynku USA w owym czasie.

HF-S z rynku europejskiego była właściwie identyczna, ale opakowanie (folia) było inne.

Ciekawostką jest to, że ówczesna linia HF w USA obejmowała tylko HF i HF-S. W Europie była jeszcze HF-ES. A w Japonii była jeszcze HF-X (pomiędzy S i ES) oraz HF-Pro.

witam nieraz na forum piszę się o tzw.wariatach którzy kupują kasety za znaczną sumę ,to samo można powiedzieć o numizmatykach czy filatelistach bo rzagkośc egzemplarza stanowi jego cenę tu przykład gościa który kupił być może w zapyziałym sklepie w zakurzonym pudełku aukcje zaczynały sie bodajże od paru $ no i proszę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) następna

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i przed chwilą zakończona

Ukryta Zawartość

ładnie nie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze, może to ktoś z naszych łyknął bo to naprawdę jest niezmierna rzadkość /już nie piszę rarytas bo o ile pamiętam niedobrze się komuś robiło na to słowo ,więc w trosce o klawiaturę proszę nie czytać w nawiasie he,he/

Pare rodzynkow z mojej kolekcji lat 80-tych: dosc rzadkie TDK HX-S w wersji 60 oraz 90

Ukryta Zawartość

post-891-100000437 1247337330_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapomnialem dodac ze powyzsze HX-S pochodza z roku 1983.

A poniżej moje najstarsze zachowane w folii tedeki: TDK-AD w wersji 60 i 90. Rocznik 1982.

Ukryta Zawartość

post-891-100000435 1247337522_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To też TDK-AD90 ale juz z roku 1985.

Ukryta Zawartość

post-891-100000433 1247337627_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pamiętam jak z braku gotówki, niechętnie kupowałem w Pewexie te żelaziaki TDK-D90 i inna wersja 60 - obie rocznik 1986.

Ukryta Zawartość

post-891-100000431 1247337840_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najwiekszą przyjmenością było jednak nagrywanie na chromach, najbardziej ceniłem serie SA. Były tańsze niż SA-X. Te ostatnie dzisiaj to prawdziwa rzadkość. Poniżej 3 zachowane wersje TDS-SA90 sprzed ponad ćwierć wieku które mozna było kupić w Pewexie, w kolejności TDK-SA90 rocznik 1982, 1984 i 1987.

Ukryta Zawartość

post-891-100000428 1247338216_thumb.jpg

post-891-100000429 1247338216_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.