Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Ale jaja! Skoro LH-SI istnieje, zacznie się pościg za taką... ;-)

A taką LH Maxima I ze złotą nalepką mam, ale, niestety, z zamazaną i zniszczoną tą górną etykietą do opisu, więc boję się już zamieścić zdjęcie.

Natomiast mój jedyny egzemplarz TDK KR ma otworki. Sama kaseta ma, podobnie jak ta Diabolika, wytłoczony napis Japan, ale na etykiecie jest, zamiast "Made in Japan", "Printed in USA". Podejrzewam, że kaseta była zmontowana w USA z komponentów japońskich, bo TDK tak też robiło. Na pewno pochodzi z późniejszej serii niż ta Diabolika.

Ciekawe, kto był inicjatorem wprowadzenia otworów detekcji dla metalu? Podobno pierwszą dostępną w handlu kasetą była Scotch Metafine (która ich nie miała), ale inni producenci wypuścili taśmy metalowe niemal w tym samym czasie, i nie wiem, w którym momencie i w jakich kasetach po raz pierwszy wprowadzono dodatkowe otwory.

Technics, który brał kasety od TDK, chwalił się dużymi literami na opakowaniu, że kasety metalowe mają otwory detekcyjne... Może więc TDK?

Maciek, nie ma co się "ceregielić". Jak masz takiego złotego Basfa LH Maxima I, to zapodaj. Obejrzymy. A że nieco sfatygowana? No cóż, nie każdy eksponat musi być idealny. A jakby nie było, w końcu to rarytasik. Ja chętnie obejrzę "z bliska". :)

Witam!

Szanowni Koledzy macie tu link do strony z najpopularniejszymi kasetami, ich historię

(lata produkcji) i jakie typy były produkowane na poszczególne rynki tj. japoński, amerykański i europejski.

Miłego oglądania :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Mati73, 16 Wrz 2009, 12:13

>Witam!

>Szanowni Koledzy macie tu link do strony z najpopularniejszymi kasetami, ich historię

Ależ my świetnie znamy tę stronę. Wisi tam całkiem sporo moich zdjęć :-)

Jednak nawet tam próżno by szukać takich cudów jak Sony SHF czy Basf LH-S. :-)

Radmar, 16 Wrz 2009, 11:23

>Maciek, nie ma co się "ceregielić". Jak masz takiego złotego Basfa LH Maxima I, to zapodaj.

>Obejrzymy. A że nieco sfatygowana?

Jak się niedawno dowiedziałem, sfatygowane kasety są tu niemile widziane, więc nie chcę ryzykować.

Poza tym, Diabolik już pokazał naprawdę ładny egzemplarz. Moja różni się tym, że to 60-tka. Ktoś kiedyś czarnym tuszem zamalował całkowicie górne etykiety. Udało mi się ten tusz częściowo zmyć, ale, niestety, wniknął też w strukturę papieru i etykieta jest po prostu brzydka.

Myślę, że to być wersja nieco starsza niż podobne z czerwoną etykietą i napisem LH-MI. Na pewno jest znacznie rzadziej spotykana. Możliwe też, że została szybko zastąpiona wersją LH Maxima X-I, która ma podobne rozwiązania graficzne (złota etykieta dolna, złote nadruki na górnej).

Diabolik,

Ciekaw jestem, "z jakiej bajki" pochodzi ta kaseta Sony HF*Gold? Wiesz coś o niej? Czy była to może jakaś seria przejściowa pomiędzy wcześniejszymi HF z lat 70-tych a CHF? Albo przejście z CHF do nowych HF w latach 80-tych? Albo też jakaś edycja specjalna? Bo sama kaseta wygląda jak CHF; ten model kasety chyba nigdy nie był sprzedawany jako HF - nazwa HF funkcjonowała wcześniej i później, ale nie za czasów CHF.

Macieju, żeby zaoszczędzić Ci kolejnego potencjalnego ataku, że kaseta brzydka, popisana, poplamiona itd., zamieszczam nową LH-MI;-) Dla porównania ta chyba częściej spotykana.

Ukryta Zawartość

post-19568-100005748 1253107609_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie,

Oto zdjęcie, które dostałem od Martina, zaprzyjaźnionego kolekcjonera z Niemiec. Teraz wiemy, jak wygląda SHF, niestety na razie bez folii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>lucas22, 16 Wrz 2009, 15:30

>Diabolik, z tym napisem "GOLD" jest coś nie tak. Coś Ty znowu wymyślił?;-)

Ja wymyślił? No gdzie tam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

LH-SI jest oczywiście autentyczna; ta kaseta narobiła sporo zamieszania - nie pamiętają jej nawet w Niemczech.

A co do "HF Gold" to fakt, że ktokolwiek wziął pod uwagę jej autentyczność poczytuję za komplement :-) Rzeczywiście jako "podkład" użyłem CHF. Wciągnęło mnie to "projektowanie", niewykluczone, że jeszcze coś zaproponuję :-)

Nawet nie wiedziałem, że na stronie Project C-90 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) zawisł mój skan kasety JVC ME Pro, pobrany z naszego forum... ;-), który zamieściłem tu w lipcu 2008.

post-16389-100005532 1253279951_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnio myślałem o różnych kasetach, firmowanych przez producentów magnetofonów. Niektórzy producenci "samozaspokajali się" - np. JVC/Victor, Hitachi(Maxell)/Lo-D, oczywiście Sony, Philips/Maranz, BASF w czasie gdy jeszcze produkował (czy tylko firmował) magnetofony i w ogóle sprzęt audio, itp. Inni zaopatrywali się u znanych producentów, np. B&O i Revox - u producentów europejskich (BASF i ICM), większość japońskich - u TDK, z wyjątkiem Pioneera, który kasety zamawiał u Fuji, i Matsushity, która niektóre kasety też zamawiała chyba u Fuji, TEAC chyba przynajmniej niektóre taśmy (nie całe kasety) brał od Maxella, a w ostatnich latach wszyscy kupowali od Koreańczyków i Chińczyków.

Ale zastanowiło mnie to, że chyba nigdy nie widziałem żadnych kaset Hitachi/Maxella firmowanych inną marką.

A patrząc na to z drugiej strony - niektórzy producenci magnetofonów chyba nie ulegli marketingowej presji by oferować "wszystko" i nie wprowadzili żadnych kaset firmowanych swoją nazwą, choćby kupowanych od kogoś i sprzedawanych w śladowych ilościach. Marką taką jest chyba np. Onkyo. Nie przypominam sobie, bym kiedykolwiek widział gdzieś kasetę firmowaną tą marką. Chyba również Alpine/Alpage tego nie robiło.

A więc dwa pytania:

1) czy ktoś wie, że Maxell produkował dla kogoś innego swoje kasety?

2) czy ktoś widział kiedyś kasetę firmowaną przez Onkyo albo np. Alpine?

A może komuś przyjdą do głowy jeszcze inne marki magnetofonów, pod jakimi kasety na pewno nie były sprzedawane?

>MaciejLK, 18 Wrz 2009, 15:35

>A może komuś przyjdą do głowy jeszcze inne marki magnetofonów, pod jakimi kasety na pewno nie były

>sprzedawane?

Podejrzewam, że tak jest z markami audiofilskimi, którym przydarzyło się produkować magnetofony. Nie widziałem np. nigdy kasety NAD. (nie pamiętam czy np. Cambridge Audio produkowała magnetofony?)

Z kolei widziałem kasety pod marką Wega i Sansui; z rzadkości mam też kasetę NEC i Tandberg.

Cambridge Audio chyba nie wyprodukowało ani jednego decka, a np. Arcam - tylko jeden, Delta 100, i to zdecydowanie z górnej półki (i za odpowiednią cenę). Myślę, że Arcam nie posunął się do tego, by u kogoś zamówić też kasety.

Po tych małych firmach nieco bardziej "audiofilskich", jeśli w ogóle zniżyły się do produkcji magnetofonów kasetowych, nie spodziewałbym się raczej kaset. Nie słyszałem nigdy o kasetach firmowanych przez NAD-a, czy np. niemieckie ASC - choć może się mylę.

Natomiast nagle uświadomiłem sobie, że Onkyo, skądinąd spora firma, chyba nie uległa marketingowej presji by oferować "wszystko" w dziedzinie hi-fi i rozszerzyć ofertę o rozmaite akcesoria (niekoniecznie produkowane przez siebie), takie jak kasety, kable, słuchawki i temu podobne dodatki, które inne firmy czuły się w obowiązku oferować, choćby śladowo.

Diabolik napisał, 18 Wrz 2009, 01:07:

"(...) A co do "HF Gold" to fakt, że ktokolwiek wziął pod uwagę jej autentyczność poczytuję za komplement :-) Rzeczywiście jako "podkład" użyłem CHF. Wciągnęło mnie to "projektowanie", niewykluczone, że jeszcze coś zaproponuję :-)"

No wiesz Ty co? To powiem Ci, że na HF Gold dałem się nabrać. Jeszcze trochę, a okaże się że jest mnóstwo kaset, o których nikt nie słyszał. :)))

Ale na HX-R się nie nabrałem. :P

No cóż, muszę przyznać, że HF*Gold też wziąłem zupełnie serio i zacząłem się zastanawiać, z jakiej bajki pochodzi. Okazuje się, że naprawdę pochodzi z bajki, autorstwa naszego diabolicznie przewrotnego kolegi, sprawnego w obsłudze programów graficznych...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.