Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Wygrzebałem właśnie z szafy dość ciekawą kasetę, której dość dawno w łapkach nie miałem i nawet nie pamiętałem, że taką mam. Dość zaawansowany wiekowo Scotch 3M produkcji USA.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18407-100004638 1254146913_thumb.jpg

post-18407-100004639 1254146913_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

He, he, fajne! Scotch Classic z przeciwwarstwą "Posi-Trak Backing"!

Mam kilka Classic chyba z nieco nowszej serii, Made in Italy, wyraźnie opisanych "Ferrichrome". Instrukcja zaleca nie nagrywać ich jako "Chrome", tylko przy pozycji przełącznika "High". W przypadku jej braku - w pozycji "Normal".

Czy ta Twoja Classic jest dwuwarstwowa? Taśmy Fe-Cr są czarne (jak CrO2) od strony warstwy magnetycznej, a od spodu, od strony podłoża, są brązowe, bo wewnętrzna warstwa to Fe2O3.

Ale jestem bystry! Chyba wczoraj wieczorem mój rozum miał wychodne! ;-)

Skoro taśma ma przeciwwarstwę, to po jej odwróceniu na drugą stronę nie będzie widać dolnej warstwy magnetycznej (jeśli takowa istnieje)!

Moje Scotch Classic Ferrichrome też mają przeciwwarstwę (i oczywiście nie widać spodniej, brązowej warstwy Fe2O3), choć ani na kasecie ani na wkładce nie ma ani słowa o zastosowaniu przeciwwarstwy.

Natomiast ciekawostką są instrukcje ustawienia przełącznika typu taśmy, w czterech językach. Instrukcje nie są takie same!

Angielski:

Kaseta SCOTCH CLASSIC jest kompatybilna z dowolnym magnetofonem kasetowym bądź deckiem. W magnetofonach kasetowych wyposażonych trójpozycyjny przełącznik prądu podkładu Normal, High i CrO2) należy nagrywać w pozycji "High". Jeśli wyposażony jest w przełącznik dwupozycyjny (Normal i CrO2) nagrywać w pozycji "Normal". Uwaga: Pozycji "CrO2" używać tylko dla kaset z pokryciem całkowicie z dwutlenku chromu, takich jak kasety SCOTCH "CHROME".

Francuski:

Kaseta SCOTCH CLASSIC jest kompatybilna ze wszystkimi magnetofonami kasetowymi. W magnetofonach wyposażonych w przełącznik o trzech pozycjach (Normal, High i CrO2) nagrywać w pozycji "High". Jeśli magnetofon ma przełącznik o dwóch pozycjach (Normal i CrO2) nagrywać w pozycji "Normal".

Włoski:

Kaseta SCOTCH CLASSIC Ferri-Chrom jest kompatybilna z dowolnym magnetofonem. W magnetofonach z trzema pozycjami korekcji (EQ) (Normal, Chrome, High) najlepszy wynik uzyskuje się w pozycji "High". W magnetofonach z dwiema pozycjami (Normal i Chrome) należy używać pozycji "Normal".

Niemiecki:

Kaseta SCOTCH CLASSIC może być używana w dowolnym magnetofonie kasetowym. W magnetofonach kasetowych z przełącznikiem typu taśmy dla trzech typów kaset (Normal, FeCr i CrO2) powinien być ustawiony w pozycji "FeCr". W magnetofonach kasetowych z przełącznikiem dla dwóch typów kaset (Normal Fe i CrO2) powinna być nagrywana w pozycji "CrO2" i odtwarzana w pozycji "Normal Fe". Pozycja przełącznika "CrO2" do zapisu i odtwarzania powinna być używana wyłącznie dla kaset z dwutlenku chromu, takich jak SCOTCH Chrome.

No to jak w końcu robić?

Najlepiej nie czytać instrukcji.... ;-) !

No to prawda Maćku, nie widać spodniej brązowej warstwy. Taśma od strony wierzchniej jest bardzo ciemna niemal czarna, a na spodzie z zasadzie kolor jest bardzo podobny tyle tylko, że nie ma tego połysku jak warstwa wierzchnia. Natomiast co ciekawe. Ta kaseta ma bardzo specyficzny i silny zapach, żeby nie powiedzieć wprost, że śmierdzi. Zapach ten jest tak intensywny i niezbyt przyjemny dla nosa, że po otwarciu pudełka odrzuca. Dodam, że mój Scotch jest nowy, mimo, że odfoliowany. Ciekawe czy po kilku(dziesięcio)krotnym użyciu ten zapach nadal by się utrzymywał.

Czy Twoje Scotche CL również wydzialają tak intensywny zapach? Ciekawe co odpowiada w tym przypadku za ten zapach. Z innych intensywnie "zapachowych" kaset na myśl przychodzą mi jeszcze Maxelle, szczególnie XL-IIS z wiadomej serii. Jednak w ich przypadku zapach jest przyjemny dla nosa. :)

Radmar,

"...Jednak w ich przypadku zapach jest przyjemny dla nosa. :)..."

A dźwięk przyjemny dla ucha! Bardzo lubię te Maxelle XL-IIS, szczególnie te z ciężkimi, czarnymi, kompozytowymi obudowami.

Pozdro,

Yul

Radmar, 1 Paź 2009, 18:50

Przeciwwarstwa nie jest kalandrowana (polerowana), dlatego jest matowa. A w zasadzie jest to po prostu węgiel, który ma rozpraszać ładunki elektryczne i przyczyniać się do równiejszego układania zwoju. Trzeba by ją zdrapać, żeby zobaczyć brązowy Fe2O3.

Moje Scotche Classic pachną dość intensywnie, ale nie mogę powiedzieć, że jest to zapach nieprzyjemny. Jest wyraźny, ale odbieram go neutralnie. Ani miły, ani niemiły.

A skąd pochodzi? Nie mam pojęcia! Na pewno dość charakterystyczny jest zapach wszystkich taśm z dwutlenku chromu. Natomiast zapach Maxelli może pochodzić ze spoiwa, albo też środków smarujących dodawanych do spoiwa w procesie produkcji. One dość dobrze wiążą się ze spoiwem, i choć ulegają stopniowemu zużyciu przy odtwarzaniu taśmy, jest to proces bardzo powolny, i być może dlatego nawet bardzo stare Maxelle nie tracą tego zapachu.

MaciejLK, 29 Wrz 2009, 12:17

>Instrukcje nie są takie same!

Jak widać, tylko niemiecki (jakby inaczej) tłumacz zadał sobie trud poprawienia ORYGINALNEGO tekstu. Bo: czy "High" i "CrO2" to nie to samo?

Chyba, że Niemiec miał wzgląd na wynalazki Agfy :)

Pewno już były: dwa przykłady kaset raczej nieślicznych, z lat 90. (i raczej z końca). Pomysł z przyciemnianiem szybki w Sony niespecjalnie "móndry", zwłaszcza w zestawieniu z deckiem z wąskim okienkiem w kieszeni i bez podświetlenia (czyli większość nowszych - Unitra górą).

Ukryta Zawartość

post-9332-100003972 1254867096_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.mik, 7 Paź 2009, 00:06

>MaciejLK, 29 Wrz 2009, 12:17

>

>>Instrukcje nie są takie same!

>

>Jak widać, tylko niemiecki (jakby inaczej) tłumacz zadał sobie trud poprawienia ORYGINALNEGO tekstu.

>Bo: czy "High" i "CrO2" to nie to samo?

>Chyba, że Niemiec miał wzgląd na wynalazki Agfy :)

A skąd możesz wiedzieć, który tekst jest "oryginalny"? Kaseta jest, co prawda, produktem amerykańskiej firmy 3M, ale produkowana we Włoszech, prawdopodobnie w dawnej fabryce filmów i taśm Ferrania, którą 3M kupiła w latach 60-tych. Może więc pierwotny tekst był włoski, a nie angielski? Trudno powiedzieć.

Faktem jest jednak, że teksty angielski, francuski i włoski niewiele się różnią, natomiast niemiecki odbiega od nich dość znacznie.

Czy jednak rzeczywiście tekst został "poprawiony"? Otóż nie! W latach 70-tych "CrO2" i "High bias" to NIE było to samo! W parametrach taśm i oznaczeniach typów na kasetach i na magnetofonach panował wtedy wielki bałagan i określenia takie jak "Low Bias", "Medium Bias", "High Bias" itp. były bardzo niejednoznaczne. Dlatego w instrukcjach magnetofonów przeważnie były tabele taśm zgodnych z danym magnetofonem, ze wskazaniem, jakich ustawień przełączników używać dla każdej z nich. "Low Bias" mógł oznaczać to samo co "Normal", ale mógł też oznaczać niski prąd podkładu dla starszych taśm normalnych, niskoszumowych, zwłaszcza produkcji europejskiej. W niektórych magnetofonach odpowiadała mu pozycja "LN". Z kolei "High Bias" mógł oznaczać wyższy prąd podkładu dla taśm normalnych, zwłaszcza japońskich i wysoko wysterowywalnych (Low Noise, High Output), i w niektórych magnetofonach mogła mu odpowiadać pozycja LH. "Medium Bias" mógł oznaczać jakieś ustawienie pośrednie. I wtedy w magnetofonie będzie jeszcze jedno ustawienie, "CrO2", dające wyższy prąd podkładu niż "High".

Ale z kolei, zwłaszcza w USA, ok. 78-79 roku zaczęto taśmy chromowe nazywać "High Bias" i tam "High" utożsamiło się z "Chrome/CrO2", i częściej o nich mówiono i pisano "High Bias tapes" a nie "Chrome tapes", zwłaszcza, że taśmy naprawdę chromowe niemal zniknęły z rynku amerykańskiego - ich własny Scotch i Memorex zaczęły stosować kobaltowe substytuty chromu zamiast dwutlenku chromu, tak samo jak import z Japonii, a BASF ze swoim prawdziwym chromem na amerykańskim rynku był umiarkowanie obecny i raczej mało popularny.

Z kolei pozycji "High" w znaczeniu "wysoki normal", przeznaczonej przede wszystkim dla japońskich taśm LH, można było używać dla taśm FeCr, i pewnie stąd te zalecenia dla taśmy Scotch Classic. W każdym razie, na pewno instrukcja ta pochodzi z czasu, gdy "High" i "Chrome" to były dwie różne rzeczy.

jajcasz77, 7 Paź 2009, 16:35

>ciekawe czemu?

Bo zdaje się wówczas Philips/PDM miał patent na produkcję dwutlenku chromu i Japończycy i Amerykanie szukali innych związków chemicznych, które zapewniłyby uzyskanie podobnych rezultatów akustycznych przy "chromowych" ustawieniach parametrów magnetofonu.

Spółka Philips/DuPont (czyli PDM) produkowała podobno cały dwutlenek chromu na świecie, dla wszystkich producentów taśm, i podobno słono sobie za niego liczyła. Jedyną firmą poza PDM, która także produkowała dwutlenek chromu (chyba tylko na własny użytek) był BASF, jedyny, któremu PDM sprzedał licencję. Japończycy i Amerykanie szukali substytutu chromu, tańszego, i być może nawet lepszego. Pierwszą taką taśmą była TDK SA.

Kiedys wklejalem TDK SA Limited Edition - teraz dla kompletu TDK AR 60 Limited Edition:

Ukryta Zawartość

post-12549-100003719 1255118901_thumb.jpg

post-12549-100003720 1255118901_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Gratisowa kaseta Sony (chyba z jakiegos konkursu Sony) - w srodku widoczna z boku UX 60

Ukryta Zawartość

post-12549-100003717 1255119039_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony HF60

Ukryta Zawartość

post-12549-100003715 1255119078_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon HD7/90

Ukryta Zawartość

post-12549-100003713 1255119140_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dwie najladniejsze na koniec: najpierw Sony C-100MTLXR czyli Metal XR

Ukryta Zawartość

post-12549-100003710 1255119430_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i Sony UX-ES 60. UX-Pro mam niestety tylko uzywana (juz kiedys wklejalem fotki)

Ukryta Zawartość

post-12549-100003708 1255119570_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...

...

...

...

...

...

Moi drodzy, a możecie podzielić się fotkami i informacjami o kasetach FeCr? Ostatnio skompletowałem interesujące mnie egzemplarze nie-FeCr z lat mojej młodości i teraz postawiłem sobie za zadanie zdobycie kaset właśnie FeCr. Od paru dni próbuje namierzyć egzemplarze dowolnych producentów, ale było ich tak niewiele że nawet na eBay jest trudno coś trafić. W zasadzie praktycznie nic konkretnego nie ma, nie mówiąc już o egzemplarzach zafoliowanych.

...

...

...

...

...

ps. Przepraszam za te kropki, ale chcę po prostu zasygnalizowac temat bez zakładania nowego watku. Ten temat jest tak duży że dotarcie wyszukiwarką do wzmianek o FeCr graniczny z cudem. Będe wdzięczny za przykłady. Pozdr

...

Kasety FeCr, dwuwarstwowe, miały być połączeniem najlepszych cech dwutlenku chromu, który dobrze odtwarzał tony wysokie, ale z niskimi było już gorzej, i klasycznego trójtlenku żelaza gamma (hematytu), który kiepsko odtwarzał tony wysokie, ale niskie - lepiej niż dwutlenek chromu. Taśma FeCr była dwuwarstwowa - na podłoże nanoszono spodnią, grubszą warstwę Fe2O3 (bo niskie częstotliwości zapisywane są głębiej w warstwie magnetycznej), a na nią nanoszono cienką warstwę CrO2, służącą do rejestracji wysokich częstotliwości, które płytko wnikają w warstwę magnetyczną.

Oczywiście produkcja taśm dwuwarstwowych była znacznie kosztowniejsza niż klasycznych jednowarstwowych, i miało to swoje odbicie w cenie tych taśm - były to najdroższe taśmy do czasu pojawienia się taśm metalowych. A właśnie pojawienie się taśm metalowych spowodowało zmierzch taśm FeCr, których istnienie nie miało już wielkiego uzasadnienia.

Z taśmami FeCr był jeszcze ten problem, że różni producenci mieli różne pomysły na to, przy jakim prądzie podkładu i przy jakiej korekcji częstotliwości powinny one być nagrywane i odtwarzane. Prawdopodobnie dlatego też dla FeCr nie opracowano otworów detekcyjnych dla automatycznego przełącznika taśmy.

Dopiero praska konferencja IEC w 81 roku ustaliła jednoznacznie parametry czterech typów taśm i przyjęła dla nich taśmy odniesienia, i taśmy FeCr sklasyfikowano jako Typ III, z określonym prądem podkładu pośrednim pomiędzy prądem dla typu I i II, i korekcją 70 mikrosekund, jak dla taśm chromowych i metalowych. Ale to już stało się w momencie, gdy taśma FeCr praktycznie wychodziła z rynku.

Taśmy FeCr były w latach 70-tych produkowane na pewno przez Agfę (Carat), Basfa, Philipsa/PDM, 3M/Scotch i Sony. Nie wiem jak inne firmy, ale Sony produkowało wtedy taśmy FeCr także w formacie szpulowym.

Na początku lat 80-tych ciągle jeszcze były Agfy Carat, Denony DX5, BASFy i Sony, można też było kupić niemieckie Permatony FeCr - ale podejrzewam, że nie była to produkcja własna, tylko taśma od innego dostawcy wwijana do własnych kaset. Były także Grundigi FeCr, ale też były to cudze kasety (chyba Basf) sprzedawne pod marką Grundig. Stopniowo jednak produkcja taśm FeCr była wstrzymywana, i chyba taśmą która pozostała w produkcji najdłużej była Sony FeCr.

Dodam jeszcze, że nigdy nie słyszałem o taśmie FeCr produkcji Maxella, TDK albo Fuji. Firmy te, nawet jeśli eksperymentowały z takimi taśmami, chyba nigdy ich nie wypuściły na rynek.

Zresztą, TDK i Maxell w latach 70-tych bardzo intensywnie pracowały nad substytutami chromu, prawdopodobnie chcąc uniezależnić się od dostaw drogiego dwutlenku chromu od PDM, więc zapewne nie były zainteresowane badaniami nad taśmami opartymi właśnie na CrO2.

jeckylandhide, 9 Paź 2009, 22:17

Fajne te kasety, choć akurat Sony Metal XR nie uważam za szczytowe osiągnięcie tej firmy, ani technicznie, ani wizualnie, choć przyznaję, prezentuje się atrakcyjnie. Była to (w amerykańskiej wersji Metal SR) moja pierwsza kaseta metalowa, zresztą znacznie tańsza od innych "metalówek".

Jak się popatrzy na tę obecną mizerię, to nawet na widok starej podstawowej Sony HF łza się w oku kręci!

A jakie to było święto, gdy taką HF dostałem w prezencie, przywiezioną przez znajomych z Niemiec!

Ja na szybko naliczyłem w swoich zbiorach aż piętnaście kaset typu FeCr. Oprócz tych, o których pisał Maciej, mam też dwie kasety FeCr niefirmowe - za decyzjami handlowymi niektórych producentów trudno nadążyć :-)

Ciekawa jest ta ze szpulkami, mam z tej samej serii także SuperFerro. Prawdziwe kuriozum stanowi kaseta Americanino, z dziwaczną wkładką, która wygląda jakby była zaprojektowana przez związki zawodowe :-)

Ukryta Zawartość

post-15808-100003667 1255178850_thumb.jpg

post-15808-100003668 1255178850_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, dziękuję bardzo za garść interesujących inforormacji i ciekawe fotki. Temat FeCr nurtował mnie już kiedy w połowie lat 80-tych kupiłem za "uciułane" z bólem $159 swego pierwszego decka Sony TC-FX33 w Pewexie na Świętojerskiej :-) Pamiętam jak zabrakło mi jedynych $10 żeby zamiast tego kupic stojącego obok Technicsa, który oczarował mnie systemem dbx i jego wypasionym dźwiekiem. Ale to były inne czasy. FX33 miał na panelu frontowym ręczny przełącznik FeCr/Metal oraz oddzielną diodke LED sygnalizującą ten rodzaj tasmy. Nigdy jednak nie udało mi sie spotkać w handlu taśm FeCr - jak powiedział MaciejLK, to były czasy trumfu taśm METAL które zupełnie wyparły FeCr z rynku. Pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro mowa o kasetach to nie sposób przeoczyć kaset DCC. W swojej kolekcji mam egzemplarze dwóch różnych producentów, Pilipsa i amerykańskiej Tandy (RadioShack). Obie prezentując się znakomicie i działają równie dobrze.

Ciekawe jest to że na kasecie Philipsa porównuje się rozpiętość dynamiki zapisu na DCC z CD gdzie 18-bitowy zapis DCC góruje nad 16-bitowymi CD i DCC co jest zreszta z technicznego punktu widzenia oczywiste.

Ukryta Zawartość

post-891-100003635 1255207402_thumb.jpg

post-891-100003636 1255207402_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I DCC Tandy (RadioShack) "w ubranku". Te kasety były dostepne w handlu w usa jeszcze na pocz. 2000.

Ukryta Zawartość

post-891-100003632 1255207524_thumb.jpg

post-891-100003633 1255207524_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i ta sama DCC "na golasa". Kaseta wysuwana jest z boku pudełka.

Ukryta Zawartość

post-891-100003629 1255207645_thumb.jpg

post-891-100003630 1255207645_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tandy na "golasa" ciąg dalszy

Ukryta Zawartość

post-891-100003626 1255207706_thumb.jpg

post-891-100003627 1255207706_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.