Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

"Zasuwka" ochronna zupełnie jak w dyskietkach 3.5 calowych :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-891-100003623 1255207780_thumb.jpg

post-891-100003624 1255207780_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

eskwadrat, 10 Paź 2009, 22:17

>FX33 miał na panelu frontowym ręczny przełącznik FeCr/Metal oraz oddzielną

>diodke LED sygnalizującą ten rodzaj tasmy.

Ponieważ SONY pozostało ostatnim na placu boju producentem taśm FeCr, dbało o odpowiednie "zaplecze sprzętowe", tj. dbało o to, by tych taśm dało się używać w ich magnetofonach. Magnetofony Sony z I połowy lat 80-tych miały taki właśnie fajny automatyczno-ręczny przełącznik typu taśmy. SONY wzięło pod uwagę, że kasety FeCr nie mają otworów detekcyjnych, tak samo jak normalne, i pamiętało, że samo jeszcze niedawno produkowało taśmy SONY Metallic bez otworów detekcyjnych jak do metalu, a jedynie z otworami jak do "chromu" - takich wczesnych kaset metalowych z otworami detekcyjnymi jak Typ II było zresztą sporo także innych firm. I Sony właśnie to wykorzystało. Przy wyciśniętym przycisku, automatyczny przełącznik typu taśmy działał normalnie, jak w każdym innym magnetofonie, rozpoznając taśmy typu I, II i IV. Natomiast po wciśnięciu przycisku przełącznik ten działał w trybie "specjalnym" - kaseta bez otworów detekcyjnych była rozpoznawana jako FeCr, a kaseta z dwoma tylko otworami (np. stary metal) - jako metalowa. Dzięki temu bez problemu magnetofon obsługiwał pięć różnych rodzajów kaset: Typ I, II, III, IV z wszystkimi otworami i stary IV z tylko dwoma otworami.

Nieco inaczej miały to rozwiązane niektóre magnetofony Technicsa i Duala - w nich przełącznik typu taśmy był trzypozycyjny: Auto-FeCr-Metal. W pozycji Auto oczywiście działał automatyczny przełącznik typu taśmy, ale w pozycjach FeCr i Metal był on odłączany i pozycja przełącznika - FeCr lub Metal - narzucała odpowiednie parametry, z zupełnym pominięciem otworów detekcyjnych na kasecie. Dowolną kasetę można więc było nagrać jako FeCr albo jako Metal.

Witam,

Kupiłem na próbę taką kasetę:

Ukryta Zawartość

Trochę bylejaka, bez ekraniku permalojowego nad głowicą. Problem z nią jest taki, że strasznie szumi w mechaniźmie magnetofonu podczas odtwarzania. Nie chodzi tu o szum taśmy (hiss), słyszalny z głośników jak się mocno podkręci wzmacniacz, tylko o szum jaki powstaje w kieszeni magnetofonu gdy kaseta jest odwarzana. Słyszę go dość wyraźnie z odległości około 2,5 m, oczywiście wtedy gdy wzmacniacz jest ściszony albo gdy muzyka jeszcze nie gra. Kojarzy mi się to ze ścieraniem głowicy, co mnie wnerwia. Dodam, że inne moje kasety, co już parę ładnych lat maja, "chodzą" bezgłośnie. Miał może ktoś tą Sony UX-S i takie objawy?

Sama taśma jest dość dobra, nagranie wyszło fajnie. Wpadłem na pomysł, żeby taśmę przełożyć do innej kasety, takiej porządniejszej, z ekranikiem, itp., ale nici z tego, bo Sony UX-S ma obudowę klejoną.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Czasami się zdarza wyrób wadliwy i w ogóle te najpóźniejsze UXsy to już była cienizna, taśma ok ale kaseta do bani, ona dosyć łatwo się rozkleja możesz śmiało zrobić przekładkę

Witam! Ja mam taką Sony,niestety bez pudełka.Pozdrawiam adam2948.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta FeCr była ostatnio na eBay za $15 io ile pamiętam. Pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Yul, 11 Paź 2009, 12:57

...

Wpadłem na pomysł, żeby taśmę przełożyć do innej

>kasety, takiej porządniejszej, z ekranikiem, itp., ale nici z tego, bo Sony UX-S ma obudowę

>klejoną.

Opakowanie UX-S'a da się rozkleić, uważając przy tym, aby nie przyciąć rozbiegówki połówkami obudowy. Kaseta jest dość solidnie sklejona. Robiłem przekładki tej taśmy do innych obudów, zamieniając jednocześnie rolki na których nawinięta jest taśma. Nie da się np. włożyć UX-S'a z jej rolkami do obudowy BASF'a chromdioxid supeer II. To znaczy się da, ale po skręceniu obudowy BASF'a' rolki UX-S'a są blokowane przez obudowę.

GM

Co za okazja! W sam raz na romantyczny prezent :-))

Normalnie czad.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>G.Mark,

Sądzisz, że ten szum wydawany przez UX-S'a, o którym pisałem 11 października br., wydaje sama kaseta? Szumi Ci bardziej w kieszeni magnetofonu niż inne? Może to te rolki trą za mocno o folie ślizgowe? Roleczki w kasecie są raczej w porządku, kasetka przewija się dość cicho.

Pozdro,

Yul

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Yul, 20 Paź 2009, 07:47

>>>>G.Mark,

>Sądzisz, że ten szum wydawany przez UX-S'a, o którym pisałem 11 października br., wydaje sama...

Dokonałem porównania świeżo rozfoliowanego UX-S'a w oryginalnym opakowaniu z UX-S'em "przepakowanym" do obudowy BASF'a "chrome super II".

W oryginalnej obudowie szum, generowany przez samą taśmę przy odtwarzaniu, jest wyraźnie słyszalny z odległości ok. 50cm. Taśma "przepakowana" z tej samej odległości jest praktycznie niesłyszalna.

Przy przewijaniu sprawa ma się podobnie, przy czym w oryginalnym opakowaniu, wyraźnie hałasują rolki. Taśma "przepakowana" zachowuje się zdecydowanie ciszej w stosunku do taśmy "oryginalnej" i generuje szum porównywalny z szumem przy odtwarzaniu.

Przy przepakowaniu zachowałem oryginalne rolki BASF'a.

GM

Jakiś przestój na forum wystąpił. Pozwolę sobie zatem zamieścić serię Agfy z 1987 roku, którą wreszcie udało mi się skompletować.

Ciekawe jest rozróżnienie długości, C60 ma cyfry puste w środku, C90 czarne. To bardziej oszczędne rozwiązanie niż oznaczenia kolorystyczne, ale ważne, że w ogóle są - pod koniec lat 80. to już zaczynała być rzadkość.

Z kolei słupkowe wykresy dynamiki na odwrocie są niezbyt czytelne, na pierwszy rzut oka wszystkie wyglądają tak samo.

Ukryta Zawartość

post-15808-100002319 1256492075_thumb.jpg

post-15808-100002320 1256492075_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, te Agfy bardzo ładnie wyglądają.

Bardzo kiepskie (wizualnie) były LNX i CRX w takich samych obudowach. Nie wiem tylko, czy były one od nich wcześniejsze czy późniejsze - wydaje mi się, że wcześniejsze (bo mam też CRX w starych obudowach "w krateczkę").

A masz je wszystkie w wersji z pustymi i pełnymi cyferkami? ;-)

A nie, mam jeszcze tylko F-DXI w wersji C90.

LNX i CRX też miały dwie różne serie różniące się szatą graficzną. Ale też nie wiem jak je pozycjonować. CRX na pewno kupowałem w Polsce w Baltonie w 1990 roku, ale to mogły być jakieś stare zapasy.

Tutaj to chyba pasuje.

Troche sztuki do powieszenia na sciane:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ach, panowie! Sprawa tajemniczego, zielonego Basfa LH-S I rozwiązana!

Chłopaki na niemieckim forum przyznali się do mistyfikacji. To był fotomontaż, trzeba przyznać bardzo porządny. Jak widać, nie tylko mnie kusi żeby czasem trochę się pobawić fotoszopem...

A zatem tej kasety NIE MA. Sam nie wiem czy to dobrze czy nie....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam szczególnie uważnie przeczytać pierwsze zdanie.

Ukryta Zawartość

Diabolik, 29 Paź 2009, 03:43

>Ach, panowie! Sprawa tajemniczego, zielonego Basfa LH-S I rozwiązana!

Wcale nie byłbym taki pewny, czy taka kaseta naprawdę nie istniała! Skoro zielona LH Super I istniała w serii wcześniejszej i istniał też niebieski Ferro Super I w serii późniejszej, to dość logiczne wydaje się, by istniał też w serii pomiędzy nimi. Dlaczego mieliby najpierw zrezygnować z kasety typu LH/Ferro Super, potem ją przywrócić, a potem znów zrezygnować?

Natomiast faktem jest, że niebieska Ferro Super I jest wyjątkowo rzadko spotykana, bo była produkowana w minimalnych ilościach, i chyba sprzedawana tylko na niektórych rynkach. Drugim faktem jest, że jej parametry były tak bliskie taśmie Ferro Maxima I z tej samej serii, że jej produkcja chyba rzeczywiście nie miała wielkiego sensu i dlatego z niej zrezygnowano.

W każdym razie, ja nie tracę nadziei, że jednak kiedyś ktoś odnajdzie LH-SI.

ciasteczkowy, 29 Paź 2009, 07:33

>Polecam szczególnie uważnie przeczytać pierwsze zdanie.

Chodzi Ci o "staromodną"? Ale przecież tak jest! Kaseta jest staromodna, ale my się tego nie wstydzimy i nie gonimy za rzeczami "nowomodnymi" tylko dlatego że są nowomodne.

Zaczęło u nas wśród konsumentów panować bardzo wygodne dla producentów przekonanie, że nowy = postępowy = dobry (a zatem stary = wsteczny = zły).

>>>Diabolik, MaciejLK,

"...A zatem tej kasety NIE MA. Sam nie wiem czy to dobrze czy nie..."

Ja to nie ma, jak jest? Mam mitycznego, zielonego BASF'A w wersji 60 minut. Wprawdzie wygląda nieco inaczej niż na zdjęciu które wkleił Diabolik, ale teraz wiemy, że to zdjęcie nie przedstawia istniejącego realnie przedmiotu. Moja ma szersze okienko i napis: 60 LHsuperI. Może to taka o której wspominał Maciej, czyli "mityczny BASF wcześniejszy".

Pozdro,

Yul

Yul,

Jak rozumiem, masz na myśli tę taśmę?

Z taką nie ma większego problemu, bywają na ebayu zafoliowane. Mam też taką, ale w jeszcze innej szacie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Tu można zobaczyć następne cudo do robienia mp3 z staromodnych kaset :)

Ukryta Zawartość

Patrząc na parametry, to aż posłuchać by się chciało tych empetrójek :)

post-21204-100001911 1256892442_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wreszcie jest komplet. W związku z tym proponuję mały quiz.

Która z nich to japonka? Pozdr.

Ukryta Zawartość

post-891-100001704 1257032762_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak by była ta to byłby komplet:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niezupełnie, bo ta ostatnia 120-tka ma na folii napis "Position - Normal", a te cztery 46, 54, 60 i 90 mają napis "Normal Position 120 us EQ". Czyli ta 120 nadal jest troszkę nie od kompletu...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.