Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Dla wprowadzenia zamieszania, KDK ma na odwrocie napis "Printed in Japan". O tym, ze kaseta jest wyprodukowana w HongKongu, można się dowiedzieć tylko rozwijając wkładkę (co widać na wcześniejszym zdjęciu).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

WITAM

I tu Pan się myli. Ten tekst nie był sponsorowany i mnie zaskoczył. Wolałbym, żeby się nie pojawił, dlatego sam napisałem, że forum, to nie targowisko. Nie znam kolegi konradskala i tym bardziej jestem zdziwiony. Nie lubię, jak ktoś robi komuś krecią robotę. Nie mam i nie chcę mieć z tym nic wspólnego. Poza tym z nikim nie walczę.

Przerpraszam bardzo, ale nie lubię, jak ktoś kłamie .

Oto kilka przykładów:

funland

30 Wrz 2007, 19:19

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 964 / 123 / 0 to tyś jes handlarz kużwa na pochybel gdzie gorąca smoła i pierze!!!!!!

funland

30 Wrz 2007, 19:29

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 964 / 123 / 0 skończmy z tymi bzdurami o cenach tu jest coś fajnego

Ukryta Zawartość

O

I tu po wpisaniu do archiwum mamy:

TDK SA 90 czrno-złota nówka z 87r komplet

Zakończenie aukcji: 2007-10-02 15:16:15

Ilość wystawionych przedmiotów: 1

Najwyższa oferta: 300.00

nóweczki z 87r zafoliowane z futerałem z paskiem na 15 kaset zupełny rarytas orginalnie zapakowane nie chciałem tego otwierać niech to zrobi szczęśliwy nabywca z wypiekami na twarzy polecam bo warto nie widziałem tego jeszcze na allegro /10sztuk kaset w zestawie/

I takich tekstów mogę wkleić jeszcze dużo Panie Funland.

Ale po co. Tak się Pan tłumaczy. Miałem rację i wszyscy na forum to wiedzą.

I jeszcze jedno. JA Z PANEM NIE WALCZĘ, TYLKO PRZYPOMINAM FAKTY.

Ukryta Zawartość

Jeszcze a propos wariacji na temat obudowy znanej firmy:

bardzo ciekawa jest kaseta Smat, na której widać "ślady" typowe dla TDK - zwłaszcza oryginalnie stylizowane litery A i B.

Ukryta Zawartość

post-15808-100007608 1270829819_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A skoro o podobieństwach z TDK mowa, oto kaseta "sprytnie nawiązująca" do ich dizajnu :-)

Ukryta Zawartość

post-15808-100007605 1270830295_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...oraz jej siostra bliźniaczka. Już bez pretensji do TDK, za to z nazwą kojarzoną z modelem Philipsa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A firma Crown istotnie istnieje; ich logo pojawia się jeszcze w innych miejscach, ale już bez dopisku "Japan", lecz "Made in Hong Kong".

Ukryta Zawartość

post-15808-100007599 1270830909_thumb.jpg

post-15808-100007600 1270830909_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A skoro już jesteśmy w Hong Kongu, oto kaseta, w której wkładka jest chyba droższa od samej kasety. No, ale jeśli producent nazywa się "$ Company", to zupełnie zrozumiałe :-)

Ukryta Zawartość

post-15808-100007596 1270831379_thumb.jpg

post-15808-100007597 1270831379_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest to zresztą kaseta dumna ze swego pochodzenia. Chyba pierwszy raz spotykam się z nadrukiem "Made in..." na rozbiegówce. Co ciekawe, poprzedza go symbol "C90" niewiadomego przeznaczenia - bo rozbiegówki są raczej identyczne dla różnych długości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pokazywałem już chyba kiedyś kasetę Radio Shack. To marka amerykańskich supermarketów RTV (taki tamtejszy Media Markt). Wypuszczali kasety pod swoją marką, oczywiście kupione u zewnętrznego producenta. Okazuje się, że dość swobodnie traktowali kwestię lojalności wobec dostawcy, sięgając po produkty mocno konkurencyjnych marek. Ciekawe, kto pierwszy im podpadł? :-)

Ukryta Zawartość

post-15808-100007591 1270832107_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam takie pytanie do specjalisty, przed którym chylę czoła. Do kiedy używano symbolu-loga Compact Cassette. Zauważyłem, że w pewnym okresie czasu wszyscy od niego odeszli, podczas gdy np. na płytach cd cały czas używany jest symbol-logo cd i nikt go nie usuwa. Czy to miało jakiś związek z wprowadzeniem norm DIN, bąź innych?

I jeszcze jeden "no-name", tym razem z Kanady.

Nic specjalnego, ale ujął mnie ten cudny napis "Voice of music people in Canada" :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AMPER,

to rzeczywiście ciekawe, też kiedyś zwróciłem na to uwagę. Najdłużej symbolu używał chyba Philips z przyległościami (PDM) i różne niemieckie marki "no-name" - jakoś do połowy lat 80. Ale nie wiem kiedy całkiem zniknął.

Może Maciej będzie zorientowany?

Właśnie mnie olśniło, że pokazany wyżej metalowy Phoenix to w istocie Supertape czyli amerykański Realistic.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ach, jeszcze jedno: w zasadzie nie lubię nowszych kaset (po 1990 roku) i nie mam ich wiele, ale ta jest istotnie zacnej urody. Denona jeszcze nie rozpakowałem, ale chyba to zrobię, bo ta folia nie jest za piękna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam wiele Basfów, ale logo compact cassette mam tylko na pomarańczowym Basfie LH z 1974 roku i to z tyłu.

Nie posiadam kaset z rocznika 1976, ale mam czarno zielonego ferro super LHI i na nim nie ma już loga ani na wkładce, ani na kasecie.

Natomiast na TDK SA jeszcze w 1979 roku występowało.

Przypuszczam, że to był okres, w którym poczyniono największe postępy jeśli chodzi o jakość nośnika i producenci chcięli się odciąć od tego logo, które było kojarzone z kasetami co tu dużo ukrywać marnej jakości. To jest moje osobiste zdanie. Może się mylę. Przepraszam, że użyłem zdania "marnej jakości", ale skoro nie było żadnych norm, to każdy produkował co chciał.

Hmm, to istotnie ciekawe...

Firmy Maxell i Sony zrezygnowały ze stosowania tego symbolu na początku lat 70. Mam tylko jednego Maxella z logo CC (model "Low-noise") z 1970 roku.

Mam wrażenie, że logo CC zniknęło wraz z wprowadzeniem norm IEC. Na kasetach Philips (a oni raczej skrupulatnie pilnowali oznaczeń) bywa logo CC wraz z dopiskiem np. "Type II", ale bez liter IEC. Tam gdzie one się pojawiają, nie ma już logo CC.

Kiedyś czytałem, że Philips udzielał licencji na produkcję kaset (prawdopodobnie bezpłatnie albo za niewielką opłatą) pod warunkiem trzymania się przez producenta podstawowych wymiarów i parametrów, oraz pod warunkiem umieszczenia na kasecie stylizowanego napisu Compact Cassette. Napisu tego podobno nigdy nie miały kasety produkowane w USA, bo tam patent Philipsa nie obowiązywał.

Prawdopodobnie producenci stopniowo wycofywali się z nanoszenia tego napisu gdy patent Philipsa po prostu wygasł - stopniowo napisy były coraz mniejsze, umieszczane nie na kasecie tylko na wkładce albo na folii opakowania, aż ostatecznie zanikły zupełnie - i stało się to właśnie w ciągu lat 80-tych.

Do Diabolika

ja tez zakupiłem kasety MAGNATEX we Włoszech a dokładnie dwa modele studio 1 60 [ferro] oraz studio 2 60[chromowka] jak już je będę mieć - podeśle fotki na forum

pozdrawiam

tak wszyscy na wyścigi lizali dupę po i prześcigali się jak dokopać Kaczyńskiemu ,cała machina medialna potęgowała nagonkę wmawiając zwykłym ludziom że jest zły ,śmieszny ,mały ............

Dziś odszedł ......jego Ekscelencja Pan Prezydent Lech Kaczyński wraz z Wspaniałą żoną Marią ,

wielki człowiek i prawdziwy patriota ...tak jak zawsze mówiłem jest ,teraz muszę powiedziec był

moim Prezydentem

to śmierć wielu ludzi , dramat ich rodzin... olejmy politykę i pomyślmy o tragedii ludzkiej proszę

a wracając do kaset - Diabolik jesteś mistrzem

fanom CC polecam obejrzeć świetny film "Desert Flower" - w pewnym momencie ujrzycie torbę która bardzo się Wam spodoba :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.